fbpx

Stop met dat belachelijke people pleasing

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Betekent positief in het leven staan ook dat je altijd ‘ja’ moet zeggen?

Ik kan je verklappen, ik zeg heel vaak ‘nee’ en mede daardoor creëer ik mijn eigen geluk. Dat is al een antwoord en in dit artikel leg ik uit wat er gebeurt als je altijd ja zegt.

Ik leef in een wereld waarin goede dingen vaak en fenomenale dingen dagelijks gebeuren en dat komt niet door altijd ja te zeggen. No way! In feite komt het woord ja nauwelijks voor in mijn uitgebreide vocabulaire. Ik kan heel negatief zijn – ik zeg nee, heel vaak, en ik vind het geweldig.

Waarom? Dat is gemakkelijk. Door vaker nee te zeggen, scheid ik het kaf van het koren. En dit doe ik in mijn eigen leven en in dat van de cliënten die ik coach. En ja, genoeg mensen kunnen dit niet accepteren. Maar dat boeit me echt helemaal niks. Deze mensen zijn immers niet ‘mijn mensen’. Deze mensen zijn veelal people pleasers en ze zitten vast in een wereld van negatieve en belemmerende overtuigingen.

People pleasing (mensen behagen) lijkt je gelukkig te maken, maar eigenlijk is het volkomen egoïstisch om mensen te behagen als een people pleaser.

People pleasing is egoistisch

Dat people pleasing is egoïstisch omdat je het alleen voor jezelf doet. Ik weet het, je denkt dat je de ander een plezier doet, maar als je heel eerlijk bent zijn er andere motieven. Je doet het omdat je wilt dat anderen je aardig vinden, omdat je gehoord wilt worden of om te voorkomen dat je in de steek wordt gelaten of gekwetst wordt.  Het zijn persoonlijke motieven om de pijn van dingen die je zijn overkomen te stoppen. De één gaat anderen vermijden, sommigen liegen, anderen vechten en worden defensief en boos en sommigen zijn altijd zo aardig dat andere mensen gewoon geen hekel aan ze kunnen hebben (vaak hebben ze dat wel, maar dat zeggen ze niet omdat de ander zo ‘aardig’ is).

Teken van zwakte

Het people pleasen levert je dan ook weinig respect op omdat de meeste mensen vanuit hun onderbewuste door dat aardige schild heen prikken. Ik zie het iedere maand wel weer voorkomen tijdens een consult. Of het nou een dominante CEO van een multinational is of een voormalig top-atleet, ze gaan je als het bijvoorbeeld op geld aankomt altijd pleasen.

  • “Ik moet er even over nadenken Wouter…”
  • Nee nee, geld is echt geen probleem, ik maak alleen geen directe keuzes”
  • “Wouter, je bent echt een geweldige coach! Toch moet ik het even overleggen met mijn…

People pleaser! Ze hebben simpelweg de ballen niet om te zeggen waar ze aan denken. Ze kiezen voor ‘uitstel van executie’ en ik vind het een teken van zwakte, een teken dat je niet eerlijk durft te zijn en liever situatie ontloopt. Daarbij creëer je onbegrip omdat de ander niet dom is. Ik prik er direct doorheen en zet deze mensen op de lijst van ‘people pleasers’. Dat betekent dat ik direct al minder tijd in ze ga steken. Als zij zichzelf niet serieus nemen en mij daardoor indirect ook niet, dan houdt het al snel op.

Met people pleasing doe je niemand een plezier

Door de hele tijd ja-zeggen tegen ieders verzoeken, binnen je gezin, sociale groepen en vooral in je bedrijf of op je werk, gaan mensen je MISBRUIKEN of AFSTOTEN. Misbruiken omdat ze weten dat je zwak bent en geen nee durft te zeggen of, als best-case scenario, zullen ze je AFSTOTEN omdat ze je niet meer geloven.

Nogmaals, people pleasing betekent dat je egoïstisch bent omdat je niet alleen maar geeft omdat je dat wilt. Je geeft omdat je iets terugverwacht, namelijk dat anderen je leuk vinden. Moraal van het verhaal: vaak JA zeggen tegen andere mensen in welke omgeving dan ook, betekent dat je NEE zegt tegen jezelf.

Zeg eens nee

Dus noem me negatief als je wilt, maar ik vind het heerlijk om nee te zeggen. Ik zeg nee tegen sommige mensen die met mij willen samenwerken, ik zeg nee tegen de tientallen studenten die mij willen interviewen en onlangs zei ik nog NEE tegen een voorstel van € 15.000 voor coaching toen een cliënt een ingepland consult twee keer annuleerde. Dus zelfs na zijn voorstel van € 15.000 bleef ik bij mijn keuze. En nee geldt ook voor allerlei soorten bijeenkomsten en een hele reeks verzoeken. Nee zeggen tegen het verkeerde, betekent dat ik ruimte heb voor het GOEDE …

Wanneer zeg ik ja? Ik zeg ja tegen:

  • mijn perfecte cliënten;
  • de belangrijkste activiteiten die 1-op-1 aansluiten op mijn doelen;
  • zakelijke voorstellen die volledig bij mij, mijn waarden en doelen passen.

Allemaal omdat ik keer op keer nee zeg tegen degenen die mijn tijd, energie en leven verspillen.

Dus zeg eens wat vaker NO WAY, zodat je volmondig JA kunt zeggen tegen jouw droomleven.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.