fbpx

Twee keer geel is rood

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Het is tegenwoordig heel normaal om afspraken niet na te komen en er nog mee weg te komen ook. Vaak wordt er wel gewaarschuwd voor mogelijke consequenties, maar slechts zelden volgt er serieuze actie. Wat doe jij als iemand afspraken met jou niet nakomt? Laat je dat zomaar gebeuren? Dan wordt het tijd dat jij jezelf op nummer één gaat zetten. Hoe je dat doet ga ik je in dit artikel vertellen.

Schep geen verwachtingen maar maak afspraken

Let er maar eens op, het woord ‘verwachtingen’ komt dagelijks voorbij. 

Ik verwachtte van mijn medewerker dat hij dit zou oppakken.”

“De verwachting was dat mijn partner dat zou regelen.”

“Ik verwachtte dat mijn klant zou komen opdagen.”

Spreek nooit vanuit verwachtingen maar maak altijd afspraken. Een verwachting betekent helemaal niks. Het is meer dat je aangeeft “het zou nice zijn als je het zou doen, maar … als je het niet doet is het ook oké”. Een afspraak is krachtig, daar kun je mensen op aanspreken.

Twee keer de regels overtreden is einde verhaal

Wanneer een cliënt samen met mij aan de slag gaat, maken we een duidelijke afspraak: hij of zij gaat akkoord met mijn huisregels van coaching. Deze regels zorgen voor een effectieve samenwerking. Of cliënten deze regels altijd netjes nakomen? No way! Hier en daar worden regels wel eens overtreden. Of er meteen consequenties volgen? Niet altijd, ik zie niet alles zwart wit. Iemand kan natuurlijk wel eens een écht goede reden hebben om een afspraak te laten schieten. Ik laat mijn cliënt dan wel duidelijk weten dat dat echt maar één keer kan.

Of cliënten het daarna nog eens ‘flikken’? Soms. En dan? Dan volgen er consequenties, want twee keer geel is rood. En als ze het daar niet mee eens zijn? Dan is het einde verhaal. 

Duidelijke regels maken het leven een stuk eenvoudiger

Accepteren dat mensen hun afspraken niet nakomen geeft ze een vrijbrief om je niet serieus te nemen. Als jij zo’n pleaser bent die zichzelf altijd op de tweede plek zet en anderen niet aan hun afspraken houdt, dan ben je op een zeker moment goed de lul. Je verkiest daarmee het ‘geluk’ van een ander, boven dat van jezelf. Domme strategie want je trekt alleen maar meer mensen aan die over je heen lopen.

Opvoeding

Het is eigenlijk een kwestie van opvoeden en als je een hond of kat hebt herken je het misschien wel. Als ik onze hond (Hero) zijn gang laat gaan en regels laat overtreden dan zal hij het continu blijven doen. Net zolang totdat ik duidelijk en consistent ga handelen en hem laat weten wat wel en niet mag. En geloof het of niet, hetzelfde wil je doen met de mensen om je heen, of het nou gaat om je partner, medewerkers, compagnon of je vader of moeder. Stel duidelijke regels op en houdt mensen aan die regels. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat jij ook je eigen regels volgt.

Wees niet de ‘sukkel’ die nooit afspraken nakomt

Uiteraard is het volkomen logisch dat je zelf ook alle afspraken die je met anderen maakt nakomt. Als jij dat doet, dan is de kans groter dat anderen zich ook netjes aan afspraken houden.

Mijn coachhuisregels gelden natuurlijk ook voor mij. Houd ik mezelf niet aan de regels? Dan heeft dat ook consequenties, zoals die keer dat mijn complete internet eruit lag en ook de hotspot geen succes was. Volgens mijn eigen regels bood ik de cliënt een extra sessie aan.

Maar ik wil geen ‘lul’ zijn

Dat is wat ik vaak hoor. Grappig genoeg ben je dan juist een lul en ‘dé lul’. Als je anderen gaat pleasen omdat je ‘geen lul’ wilt zijn, dan raak je uiteindelijk geïrriteerd, want je handelt niet zoals je zou moeten handelen. En dan ben je verder van huis, want dan word je pas een echte lul omdat je emotioneel gaat reageren of je bent en blijft ‘de lul’ omdat de ander zich nooit aan jouw regels houdt.

The good vs the bad

Kijk, als iemand zich uiteindelijk niet aan de regels houdt, dan is er altijd één iemand ‘de lul’. Een enkele keer zal het een ander zijn, maar veel vaker ben jij dat omdat je niet de ballen hebt om iemand aan te geven dat diegene jouw regels overtreedt. Dus ik adviseer altijd: kies wijs en slim, ga nooit akkoord met iemand die de regels overtreedt en dat geldt dus net zo goed voor jezelf.

Het is jij of zij

Uiteindelijk zal je zien dat de juiste mensen groot respect voor je hebben als je integer bent. De mensen die dat respect niet hebben, zijn mensen die jij niet om je heen wilt zien. Wat jij je eraan kunt doen is een keuze maken hoe je handelt.

  • Houd mensen en jezelf aan de afspraken anders volgen er consequenties.

OF

  • Heb verwachtingen, laat mensen over je heen lopen en leid een ellendig leven.

Ik weet voor welke keuze ik zou gaan. De vraag is nu of jij er de ballen voor hebt om ook voor deze zelfde keuze te gaan. Zo ja, dan heb je in ieder geval een van de eigenschappen te pakken van de cliënten waar ik mee samenwerk.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.