fbpx

4 dingen waardoor je meer controle kan krijgen over je leven

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Artikel geschreven op FHM.nl

Ken jij iemand die altijd zijn droom aan het najagen is, maar wil het nog niet vlotten om daadwerkelijk dingen te bereiken? Of ben misschien wel succesvol in het leven, maar hou je continu het gevoel dat je meer en beter kan of wil? No worries, leading personal coach Wouter Kleinsman vertelt hoe je van jouw gemiddelde leven een buitengewoon leven kunt maken. Vorige keer had hij het over ‘de act’, nu gaat hij een stap verder.

Het leven is focking easy, right?

Arjen Lubach had het er vorige week over dat er te veel coaches zijn in Nederland. Veel van die coaches, die zelf ook niet alles op de rit hebben, doen alsof het leven focking easy is. Nee, ik ga je niet zeggen, zoals velen dus wel doen, dat het leven makkelijk is. Ik kan je vertellen dat er slechts één zekerheid is in het leven: je gaat dood. Maar weet je? Voor het zover is kun jij het jezelf vele malen eenvoudiger en mooier maken in het leven. In den beginne heeft je leven geen betekenis. En zelfs ‘geen betekenis’ heeft geen betekenis. Let wel, dat maakt het leven niet zinloos, het maakt dat jij ervan kunt maken wat jij echt wilt. Klinkt simpel, is het niet.

Life is a bitch…

Je zou denken dat het simpel is om alles als ‘betekenisloos’ te zien, maar zo zitten mensen niet in elkaar. Wij geven namelijk alles een betekenis in het leven, dat is lekker overzichtelijk en dat is nou direct het grote probleem. Al die betekenissen bestaan vaak alleen in hoofden van mensen. Als we zouden stoppen met alles een betekenis te geven, kunnen we compleet meesterschap krijgen over ons leven. Probeer het ook eens op basis van onderstaande vier stappen:

#1 Stop met dingen een betekenis te geven

Ik had last van hyperventilatie-aanvallen in de vorm van overmatig zweten. Diverse sessies bij psycholoog en coaches werkten niet en NLP-technieken evenmin. Totdat ik zelf de oplossing bedacht: er geen betekenis aan geven. Want wat bleek, wanneer ik last kreeg van hyperventilatie-aanvallen tijdens het spreken op events dan ging ik letterlijk een betekenis geven aan mijn hyperventilatie. Betekenissen zoals: de twee mensen die met elkaar aan het praten zijn tijdens mijn presentatie roddelen over mij. Degene die druk bezig is met zijn mobiele telefoon is zich aan het vervelen en ga zo maar door. Hierdoor werd ik onzeker en mijn hyperventilatie nam toe. Na de presentatie bleek dat de pratende mensen met elkaar bespraken hoe ze mijn ideeën toe konden passen binnen hun organisatie. De man met de telefoon liet mij weten dat hij aantekeningen had gemaakt en graag met mij wilde gaan samenwerken. Zo zie je maar, dingen een betekenis geven kan je ontzettend in de weg zitten, vooral omdat je iets vaak een negatieve betekenis geeft. Mijn oplossing voor mijn hyperventilatie was dus om het simpelweg geen betekenis te geven, gewoon te laten zijn. Oftewel: ik heb nu een hyperventilatie-aanval, that’s it! En vanuit die invalshoek waren mijn hyperventilatie aanvallen vaak na vijf à tien minuten alweer weg. Just let it go. Dat principe kun je toepassen op alles in je leven. Wanneer je het wilt wegdrukken of oplossen sta je er continu mee in verbinding, waardoor het nooit zal weggaan. Spoiler alert: je problemen gaan nooit weg (mijn hyperventilatie ook niet).

#2 Stop met verklaren

Echt alles willen verklaren maakt het leven er ook niet gemakkelijker op. Stel dat je een ondernemer bent en één van je klanten annuleert de samenwerking. Wat doe je dan? De kans is groot dat je er een heel verhaal omheen gaat vertellen: “Ja, het was toch een minder interessante klant en hij…” of “Het ligt aan mij, ik doe niet goed mijn best, ik ben niet goed genoeg en nu gaan ze met iemand anders samenwerken.” Allemaal bullshit. Niemand is erin geïnteresseerd én het is puur de perceptie van hoe jij naar dingen kijkt en niet de realiteit. De realiteit is: de klant heeft de samenwerking geannuleerd. That’s it, niet meer, niet minder. Vanuit die realiteit maak je een keuze hoe je actie gaat ondernemen.

 #3 Stop met je gedachten serieus te nemen

In mijn vorige artikel had ik het over je ‘act’. Als je dat artikel nog niet hebt gelezen doe dat dan eerst, anders begrijp je niks van dit punt. Kort samengevat: in je jongere jaren maakte je bepaalde keuzes en nam je een identiteit aan en deze herhalen zich continu. Dat zorgt ervoor dat je later vastloopt in je leven omdat die opvattingen het onmogelijk maken om de wereld anders te gaan zien. Het zijn letterlijk gedachten van een minderjarige. Om vrijheid en meesterschap te krijgen over je leven stop je met het serieus nemen van die gedachten. Je bent immers nu een volwassene die een toko draaiende moet houden.

 #4 Oftewel: de keuze is aan jou

Heel kort door de bocht geredeneerd is alles wat je in je leven doet bullshit. Je kunt ontzettend veel bereiken, maar het zal toch nooit goed genoeg zijn. Uiteindelijk ga je dood, en alles wat je hebt gecreëerd verdwijnt. Klinkt negatief? Nee hoor, enkel als je die betekenis eraan meegeeft (you fail, if you did). Wat je beter kunt doen is inzien dat het leven betekenisloos en leeg is. Je hoeft helemaal niks te doen, op doodgaan na. De rest is een complete vrije keuze met hier en daar uiteraard consequenties in de huidige samenleving. En nee, dat maakt het leven niet zinloos, het betekent dat je 100% vrij bent om zelf te kiezen hoe jouw leven eruit komt te zien, wat je wil creëren en ervaren.

De meeste mensen leiden een gemiddeld leven. Op hun sterfbed kijken ze met spijt terug op de gemiste kansen. Dit geldt niet voor mijn cliënten.

Over Wouter Kleinsman

Wil je de complete, praktische, no-nonsense gids die jou naar dat buitengewone leven leidt? Wouter Kleinsman beschrijft in zijn bestseller Zo word je een gamechanger in vier fases een complete strategie voor het nemen van leiding over je eigen leven. Om je hierbij te helpen geeft hij je €5 korting op de bestseller Zo word je een gamechanger met kortingscode: FHM2022. Hier kun jij het boek bestellen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.