fbpx

‘ZINGEVING’, WAARVOOR?

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Veel mensen googelen op woorden als ‘zingeving’ en ‘de betekenis van het leven’.  Waarom? Omdat ze de volgende realiteit niet onder ogen durven te zien.

Het leven heeft geen betekenis

In mijn succesvolle boek ‘Zo word je een gamechanger‘ zeg ik het volgende:

Het leven heeft geen betekenis … Er staat slechts één ding vast en dat is dat we allemaal een keer sterven, al het andere heeft geen betekenis. Dat maakt het leven niet zinloos, maar het heeft simpelweg geen betekenis. Denk eens aan tijd, seizoenen, dagen, weekenden, jouw naam en ga zo maar door. Ze krijgen pas betekenis als iemand die eraan geeft.

Mensen willen graag aan alles wat ze zien, horen, ruiken, proeven en voelen een betekenis geven. Ook al ziet een gerecht er niet precies uit zoals op de foto bij het recept, het kan wel goed smaken. Ander voorbeeld: je geeft een presentatie en ziet dat er mensen druk bezig zijn met hun telefoon. In jouw beleving zijn ze niet geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt. Het kan echter ook zo zijn dat die mensen aantekeningen maken op hun telefoon.

Twee heel simpele en herkenbare voorbeelden waarin een betekenis wordt gegeven aan een situatie die a. vaak niet waar is en b. ontzettend in de weg kan zitten. Net als voor overtuigingen geldt ook hier dat betekenissen geprogrammeerd worden, je neemt ze over van andere mensen. Je intellectuele vermogen binnen de bewuste geest stelt je in staat om iedere gedachte of elk idee te accepteren of af te wijzen. Je hebt dus zelf de keuze om al dan niet een betekenis aan iets toe te kennen en dat doe je op basis van ervaringen. Dat geeft je de vrijheid om:

  • je eigen positieve betekenissen te creëren die je sterker maken waardoor je een positieve impact hebt op de wereld;
  • te laten zien wie je echt bent, want je wordt immers niet meer geplaagd door de negatieve betekenissen die je van anderen overnam;
  • alles te doen wat je diep vanbinnen wilt, zonder dat iets of iemand je tegenhoudt.

Het complete hoofdstuk lees je in mijn boek dat je kunt bestellen via: www.wouterkleinsman.nl/boek

ZINGEVING? DAT MAAKT LEVEN BELACHELIJK MOEILIJK

Een uur voordat ik dit artikel ging schrijven had één van mijn cliënten tijdens mijn no-nonsense coaching een ontzettend grote doorbraak. Hij besefte dat hij zijn eigen leven zo belachelijk moeilijk maakt. Mijn cliënt heeft namelijk de geweldigste ideeën. Alleen laat hij zichzelf keer op keer tegenhouden door ook meteen betekenis te geven aan wat andere mensen van zijn ideeën zullen vinden. Volkomen idioot als je het mij vraagt, maar ik begrijp hem volkomen want ik deed dat vroeger zelf ook.

Het ding is: we weten ALTIJD wel wat we willen, maar belemmerende overtuigingen en betekenissen zitten ons in de weg. Alles wat positief is heeft ook een negatieve kant en vice versa. De kracht zit hem in het accepteren van zowel de voor- als nadelen en dan volkomen gedisciplineerd aan de slag te gaan. In mijn boek beschrijf ik de oefening van negatieve naar positieve kolommen. Schrijf je negatieve overtuigingen en de bijbehorende emoties en gevoelens op. Daarna ga je bij ieder punt na welke positieve overtuiging de beste versie van jezelf over een jaar moet hebben.

  • ‘Financiële vrijheid’? Accepteer dan de onzekerheid van weinig geld hebben en weet dat je het positief ombuigt door ontzettend hard te werken.
  • Een geweldig mooi gespierd lichaam? Accepteer de huidige onvolkomenheden en de onzekerheid die daarbij hoort. Buig het om door gezonder te gaan eten en breng de discipline op om in beweging te komen.

Als je het bovenstaande begrijpt, dan wordt je leven echt belachelijk simpel.

Nee ik ben niet egoistisch, ik snap het ‘spelletje’ dat ik leven noem

Stop met betekenis geven en jezelf op nummer 2 zetten, dan pas kun je echt je eigen leven gaan leiden. En nee, dat betekent niet dat je egoïstisch bent (wat je hier en daar te horen krijgt). Nee, jezelf op 1 zetten is het belangrijkste wat je kunt doen in je leven. Want als jij jezelf op plek 2 zet omdat een ander zegt dat je anders egoïstisch bent, dan is diegene zelf een egoïst. In feite zegt hij dat jij hem op nummer 1 moet zetten en jezelf op 2. Punt is dat je pas echt goed voor een ander kunt zorgen, als je eerst ontzettend goed voor jezelf zorgt.

En laten we eerlijk zijn: hoe succesvoller jij wordt, hoe meer mensen je een lul gaan vinden (mensen zijn jaloers). Dit krijg ik zelf namelijk ook vaak te horen, but guess what? I don’t give a shit. Ik zie het als een compliment, als een bevestiging dat ik de juiste dingen aan het ondernemen ben.

Dus nogmaals: het leven is belachelijk simpel als je stopt met aan echt alles een betekenis geven. Ga in plaats daarvan dingen doen die je wilt. En áls je dan toch een betekenis aan iets wilt geven, geef het dan een positieve betekenis.

Stop dus met het zoeken naar ‘zingeving’

Je weet al wat je wilt, dus je hoeft niet verder te zoeken naar de zingeving in je leven. Net zoals één van mijn cliënten die ineens begreep wat ik begrijp. Zij wil in haar leven enkel ervaringen creëren. Dat zag ze in eerste instantie niet als een echte missie omdat mensen dat tegen haar zeiden. Ik kon haar de inzichten en bevestiging geven dat het creëren van zoveel mogelijk ervaringen een prachtig doel is in haar leven. Doe wat je graag wilt en creëer en omarm je eigen wereld. And that’s it! Niets meer, niets minder.

Accepteer je de eenvoud van zingeving niet?

Trek jij jezelf nog te veel van andermans meningen aan? Of laat jij jezelf continu door gedachten afleiden? Bestel dan ‘Zo word je een gamechanger of verdiep jezelf in de mogelijkheden van no-nonsense coaching.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.