fbpx

Fock dat eeuwige optimisme

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Ken jij de cocktail Eternal Optimism? Nee? Je hebt ‘m nog nooit gedronken, maar je kent ‘m wel. Het is de combinatie van vastberaden over willen komen in een wereld waar de meeste mensen liegen over hoe hun leven écht in elkaar steekt. Je weet wel, die ‘beter-voordoen-op-social-media-wereld’ waarin iedereen alleen maar optimistisch is. Laat je niet door die cocktail verleiden, want hij maakt meer kapot dan je lief is. Wouter Kleinsman, leading personal coach, vertelt je waarom je moet stoppen met alleen maar optimistisch denken en beter eens extreem eerlijk naar je leven moet kijken. Kies niet voor die slachtofferrol maar ga ervoor om een opmerkelijk effectieve leider te worden die opereert op het hoogst mogelijke prestatie- en disciplineniveau en tegelijk gelukkig, gezond én rijk is. 

Fock optimistisch denken

Altijd maar optimistisch denken is voor losers. Het leven is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn en wat voor nut heeft het om de waarheid te ontkennen? In de afgelopen jaren coachte ik meer dan 300 cliënten. Dit waren veelal highly committed ondernemers, C-level en MT’s. Sommigen ontkenden hardnekkig dat ze in de shit zaten en ze bleven vasthouden aan een optimistische versie van hun ‘realiteit’. En geloof me, diep van binnen wisten ze dat hun situatie niet meer goed zou komen. Ze hadden simpelweg niet de ballen om de harde realiteit onder ogen te zien: ‘it’s not gonna work, je gaat het echt niet oplossen’. Op zo’n moment moet je het lef hebben om dat eeuwige optimisme even opzij te zetten en te zoeken naar een echte oplossing.

Zet het optimisme opzij

Dat klinkt eenvoudiger dan het is. We liegen onszelf en anderen liever voor, geven niet toe dat het ons niet gaat lukken en met een te overdreven optimistische houding verspillen wij onze waardevolle tijd en vaak ook geld. Om het ‘op te lossen’ kiezen we dan graag voor de makkelijkste optie, voor wat we zien als de ‘easy way out’. Bullshit, want je blijft stilstaan, trekt aan een dood paard en ontkent de realiteit. Het enige dat hier helpt is extreem eerlijk te kijken naar de situatie. Dat werkt direct heel bevrijdend omdat je op dat moment beseft waar je staat in het leven en dat geeft inzicht in kansen om opnieuw te beginnen zonder terug te kijken. Het verleden bestaat alleen in je gedachten die jou ook nog eens voorliegen dus vergeet die hersenspinsels en de toekomst ga je zelf creëren. Om die te creëren, wil je simpelweg weten waar je nu écht staat. 

Waar ben jij ‘te’ optimistisch?

Dus mijn vraag aan jou is simpel: waar in jouw leven ben je ‘te’ optimistisch en ontken je de ‘harde’ realiteit?

Is het je relatie die al enkele weken, maanden of zelfs jaren meer lijkt op een slechte soapserie? Is je opdrachtgever een lul maar durf je dat niet te uiten? Je werknemers nemen jou niet serieus? Studie? De gasrekening die je niet meer kunt betalen? Of loop je al maanden rond met een gebroken been maar doe je alsof het ‘zwaar gekneusd is’, believe me, sommige mensen kunnen echt zo desperate zijn. I don’t care what it is but take your shit, fix it and have it all.

Wees extreem eerlijk

Er is een reden voor dat ik enkel werk met highly committed en integere mensen. Waarom? Als je optimale prestatie en performance wilt leveren, wil je weten waar je staat in het leven. Want pas als je weet waar je staat, kun je exact uitwerken hoe je vanaf je huidige punt naar je gewenste punt gaat. Om dit inzichtelijk voor jezelf te maken moet je extreem eerlijk naar jezelf en naar anderen zijn, laat alle maskers vallen. Niemand kan je helpen als jij de schijn ophoudt dat alles ‘zo geweldig gaat’. Durf het aan, zie waar het spaak loopt in je leven of je bedrijf en bepaal daarna je vervolgstap.

Altijd 100% eerlijk en integer

Om echte radicale transformaties in de levens van mijn cliënten te maken, dien ik extreem eerlijk te zijn. Alleen op die manier kan ik ze terughalen naar de realiteit, hen loskoppelen van hun gekozen zwakke identiteit en vanuit dat punt samen een nieuwe identiteit creëren. Een identiteit die helpt bij het bereiken van ieder doel wat ze voor ogen hebben. Mijn cliënten weten dat ze geen vaste identiteit hebben, ze kunnen ieder moment van de dag kiezen, wie ze willen zijn.

Ik praat niemand naar de mond zoals veel coaches doen. Ik vertel je wat je moet doen en daarbij heb ik geen boodschap aan je ego of je gevoelens. Het is mijn taak om te dienen, niet om te behagen. Het is aan jou of je er wel of niet iets mee doet.

Bestel jij nog een Eternal Optimism?

Ga jij nu nog steeds voor die vermoeiende cocktail? Sta dan eens even stil bij hoeveel energie je dit dagelijks kost en wat het doet met je zelfexpressie, het ontvangen van échte liefde en je dag afronden met een voldaan gevoel. Ik zei het al eerder; het maakt meer kapot dan je lief is. Natuurlijk is er niks mis met een dosis optimisme op zijn tijd, maar om écht te laten zien wie je bent, moet je stoppen met Eternal Optimism.

Hulp nodig bij het afkicken? Ik bied je twee opties:

  1. Bestel mijn boek Zo word je een gamechangerDe complete, praktische, no-nonsense gids die jou naar een buitengewoon leven leidt. Hier kun jij het boek bestellen.
  2. Verdiep je in de mogelijkheden van no-nonsensecoaching. (niet voor losers, maar dat begrijp je nu wel)
boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.