fbpx

Zelfacceptatie in een wereld gecreëerd om jezelf niet te accepteren

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Ga er maar aan staan, jezelf accepteren in deze wereld. Een wereld die jou voortdurend wil laten geloven dat het meer, anders, sneller, beter, enzovoort moet. Daarnaast heeft ook iedereen zijn mening klaar, waardoor iets wat jij heel normaal vindt ineens not done kan zijn. Ik ga je toch als no-nonsense personal coach vertellen dat zelfacceptatie belangrijk is en dat het nog steeds kan.

Schaam jij je weleens voor je ‘rare’ trekjes, verslavingen of de ‘secret games’ die je speelt in de slaapkamer? Don’t worry, we hebben allemaal wel iets wat we zelf geweldig vinden, maar niet graag met de buitenwereld delen.

Ik heb van cliënten al zoveel gehoord. Ze vertelden over:

 • open relaties compleet met triootjes en kwartetten;
 • drugsgebruik;
 • bondage;
 • seks op de werkvloer;
 • dwangstoornissen (de OCD’ers zoals ik);
 • interessante fetisjen;
 • ‘bijzondere’ lichaamsdelen;
 • ‘wijnliefhebberij’;
 • en ga zo maar door.

Zelf ben ik een groot fan van luxe op het gebied van kleding, auto’s, horloges en ook gamen. Yes, gamen is een ding waar ik ook regelmatig wat ‘geld in pomp’. Maar héy, who cares? Aan de ene kant niemand en aan de andere kant iedereen en dat maakt het niet makkelijk om hoog te scoren op het gebied van zelfacceptatie. Waarom? Omdat de wereld gecreëerd is om jezelf niet te accepteren.

De ‘wereld’ houdt niet van zelfacceptatie

Het is simpel, in deze wereld zijn er heel veel bedrijven die hun producten en diensten aan jou willen verkopen. Dat doen ze door middel van marketing. Het ‘hoofddoel’ van marketing: jou een gevoel aanpraten dat je niet goed genoeg bent en dat je iets nodig hebt om dat te veranderen. Juist ja, je koopt dingen omdat je denkt dat je die nodig hebt om je beter te voelen. Je hoopt dat je meer respect krijgt van je vrienden of misschien wel van je medewerkers. Die gedachte kan twee kanten op werken:

 1. Een cliënt van mij durfde geen auto van rond de € 80.000 te kopen. Hij had het gevoel dat hij dat niet kon maken tegenover zijn medewerkers. Hij had moeite om te accepteren dat hij hard genoeg werkte om zichzelf ook eens te mogen belonen.
 2. Een andere cliënt wilde met een overvloed aan kleding, horloges en diverse auto’s indruk maken op z’n vrienden. Hij zag dat als een manier om respect en het gevoel dat hij er wel toedoet te krijgen.

Er zijn voorbeelden te over: bier drinken om zo wel leuk genoeg voor je vrienden te zijn, een nieuwe tuin omdat je buren ook een nieuwe tuin hebben, anabolen in je lichaam spuiten en al die andere bullshit. Als je zelf niet inziet dat je goed genoeg bent, blijf je het gevoel houden dat je meer in het leven nodig hebt om daar voldoening uit te halen. Leven in luxe is geweldig, maar doe dat dan wel voor jezelf en niet om indruk te maken op andere mensen. Dat is echt kansloos.

Zelfacceptatie, hoe dan?

Ten eerste ga je ontzettend goed voor jezelf zorgen. Mensen die bij een intake laag scoren op zelfacceptatie, zorgen niet optimaal voor zichzelf. Ze zeggen van wel, maar dat is bullshit! Deze mensen zijn vaak pleasers aka nice guys/girls. Het zijn de mensen die zichzelf altijd op de tweede plek zetten. Ze zeggen dat ze altijd het beste met anderen voor hebben, maar zo gauw ze niet terugkrijgen wat ze geven worden ze boos. Eigenlijk doen ze het puur voor zichzelf omdat ze eraan hechten dat andere mensen ze geweldig vinden. Maar helaas, dat is een volkomen kansloze strategie. Het werkt niet en het zal ook nooit werken. De eerste stap naar zelfacceptatie is dan ook om de focus op jezelf te leggen. Denk hierbij aan activiteiten zoals:

 • gezond eten;
 • sporten;
 • meditatie of yoga;
 • wekelijkse massage;
 • nieuwe kleding, schoenen of sieraden kopen (niet om indruk te maken maar juist om goed voor jezelf te zorgen en kleding te dragen waar jij jezelf goed in voelt);
 • vaker nee zeggen;
 • etc.

Vind je het moeilijk om op ideeën te komen? Heb je kinderen? Ja? Hoe zorg jij dan optimaal voor je kinderen? Alright, doe de dingen die je als antwoord geeft op die vraag ook voor jezelf. 

Kies wie je wilt zijn

Veel mensen baseren hun handelen op wat anderen van ze verwachten. But you know what? Don’t give a shit about other people’s opinion. Heb je een fetisj, ben je gay, een échte gamer or whatever it will be, heb of wees het! Stap twee is namelijk ‘weet wie je wilt zijn’.

Ik geloof in zelfcreatie. Wil jij de gezondste versie van jezelf of de meest succesvolle ondernemer worden? Je kunt zelf kiezen wie je wilt zijn, als je maar bewust kiest en vervolgens actie onderneemt. Kies wie je wilt zijn, dan weet je waar je het voor doet. Het hebben van kernwaarden helpt daarbij. Je kunt dan denken aan:

 • discipline:
 • commitment;
 • gedrevenheid;
 • fill in the blank …

Iedere keer wanneer je weerstand op voelt komen vraag jij jezelf af: wat zou de beste versie van mij/de meest succesvolle ondernemer doen die (vul een kernwaarde in) is? Het antwoord daarop is de actiestap die je gaat zetten om te worden wie je wilt zijn. 

I gave a shit, but not anymore

Ik had lang moeite met mezelf accepteren zoals ik ben. Veel mensen om mij heen hadden een mening over mij:

 • te gedreven;
 • werkte te veel uren;
 • te serieus;
 • gamede te veel;
 • arrogant;
 • een player.

Dat deed me veel, puur omdat mijn zelfacceptatie, zelfvertrouwen en zelfliefde laag waren. Ik wilde dat mensen mij mochten en de mening van anderen gaf me meer ‘zekerheid’, maar dat was uiteraard bullshit. Keer op keer kwam ik erachter dat ik flink ‘genaaid’ werd als ik de nice-guy uithing. Het was een compleet kansloze strategie omdat ik er geen controle over had. Toen ik 25 was vond ik dat het anders moest. Ik ging op vakantie naar Egypte om de dingen op een rij te zetten. En wat denk je? Ik ontmoette daar de liefde van mijn leven. Bij thuiskomst verbrandde ik al mijn schepen achter me en werd ik de MAN die ik wil zijn.

Nu ben ik ontzettend gelukkig. Ik heb het leven, de carrière, relatie, financiële situatie en ‘ga zo maar door’ van mijn dromen. I don’t give a shit anymore. Het maakt me niks uit dat van de 78 boekreferenties op Bol.com er drie zeer negatief zijn, twee matig en de andere allemaal geweldig. Het maakt mij niks uit om één simpele reden:

Ik houd van mezelf en handel vanuit liefde

Sommige mensen zeggen dat ik arrogant ben, maar ze verwarren dat met ‘zelfvertrouwen’. Naar mijn mening ben ik een geweldige partner voor mijn verloofde Victoria en een geweldige coach voor mijn cliënten. Waarom ik van mening ben dat ik ‘geweldig’ ben? Simpel: ik handel altijd vanuit liefde en niet vanuit angst. Ik doe altijd dingen met de intentie om iets te creëren (liefde) en niet om iets kwijt te raken (angst). Als ik altijd handel vanuit liefde, kan ik mezelf ook niets kwalijk nemen. Ik zet me dan volledig in en loop de kantjes er niet vanaf. Ik ben er met mijn volledige aandacht bij en ik heb geen dubbele agenda. En nee, niets menselijks is mij vreemd. Ik heb ook mijn fouten, daar leer ik van en dat is hoe het leven hoort te zijn.

Dus laat zien wie je bent

Laat jezelf zien, net zoals ik durf te laten zien wie ik ben. Ik kan je garanderen dat op het moment dat jij jezelf accepteert en laat zien zoals je bent, je:

 • de liefde van je leven aantrekt (als je die er nog niet is);
 • zakelijk succesvol wordt;
 • ontzettend gelukkig zult zijn en je alleen nog mensen om je heen hebt waar je energie van krijgt;
 • een compleet gevoel van VRIJHEID gaat ervaren, want … you don’t give a shit anymore!

Alright, that’s it. Zorg goed voor jezelf, kies wie je wilt zijn en blijf ‘oefenen’ om dat te worden.

En nu?

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.