fbpx

Facebook Live Video: Dit is Waarom & Hoe

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Ben jij al bekend met Facebook Live en de mogelijkheden hiervan? Wanneer je jouw doelgroep wilt bereiken via Facebook dan is het integreren van Facebook Live binnen jouw strategie een echte boost die je helpt bij het sneller behalen van jouw doelstellingen. Benieuwd hoe en waarom je vanaf vandaag Facebook Live Video het beste kunt gaan inzetten? Lees dan nu snel dit artikel. Aan de slag!

#1 Waarom? Facebook wil de tv-zender in je broekzak worden

Dit jaar heeft Facebook tijdens de F8 (Facebook Developer Conference) aangekondigd dat video één van hun pijlers is waar zij zich op gaan richten. Vorig jaar kon je al zien hoe Facebookvideo’s werden geïntroduceerd, waarbij statistieken en andere handige functionaliteiten werden geïntroduceerd. Begin dit jaar kwam Facebook met Facebook Live, waarbij bekende mensen betaald werden door Facebook om gebruik te maken van deze nieuwe functionaliteit zodat het bekend zou worden onder de gebruikers van Facebook. Kort daarna kwam de uitrol voor iedere gebruiker en sinds enkele maanden kunnen we er allemaal gebruik van maken. Op ieder moment van de dag kun jij Facebook Live inzetten om jouw doelgroep op de hoogte te stellen van de activiteiten waar je op dat moment mee bezig bent.

Best wel gaaf, voornamelijk omdat het vele voordelen met zich meebrengt. Één daarvan is dat Facebook heeft gezegd dat ze dé tv-zender in je broekzak willen worden. Dit geeft dan ook al direct aan dat Facebook Live de aankomende maanden een belangrijke rol gaat spelen. Tijd dus om voordat alle bedrijven gebruik gaan maken van Facebook Live, zelf een voorloper te worden!

#2 Waarom? Organisch bereik is hoger met Facebook Live

Omdat steeds meer mensen Facebook Live video’s gaan bekijken, geeft Facebook dan ook aan dat Facebook Live een nieuw type content is in vergelijking met normale video’s. Omdat ze dit nieuwe type content goed willen testen, worden Facebook Live video’s hoger in het nieuwsoverzicht vertoond wat ervoor zorgt dat je organische bereik groter wordt. Voor jou dus nu de kans om te profiteren van dit voordeel en gebruik te gaan maken van Facebook Live voordat vele andere bedrijven dit gaan doen en uiteindelijk het organische bereik weer omlaag geschroefd zal worden.

Volgens Facebook kijken mensen 3x vaker Facebook Live video’s als ze nog online zijn in vergelijking met wanneer ze offline zijn. De reden hiervoor is natuurlijk logisch, een live-video online is interessanter dan eentje die offline is, maar waarvan je de record kunt bekijken. 

Het organische bereik van Facebook Live Video is groter dan die van andere soorten content

#3 Waarom? Lage concurrentie & het is nog nieuw

Het zal nog even duren voordat Facebook Live wordt geadopteerd binnen de Facebookstrategie van bedrijven. Dit is dus nu jouw kans om ervoor te zorgen dat je gaat kijken hoe je Facebook Live gaat inzetten voordat je concurrent hiermee aan de slag gaat. Net zoals bij andere advertentiekanalen zoals Google Adwords, zul je zien dat hoe meer mensen het gaan gebruiken hoe groter de strijd om de aandacht wordt. Probeer daarom vandaag te kijken of Facebook Live interessant is, zodat je hier zo spoedig mogelijk mee aan de slag kunt gaan. Wacht niet totdat de stroom van concurrenten ook Facebook Live gaat integreren. De kans is op dat moment groot dat je moet vechten om de aandacht van jouw doelgroep en dat Facebook na een tijdje ook het organische bereik weer omlaag zal schroeven. Tevens is Facebook Live op dit moment nog een leuke nieuwe gadget. Na enkele maanden integreren we het in onze normale bezigheden / activiteiten, waardoor het nieuwe laagje eraf gaat en we eventueel Facebook Live minder interessant gaan vinden.

Zin om te knallen met Facebook Live? Let’s go!

Heb ik je kunnen overtuigen dat het moment nu daar is om Facebook Live binnen jouw Facebookstrategie te integreren? Houd mijn hand dan vast en laten we samen op de trein der succes springen en onze concurrenten voor zijn! Lees de belangrijke tips om er een succes van te maken!

#1 Voorbereiding is key

Voordat je met je vinger op “live gaan” drukt, is voorbereiding een echte must! Op het moment dat je live bent, is de kans er dat mensen jouw live-uitzending bekijken en op dat moment moet je natuurlijk wel iets nuttigs gaan zeggen. Doe je dat niet? Dan is de kans groot dat mensen afhaken en dat ze de volgende keer niet snel zullen aanhaken wanneer je weer een live-uitzending gaat opzetten. Bedenk daarom goed waarover je het gaat hebben, hoelang je de uitzending wilt maken en tevens of je je op dat moment op een goede locatie bevindt met goed bereik zodat mensen zonder problemen de uitzending kunnen volgen.

Maak een goede eerste indruk en bereid je voor wanneer je Facebook Live wilt inzetten

#2 Maak gebruik van een aantrekkelijke titel

Op het moment dat je live gaat wil je dat mensen getriggerd worden om jouw Facebook Live uitzending bij te gaan wonen. Het eerste wat ze zien is de titel. Zorg er daarom voor dat de titel van jouw video aantrekkelijk is en maak gebruik van een emoticon. Je kunt de titel aantrekkelijk maken door eerst goed te bekijken waarover je het gaat hebben en op basis daarvan een pakkende titel te verzinnen. Een pakkende titel die de aandacht trekt van jouw doelgroep moet gaan over iets wat jouw doelgroep echt wil! Kijk daarom hoe je pijnpunten, verlangens, interesses of andere aanknopingspunten kunt verwerken in de titel. Door het hebben van een goede titel neemt de kans volop toe dat mensen jouw live uitzending gaan kijken. Dus wat ik niet wil zien is : Mijn eerste livevideo! Woo-hoo! 😉

#3 Ga de interactie aan

Iets wat je direct wilt doen bij de start van jouw Facebook Live video is het welkom heten van de mensen die de uitzending gaan volgen. Zeg hun naam hardop en heet ze welkom, ga interactie met ze aan en laat zien dat je het geweldig vindt dat zij jouw uitzending volgen. Dit zorgt er in een korte tijd voor dat je sneller likeable wordt en dat mensen de uitzending blijven volgen. Pak daarna jouw verhaal op waar je het over wilt gaan hebben, maar zorg er tijdens jouw verhaal voor dat je tijd neemt om vragen te behandelen van jouw volgers. Je wilt namelijk voorkomen dat het een one-way uitzending wordt waarbij het enkel over jezelf en het onderwerp gaat. Geef je volgers een podium en laat zien dat je er voor de volledige 100% voor ze bent.

#4 Eindig met een call to action

Maak voor jezelf tijdens de voorbereiding al duidelijk wat je uit deze livevideo wilt halen. Hiermee bedoel ik natuurlijk niet dat je direct een commerciële intentie moet hebben, maar wel dat je weet wat voor jezelf het doel van deze video is. Wil je meer e-mailadressen binnenhalen? Laat de mensen dan weten dat ze aan het einde van de video een interessant e-book kunnen downloaden of zichzelf kunnen aanmelden voor exclusieve content. Aankomend evenement promoten? Geef mensen die jouw uitzending volgden een kortingscode als bedankje voor het bekijken van de video.

Belangrijk is altijd om duidelijk te hebben wat jouw doel is van de video, zodat je na het investeren van de tijd in de Facebook Live uitzending ook tevreden kunt zijn over het opgeleverde resultaat en de geïnvesteerde tijd.

#5 Pas je Facebook Live Video aan

Peww, de beelden gaan weer op zwart en je eerste Facebook Live uitzending is beëindigd. Belangrijk is nu om niet verder te gaan met andere activiteiten maar om deze video aan te passen zodat hij ook interessant is voor mensen die de uitzending willen bekijken als hij offline staat. Zorg daarom voor het volgende:

  1. Kies voor een thumbnail: Facebook geeft je 10 opties voor afbeeldingen, maar als je slim bent maak je een eigen thumbnail op zodat hij visueel aantrekkelijk is en voor mensen het ook direct duidelijk is waar de video over gaat.
  2. Kies voor een categorie: Dit is handig voor Facebook zodat ze goed weten voor wie deze video nog meer interessant is.
  3. Voeg een call to action is: Zeker weten niet vergeten zoals ik liet weten in #4. Stel een CTA in die past bij jouw video. Zelf vind ik het altijd handig om een meetbare URL op te zetten, zodat ik precies via Google Analytics kan zien wat de impact van mijn video is.
  4. Boost je bereik: Wil je direct meer mensen bereiken met je video? Zet dan een advertentie op.

#6 Breng je video onder de aandacht

Nu de Facebook Live uitzending heeft plaatsgevonden en je deze tevens geplaatst hebt op jouw eigen Facebookpagina met daarbij de juiste instellingen, is het uiteraard van belang om deze video onder de aandacht te brengen. Stel voor jezelf daarom een mini-campagne op en kijk via welke kanalen je deze video onder de aandacht kunt brengen. Promoot hem via Twitter, LinkedIn of andere social-mediakanalen waar je gebruik van maakt waar tevens je doelgroep ook actief is. Maak eventueel een blogpost aan en plaats hierbij de video of wat dacht je van een opstellen van een nieuwe Facebookpost waarbij je mensen informeert over het onderwerp waarbij je ze de mogelijkheid geeft om zich er verder in te verdiepen door jouw video te bekijken. Wat je ook doet: zorg er altijd voor dat  je de video onder de aandacht brengt, op een manier die aansluit bij het desbetreffende kanaal.

#7 Let’s hit the dirt & download het werkboek

Woow, al zin om Facebook Live in te gaan zetten? Ik ben echt van mening dat dit nu het moment is om het te gaan integreren in jouw Facebook-marketingstrategie. Om jou hierbij te helpen heb ik een werkboek gemaakt dat je gratis kunt downloaden zodat je direct aan de slag kunt gaan! Laat je gegevens hieronder achter en ik stuur het werkboek direct naar je toe. Ps. wees niet bang dat ik je ga spammen of rare dingen ga doen met je e-mailadres. Dit zal ik niet doen, ik ben hier enkel om jou te helpen!

Ps Ps. Heeft dit artikel jou goed geholpen? Ik wil je dan vragen om dit artikel te delen met jouw netwerk. Mijn doel is om alle ondernemers en bedrijven te helpen bij het strategisch bereiken van hun online doelgroep. Alvast bedankt! You Rock! 🙂

Klaar voor het inzetten van Facebook Live Video?

Ik ben erg benieuwd of de tips in dit artikel jou kunnen helpen bij het inzetten van Facebook Live Video. Laat je reactie hieronder achter en bij vragen kun je altijd met mij contact opnemen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.