fbpx

Het dagelijks leven is giftig

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Heb jij wel eens goed nagedacht over de alledaagse dingen die je doet, zoals eten, slapen en zorgen voor je persoonlijke hygiëne? Ik hoop dat je schrikt als ik je vertel dat het zomaar kan zijn dat jij jezelf aan het vergiftigen bent, juist met die dagelijkse bezigheden. Deze vergiftiging heeft direct invloed op je performance, succes, denken en korte- en langetermijngeheugen, emotionele stabiliteit, hormoonhuishouding en zo kan ik als personal coach nog wel even doorgaan. Kortom: als je een buitengewoon leven wilt leiden, stop dan met jezelf te vergiftigen. Lees verder om te leren hoe je dat kunt doen.

Het 24/7 vergiftigen van jezelf

Jezelf 24/7 vergiftigen zonder dat je het zelf doorhebt? Ja, het kan als je niet goed oplet. Ik besteed er in de bestseller ‘Zo word je een GAMECHANGER’ niet voor niets 16 pagina’s aan. Hier deel ik straight-to-the-point die elementen waarmee je snel goede resultaten kunt boeken.

Zorg beter voor je brein

De hersenen bestaan uit vijf gebieden:

 • frontale kwab – CEO van je brein
 • pariëtale kwab – waarnemende navigator
 • occipitale kwab – visuele stimuliverzamelaar
 • temporale kwab – sociale herkenner
 • kleine hersenen – coördinator

Je kunt die delen zien als vijf uiterst krachtige en geavanceerde computers die je hele doen en laten regelen. De bloed-hersenbarrière (BHB) beschermt deze ‘computers’ en speelt onder andere een rol in het voorkomen van vergiftiging. Het is dus belangrijk om een lekkend brein te voorkomen. Het volgende zeg ik over een lekkend brein mijn boek:

Je hersenen beschikken over talrijke cruciale functies die beschermd worden door de bloed- hersenbarrière (BHB). De BHB is een enkellaagsrooster van cellen die stevig met elkaar verbonden zijn door nauwe kruispunten. De BHB beschermt je hersenen tegen giftige stoffen zoals afvalproducten, zware metalen, pesticiden en schadelijke eiwitten, en zorgt er tegelijk voor dat voedingsstoffen zoals zuurstof, water, vitamines, hormonen, glucose en hersenweefsel doorgelaten worden. Maar op het moment dat je BHB wordt aangetast door bijvoorbeeld een ontsteking, leeftijd of een hoge bloeddruk kunnen de nauwe verbindingen losraken of breken waardoor schadelijke stoffen de hersenen kunnen binnendringen; dat kan leiden tot ontstekingen. Dat wordt een lekkend brein genoemd.

Lekkend brein voorkomen

Oké, interessante materie. Maar hoe voorkom je een lekkend brein of hoe kun je het herstellen? Dit doe je onder andere door:

 • het verminderen van stress; 
 • voldoende te slapen zodat je BHB-functies niet verzwakken en verminderen, ontstekingen met zich meebrengen of je immuunsysteem verzwakken;
 • het verminderen van alcohol drinken. Alcohol drinken kan de BHB verzwakken en beschadigen en de oxidatieve stress als gevolg van overmatig alcoholgebruik kan leiden tot disfunctie van de bloedhersenbarrière.

Als gevolg van een verstoring van de BHB kunnen ook je darmen gaan lekken. Lekkende darmen genezen door:

 • het eten van voldoende groenten zodat gezonde bacteriën in je darmen de vezels krijgen die ze nodig hebben;
 • te kiezen voor een prebiotica-supplement;
 • het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kombucha en waterkefir om een gezonde darmomgeving te ondersteunen. 

Dit waren misschien open deuren, maar er zijn ook vormen van vergiftiging die de meeste mensen over het hoofd zien. Ik deel hier de meest opmerkelijke vormen.

Gifstoffen

De hele wereld zit vol met gif zoals remstoffen, smog, sigarettenrook, zware metalen, luchtverfrissers en parfums. Deze stoffen veroorzaken hersenmist, geheugenverlies, vermoeidheid of levensbedreigende ziekten en staan het optimaal presteren dus in de weg. Stap één is dan om thuis of op kantoor te investeren in een luchtreiniger met een HEPA-filter die reinigt en de allergenen uit de lucht haalt en een koolstoffilter die nare geuren wegfiltert. Met luchtionisatietechniek breng je negatieve ionen in de lucht die zwevende deeltjes neutraliseren. Het gaat dan om stof, schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren en andere zwevende verontreinigende stoffen en mogelijke allergenen. Zelf ben ik een groot fan van Winix en hebben wij in iedere kamer waar we veel aanwezig zijn een luchtfilter staan. En ik kan je vertellen, deze luchtfilter slaat gedurende de dag vaak aan en dat is een teken dat de lucht verontreinigd is.

Schadelijke cosmetica

Tegengif.nl kwam begin 2022 met een nieuwe studie waaruit bleek dat de top-20-parfums vol zitten met gifstoffen. Dit was voor mij een moment van ‘no shit Sherlock’, want ik schreef hierover ook al in mijn boek. De meeste parfums, shampoos, deodorants en andere cosmetica zitten vol met gif. En je begrijpt het al, als je dit probleem niet oplost, ben jij jezelf letterlijk 24/7 aan het vergiftigen. De onderstaande tabel komt uit mijn boek ‘Zo word je een GAMECHANGER’.

Mijn advies: als je op het etiket een van de ingrediënten uit de tabel ziet staan, kies dan voor een product of merk dat deze stoffen niet bevat. Om de kans op hormoonverstoring te verkleinen kun je het beste zoeken naar natuurlijke producten, zoals Temple Spa voor alles voor huidverzorging en Native met de focus op deodorant.

Schoonmaakmiddelen

Naast de cosmetica die we smeren en spuiten zijn er ook nog schoonmaakmiddelen die we regelmatig zonder er bij na te denken gebruiken. Waarom zou jij kleding dragen die is schoongemaakt met gif? Of waarom zou je je huis of kantoor schoonmaken met gif? En wat dacht je van je servies? Of zelfs het toiletpapier waar je dagelijks je kont mee afveegt? Juist ja, wees je daar ook eens bewust van. Zelf zijn wij een groot fan van Marcel’s green soap. Zij hebben handzeep, wasmiddel, allesreiniger, afwasmiddel, vaatwastabletten, toiletreiniger en meer, alles volledig op basis van natuurlijke ingrediënten en dus geen gifstoffen. Onze kont vegen we dagelijks af met The Good Roll, 100% boomvriendelijk toiletpapier gemaakt van 100% Europees gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen. Wel zo fijn voor je kont, je gezondheid en als bonus; het milieu.

Kleding die je draagt

‘Wat kan er mis zijn met mijn kleding?’ denk je misschien. Realiseer je dan dat nog veel kledingstukken nonylfenolethoxylaten (NFE) bevatten. Dat zijn weekmakers die kledingstukken zacht en minder breekbaar maken maar ook de hormoonhuishouding overhoop kunnen gooien. Ook amines zijn niet ideaal. Om kleding te kleuren, worden er azokleurstoffen gebruikt. Op zichzelf zijn die niet schadelijk, maar bij splitsing onstaan amines en dan gaat het fout. Veel van deze amines hebben namelijk kankerverwekkende eigenschappen. Kies daarom liever voor kledingmerken waarvan je weet dat ze geen giftige stoffen gebruiken, tenzij je 24/7 wilt rondlopen in kankerverwekkende kleding. Ga liever voor 100% katoen, wol of misschien zelfs wel bamboe in plaats van synthetische stoffen. 

Je bed waar je minstens 7 uur per etmaal in ligt

Tot slot wil ik het nog even hebben over je ‘complete’ bed. Je lichaam heeft slaap nodig om te herstellen. Enkel zullen veel mensen in plaats van zichzelf te herstellen, zichzelf vergiftigen. In matrassen zitten vaak benzeen, fenolen en formaldehyde. Deze giftige stoffen zijn slecht voor je gezondheid. Ook synthetische lijmen en geïmpregneerde textielsoorten kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, evenals speciale stoffen zoals vlamvertragers (PBDE’s) en middelen tegen mijten, bacteriën en schimmels. In uit verre landen geïmporteerde matrassen komen tijdens het vervoer vaak giftige stoffen terecht. Ook de lakens waar je onder slaapt en de kussens waar je vol met je neus in ligt zitten vol met gifstoffen.

Na vele uren research stelde ik voor onszelf een 100% biologisch bed samen:

 • Matras van Lunar Matrassen dat bestaat uit natuurlijke stoffen zoals wol van Herdwick schapen, katoen en kasjmier.
 • Lakens van Yumeko zijn allemaal 100% katoen zonder schadelijke stoffen.
 • Kussens van 100% biologische wolbolletjes.
 • Bedframe gemaakt van Tulpenhout dat dankzij het traditionele montagesysteem met houten pinnen geen plastic of schroeven bevat. Het bed is handgeschilderd met een olie op basis van plantaardige was.

Het resultaat? Mijn slaapkwaliteit (die ik meet met mijn Oura ring) is veel beter en in de ochtend word ik niet meer wakker met een volle neus.

Vergaande adviezen?

Genoeg mensen om mij heen zullen zeggen dat het allemaal wel heel ver gaat, but I don’t give a shit. Voor mij is dit de basisnorm. Ik word liever 140 jaar in goede gezondheid dan dat ik vanaf mijn 60ste voor de rest van mijn leven aan de medicatie zit.

And yes, natuurlijk eet ik ook wel eens een vette hap of doe ik iets wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid, maar ik minimaliseer het. Als jij dat nu ook doet en daarnaast ook gaat letten op de alledaagse dingen, dan zet je een stap naar een levensstijl waarmee je iedere dag kunt genieten en optimaal presteren. De keuze is dus aan jou!

En nu?

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.