fbpx

Persoonlijke effectiviteit is dé stap naar een buitengewoon leven

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Duizenden euro’s investeren in projectmanagementtools, journals en agenda’s uitproberen of een onlinecursus persoonlijk effectiever worden volgen en geen resultaat zien? Dan mis je een goede basis en dan verspil je geld en tijd. Hierna lees je hoe je écht persoonlijk effectief wordt.

De essentie van persoonlijke effectiviteit

In mijn boek ‘Zo word je een gamechanger’ vertel ik waar persoonlijke effectiviteit echt over gaat. In het boek noem ik het productiviteit.

Echte persoonlijke effectiviteit zorgt ervoor dat je veel meer tijd overhoudt voor de dingen die je het allerleukste vindt zodat je iedere dag vol voldoening afsluit. Maar wat is persoonlijke effectiviteit dan eigenlijk? Ik krijg iedere keer weer andere antwoorden van mijn cliënten. Veel antwoorden hebben ook niets te maken met persoonlijke effectiviteit, zoals:

 • zo veel mogelijk gedaan krijgen;
 • weinig doen en veel vrije tijd overhouden;
 • zo veel mogelijk mailtjes en telefoontjes beantwoorden op één dag.

Persoonlijke effectiviteit gaat helemaal niet over veel of weinig doen, het gaat over het doen van levenswerk.

Levenswerk = Persoonlijke effectiviteit

Levenswerk zijn de projecten en activiteiten die je vooruitbrengen in je leven, carrière of business. Het zijn de ‘needle movers’, oftewel de dingen die je helpen bij het allersnelst bereiken van je doelen en missie. Als je niet tevreden bent over wat je uit je dag haalt, dan ben je bezig met drukwerk in plaats van levenswerk. Met drukwerk bedoel ik dan social media, je telefoon opnemen of activiteiten afvinken van je to-dolijstje. Daar kun je heel druk mee zijn, maar het helpt je vaak niet verder. De meeste mensen focussen zich op drukwerk. Altijd druk bezig met klanten en anderen, maar ze vergeten om tijd te besteden aan hun levenswerk.

Persoonlijke effectiviteit is het maken van de juiste keuzes

Mensen herkennen de gamechanger aan een ijzersterke focus en persoonlijke effectiviteit. Om je persoonlijke effectiviteit een boost te geven moet je eerst bewust keuzes maken. Die keuzes vormen de basis waarop je verder gaat werken. Geef antwoord op de volgende vragen:

 • Wat vind je het allerleukste om te doen in je leven?
 • Wat vind je het minst leuke om te doen in je leven?

Als je dat helder hebt, bestaat ook de volgende stap uit keuzes:

 • Hoe kun je meer tijd vrijmaken voor de activiteiten die je het allerleukste vindt om te doen?
 • Hoe zet je een punt achter de minst leuke activiteiten in je leven?

Deze vier vragen zijn allesbepalend bij het boosten van je persoonlijke effectiviteit. Bezig zijn met activiteiten die je niet leuk vindt maken je niet effectief. Grote kans dat je deze activiteiten continu blijft opschuiven en uitstellen. En als je er dan eindelijk mee aan de gang gaat, laat je je al snel afleiden. Zo lijkt er nooit een einde te komen aan deze taken. Misschien verdoe je uit gewoonte tijd aan activiteiten die eigenlijk helemaal niet meer nodig zijn. Er zijn drie mogelijkheden:

 1. Direct stoppen
 2. Uit handen geven
 3. Jezelf de discipline opleggen om de taken uit te voeren

Afhankelijk van de activiteit kun je een keuze maken uit bovenstaande opties. Kijk kritisch of alles wat je doet ook echt nodig is, stop er anders mee. Huur een schoonmaker in als je het huishouden echt niet ziet zitten. Vind je administratie verschrikkelijk, maar wil je toch wel enig zicht houden op de cijfers? Leg jezelf dan de discipline op om op een vaste dag en tijd je administratie op te pakken.

Vergroten van je persoonlijke effectiviteit

Als gamechanger wil je meer voldoening in het leven toch? Focus je dan op de dingen doen die je geweldig vindt en elimineer iedere vorm van afleiding. Afleiding is dé killer op het gebied van effectiviteit. Zo lijdt een groot deel van de wereldbevolking aan digitale dementie; net als een computer heeft onze cognitiviteit, het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken, een beperkte bandbreedte. Toch verspillen veel mensen die beperkte bandbreedte aan onnozele dingen die hen niet verder brengen in het leven. Wanneer je die digitale dementie toelaat, ben je continu afgeleid, mis je de focus, kun je slecht nadenken en zo zijn er nog wel meer negatieve symptomen. 

Je kunt pas een buitengewoon leven leiden als je de vier krachtige gewoonten om afleiding tegen te gaan kent. Als je die toepast neemt je persoonlijke effectiviteit flink toe, je voelt je vrolijker en je stresslevels nemen flink af. Ze maken het verschil tussen mensen met een gemiddeld leven met drukwerk en gamechangers die druk zijn met levenswerk.

De vier gamechangeradviezen die je persoonlijke effectiviteit maximaliseren zijn:

 • Creëren van je eigen focusbubbel waardoor je jouw elitebrein, ook wel seed of human genius genoemd, ontgrendelt.
 • Je mobiele telefoon wegleggen.
 • Kiezen voor eenzaamheid en isolatie en daarmee alle afleiding elimineren door het uitschakelen van je neocortex en het activeren van je hypofrontaliteit.
 • Altijd volgens planning werken.

Je leest meer over deze adviezen in mijn succesvolle boek: Zo word je een gamechanger’ bestellen.

Het creëren van je effectiviteit-planner

Persoonlijke effectiviteit vergroten begint dus met weten wat het is en het maken van keuzes. Pas wanneer je het juiste fundament hebt, kun je een effectiviteitplanner maken. In mijn boek laat ik je precies zien hoe je dit oppakt. Dat doe je volgens de 1-3-5 Effectiviteit Formule waarmee je:

 • met een urgentiematrix je doelloze activiteiten elimineert;
 • het meest belangrijke project, ook wel ‘je one-thing’ (1), ontdekt;
 • de 3 belangrijkste projecten bepaalt;
 • een top-5 van activiteiten maakt.

Al doende begrijp je al snel waarom slechts vijf procent van de mensen op deze wereld gamechangers zijn. Het is ook slechts vijf procent van alle lezers van ‘Zo word je een gamechanger’ dat het boek uitleest.

Ben jij klaar voor échte persoonlijke effectiviteit?

Verspil geen geld aan dingen proberen, je kunt je euro’s maar één keer uitgeven. Mijn advies is: ga de uitdaging aan, bestel ‘Zo word je een gamechanger’. Ga het helemaal lezen én pas alles wat je leest toe. Dan werk je effectief aan persoonlijke effectiviteit!

Ben je geen lezer, maar wil je wel serieus geld in onder andere je persoonlijke effectiviteit investeren? Verdiep je dan in de mogelijkheden van mijn unieke vorm van coaching.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.