Verontschuldig je nooit voor het hebben van hoge normen & waarden

Share on twitter
Tweet dit
Share on linkedin
Deel op linkedin
Share on facebook
Deel op Facebook
Verontschuldig je nooit voor het hebben van hoge normen & waarden

‘Doe maar liever rustig aan’ of  ‘Je moet de lat niet te hoog leggen’; als jij bezig bent met het worden van de beste versie van jezelf dan heb je deze opmerkingen vast wel eens gehoord van mensen om je heen. Sta je op het punt om aan je persoonlijke ontwikkeling te gaan werken, weet dan dat je dat zeker gaat horen. Dergelijke uitlatingen komen van mensen die zich bedreigd voelen door jouw hoge normen en waarden. Ze willen je terugbrengen naar hun, vaak erg lage, niveau. Luister, lach, leg het naast je neer en houd gewoon vast aan jouw normen en waarden.

Weet dat hoge normen en waarden voortkomen uit zelfbewustzijn en groei en dat wil je toch zeker niet zomaar opgeven? Ze worden weerspiegeld in alles wat je doet. Denk bijvoorbeeld aan:

 • de merkproducten die je koopt;
 • het restaurant waar je eet;
 • voedingskeuzes;
 • de doelen die je jezelf stelt;
 • de mensen met wie je omgaat;
 • de manier waarop je behandeld wilt worden.

Normen en waarden brengen je succes en voldoening en dat blijven ze doen, mits je niet in de verleiding komt om je wat aan te trekken van de meningen van andere mensen.

Je hoge normen en waarden zijn iets om trots op te zijn. En hier is waarom:

Normen en waarden weerspiegelen je houding ten opzichte van jezelf

Elke keer dat je een bewuste keuze maakt op basis van je hoge normen en waarden, weet je dat je het doet uit liefde en respect voor jezelf. Je haalt er je voldoening uit.

Stel hoge eisen en waarden aan je leven omdat:

 • je het beste verdient;
 • je weet dat het altijd beter kan;
 • de beste versie van jezelf worden een continu-proces is;
 • je puur van jezelf houdt, zoals een ouder van een kind.

Normen en waarden helpen je om jezelf te definiëren

Wat is jouw definitie van ‘de beste’?

Hoge normen en waarden zijn natuurlijk niet universeel. Integendeel, ze zijn heel persoonlijk. Iedereen heeft een eigen beste versie van zichzelf. High-end staat niet per se gelijk aan hoge standaard. Misschien geef je de voorkeur aan een merk op basis van milieubewustzijn in plaats van populariteit onder mode-iconen. Door naar het beste te streven, kom je erachter wat dat eigenlijk voor jou betekent. Je leert jezelf beter kennen. Zo zei John Wooden (één van ‘s werelds beste sportcoaches) in één van zijn boeken dat hij altijd vroeg aan zijn teamleden om de beste versie van zichzelf te worden en niet om beter te zijn dan hun concurrent. And I agree. Speel je eigen spel en benut jouw unieke gaven.

Speel je eigen spel en benut jouw unieke gaven.

Normen en waarden maken je efficiënter

Het leven biedt je voortdurend keuzes en dat kan overweldigend zijn. Jouw hoge eisen en waarden zijn de basis voor het verfijnen en specificeren van je doelen en zorgen er zodoende voor dat veel opties irrelevant worden. Dat maakt je effectiever in het beheren van jouw tijd. Dit is niet alleen geweldig voor jou, maar ook voor iedereen met wie je werkt of samenwoont. Kortom: het maakt je niet enkel efficiënter maar het creëert ook nog eens meer focus waardoor je weet wat je wel en niet moet doen.

Normen en waarden leiden tot grote beloningen

Wanneer je hoge eisen stelt aan je werkethiek en doelen, ga je op zoek naar nieuwe, spannende uitdagingen. Als je werk aan je eisen voldoet, mag je jezelf feliciteren. Als je toch even in een sleur zit, kom je daar gemakkelijker uit omdat je weet dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je bereikt en als je de lat steeds hoger legt, worden je beloningen ook groter en beter. Toen ik duizend boeken had verkocht hield ik het daar niet bij. Ik liet nog eens duizend boeken drukken en wanneer die verkocht zijn, druk ik nog eens duizend boeken etc. Ik breng mezelf nooit in de comfortzone, want als ik daar blijf zal ik stoppen met groeien en zullen de grote beloningen niet meer komen.

Normen en waarden trekken mensen aan zoals jij

Dit is mijn favoriet en deze is ook goed waar te nemen bij mijn cliënten! Door te handelen naar jouw hoge eisen, stuur je een boodschap naar de mensen om je heen: ‘Ik ben assertief, ik neem mezelf serieus en ik weet wat ik wil.’ Dit trekt gelijkgestemde mensen aan en stoot tegelijkertijd diegenen af die nog niet klaar zijn om een positieve relatie met zichzelf aan te gaan. Merk je dat je nog veel mensen aantrekt die niet bij je passen? Dan is de kans groot dat je nog veel werk moet verrichten om de beste versie van jezelf te worden.

Welke stap ga jij nu ondernemen?

 1. Verdiep je in de mogelijkheden van no-nonsensecoaching
 2. Durf je stap één nog niet aan? Bestel dan mijn boek ‘Zo word je een gamechanger

Je hebt alles waar je vandaag voor staat bereikt vanwege je hoge normen. Own it!

boek.png
download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger
boek.png

download gratis hoofdstukken van mijn boek: zo word je een gamechanger

Vul je gegevens in en krijg direct toegang tot de gratis hoofdstukken van mijn boek.