Schakel geen business coach in als je een life coach nodig hebt

Share on twitter
Tweet dit
Share on linkedin
Deel op linkedin
Share on facebook
Deel op Facebook

Schakel geen business coach in als je een life coach nodig hebt, maar wat is het verschil tussen die coaches? Een business coach is goed in het (nog) succesvoller maken van bedrijven en kijkt daarbij niet naar persoonlijke invloeden. Als coach begeleid ik naast de meest succesvolle ondernemers, directeuren en leiders ook mensen ‘zonder status’ die wél beschikken over een winnaarsmindset. Deze mensen hebben vaak geen business coach nodig in hun leven. Zij hebben meer aan een life coach die hun zakelijke én persoonlijke leven naar een volgend niveau brengt.

Ken jij ze ook, ‘succesvolle mensen’ die veel geld verdienen maar er nooit zijn voor hun familie, hun lichaam en gezondheid verwaarlozen of zo ontzettend ‘druk zijn’ dat ze niet inzien hoe improductief en ineffectief ze bezig zijn? Of herken jij jezelf in die beschrijving?

In de afgelopen jaren meldden zich veel mensen bij mij aan voor business coaching. Waarom ze uiteindelijk toch eerst kozen voor life coaching? Zij herkenden één of meer van onderstaande signalen.

1. Zakelijk succesvol, maar niet gelukkig

Geld maakt niet gelukkig. Dat wordt onderschreven door onderzoek dat aangeeft dat meer dan € 80.000 per jaar verdienen je niet gelukkiger maakt. Wat wel verschil maakt, is het verbeteren van je leven op het gebied van tijd, mindset, hobbies, relaties en je lichaam.

Dus verdien je geld als water, maar ben je niet gelukkig dan kan een business coach je niet helpen. Diverse cliënten van mij scoorden een negen op zakelijk en financieel gebied. Andere levensgebieden, zoals relaties, gezondheid en lichaam, lieten een mager zesje zien. Dat resulteerde in een lage totaalscore voor het algehele leven. Om gelukkiger te worden moesten ze dus aan de slag met dingen die niks met hun bedrijf te maken hadden. Daar kon een life coach bij helpen.

2. Je mist de ‘drive in your live’

Je komt ’s ochtends moeilijk uit je bed omdat je geen zin hebt om te werken. Je bent tijdens het werk snel afgeleid. Het kunnen tekenen zijn dat je op de verkeerde plek zit maar dit niet inziet omdat je denkt dat je huidige job dat is wat je voor altijd moet blijven doen. Ik heb het hierbij bijvoorbeeld over familiebedrijven, waardoor je van jongs af aan bent ‘geprogrammeerd’ om in het bedrijf te gaan werken. Of over mensen waarvan de ouders beslisten dat zoon of dochter dokter of tandarts moest worden.

Het inschakelen van een business coach in deze situatie gaat dan ook niet helpen. Al helemaal niet als je echt op de verkeerde plek zit, want een business coach trekt dan aan een dood paard.

Nee, juist in deze situatie is een life coach de beste investering die je kunt doen. Een life coach die je straigh-to-the-point laat zien wat er aan de hand is en wat de volgende stap in je leven kan zijn. Dat kan voor sommige mensen hard aankomen waaronder Mike.

In mijn boek ‘Zo word je een gamechanger’ vertel ik over hem:

Mike was 34 en had diverse succesvolle bedrijven opgezet, waardoor hij niet meer voor zijn geld hoefde te werken. Goed verhaal zou je denken, maar Mike was niet gelukkig. Zijn doel was om voor zijn dertigste levensjaar miljonair te zijn zodat meer mensen hem als persoon zouden respecteren. Vroeger werd hij namelijk nooit gerespecteerd. Hij behaalde zijn doel en kreeg toen al snel drie belangrijke inzichten:

  1. Hij had zijn bedrijven opgezet vanuit een gelddoel.
  2. Miljonair zijn maakte hem niet gelukkiger, hij haalde er geen voldoening uit en mensen respecteerden hem ook nu niet.
  3. Zijn keuzes bij het opzetten van de verschillende bedrijven waren gebaseerd op zijn belemmerende overtuigingen en gedachten.

Niet zo handig dus van Mike.

3. Je hebt problemen met anderen

Wanneer je samenwerkt met mensen is de kans groot dat je wel eens meningsverschillen hebt. Bij drie op de vier van mijn cliënten is het raak: problemen met de compagnon, medewerkers of freelancers. Wanneer je denkt dat je een business coach nodig hebt om te dealen met deze ‘business-situatie’ dan zie je het verkeerd.

Problemen in communicatie met andere mensen hebben alles te maken met jezelf, of het nou de compagnon, een collega, een medewerker of een externe freelancer is. Wanneer mensen hun werk niet goed doen, dan moet je naar jezelf kijken. Met het vingertje naar anderen wijzen gaat niet helpen in deze situatie.

Een voorbeeldsituatie van een van mijn klanten: een succesvol directeur van vijf succesvolle bedrijven. Hij gaf aan dat freelancers hun werk niet goed deden, ze altijd te laat waren met het afronden van projecten en ze namen hem niet serieus. Het probleem? In de life coaching kwam al snel naar voren dat HIJ het probleem was:

  • Hij nam geen leiderschap in de communicatie. Er waren geen regels en duidelijke deadlines, waardoor er verwachtingen werden gecreëerd waar harde afspraken nodig waren.
  • Wanneer deadlines niet werden gehaald trad hij niet hard op, maar accepteerde hun slechte gedrag waardoor hij niet meer serieus werd genomen.

Ik liet hem als life coach straigh-to-the-point zien wat er gaande was en hoe hij leiderschap kon nemen in deze situatie zodat het geen volgende keer meer gebeurde.

4. Je mist een uitdagend doel

Mensen die een gemiddeld leven leiden zijn vaak doelloos. Maar ook succesvolle en gedreven mensen zijn wel eens doelloos. Dat kan bijvoorbeeld zijn na een periode gefocust aan een bepaald doel werken dat dan wordt bereikt. De verleiding is dan groot om in de waan van de dag ‘brandjes te gaan blussen’ in het bedrijf. Een andere mogelijkheid is dat doelen onvoldoende uitdagend zijn.

Een life coach houdt je bij de les en helpt je om meteen nieuwe doelen te stellen of om doelen uitdagender te maken. Doelen die ver buiten je comfortzone liggen. Ik noem dat ook wel A-doelen, doelen waarnaar je de weg nog niet weet waardoor je nog meer gedreven bent om die te vinden om zo dit nieuwe, grote doel te bereiken. Het aandachtsgebied van een business coach is dan te beperkt.

Een life coach of business coach?

Als je na deze vier waarschuwingssignalen jezelf een beetje ongemakkelijk voelt of je jezelf erin herkent, dan ben je beter af met een life coach dan met een business coach. Het kan ook zijn dat je ze allebei nodig hebt. Het belangrijkste idee is dat een life coach je op een breder gebied kan helpen dan een business coach. 

Ga jij voor geluk, vreugde, vitaliteit en zelfvertrouwen? Klik dan hier voor meer informatie over coaching.

boek.png
download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger
boek.png

download gratis hoofdstukken van mijn boek: zo word je een gamechanger

Vul je gegevens in en krijg direct toegang tot de gratis hoofdstukken van mijn boek.