fbpx

RELAX, KEEP IT SIMPLE!

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Is het je wel eens opgevallen dat veel mensen een voorkeur hebben voor een complex leven? Dat ze vaak kiezen voor moeilijke oplossingen, ook voor heel simpele problemen?

Ik ben een no-nonsense coach en zeg dat al dat gecompliceerde gedoe echt niet nodig is. Ik ga zelfs zover dat ik durf te zeggen dat dingen gecompliceerd maken typisch iets is voor de ego-junkies die snel verveeld raken. Behoor je tot deze ego-junkies? Calm the f*ck down en lees eens verder, misschien steek je er wat van op. Geloof je al in simpelheid? Dan doe je nieuwe inzichten op.

Ik heb genoeg ondernemers en directeuren gesproken die hun hele leven al in een vicieuze cirkel zitten. Ik zie die cirkel als een hamsterrad waarin ze moeten blijven rennen om het in beweging te houden. Ze hebben goede ideeën, maar ze denken altijd dat ze meer informatie nodig hebben om ze uit te voeren. Een nadeel van steeds meer informatie verzamelen is dat ze het overzicht kwijtraken, waardoor dingen onnodig complex worden. Ze lopen vast en passen niks van wat ze leren, lezen en horen toe en blijven maar rennen want dat rad moet blijven draaien. Herken jij het? Wanneer je wilt stoppen met rennen in dat rad, dan moet je simpelweg stoppen met denken dat je meer informatie nodig hebt. Ga het gewoon doen!

Als je deze manier van werken gaat toepassen dan zie je direct wat het effect ervan is.

Gecompliceerd denken is voor ego-junkies

Wat is er nou leuk aan dingen die simpel zijn? Hoe kun je nou uitdaging vinden in simpele zaken? Dingen die simpel zijn kunnen toch niet veel opleveren?

Denk jij ook zo? Dan ben jij zo’n gecompliceerde ego-junkie.
Wacht, ik geef nog wat andere voorbeelden van ‘hoe gecompliceerd wil je het hebben?’:

 • Liever tien gecompliceerde marketingfunnels met een negatieve ROI waar niemand iets van begrijpt, dan één succesvolle marketingfunnel die zorgt voor nieuwe klanten.
 • Alleen het meest ultieme cadeau voor de partner is goed genoeg. Vooral om te laten zien hoeveel tijd het heeft gekost om het te regelen, want dat streelt het ego. Een klein cadeau geven en volledig in het moment aanwezig zijn om de energie van liefde over te dragen naar de partner is niet spannend genoeg.
 • De financiële situatie moet uit meerdere excel-spreadsheets bestaan. Het is onmogelijk dat het op één spreadsheet past.
 • Het leven is pas interessant als je verschillende affaires hebt. Totale toewijding aan één persoon is saai.

Gecompliceerde dingen voelen goed. Ze kosten meer tijd en dat maakt het voor het ego interessant. Als iets meer tijd en geld kost, moet het wel beter zijn.

Jammer joh, dat is dikke bullsh*t!

Denk aan de meest geweldige ideeën zoals:

 • Thuisbezorgd
 • Uber
 • Apple
 • Tesla
 • en de lijst kan nog wel even doorgaan.

De simpelste dingen of eenvoudigste designs zijn vaak het meest krachtig en dat komt omdat de eenvoud FOCUS MET ZICH MEEBRENGT.

Breincapaciteit

Je brein heeft een beperkte capaciteit. Die beperkte capaciteit wordt vaak in de ochtend al verspild aan social media, WhatsApp, luisteren naar het nieuws en je druk maken over binnenkomende mailtjes. Dit noemen we ook wel digitale dementie (meer hierover kun je lezen in mijn boek ‘Zo word je een gamechanger’).

Door gecompliceerd werk te doen ga je sneller door je breincapaciteit heen. Dat zorgt ervoor dat je al snel opgeeft want je brein kan het niet meer aan. Het gevolg is dat je afleiding gaat zoeken, want dat is lekker simpel. Scrollen op social media, nutteloze eenvoudige hersenloze activiteiten afronden en ach, laten we de mailbox ook maar even opschonen. Heerlijk voor je ego maar aan het einde van de dag voel jij jezelf leeg maar heb je niks gedaan wat je echt verder brengt.

Complexiteit = weg focus = voor kansloze mensen. Kiezen voor simpele oplossingen zorgt voor focus. Stel dat je vandaag eens tien minuten gaat nadenken over een geweldig idee of oplossing voor een specifiek probleem. Concentreer je daarbij op een simpele oplossing.

Simpele oplossing gevonden?
Ga er dan iedere ochtend een uur mee aan de slag. Blijf je focussen op dat ene ding en doe het net zolang tot je het voltooid hebt.

Done?
Check of je simpele idee of oplossing ook daadwerkelijk resultaat oplevert.

Niet? Optimaliseer de oplossing totdat het wel werkt.
Wel? Dan is het tijd voor het simpel uitwerken van een nieuw idee of nieuwe oplossing.

Het elimineren van de verveling

Ik weet het, simpel is niet altijd leuk en kan verveling met zich meebrengen. Een hele simpele manier om die verveling te elimineren, is het meten van de resultaten van je activiteiten. Je slaat twee vliegen in één klap, je weet of dat wat je doet werkt én als het werkt vindt je ego dat ook nog eens erg aangenaam. Hoe mooi is dat! Je ego keurt het goed dat jij jezelf bezighoudt met simpele zaken..

Zo maak ik al mijn eigen werk en dat van mijn cliënten meetbaar.

 • Work-outs? We meten de inspanningen met de Whoop-device die elite sporters ook gebruiken.
 • Meditatie? Daar gebruiken we de Muse voor om zo de meditatiesessies volledig meetbaar te maken.
 • Marketing? Met Google Analytics maken we de belangrijkste kpi’s meetbaar.
 • Slaapoptimalisatie? Om te zien welke invloed de gemaakte keuzes hebben op de kwaliteit van slaap gebruiken we de Oura-ring.

Door deze manier van werken onderscheid ik me van de vele andere coaches. Die laten je heel veel dingen doen, maar vragen zelden naar resultaten. Dat is jammer, want je hebt dan geen idee, of slechts een onderbuikgevoel, of het wel of niet werkt.

Dus …, zet het idee dat gecompliceerde dingen beter zijn overboord en creëer een nieuwe gewoonte: ga voor de simpelheid van het bestaan.

Stop met gecompliceerd denken: relax and keep it simple!

Voor meer informatie over no-nonsense coaching:

 1. Bestel mijn boek: Zo word je een gamechanger – No-nonsense coaching naar een buitengewoon leven
 2. Verdiep je in de mogelijkheden van coaching door mij.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.