fbpx

Integriteit is niet altijd ‘nice and easy’

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Integriteit is één van de belangrijkste kernwaarden in mijn leven. Het maakt mij de man die zegt wat hij doet én doet wat hij zegt. Tijdens een consult met eventuele nieuwe cliënten zoek ik altijd naar integriteit. Zonder integriteit is het onmogelijk om iets te bereiken in je leven. Niet iedereen heeft hetzelfde soort integriteit, maar als de intentie en drang er zijn, kan iedereen integer worden. Er is één kanttekening: integriteit is niet altijd ‘nice and easy’.

Misbruik het woord integriteit niet

Ik spreek jaarlijks zo’n 180 mensen die zich bij mij aanmelden. Eén ding dat tijdens de intake altijd ter sprake komt is integriteit. Veel mensen zeggen dat zij integer zijn en dat het een belangrijke kernwaarde voor ze is. Mijn ervaring is dat het echter bij het zeggen van ‘ik ben integer’ blijft, zonder het maken van keuzes die integer zijn. Wat ik hiermee bedoel is simpel, echte integriteit laat je zien door de keuzes die je maakt. Dat wil ook zeggen dat je niet altijd voor de makkelijkste weg kiest. Nee, je kiest voor de weg en voor de afspraken die je met anderen maakt waar je zelf 100% achterstaat. Dus zeg niet alleen dat je integer bent, handel er ook naar.

Integriteit zorgt voor duidelijkheid

Mijn cliënten gaan akkoord met mijn ‘coachingshuisregels’. Eén van die regels is bijvoorbeeld dat een voicebericht niet langer dan twee minuten mag duren. Is het langer? Dan beluister ik het bericht niet. Of iedereen zich standaard aan deze regel houdt? No way, hier en daar overtreden cliënten deze regel wel eens. Wat ik dan doe? Ik geef direct aan dat het één keer kan voorkomen maar dat ik bij de tweede keer het bericht niet beluister. Wanneer ik dit niet zou doen ben ik niet integer en dat zal ook een negatieve invloed hebben op de coaching en de relatie met de cliënt. 

Hetzelfde geldt voor cliënten die een sessie binnen 24 uur voor aanvang annuleren. Een keer kan (met een écht goede reden), maar de tweede keer reken ik het als een sessie. Deze manier van handelen laat zien dat ik integer naar mezelf ben en zorgt voor een eerlijke en betrouwbare samenwerking.

Integriteit is niet altijd ‘nice and easy’

Jezelf integer opstellen kan een uitdaging zijn, vooral in het begin. Tot mijn 25e durfde ik het niet eens. Ik was liever een nice guy. Ik vond het belangrijk wat mensen van mij dachten en zette mezelf op de tweede plaats. Daardoor accepteerde ik bullshit van mensen om mij heen. Liever de rust bewaren dan iemand aanspreken op zijn gedrag en eventueel een ‘conflict’ krijgen.

Domme keuze

Tja, het was één van de domste keuzes die ik maakte in mijn leven. Ik slikte de smoezen van een cliënt met ruim € 16.000 betalingsachterstand en ik werd diverse keren opgelicht door andere bedrijven. Waarom? Ze ‘proefden’ de nice guy-energie en wisten dat ik een easy target was, tot ik het roer radicaal omgooide. Nu kies ik 100% voor mezelf en accepteer ik dat perfectie niet altijd kan, waardoor ik soms kies voor excellentie. Een ander belangrijk punt: ik laat het de mensen om mij heen weten als ze de gemaakte afspraken met mij niet nakomen. Dat kan maar één keer zonder consequenties.

Integer zijn trainen

Integriteit is als een spier, hoe vaker je integer optreedt, hoe sterker de spier zal worden. Integriteit ontwikkelen begint in eerste instantie dan ook bij het maken van de keuze om integer te zijn. Vervolgens ga je integer handelen. En ja, dit betekent door de weerstand heen gaan, dealen met pijnlijke emoties, het nice guy-gedrag achter je laten, dingen niet persoonlijk nemen en vooral niet accepteren dat mensen met je fucken. Afspraak is afspraak, daar dienen beide partijen zich aan te houden. Gebeurt dat niet, dan geef je het aan en laat je duidelijk weten wat er gaat gebeuren. Gaan ze daar niet mee akkoord? Walk away, verspil geen energie aan mensen die niet integer zijn (ook al zeggen ze dat wel te zijn).

Claim je ‘fuck ups’

Dit jaar is het mij één keer overkomen dat ik een sessie met een cliënt moest verplaatsen. Waarom? Het internet lag eruit, de mobiele hotspot creëerde een vertraging in ons gesprek en dat was niet de Michelinster-ervaring die ik mijn cliënt wilde bieden. Ik claimde dan ook mijn ‘fuck up’ en liet de cliënt weten dat de vertraging in het gesprek niet handig was. Volgens afspraak kreeg mijn cliënt een extra sessie van mij, waarmee ik compleet integer volgens de huisregels handelde. Daarin stond namelijk dat wanneer ik zelf een sessie annuleer de cliënt altijd een extra sessie van mij krijgt. Dus claim je fuck ups ook als je er zelf ‘niet beter van wordt’.

Integriteit heeft dus twee kanten:

  • Het (niet) nakomen van afspraken door de ander.
  • Het (niet) nakomen van afspraken door jezelf.

Handel altijd vanuit liefde niet vanuit angst

Om integer handelen eenvoudiger te maken, adviseer ik om altijd te handelen vanuit liefde: handelen met de beste intentie. Dat betekent dat je volledig eerlijk bent naar anderen, ook als je ze iets moet mededelen waar ze niet gelukkig van worden. Denk bijvoorbeeld aan het verbreken van je relatie, ontslag nemen etc. In eerste instantie is het misschien kut, maar uiteindelijk worden beide partijen er beter van.

Handelen vanuit angst is altijd een dikke no-go. Een relatie die al zes maanden in een sleur zit omdat je de ballen niet hebt om het uit te maken, daar wordt niemand beter van. Of zeggen dat je vriendin er geweldig uitziet als dat niet zo is. Wees eerlijk. De juiste mensen zullen dat respecteren en bij de verkeerde mensen zal het in het verkeerde keelgat schieten. Dan weet je maar meteen wie er al dan niet integer is.

Ben je bereid om altijd integer te zijn en door de weerstand heen te gaan?

Durf jij het aan? I hope so. Zoals ik in het begin al zei: zonder integriteit is het onmogelijk om echt iets in je leven te bereiken. Be that daredevil, maak duidelijke keuzes die je omzet in afspraken (geen verwachtingen) met de mensen om je heen en houd zowel jezelf als de ander aan deze afspraken. Alleen op die manier creëer je een groep van loyale mensen om je heen waar je op kunt bouwen en vertrouwen.

En nu?

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.