Weet je niet goed wat de belangrijkste factoren zijn van een Facebookadvertentie? Wil jij gebruikmaken van het Facebook adverteren en wil je een checklist hebben van de belangrijkste factoren van een Facebookadvertentie? Dan adviseer ik jou om dit artikel over Facebook adverteren te lezen.
In dit eerste deel laat ik je zien welke belangrijke factoren een rol spelen bij het opzetten van een succesvolle Facebookadvertentie. In deel 2 laat ik zien welke gegevens van belang zijn om wekelijks te analyseren zodat jouw advertentie optimaal functioneert en presteert.
#1 Bereiken van de juiste doelgroep
Doordat veel mensen dagelijks actief zijn op Facebook en daarbij ook veel communiceren met elkaar, wordt dit platform dagelijks gevoed met veel data. Data in de vorm van interesses, voorkeuren en demografische gegevens. Maar ook de huidige situatie zoals bijvoorbeeld binnenkort gaan trouwen of een nieuwe auto kopen en andere interessante gegevens die wij zowel achterlaten in onze profielomschrijving als in onze communicatie met andere mensen.
Dankzij deze data kunnen wij als online marketeers, socialmedia-experts of gewoon als medewerkers van een bedrijf de juiste doelgroep bereiken. Van belang is dat je tijdens deze stap eerst voor jezelf duidelijk omschrijft hoe de doelgroep eruitziet en daarna deze informatie overneemt in de instellingen van jouw Facebookadvertentie.
Wanneer gebruik maken van demografische gegevens?
Mijn voorkeur gaat uit naar het opzetten van een Facebookadvertentie op basis van demografische gegevens als je een bredere doelgroep wilt bereiken waarbij het niet direct nodig is dat deze doelgroep al een directe behoefte heeft. Door het opzetten van verschillende advertenties met daarin verschillende doelgroepomschrijvingen, kun je gaan analyseren welke doelgroepen het meest interessant zijn voor jouw advertentie.
Hoe bereik ik mensen die al een behoefte hebben?
Gekeken naar de vele advertenties die ik opzet als online-marketingbureau ben ik van mening dat wanneer je mensen echt wilt bereiken op basis van een behoefte, dat je dan het beste gebruik kunt maken Facebook Custom Audience. Uit verschillende onderzoeken en advertenties die ik als socialmedia-expert heb opgezet, zie ik dat de advertentievorm ‘remarketing’ één van de meest succesvolle manieren van adverteren is. Ongeveer 2 maanden ben ik nu bezig met het draaien van een pilot voor een klant om op basis van remarketing hun dienst te verkopen. De resultaten laten zien dat een conversie (nieuwe klant) via Facebook remarketing € 6,- en via Google Adwords gemiddeld € 18,- kost. Uiteraard is deze situatie geheel logisch omdat bij het toepassen van remarketing een bezoeker al interesse heeft getoond in de dienst en daarna nogmaals wordt benaderd aan de hand van een doelgerichte advertentie.
Mijn advies bij bereiken van de juiste doelgroep
Maak voor jezelf duidelijk wat de doelstelling(en) van jouw Facebookcampagne is/zijn en tevens of je jouw doelgroep goed genoeg kent. Op basis hiervan kies je of je het beste gebruik kunt maken van adverteren op basis van demografische gegevens of custom audience. Uiteraard kun je ook op beide manieren adverteren en dan kijken wat het meeste rendement oplevert.
Dit artikel vind je interessant:
5 doeltreffende Facebookadvertenties met gebruik van data
#2 Vertoningen van je advertentie
Als een klein addertje onder het gras zit deze optie verstopt bij het opzetten van je advertenties. Maar het instellen van wanneer je advertentie vertoond moet worden, kan wel leiden tot hogere conversies. Met de optie vertoningen van je advertentie bedoel ik de exacte tijden hoe laat je advertentie online moet staan. Wanneer je deze optie niet instelt dan draait jouw Facebookadvertentie 24/7. Maar is dat wel zo slim? Eigenlijk niet.
Stel dat je een opleidingsinstituut hebt waarbij je opleidingen verkoopt en je weet dat de doelgroep overdag aan het werk is. Misschien is het dan wel een goed idee om deze doelgroep enkel ’s avonds te benaderen met een advertentie omdat ze ’s middags niet de mogelijkheden of tijd hebben voor het aanmelden voor de opleiding. En wat dacht je van avonden zoals vrijdag en zaterdagnacht? Is het dan wel handig dat jouw advertenties aanstaan?
Mijn advies voor vertoningen
Kruip in de huid van jouw doelgroep en maak een schets van hoe de dag van jouw doelgroep eruitziet. Zijn het werkende mensen of zijn het misschien wel huismoeders die ’s middags thuis zijn? Door het duidelijk inzichtelijk maken van jouw doelgroep kun je met vertoningen op de juiste tijden je advertentie zichtbaar maken. Ook hier adviseer ik je om verschillende advertenties op te zetten en dan te kijken welke voor de meeste conversies zorgt.
Dit artikel vind je interessant:
Rooster je Facebookadvertentie in
#3 Plaatsing van je advertentie
Naast het instellen van op welke tijden je wilt dat jouw advertentie vertoond wordt, is tevens de plaatsing van de advertentie iets wat vele bedrijven vergeten. Het is namelijk mogelijk om een advertentie op verschillende plekken te plaatsen. Zo kun je kiezen om een advertentie te vertonen in:
- Nieuwsoverzicht op mobiele apparaten
- Nieuwsoverzicht op computer
- Rechterkolom op computer
- Doelgroepnetwerk
Belangrijk hierbij is dat je goed gaat kijken naar wat de doelstelling van jouw advertentie is. Een Facebookpagina kun je het beste onder de aandacht brengen van jouw doelgroep door te kiezen voor nieuwsoverzicht mobiele apparaten en computer. Hiervoor is gekozen omdat wij de meeste tijd doorbrengen in het nieuwsoverzicht waar alle updates van al onze vrienden vertoond staan. Maar stel dat je traffic wilt genereren naar jouw website en je website is niet geoptimaliseerd voor de mobiele telefoon, dan is het beter om enkel mensen te bereiken die via hun computer actief zijn op Facebook.
Mijn advies voor plaatsing
Zoals ik het hierboven al zei: kijk goed naar wat de doelstelling is van jouw advertentie. Probeer iedere mogelijkheid van plaatsing te testen en kijk wat het meest rendabel is. Door de vernieuwing in Facebookadvertenties kun je eenvoudig bijhouden welke plaatsing het beste resultaat oplevert. Aan de hand van deze gegevens kun je er dan voor kiezen of je wilt dat jouw advertentie via zowel computer als mobiel wordt vertoond of enkel via 1.
#4 Moet ik gaan voor CPC, CPM of CPA?
Als ik het heb over één van de meest gestelde vragen op het gebied van Facebook adverteren dan is het deze vraag wel. Om nog even snel duidelijkheid te krijgen in de termen:
- CPC: Kost per klik – hierbij betaal je voor iedere klik
- CPM: Kost per duizend impressies – hierbij betaal je een X-bedrag voor 1000 weergaven
- CPA: Kost per actie – hierbij geef je aan wat je maximaal wilt betalen voor één actie
Om te beginnen wil ik je vertellen dat er helaas geen ‘gouden ei’ is. Socialmedia-experts zoals Jon Loomer, die zich dagelijks bezighoudt met enkel Facebook, heeft wel vele diepgaande artikelen geschreven over de beste bieding voor Facebookadvertenties. Hier wil ik je enkele belangrijke tips meegeven waar je nou het beste voor kunt gaan.
Kiezen voor CPM
Wanneer je Facebook adverteren wilt inzetten voor het vergroten van je naamsbekendheid en daardoor vele duizenden mensen wilt bereiken, dan adviseer ik om gebruik te maken van CPM. De reden hiervoor is dat je bij CPM enkel betaalt voor 1.000 weergaven en niet voor iedere klik op die advertentie zelf. Stel dat je 10.000 mensen bereikt, waarbij 500 mensen klikken op jouw advertentie. Dan zul je op basis van CPM vele malen minder betalen omdat de kosten voor jouw advertentie al snel tussen de 10 à 40 cent per klik zullen zijn. Hierbij kun je dan tevens nog kiezen tussen CPM of oCPM. Wanneer je kiest voor oCPM dan gaat Facebook kijken welke mensen het meest interessant voor jouw advertentie zijn op basis van de vele historische gegevens die ze hebben opgeslagen in hun database.
Kiezen voor CPC
Gekeken naar de meeste advertenties die ik draaiende heb, kies ik zelf vaak voor CPC. Dit heeft als reden dat ik vaak advertenties opzet die geoptimaliseerd zijn voor het genereren van nieuwe leads / verkopen. Gekeken naar het verschil wanneer ik mensen direct tot actie wil aanzetten, dan zie ik al snel dat op basis van CPC ik soms enkel 6 cent per klik betaal en op basis van CPM al snel een euro. Dit alles heeft te maken met het bereiken van mensen die direct geïnteresseerd zijn in jouw advertentie. Wanneer jij van mening bent dat jij zo’n interessante advertentie hebt waar iedereen direct op klikt als ze deze zien, dan is het interessant om op basis van CPM te adverteren. Dankzij de ontwikkelingen aan de kant van Facebook zelf, betaal je sinds kort enkel nog voor de klikken die gekoppeld zijn aan jouw doelstellingen. Stel dat je bij Facebook aangeeft dat je enkel wilt betalen voor een klik naar jouw website, dan betaal je niet wanneer iemand op een andere plek in jouw advertentie klikt.
CPA
Wanneer je wilt bepalen wat je wilt betalen voor een specifieke actie dan kun je het beste kiezen voor CPA. Bij CPA kun je bijvoorbeeld aangeven wat je gemiddeld wilt betalen voor het leuk vinden van je pagina, een directe conversie en andere doelstellingen. Het voordeel van CPA is dat je als online marketeer meer grip hebt op wat je uit wilt geven voor een specifieke actie. Het nadeel echter is dat wanneer je CPA volgens Facebook niet rendabel is, dat er de kans is dat de kraan dichtgedraaid wordt waardoor je niemand bereikt. Goed om daarom de statistieken wekelijks in de gaten te houden.
Mijn advies voor biedingen
Om er niet al te lang over door te gaan: wanneer je duizenden mensen wilt bereiken (naamsbekendheidcampagne) en hier niet enkele duizenden euro’s aan uit wilt geven dan adviseer ik jou om gebruik te maken van CPM. Ben je van mening dat je advertenties niet interessant genoeg zijn voor iedereen, maar ben je er wel van overtuigd dat iedere klik op de advertentie rendabel is? Kies dan voor CPC. Wil je grip hebben op het maximaal te betalen bedrag per actie, kies dan voor CPA.
Belangrijk: Maak verschillende advertenties aan en met verschillende biedingen en kijk welke bieding zorgt voor het beste resultaat.
#5 Verschillende advertentieversies (A/B-testing)
Of je nou een geweldig online-marketingbureau bent of een echte online marketeer of socialmedia-expert, bij het opzetten van een succesvolle Facebookadvertentie dienen er altijd meerdere advertenties aangemaakt te worden om te kijken welke advertentie zorgt voor de beste resultaten. Je kunt immers nooit 100% garanderen dat die ene advertentie direct zal zorgen voor maximaal rendement. Zet daarom verschillende advertenties op en pas deze aan op basis van:
- Omschrijving – maak gebruik van verschillende teksten en call to actions in je omschrijving
- Afbeeldingen – stel verschillende afbeeldingen in waarbij je kiest voor verschillende kleuren maar tevens ook verschillende producten of mensen die vertoond zijn in deze afbeelding
- CTA-button – zet verschillende call-to-action-buttons op en zie waar mensen eerder op klikken
- Doelgroep – we hebben het hier in stap 1 al over gehad, maar door het opstellen van verschillende doelgroepen kun je kijken welke voor het beste rendement zorgen.
Mijn advies bij A/B-testen
Bij het uitvoeren van verschillende A/B-testen is het van belang dat je niet bij iedere advertentie elk van bovenstaande punten direct veranderd. Begin bijvoorbeeld eerst bij het testen van verschillende omschrijvingen, de advertentie die daar als winnaar uit de bus komt ga je aanpassen op basis van afbeeldingen en de winnaar daarvan op basis van de call-to-action-button. Geef het daarbij ook de tijd en zorg ervoor dat de advertenties eerst veel vertoningen krijgen want zo kun je pas echt concluderen welke advertentie het beste functioneert.
Dit artikel vind je interessant:
Opzetten van Eye Catching Facebookadvertenties
#6 Gebruik maken van een conversiepixel
Geloof het of niet, maar hier gaan zoveel bedrijven nog de fout in! Vele advertenties beschikken niet over een conversiepixel. Een conversiepixel is van groot belang om erachter te komen wanneer iemand op jouw advertentie klikt en welke acties hij daarna zal voltooien.
Stel dat je een advertentie hebt voor het verkopen van jouw dienst of product, dan wil je uiteraard wel weten hoeveel conversies / verkopen deze advertentie oplevert. Zonder conversiepixel kom je hier niet achter en kun je er ook niet achterkomen wat de kosten per conversie zijn en welke campagne het beste rendement oplevert en welke niet.
Kortom: zonder conversiepixel kun je jouw advertentie niet optimaliseren.
#7 Houd je advertenties goed in de gaten
Wanneer jij de nieuwe Facebookadvertenties hebt opgezet en geactiveerd, begint het echte werk. In de aankomende weken kom je erachter of je advertenties wel of niet aanslaan bij jouw doelgroep. Zorg er daarom voor dat je volgende week deel 2 leest voor het wekelijks optimaliseren en onderhouden van jouw Facebookadvertenties.
Heb je hulp nodig met Facebook adverteren? Zoek je naar een online-marketingbureau, online marketeer of socialmedia-expert? Neem dan contact met mij op en ik help jou graag.
Klaar voor het opzetten van jouw Succesvolle Facebookadvertentie?
Ik ben erg benieuwd of de tips in dit artikel jou kunnen helpen bij het opzetten van een Succesvolle Facebookadvertentie. Laat je reactie hieronder achter.