fbpx

5 Boosters voor meer Persoonlijke Effectiviteit

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Luister naar de podcast

Krijg deze episode op

Wil jij meer persoonlijk en zakelijk succes en wil jij échte high performance-resultaten? Begin dan met tijd investeren in de ontwikkeling van jouw persoonlijke effectiviteit.

Let’s go!
Als je de onderstaande booster-adviezen toepast dan schiet jouw persoonlijke effectiviteit omhoog. The only way is up!

#1 Persoonlijke effectiviteit begint bij helderheid

Weet jij hoe jouw dag eruit gaat zien als je ’s morgens wakker wordt? Of begint je dag met het checken van social media en het eventueel lezen van de krant? Vervolgens ga je aan het werk zonder duidelijk plan en laat jij je voortdurend afleiden?

Veel mensen die ik als high performance coach en business coach begeleid hebben aan het begin van het coachtraject geen idee van wat ze willen bereiken. ‘Heel veel geld verdienen’ of ‘financiële vrijheid’ willen we allemaal. Veel belangrijker is de vraag: Waarom wil je dat?

Als je geen helder doel hebt, kun je niet effectief zijn. Stel jezelf daarom eens drie vragen:

 • Wie wil je zijn?
 • Wat wil je bereiken en waarom wil je dat?
 • Wie zijn er belangrijk voor jou?

Deze basisvragen geven je al inzicht in waar je nu staat in jouw leven en waar je naartoe wilt gaan. De volgende stap is het uitstippelen van een strategie voor persoonlijke effectiviteit.

#2 Van helderheid naar een strategie voor persoonlijke effectiviteit

Helderheid hebben is fijn, want het is de basis voor het bepalen van de strategie voor jouw  persoonlijke effectiviteit. In die strategie staan achtereenvolgens:

 • jouw doel voor het aankomende jaar;
 • je kwartaaldoel dat aansluit op het jaardoel;
 • de planning voor iedere maand, week en dag om het kwartaaldoel te bereiken.

Ik hoor het vaak tijdens de intakes voor mijn high performance en business coaching, mensen hebben een geweldig idee waar ze uiteindelijk op stuk lopen omdat het idee te groot is. Ze verliezen het overzicht en stoppen ermee omdat ze geen mogelijkheid zien om hun doel te bereiken. De oplossing is eenvoudig: deel dat grootse doel op in stukken, van jaardoel tot een dagplanning.

Maak daarom een gedetailleerde checklist die je kunt afwerken. Dit voorkomt dat je het overzicht verliest waardoor je misschien belangrijke activiteiten aan de kant legt.

Deze strategie voor persoonlijke effectiviteit komt helemaal goed uit de verf als je zorgt voor een optimale focus.

#3 Persoonlijke effectiviteit en focusoptimalisatie

Zonder focus geen persoonlijke effectiviteit. En geloof me, die focus heeft het zwaar te verduren. Afleiding is overal om ons heen:

 • socialmedia-notificaties;
 • binnenkomende telefoontjes;
 • nieuwe e-mail.

Voor de thuiswerkers onder ons:

 • de wasmachine die een signaal geeft als de was klaar is;
 • de deurbel die gaat;
 • de kinderen die aandacht vragen;
 • enzovoort.

Om jouw focus te optimaliseren elimineer je alles wat je kan afleiden! En nee, hiermee bedoel ik niet je collega uit het raam gooien. Disclaimer: ik ben niet verantwoordelijk voor jouw acties die je onderneemt naar aanleiding van het lezen dit artikel. Je kunt wel het niveau van afleiding door je collega elimineren, bijvoorbeeld door een noise-cancelling koptelefoon op te zetten.

Sociaal? Nee…
Effectief? Jazeker!

Hetzelfde geldt voor al die andere afleidingen. Elimineer alles, zet apparaten op stil of uit en stel duidelijke regels op als je thuis werkt en kinderen hebt.

Waar het hierbij allemaal om draait?

Keuzes maken! Juist ja, je hebt altijd de keuze om je afleiding te elimineren. Niemand dwingt je om afgeleid te worden. Doen ze dat wel? Ga dan een goed gesprek aan en laat hem/haar weten dat je werkt aan jouw persoonlijke effectiviteit. Dit brengt me direct op het volgende advies.

#4 Persoonlijke effectiviteit: flow!

Flow, het is zo’n buzzwoord. Mensen praten allemaal over hoe ze ‘in flow zijn’, maar vaak hebben ze geen idee wat flow is.

Flow is een state of mind waarbij je figuurlijk in je eigen focusbubbel zit. Deze state of mind zorgt voor het aanmaken van diverse stofjes in de hersens zoals dopamine, serotonine en vele meer. De effecten van deze stofjes:

 • je voelt je goed;
 • er is meer focus;
 • ze geven je meer energie;
 • het geeft voldoening;
 • etc.

Zoek dus ook jouw focusbubbel op. Door in flow te zijn krijg je veel meer levenswerk, werk wat echt belangrijk is, gedaan. Mooie bijkomstigheid, je krijgt in minder tijd meer gedaan.

Moeite om in flow te komen? Ik schreef hierover een artikel: Focus kwijt? 11 tips om focus te vinden en productiviteit te verbeteren. In dit artikel laat ik je precies zien hoe je gedurende de dag zoveel mogelijk in flow kunt zijn.

Spoiler alert: als jij je focus nog niet hebt geoptimaliseerd, is de kans klein dat je in een echte flow komt.

#5 Persoonlijke effectiviteit is hardcore

Persoonlijke effectiviteit komt niet aanwaaien. Je moet er dagelijks aan werken en er een way of living van maken.

Persoonlijke effectiviteit kun je zien als een spier die je dagelijks moet trainen. Dat doe je door iedere dag een duidelijk doel te hebben, de afleiding te elimineren en in flow te blijven.

Geloof mij, persoonlijke effectiviteit is hardcore! Je bereikt de resultaten niet in een dag, zelfs niet eens in een week. Maar dat mag je niet tegenhouden. Zich laten tegenhouden is wat de gemiddelde mensen onder ons doen. Die houden het slechts een of twee weken vol en dan geven ze het op omdat ze geen resultaat zien.

Jij toch niet? Ga ervoor, maak nu de juiste keuzes, bepaal je strategie en houd je daaraan. Stap voor stap word jij dan een echte expert in persoonlijke effectiviteit.

Klaar voor persoonlijke effectiviteit?

Ben je klaar om jouw persoonlijke effectiviteit naar een nog hoger level te brengen? Om zowel persoonlijk als zakelijk succes te bereiken?

Ja, is dat wat je wilt?

Let’s go!
Stop met alleen maar lezen, kom nu in actie!

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.