fbpx

Ben jij van de discipline of de motivatie?

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp
Ben jij van de discipline of de motivatie?

Wat helpt jou meer om succesvol te worden in het leven, discipline of motivatie? Discipline haal je vooral uit jezelf terwijl bij motivatie vaak ook externe prikkels een rol spelen. In dit artikel leg ik uit dat je ze eigenlijk niet los van elkaar kunt zien; het is een kwestie van ‘smaak’ wat jou meer aanspreekt.

Discipline of motivatie? Kijk naar je werkstijl

Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Kijk daarom eens naar wat jou in het verleden in staat stelde om echt shit gedaan te krijgen? Gedisciplineerde actie of fired up motivation?

Voor de een werkt motivatie beter en voor de ander discipline. Er is geen goed en fout. Kies een manier die voor jou werkt.

Als het op discipline aankomt …

Discipline, of het gebrek daaraan, werkt door op alle levensgebieden. Als je bijvoorbeeld drie keer in de week wilt trainen maar je kunt niet de discipline opbrengen om dat ook werkelijk te doen, dan geldt deze lage vorm van discipline ook voor andere gebieden van je leven. Dan is ook het behalen van business targets of het nakomen van de afspraken die je maakt in je relatie moeilijk. En uiteraard geldt dit niet enkel voor discipline, maar voor iedere ‘spier’. Discipline is namelijk een ‘mentale spier’ die jij kunt trainen. In de bestseller ‘Zo word je een gamechanger’ schrijf ik over de acht elitespieren die je hoe dan ook wilt trainen als eliteperformer

Ben je meer van de motivatie?

Wanneer je meer van de motivatie en/of uitkomsten bent dan is het zeer eenvoudig. Haal je motivatie vooral uit je brandend verlangen; die extra reden om de missie en je doelen waarheid te maken die zo krachtig is dat er geen twijfel bestaat dat jij je doelen waar gaat maken. Het enige wat je hoeft te doen is je doelen vastleggen en voor jezelf duidelijk maken waarom je gaat doen wat je wilt doen. En weet je wat daar zo mooi aan is? Je haalt de motivatie helemaal uit jezelf. En dit doe je niet alleen aan het begin van een project of klus, dit moet je dagelijks doen. Je moet je doel zo dicht mogelijk bij de oppervlakte van je bewustzijn brengen als mogelijk is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van visualisatie of affirmaties. Meer hierover lees je in ‘Zo word je een gamechanger.

Let op …

Maak alsjeblieft niet de fout die velen begaan. Het inbeelden van je doel of het oplezen van affirmaties werkt alleen als je het echt voelt en je er met je complete aandacht bij bent. Iedere gedachtegang of ieder woord wat je opleest moet je voelen. Voel het f*cking hard wat je wilt bereiken en waarom je het wilt. Zie het, voel het, hoor het! Maak jezelf compleet hongerig, zodat er geen enkele andere mogelijkheid meer is dan er écht voor gaan. Begin je dag met die gedachten en gevoelens en je zult het honderd keer gemakkelijker vinden om te handelen naar alles wat je moet doen om jezelf daar te krijgen.

Waarom is het zo dat het één invloed heeft op het ander?

Het één heeft invloed op het ander omdat we houden van gewoonten en patronen. Om die patronen te doorbreken heb je discipline en motivatie nodig om een switch te maken. Diverse cliënten van mij zijn gestopt met roken en ze deden dit zonder enig excuus of probleem. Ze stopten niet alleen met roken. Nee, ze waren ook gemotiveerd om gezonder te eten en meer te trainen. Hoe dat kan? Omdat ze hun identiteit switchten. Van een ‘ongezond mens’ naar een ‘gezonder mens’. De motivatie zorgt voor de start, de discipline zorgt voor blijvende gezonde gewoonten en patronen.

Beste optie: het combineren van discipline en motivatie

Om jezelf een nog hardere ‘schop onder je kont’ te geven is het ontzettend krachtig om discipline en motivatie te combineren. Ik geloof niet zo in motivatie omdat het niet blijvend is, maar ik geloof er wel in dat zeer gedisciplineerd zijn in combinatie met motivatie je het beste biedt van beide werelden. Zie motivatie als koffie. Je bent gedisciplineerd bezig en na een kop koffie kun je nog harder werken maar na verloop van tijd neemt de cafeïne weer af. Je blijft toch doorwerken omdat je discipline het daar overneemt.

Anyway, zo is het hoe ik ernaar kijk. Ik ben een man van discipline, integriteit en commitment. Jij kunt voor jezelf de keuze maken welke man of vrouw jij wilt zijn. Zolang je maar de keuze maakt die goed voor je is, zodat je de beste resultaten en de hoogste performance in je leven bereikt.

Want more?

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.