Kom je afspraken na of maak geen afspraken

Share on twitter
Tweet dit
Share on linkedin
Deel op linkedin
Share on facebook
Deel op Facebook
Kom je afspraken na of maak geen afspraken

Ik val maar met de deur in huis: de meeste mensen zijn ontzettend slecht in het nakomen van hun afspraken. Het maakt niet uit of het nou om trouwbeloftes, een toezegging aan een medewerker of een afspraak met zichzelf gaat. Ben jij ook zo iemand? Doe er dan wat aan of durf ook gewoon eens nee te zeggen. 

Afspraken niet nakomen maakt je ongeloofwaardig

Ja natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat je een afspraak écht niet na kunt komen. Ik heb het hierbij dan over omstandigheden zoals een overlijden in de familie of een aanrijding (zoals één van mijn cliënten die daarom de coaching moest verplaatsen). Vaak zijn het echter van die slappe smoezen of iemand doet simpelweg alsof er geen afspraak was ingepland. Ik noem dat ontwijkend gedrag of doen alsof je neus bloedt en dat maakt je ongeloofwaardig en het komt ook nog eens dom over. Als je dat vaak doet zullen steeds minder mensen je serieus nemen en dat wil je toch niet?

Zelf ben ik een zéér integer mens. Ik waardeer het als mensen hun afspraken netjes nakomen, maar ik kijk helaas ook niet meer raar op als mensen hun afspraken afzeggen. Maar hee, toch hebben mensen die vaak hun afspraken niet nakomen wel de juiste intentie, want het zijn echte nice guys of girls die anderen graag pleasen.

Pleasers zijn vaak ongeloofwaardig

Een lange tijd in mijn leven was ik een echte nice guy. Ik zette mezelf altijd op de tweede plek. Ik had dan de intentie om zo anderen gelukkig te maken zodat ik zelf ook gelukkig zou zijn. Nu weet ik echter wel beter, want altijd die pleaser willen zijn maakte niemand gelukkig en de mensen om je heen vinden je vaak ongeloofwaardig. Het probleem van een pleaser is dat hij vaak veel afspraken maakt om zo andere mensen tevreden te houden. Zeg maar ja, dan vinden mensen je aardig. Het probleem is echter dat het onmogelijk is om al die afspraken na te komen. We kennen allemaal wel zo’n nice guy or girl en we weten dat zij hoogstwaarschijnlijk de afspraken die je met ze maakt toch niet na gaan komen. Misschien missen zij wel zelfvertrouwen.

Mensen met weinig zelfvertrouwen komen hun afspraken vaak niet na

Wat zorgt ervoor dat mensen weinig zelfvertrouwen hebben? Precies, het niet nakomen van de afspraken met zichzelf en die met anderen. Het woord zegt het zelf al: ZELFvertrouwen. Als jij de afspraken met jezelf niet nakomt, kun jij jezelf niet vertrouwen and that’s it!

Oftewel: je doet niet alleen de mensen om je heen een plezier om afspraken na te komen maar ook jezelf.

Zeg gewoon NEE of zwijg

Als je iets niet wilt, zeg dan gewoon NEE. Ik heb groot respect voor mensen die NEE kunnen zeggen. Ik doe niet aan feestjes, dus als ik word uitgenodigd voor een feestje zeg ik dat ik niet aan feestjes doe en dus niet kom. Als ik word uitgenodigd voor een kop koffie drinken, dan zeg ik dat ik niet aan kopjes koffie drinken doe. Op de vraag of ik iemand ‘gratis wil coachen’ of één korte sessie, antwoord ik NEE. Ik kies altijd voor mezelf maar handel wel vanuit liefde. Niemand moet willen dat je JA op iets zegt wat je liever niet doet. Mensen voelen het immers aan je energie of je iets met zin of tegenzin doet.

Een voorbeeld: Ik ga iedere twee weken naar de barbier en de vorige keer merkte ik dat mijn barbier gestrest was. Waarom? Hij zei JA tegen mij voor een afspraak waar hij eigenlijk NEE had moeten zeggen. En doordat hij JA zei, zei hij ook JA tegen drie andere klanten en voordat hij het wist, was zijn geblokte vakantiedag een werkdag geworden. Jammer dan, hij deed zichzelf te kort en als klant voelde ik aan zijn energie dat dit niet klopte. Een ‘verlies-situatie’ voor ons beiden, want ik mag mijn barbier ontzettend graag.

Stop met het ruïneren van je identiteit

Wanneer je continu je afspraken niet nakomt met je partner, medewerker(s), collega(‘s) of kinderen dan krijg je de sticker ‘ongeloofwaardig’ op je hoofd. Die sticker kwijtraken kost ontzettend veel tijd of het lukt helemaal niet. Hoe leuk iemand in een relatie ook kan zeggen ‘ik beloof je dat ik zal veranderen’, we weten dat het negen van de tien keer niet lukt. Zorg dat dit niet voor jou geldt. Kom afspraken altijd na, zo niet verontschuldig jezelf dan altijd en flik het niet nog een keer want dan begeef jij jezelf op glad ijs. Mensen voelen heel snel aan hoe (on)geloofwaardig je bent.

En uiteraard, je kunt ook gewoon geen afspraken maken of vaker nee zeggen en een gelukkig leven leiden. De keuze is aan jou.

boek.png
download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger
boek.png

download gratis hoofdstukken van mijn boek: zo word je een gamechanger

Vul je gegevens in en krijg direct toegang tot de gratis hoofdstukken van mijn boek.