fbpx

Onzekerheid is voor verliezers

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp
Onzekerheid is voor de verliezers

‘We leven in onzekere tijden‘, het is dé oneliner van het moment. Je hebt ‘m vast en zeker wel eens gehoord of misschien wel eens zelf uitgesproken. Maar weet je? Onzekerheid heeft niets met de tijd waarin je leeft te maken. Onzeker zijn betekent dat jijzelf de controle over een situatie uit handen geeft en dat helpt niet bij het bereiken van de doelen die je voor ogen hebt. Onzekerheid is voor verliezers en nee, je hoeft geen geboren winnaar te zijn; je moet wel leren om alle onzekerheid van je af te schudden. 

Haal onzekerheid uit je vocabulaire

Onzekere mensen spreken de taal van verliezers. Let maar eens op:

 • Ik ga dit morgen denk ik wel doen.
 • Vandaag zal ik proberen om te gaan sporten.
 • Natuurlijk doe ik mijn best, maar ik kan je niks garanderen.
 • Ik weet niet zeker of dit mij gaat lukken.
 • Ik verwacht dat ik dit volgende week af heb.

Herkenbaar? Er wordt in niet één zin met volledige zekerheid gecommuniceerd. Als iemand met één van bovenstaande zinnen aan komt zetten dan corrigeer ik hem of haar direct. Ik wil namelijk dat mensen zeker over zichzelf zijn en dat ook overbrengen.

Hoe kun je zeker zijn in onzekere tijden?

Dit is een vraag die ik vaak krijg van toch al succesvolle cliënten. Eén van deze cliënten is een succesvol Nederlands artiest. Er staan miljoenen op haar bankrekening en ‘she is living the dream’ zoals velen buitenstaanders dat zouden zeggen. Maar hoe zeker zij ook lijkt, het is allemaal schijn. What’s going on? Het is een situatie die ik bij meer succesvolle cliënten voorbij zie komen:

Wanneer we ons volledig focussen op ons doel, vergeten we vaak andere belangrijke levensgebieden. Wanneer we uiteindelijk ons doel bereiken en er ruimte ontstaat voor nieuwe dingen, merken we opeens op hoe slecht het er met onszelf voorstaat. Hetzelfde gebeurde bij de artiest. Zij ging er altijd volledig voor, waardoor ze uiteindelijk zichzelf kwijtraakte en toen ze haar doel had bereikt werd ze met de neus op de feiten gedrukt. Haar doel dat zo belangrijk voor haar was, werd al snel normaal. Doordat ze geen helderheid had over de volgende stappen in haar leven, raakte ze in een depressie omdat ze niet meer wist wat ze moest doen. Ze veranderde in een slachtoffer en werd onzeker over zichzelf. Psychiater hielp niet, psycholoog hielp niet en ook medicatie niet. De oplossing voor deze ‘ellende’?

Haar laten inzien dat ze zelf deze onzekerheid creëerde. Onzekere tijden bestaan niet, de onzekerheid zit in jezelf en onzekerheid is voor verliezers.

Onzekerheid is het loslaten van zekerheid die je altijd hebt

Niemand anders dan jijzelf kan je zekerheid geven in je leven, niet je baas, je partner, je opdrachtgever, je ouders of wie dan ook. Je zult het compleet zelf moeten doen als je 100 procent zekerheid wilt hebben in je leven. Van één ding kun je altijd zeker zijn, alle zekerheid die je nodig hebt zit al in je. Als jij je onzeker voelt laat je dus de zekerheid die je hebt los en dat is zonde.

”Ja maar Wouter, sommige tijden en situaties zijn onzeker”

Bullshit! Niks is onzeker. Een situatie wordt enkel onzeker wanneer je zelf niet zeker bent over een situatie; of omdat je een domme keuze maakt (hier heb ik het zo over). Ga all-in gaat met complete focus en don’t take ‘no’ for an answer, dan krijg je zekerheid in iedere situatie. En let op: ik zeg niet dat je direct krijgt wat je wilt, maar wanneer iets écht belangrijk genoeg voor je is en je blijft volhouden dan krijg je uiteindelijk wat je wilt. Ik heb het laten zien in mijn eigen leven door:

 • het verkopen van 1.000 boeken in de eerste drie maanden na publicatie, waar de meeste mensen om mij heen dachten dat ik er maximaal 200 zou verkopen;
 • de liefde van mijn leven te ontmoeten, waar heel veel mensen geloven dat een relatie niet beter kan zijn dan een mager zeventje;
 • het hebben van een volle coachingspraktijk, ondanks het feit dat de meeste coaches hun hoofd niet boven water kunnen houden;
 • interessant te zijn voor diverse media, ook al worden ze overspoeld door coaches.

Of het altijd ‘gemakkelijk ging’? No way! Ik heb een week gehad waarin ik nul boeken verkocht. In plaats van onzeker te worden pakte ik mijn zekerheid door een complete dag in te zoomen op mijn marketingactiviteiten en te kijken wat beter kon. Het gevolg was dat ik een dag later veertig boeken verkocht, die dag daarop nog eens dertig etc. Idem dito in mijn relatie. Enkel door de man te worden die ik wilde worden, trok ik de vrouw aan die zo’n man in haar leven wil hebben. Ik geloof in mezelf en weet dat ik alles wat ik wil bereiken ook kan bereiken, mits het écht belangrijk voor me is en het niet een ‘dom idee’ is.

Uitsluiting: domme ideeën

Domme dingen en domme keuzes geven je geen zekerheid in je leven. Denk hierbij aan het kopen van zéér riskante cryptocurrrency waarover je totaal geen controle hebt. Vreemdgaan in je relatie en denken dat niemand erachter komt. Of flink zuipen in het weekend en er zeker van zijn dat je dag daarna geen kater hebt, dûh. Juist ja, over domme dingen kun je geen zekerheid hebben. Maar hé …, ik ga ervan uit dat jij dat wel begrijpt!

Samengevat: onzekerheid > zekerheid

Wanneer je onzeker bent, betekent het dat jij jezelf slachtoffer maakt van een situatie. De enige manier om zeker te worden van een situatie is dat je er alles aan doet wat je kunt om er een succes van te maken. Als dat bijvoorbeeld betekent dat jij jezelf een week lang moet isoleren om een antwoord te vinden op een bepaalde vraag, doe dat dan. Neem volledig controle over de situatie en als iets écht belangrijk genoeg voor je is dan vind je vroeg of laat een oplossing. Zo niet? Dan was je doel vanaf het eerste moment al een grote, opgeblazen illusie.

Welke stap ga jij nu ondernemen?

 1. Verdiep je in de mogelijkheden van no-nonsensecoaching
 2. Durf je stap één nog niet aan? Bestel dan mijn boek ‘Zo word je een gamechanger

 

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.