fbpx

Hoe je meer diepgang in een relatie creëert

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Artikel geschreven op FHM.nl

Welk cijfer geef jij je relatie op een schaal van nul tot tien? Minder dan een negen? Dan heeft Wouter Kleinsman en auteur van de bestseller ‘Zo word je een GAMECHANGER’, enkele wijze adviezen om jouw relatie naar een next-level te brengen. Heb jij de ware nog niet gevonden? Lucky bastard, dan kun jij meteen inzetten op een gamechangerrelatie.

Onderzoekers van Harvard volgden 75 jaar lang het leven van 742 mannen en bewezen met dit onderzoek dat mensen die een relatie hebben over het algemeen veel gelukkiger zijn. Mensen, jij dus ook, zijn sociale wezens en presteren daarom beter in het leven als ze niet alleen zijn. Een gebrek aan sociale steun heeft direct invloed op het ervaren van geluk en het heeft nadelige gevolgen voor gezondheid, functioneren en welzijn. Een relatie kan je dus verder helpen in het leven. Eén kanttekening: het moet wel een goede relatie zijn, want beter geen relatie dan een gemiddelde of slechte relatie.

Heb jij een gemiddelde relatie?

Juist, omdat we zoveel behoefte hebben aan sociale contacten kiezen veel mensen voor een gemiddelde relatie. Ze geloven niet in het vinden van de ware liefde of ze zetten liever een relatie voort onder het motto: ik weet wat ik heb en weet niet wat ik kan krijgen.
Een gemiddelde relatie ziet er ongeveer zo uit:

 • De relatie is gebaseerd op: ik wil iets van jou en jij wil iets van mij.
 • Het draait om het pleasen van de partner.
 • Ruzie is gezond, vooral als je die combineert met goedmaakseks.
 • Het is beter om van elkaar te verschillen, want samen op één lijn zitten kan niet goed zijn.
 • Partners stellen zich niet kwetsbaar op naar elkaar.
 • Bankrekeningen blijven gescheiden, want je weet maar nooit wat de toekomst brengt.
 • Elkaar claimen zodat je zeker weet dat de ander ‘van jou is’.
 • Sleur is oké, dat geeft zekerheid.
 • Een slippertje maken mag, daarna geef je de ander gewoon nog een kans.

Je weet diep vanbinnen dat zo’n relatie niet werkt. Je accepteert het omdat het een veilige keus is. Besef wel dat je alleen met een relatie op het allerhoogste niveau jouw maximale potentieel en beste performance bereikt. Het mooie is dat het een keuze is. Jij hebt de regie in handen en bepaalt zelf wie en hoe je de ander lief hebt. Zo doe je dit:

Zoek niet naar de liefde, de liefde vindt jou

Zorg er voor dat je, als je nog geen relatie hebt, gelukkig met jezelf bent. Dat helpt om de ware aan te trekken die écht bij jou past. Het helpt echt niet om je kut te voelen, je emoties weg te drinken en daarmee een scharrel aan te trekken. Die zelf ook vaak diep in de put zit. Laat dan ook al je maskers vallen en wees echt jezelf. Of je nu wel of geen relatie hebt, ga met onderstaande punten aan de slag om de liefde (terug) te vinden:

 • Wees intens gelukkig met jezelf.
 • Straal positieve energie uit.
 • Weet diep vanbinnen wie je echt bent en laat dit ook aan andere mensen zien.
 • Weet wat je missie en doelen in het leven zijn.
 • Weet wat je belangrijk vindt in een relatie.
 • Beoordeel mensen niet op basis van uiterlijk.
 • Respecteer jezelf, stuur dus geen dickpics of boobpics om indruk te maken en gebruik geen fotofilters.
 • Vertrouw erop dat je de ware tegenkomt zonder dat je ernaar hoeft te zoeken.

En als je die ware dan treft, wat zoek jij dan in een relatie? De één vindt geborgenheid belangrijk, de ander ziet het als dé oplossing tegen eenzaamheid, en weer een ander zoekt de verbinding op alle levensgebieden om samen de wereld mooier te maken.

Kies je voor mogelijkheden of verplichtingen?

Over het algemeen kun je stellen dat je op twee manieren een relatie kunt aangaan. Zo kun je gaan voor een relatie die vervulling (verplichtingen) biedt of een relatie waarbij je samen iets wilt creëren (mogelijkheden). Ik leg jullie het verschil hierna uit. Als je nog geen relatie hebt, kun je kijken wat jou het meeste aanspreekt in een relatie. Heb je al wel een relatie, dan kun je nagaan of die is gebaseerd op mogelijkheden of verplichtingen.

Een relatie op basis van vervulling

Vervulling heeft alles te maken met ‘een voldaan gevoel hebben’ en dat heeft ieder mens nodig. Voor de meeste mensen is liefde daarom een reactie op de behoefte aan vervulling. De basis van de relatie wordt dan gevormd door de ‘verplichting’ om elkaars behoeften te vervullen. Misschien zoek je iemand, of ben je al een relatie aangegaan, om het gevoel van leegte op te vullen na het stuklopen van een eerdere relatie. Op zo’n moment verdoof je je pijn omdat je nieuwe partner jouw behoefte vervult: het opvullen van leegte. Of ben je een relatie aangegaan omdat je partner iets heeft wat jij graag wilt hebben? Wat het ook is, jullie verwachten iets van elkaar en noemen dat ‘houden van’. In plaats van ‘ik hou van jou’ zou je eigenlijk moeten zeggen ‘ik geef jou erg veel’, want dat is wat je doet als je in een relatie zit die gebaseerd is op het vervullen van elkaars behoeften. Wanneer jouw partner je iets geeft, dan verwacht die ook iets terug en dat leidt vaak tot teleurstelling, omdat het vervullen van jouw behoeftes niet of in gelijke mate gebeurt. Om die teleurstelling te voorkomen kun je beter streven naar een relatie op basis van het creëren van mogelijkheden.

Een relatie op basis van mogelijkheden

Natuurlijk kun je in je eentje werken aan de beste versie van jezelf worden, maar als je dat samen doet, kun je de krachten bundelen. Zo versterk je elkaar. Door bewust samen aan groei, het bereiken van jullie hoogste potentieel en het wegnemen van belemmerende gedachten en overtuigingen te werken, creëren jullie mogelijkheden om de relatie steeds meer te verdiepen.

Bind je alleen om de juiste reden

Verplichtingen of mogelijkheden, welke keuze maakt jou diep vanbinnen echt gelukkig? Twijfel je nog? Beantwoord dan onderstaande vragen zodat je jezelf kunt binden om de juiste reden:

 • Waarom heb je een relatie?
 • Zie je jouw relatie als een verplichting of juist als een mogelijkheid?
 • Is jullie relatie gebaseerd op het bevredigen van elkaars behoeften of op het samen iets creëren?
 • Wil je het in de ogen van je partner altijd goed doen of kun je jezelf zijn?
 • Zijn jullie er enkel in goede tijden voor elkaar of juist ook in de slechte tijden?
 • Wanneer jullie samen zijn, kunnen jullie dan meer bereiken of zitten jullie elkaar in de weg?

Er is meer

Dit zijn nog maar de basisadviezen voor een échte gamechangerrelatie. Wat dacht je van communicatie, gezamenlijke uitdagingen en doelen, het hebben van voldoende tijd voor elkaar en de echte diepgang in een relatie? Of wat je kunt doen als je niet meer gelukkig bent in je huidige relatie? Die adviezen lees je in ‘Zo word je een GAMECHANGER’, de complete, praktische, no-nonsense gids die jou naar een buitengewoon leven leidt. Om je hierbij te helpen geeft Wouter Kleinsman je € 5 korting op deze bestseller met kortingscode: FHM2022. Hier kun jij het boek bestellen. Vorige

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.