fbpx

Je doel bereiken is een oefening in geduld

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Een tegeltjeswijsheid: Geduld is een schone zaak. En dat is ook echt zo. Ik begrijp als no-nonsensecoach, dat je zo snel mogelijk de beste versie van jezelf wilt worden. Ik begrijp de honger naar het vlug willen bereiken van de meest grote uitdagende doelen in je leven. Enkel besef goed: geweldige dingen creëren in je leven kost tijd. Je mag niet verwachten dat er van de ene op de andere dag grootse dingen gebeuren. Nee hoor, overnight success bestaat niet.

Overnight succes is bullshit

Dagelijks worden we overspoeld met advertenties over hoe we overnight success kunnen boeken. Helaas, allemaal bullshit. Om echt succesvol te worden in je leven moet je geduldig zijn. Geduld is het vermogen om te wachten en rustig door te zetten. Forceren heeft geen enkele zin. Sterker nog, als iets te snel en te eenvoudig naar je toekomt, kun je er ook vanuit gaan dat het je weer snel ontnomen zal worden. Kijk bijvoorbeeld naar de jongere generatie van ‘AliExpress-oplichters’. Ze kopen producten bij AliExpress, doen alsof ze een product zelf hebben ontwikkeld en verkopen het voor tien keer de normale prijs. Ja, zij verdienen in een aantal weken veel geld, maar vallen uiteindelijk allemaal door de mand. Yeah, karma is a bitch.

Nee, overnight success is voor de mensen die geen doel hebben, of als ze er al één hebben niet bereid zijn er hard voor te werken. Ze zoeken naar sluiproutes omdat ze geen geduld hebben. Maar als iets echt belangrijk is voor jezelf, dan kun je het geduld wel opbrengen.

Als het écht belangrijk is kun je geduldig zijn

Toen ik mijn bestseller ‘Zo word je een gamechanger’ had geschreven, hoorde ik van veel mensen dat ze trots op mij waren en dat ze zelf plannen hadden om een boek te gaan schrijven. Grappig genoeg doen de meeste mensen die dit zeggen het vervolgens nooit. Ik deed het wel. Het kostte me op zijn minst één jaar tijd, een investering van € 30.000 en heel veel geduld. Het deel eliteperformer was de grootste uitdaging. De vele onderzoeken die ik raadpleegde spraken elkaar tegen. Dit zorgde bij mezelf voor irritatie omdat ik dacht ‘Wtf, de een zegt dit en de ander zegt dat. Wat moet ik hiermee aan?’ Enkele keren schoot de gedachte door mijn hoofd van ‘fock it, ik stop ermee!’. Maar nee, omdat mijn doel zo ontzettend belangrijk voor mij was zette ik door. Drie maanden na verschijning van mijn boek waren er al duizend exemplaren verkocht.

Een ander mooi voorbeeld is de helaas veel te vroeg overleden Kobe Bryant. Bryant had het doel om de beste basketballer ter wereld te worden. Om dat doel te bereiken, deed hij dingen die andere mensen niet deden. Op basis van videomateriaal bestudeerde hij iedere tegenstander om er precies achter te komen hoe zijn tegenstanders bewogen, met welke hand ze dribbelden, hoe ze verdedigden, aanvielen etc. Zo wist hij precies hoe hij van iedere tegenstander kon winnen. 

Geduld

Bryant wilde niet alleen alles weten van zijn tegenstander. Hij bekeek ook iedere wedstrijd van zichzelf, bepaalde zo zijn zwakke punten om die om te buigen naar sterke punten. En dat is nog maar een klein deel van wat hij deed om de beste basketballer aller tijden te worden. Het toont simpelweg aan dat je alleen de beste op je vakgebied kunt worden als je bereid bent om er alles aan te doen wat nodig is om het doel te bereiken.

Kortom: je zult slechts je doel bereiken als het écht belangrijk voor jezelf is. Enkel speelt er bij de meeste mensen één groot probleem …

Je geeft geen shit om je doel

Ik krijg wekelijks diverse mailtjes van mensen die op zoek zijn naar een no-nonsense coach zoals ik. Ze zoeken naar een coach omdat ze verandering willen in hun leven. Ze willen vooruit, ze willen nog succesvoller worden dan ze al zijn. Tijdens het consult wordt vaak al snel duidelijk dat ze meer iemand zijn van woorden, niet van daden. Ja, ze willen wel een succesvoller ondernemer worden, gezonder gaan leven, meer leiderschap tonen of werken aan een relatie, maar bij de geringste tegenslag, als het moment komt dat zij zichzelf oncomfortabel gaan voelen geven ze al op. Kennelijk gaven ze geen ene shit om hun doel, ach misschien ook wel, maar het was zeker weten niet belangrijk genoeg.

En dat is het grootste probleem: veel mensen hebben geweldige ideeën, maar bij de kleinste tegenslag of wanneer iets niet snel genoeg gebeurt geven ze al op. En guess what? Het maakt niet uit welk doel je voor jezelf stelt, er komt een moment dat jij jezelf oncomfortabel gaat voelen en dat de hel losbreekt. Er is geen ontkomen aan en je zult er doorheen moeten. Zorg er dan ook voor dat je doel ECHT belangrijk genoeg is, begin er anders gewoon niet aan.

Succesvol worden en blijven begint bij geduld

Mijn definitie van succesvol zijn is: dingen doen in je leven die je wilt doen. Hierbij moet nooit de focus liggen op beter zijn dan iemand anders, maar juist om de beste versie van jezelf worden. Je bent immers op deze wereld gekomen met een speciale gave en je kunt deze enkel vinden en tot uitvoering brengen als jij jezelf enkel en alleen bezighoudt met je eigen leven.

Wat is het doel dat je wilt bereiken? Of als je niet weet welk doel je wilt bereiken in je leven, maak het dan je doel om de meest gezonde, sterkste, beste or whatever-you-want-versie van jezelf te worden. Bestel mijn boek ‘Zo word je een gamechanger’, na het lezen brengt niets of niemand jou meer van het bereiken van je grootste uitdagende doelen af. Als iets ECHT belangrijk voor jezelf is dan maakt het niet uit of het een maand, een jaar of misschien wel tien jaar kost. Sterker nog, een expert worden op jouw vakgebied kost op zijn minst tien jaar. Ik bespaar je alle details, deze kun je nalezen in mijn boek.

Kort samengevat

Overnight success bestaat niet. De meest succesvolle mensen in deze wereld hebben / hadden een doel waar zij als het moet hun hele leven aan wijden. Zij geven hun doel in het leven nooit op, zij passen eventueel hun strategie aan als die niet meer voldoende effectief is. De meest geweldige dingen kosten tijd, een betere gezondheid, het schrijven van een bestseller, een succesvol bedrijf or whatever. Het kost VEEL tijd. Geef het op zijn minst drie maanden en als de ene aanpak niet werkt, optimaliseer dan je strategie of stuur bij. En hé, als het echt zo belangrijk voor jezelf is dan maakt het niks uit. De keuze die je moet maken is dan ook simpel:

  1. Wees ongeduldig, geef op en sluit je aan bij 95% van de mensen die een gemiddeld leven leiden.
  2. Train je geduld (zie het als een spier), zet door, geef nooit op, pas eventueel je strategie aan, ga van A naar B en vroeg of laat bereik jij jouw meest belangrijke doel in je leven. Enig ander advies is bullshit.
boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.