In 5 no-nonsense-stappen naar je ware ik

Share on twitter
Tweet dit
Share on linkedin
Deel op linkedin
Share on facebook
Deel op Facebook
In 5 no-nonsense-stappen naar je ware ik

Geloof jij dat je identiteit al vaststaat bij je geboorte? Of denk je dat je wordt gevormd door je vader en moeder, door het feit dat je uit een rijk of arm gezin komt of omdat je grootvader succesvol DNA had?

Ik geloof daar niet in. Het zijn slechts excuses om genoegen te nemen met wie we denken te zijn. Maar hoe zou je leven eruitzien als je kunt kiezen wie je wilt zijn? Wat zou je wel én niet doen? Hoe zou je bewegen? Hoe zou je leven? 

Well you get it, je kunt kiezen wie je wilt zijn en daar heb je maar vijf stappen voor nodig.

#1 Kernwaarden

Ik geloof 100% in zelfcreatie. Vroeger was ik verlegen, introvert, had veel hyperventilatie-aanvallen en ga zo maar door. Nu (vele jaren later) leef ik het leven van mijn dromen. Ik heb simpelweg alles wat ik wil in mijn leven. Nou ja, op ons droomhuis na dan. Daar zijn we druk naar op zoek, enkel is de huizenmarkt in 2021 niet zo eenvoudig. 

Anyway, als ik alles kan hebben wat ik wil en kan zijn wie ik wil, dan kun jij dat ook. Het begint simpelweg bij een keuze. Welke keuzes maak je als je vanaf vandaag opnieuw kunt beginnen? Vergeet DNA, afkomst, gebeurtenissen in het verleden et cetera en begin bij wijze van spreken met een blanco vel papier.

Kies drie kernwaarden, dit zijn woorden die je herinneren aan wie je wilt worden. In de bestseller ‘Zo word je een gamechanger noem ik het de beste versie van jezelf. Mijn drie kernwaarden zijn al heel lang commitment, integriteit en discipline. Dit zijn ook de drie kernwaarden van veel van mijn succesvolle cliënten. 

Alright, kernwaarden gekozen? Tijd voor stap twee.

#2 Programmeer de drie kernwaarden

Als je vele jaren tegen jezelf zegt dat je een loser bent, guess what: dan ben je ook een loser. Het is dus tijd om te herprogrammeren. Zorg dat jouw drie kernwaarden dagelijks onder je aandacht komen. Zet ze in je mobiele telefoon, plak ze op de spiegel, bij je bed, in de auto, op je beeldscherm, kortom: overal waar je ze kunt zien. Jaren leefde je, al dan niet bewust, volgens andere kernwaarden, dus weet dat het maanden of zelfs jaren duurt om jezelf te herprogrammeren volgens je drie nieuwe kernwaarden. Iedere keer dat je de kernwaarden ziet, weet je weer wat je moet doen om de beste versie van jezelf te worden. Dat brengt me gelijk bij stap drie.

#3 Handel als de beste versie van jezelf

Van nature hebben we allemaal kernwaarden, maar vaak zijn we ons er niet bewust van. Op momenten dat we onbewust leven volgens deze kernwaarden voelen we ons gelukkig. Leven we niet volgens de kernwaarden, dan weten we diep van binnen dat we niet in lijn leven met wie we willen zijn. Dus je raadt het al: ga meteen ontzettend goed je best doen om iedere dag te leven volgens je drie kernwaarden. 

Dit is wat ik in ‘Zo word je een gamechanger’ schrijf over leven volgens je kernwaarden:

EEN SPRONG IN HET DIEPE

Ik heb hoogtevrees, maar dat weerhield me er niet van om uit een vliegtuig te springen. Met knikkende knieën stond ik op de grond en ik wist wat mijn doel was: aan een parachute uit een vliegtuig springen. Ik stelde mezelf twee vragen:

1. Hoe zou mijn beste versie die ik over een jaar ben dit aanpakken?

2. Hoe moet ik handelen om een voorbeeld voor anderen te zijn?

Dit zijn twee standaardvragen die je kunt gebruiken om al je acties te toetsen aan je kernwaarden. Het is dé manier om door weerstand heen te breken en te groeien.

#4 Creëer de juiste omgeving

Check this out wat ik zeg in ‘Zo word je een gamechanger’:

Als jij jezelf als een individualist ziet, dan kan ik je vertellen dat je dat niet bent. De mensheid is eigenlijk een grote community die samenwerkt om veiligheid aan elkaar te geven om zo in leven te blijven. Je bent je hier niet bewust van omdat het via speciale hersencellen, de spiegelneuronen, verloopt. Dit zijn neuronen die als je waarneemt wat iemand anders doet, op dezelfde plek in je hersenen actief worden als bij degene die de actie uitvoert. Hierdoor kun je empathie voelen voor andere mensen, bijvoorbeeld wanneer ze vrolijk of juist verdrietig zijn. En nu besef je direct waar dit naartoe gaat: je spiegelneuronen zorgen ervoor dat je emoties, persoonlijkheden, gedachten en gedragingen overneemt van de mensen het dichtst om je heen, met als gevolg dat je op deze mensen gaat lijken.

Alright, nu je dit weet, begrijp je ook dat het volkomen logisch is dat je nooit een succesvolle ondernemer wordt als je leeft in een omgeving die dagelijks communiceert dat je een loser bent. Als je weet wie je wilt worden, creëer je een ‘nieuwe’ omgeving. Je kiest zelf wie en wat je toe laat in jouw cirkel. Zijn er mensen die je omlaag brengen of verleiden om te handelen vanuit je oude identiteit? Neem dan afscheid van hen. Is je kantoor een grote puinhoop? Ruim het direct op. Ligt je relatie in duigen? Fix het!

Wat je ook doet, je wordt pas echt wie je wilt zijn als je totale omgeving ook met je meegaat. Vind je dat niet direct eenvoudig? Guess what? Life is a bitch. Als je een identiteitswitch wilt maken dan dien je bereid te zijn om door heel wat weerstand heen te gaan.

#5 Houd het voor altijd vol

Mensen falen omdat ze het vroeg of laat altijd opgeven. Het switchen van je identiteit kost tijd, net zoals dik worden of in financiële problemen komen ook niet van vandaag op morgen gebeuren. Blijf daarom altijd volhouden en accepteer dat je hoe dan ook op je bek zult gaan. Dat doe ik ook nog steeds, maar daarna sta ik weer op en ga ik er weer tegenaan. Zo simpel is het maar voor de meeste mensen is dit niet gemakkelijk genoeg.

Dat is de reden waarom ik het boek ‘Zo word je een gamechanger‘ schreef. Dit boek, dat in zeven maanden tijd meer dan 2.000 keer is verkocht en ruim vijftig referenties heeft op Bol.com, transformeert het leven van vele lezers radicaal.

Vind je het moeilijk om je identiteitswitch vol te houden? Dan kunnen de volgende opties je helpen:

  1. Bestel het boek Zo word je een gamechanger‘.
  2. Verdiep je in de mogelijkheden van no-nonsensecoaching.
boek.png
download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger
boek.png

download gratis hoofdstukken van mijn boek: zo word je een gamechanger

Vul je gegevens in en krijg direct toegang tot de gratis hoofdstukken van mijn boek.