fbpx

[FHM] Stop met dat belachelijke people pleasing

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp
[FHM] Stop met dat belachelijke people pleasing

Ik leef in een wereld waarin fenomenale dingen dagelijks op mijn pad komen en dat komt omdat ik NEE zeg tegen mensen die mijn tijd, energie en leven verspillen. Dat was vroeger wel anders. Ik was een echte people pleaser. Ik zei ja tegen alles en iedereen in de hoop dat anderen mij dan leuk zouden vinden. Totdat ik erachter kwam dat door JA tegen anderen te zeggen, ik NEE zei tegen mezelf. Zou jij ook weleens vaker NO WAY willen zeggen, zodat je volmondig JA kunt zeggen tegen jouw droomleven? No nonsense coach Wouter Kleinsman vertelt je waarom je dat verder gaat brengen. Originele artikel

Nu komt het woord JA nog nauwelijks voor in mijn vocabulaire. Ik kan heel negatief zijn. Ik zeg nee, heel vaak, en ik vind het geweldig. Door nee te zeggen scheid ik het kaf van het koren en creëer ik mijn eigen geluk. En ja, er zijn genoeg mensen die dit niet accepteren. Maar dat boeit me echt helemaal niks. Deze mensen zijn immers niet ‘mijn’ mensen. Het zijn veelal people pleasers en ze zitten vast in een wereld van negatieve en belemmerende overtuigingen.

People pleasing is egoïstisch

People pleasers denken heel aardig te zijn, maar eigenlijk zijn ze heel erg egoïstisch. Ze doen het niet voor een ander, maar voor zichzelf. Ik weet het, je denkt dat je de ander een plezier doet, maar als je heel eerlijk bent, zijn er andere motieven. Je doet het omdat je wilt dat anderen je aardig vinden, omdat je gehoord wilt worden of om te voorkomen dat je in de steek gelaten of gekwetst wordt. Maar wanneer je de hele tijd ja zegt tegen alle verzoeken, binnen je gezin, je sociale omgeving of op je werk, gaan mensen je juist MISBRUIKEN of AFSTOTEN. Misbruiken omdat ze weten dat je zwak bent en geen nee durft te zeggen of, als best case scenario, afstoten omdat ze je niet meer geloven.

Excuses zijn een teken van zwakte

Om ongemakkelijke situaties te voorkomen gaan sommige people pleasers andere mensen vermijden, sommige liegen, andere worden defensief of boos en weer andere zijn altijd zo aardig dat andere mensen moeilijk een hekel aan ze kunnen hebben. Maar vergis je niet, vaak hebben ze dat wel, maar dat zeggen ze niet omdat de ander zo ‘aardig’ is. Als ik daarentegen merk dat een cliënt excuses aan het bedenken is, zeg ik dat meteen. Grappig genoeg komen de slappe excuses vooral als het op geld aankomt. Of het nou een dominante CEO van een multinational is of een voormalige topatleet, als het financiële plaatje ter sprake komt:

“Ik moet er even over nadenken, Wouter…”

“Nee nee, geld is echt geen probleem, ik maak alleen geen directe keuzes.”

“Wouter, je bent echt een geweldige coach! Toch moet ik het even overleggen met mijn…”

Uitstel van executie

In plaats van eerlijk te zijn, kiezen ze voor ‘uitstel van executie’ en dat is een teken van zwakte. Een teken dat je niet eerlijk durft te zijn en liever de situatie ontloopt. Maar daarbij creëer je onbegrip, omdat je er dan van uitgaat dat de ander dom is en niet ziet wat je probeert te doen. Ik daarentegen prik daar meteen doorheen, ik confronteer ze ermee en zet deze mensen op de lijst van ‘people pleasers’. Dat betekent dat ik direct al minder tijd in ze ga steken. Als zij zichzelf niet serieus nemen en mij daardoor indirect ook niet, dan houdt het op.

Als je een lul bent, dan hoor je dat ook

Vaak ben ik de enige in het leven van cliënten die de ballen heeft om echt eerlijk tegen ze te zijn, de enige die ze laat zien wat ze zelf niet zien. Dat komt omdat ik niet bang ben om gevoelens of ego’s te kwetsen. Ik ben er om zo snel mogelijk de beste resultaten te behalen. Het enige wat ik van hen vraag, is honderd procent commitment en integriteit. Wanneer je zegt dat je iets gaat doen, dan doe je het vervolgens ook. De gesprekken zijn hierdoor vaak ook op verschillende niveaus: vriendelijk, uitdagend, soms keihard maar altijd goudeerlijk en waarderend. Als je iets verkeerd aanpakt, de kantjes ervan af loopt of gewoon een lul bent, dan hoor je dat ook.

Zeg volmonding JA tegen jouw droomleven

Noem me negatief, maar ik vind het heerlijk om nee te zeggen. Ik zeg nee tegen mensen die met mij willen samenwerken, ik zeg nee tegen de tientallen studenten die mij willen interviewen en onlangs zei ik nog NEE tegen een voorstel van € 15.000 als ik van gedachten veranderde. Maar als een cliënt een ingepland consult twee keer annuleert, dan ben ik er klaar mee. Dus zelfs na zijn voorstel van € 15.000 nam ik hem niet terug. Nee zeggen tegen degenen die mijn tijd, energie en leven verspillen, betekent namelijk dat ik ruimte heb voor het goede…

Zeg ik dan altijd maar nee? Natuurlijk niet. Ik zeg ja tegen:

  • Perfecte cliënten.
  • De belangrijkste activiteiten die 1-op-1 aansluiten op mijn doelen.
  • Zakelijke voorstellen die volledig bij mij, mijn waarden en mijn doelen passen.

Wil jij ook dat er fenomenale mensen en dingen op je pad komen? Zeg dan eens wat vaker no way, zodat je volmondig ja kunt zeggen tegen jouw droomleven.

Wouter Kleinsman

Wil je de complete, praktische, no-nonsense gids die jou naar dat buitengewone leven leidt? Wouter Kleinsman beschrijft in zijn bestseller Zo word je een gamechanger in vier fases een complete strategie voor het nemen van leiding over je eigen leven.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.