fbpx

7 mindset-tips voor dé ondernemers-mindset

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

7-mindset-tips-voor-dé-ondernemers-mindset

Wil je als ondernemer werken aan je zakelijke en persoonlijke doorbraak of aan de groei van jouw onderneming? Dan heb je een ijzersterke ondernemers-mindset nodig, dus doe je voordeel met de tips in dit artikel.

Ps. heb je mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld? 

Waarom is mindset zo belangrijk?

Heel simpel: zonder goede mindset word je nooit een succesvolle ondernemer.

Toen ik in 2011 begon als ondernemer ondervond ik al snel dat een ondernemers-mindset een voorwaarde is voor succes. Ik woonde en werkte toen vanuit huis. Mijn kantoor bevond zich op 1 deur afstand van de woonkamer waar de tv en de playstation stonden. Discipline was dus 1 van de eerste mindset-activiteiten die ik mezelf moest aanleren.

Toen mijn onderneming flink groeide, kwamen zaken zoals stress, irritaties, weinig zelfvertrouwen en nog veel meer om de hoek kijken. Zaken die je heel erg kunnen beperken, dus ik begreep dat het belangrijk was om te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling en groei, zodat ik mezelf niet zou beperken door mijn verkeerde mindset.

Als high performance en businesscoach besteed ik vele uren aan mijn mindset en aan die van mijn coachees. Voor elke ondernemer geldt: alles begint bij de juiste mindset.

Daarom volgen hierbij mijn belangrijkste mindset-regels zodat een persoonlijke en zakelijke doorbraak gegarandeerd is!

Tip #1 Mindset – Kernwaarden

We hebben ze allemaal, maar de meeste mensen hebben geen idee wat hun persoonlijke kernwaarden zijn. Niet weten wat je kernwaarden zijn, zorgt ervoor dat blijdschap steeds afwisselt met irritatie. Als je kernwaarden voor jou helder zijn, dan heb je een kompas voor je handelen. Maak keuzes, volg deze kernwaarden dagelijks op en zie wat het doet met jouw mindset.

Een voorbeeld van een ondernemer zonder kernwaarden: hij wil graag vol zelfvertrouwen werken en wil liefdevol omgaan met zijn partner. Hij is zich niet continu bewust van deze 2 kernwaarden. De ondernemer besteedt er de ene keer heel veel tijd aan en de andere keer niet. Op de momenten dat hij zijn kernwaarden niet opvolgt, gaat hij zich geïrriteerd voelen. Waarom? Hij voldoet niet aan zijn persoonlijke kernwaarden.

Tip #2  Mindset – Intenties

Ben jij de bewuste ondernemer die leiderschap neemt over zijn leven? Maak jij zelf keuzes en laat je jouw emoties en gedrag niet afhangen van invloeden van buitenaf? Dan heb jij je intenties goed bepaald.

Herken jij jezelf hier niet in, stel jezelf dan iedere keer wanneer je start met een nieuwe activiteit de volgende vragen:

 • Hoe wil ik deze activiteit ervaren?
 • Welk gedrag verwacht ik van mezelf?
 • Wat is mijn intentie?

Door iedere keer opnieuw jouw intenties te bepalen ben  je bewust bezig met de desbetreffende activiteit en merk je dat dat een positieve impact heeft op jouw mindset.

Voorbeeld van mezelf: Soms heb ik van die dagen dat ik echt geen zin heb om bepaalde dingen te doen. Ik koppel er dan een intentie aan voordat ik er mee begin. Een intentie kan zijn: ontspannen bezig zijn met deze activiteit, zodat ik alsnog kan genieten in het moment tijdens het werken aan deze activiteit.

Ander voorbeeld: voordat ik een 1-op-1-coachingsgesprek in ga met één van mijn coachees, stel ik mezelf de intentie om 100% in het moment aanwezig te zijn en de coachee alle informatie aan te leveren om hem te helpen.

Intenties zorgen ervoor dat je je meer bewust bent van en bewust kiest voor hoe jij in een bepaalde situatie wilt overkomen. Je pakt leiderschap over je emoties en dus ook je mindset.

Tip #3 Mindset – Meditatie

Meditatie, ik moest er echt niks van hebben en kwam al snel met bezwaren zoals:

 • ik kan mijn gedachten toch niet stil houden
 • ik kan niet stil zitten
 • jammer van mijn tijd
 • is zweverig
 • etc…

Totdat ik mezelf meer en meer ging verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en groei. Ik stelde mezelf gedisciplineerd op en gaf meditatie een paar weken de kans. Iedere ochtend na het opstaan en in de middag na mijn eerste maaltijd (ik eet voor het eerst om 12 uur) ging ik 30 minuten mediteren.

Inmiddels weet ik dat ik door meditatie snel ontspan en me daarna goed kan focussen. We kennen allemaal wel de momenten dat ons hoofd vol zit of dat we wakker worden met negatieve emoties, bijvoorbeeld door een vervelende droom. Op zulke momenten is meditatie ontzettend belangrijk, omdat het een reset aan je hersens geeft. Het zorgt ervoor dat je hersens weer tot rust komen en dat je een positieve mindset kunt toepassen.

Mijn advies aan jou is om minstens 1x per dag (en liefst 2x per dag) meditatie toe te passen. Je kunt een app downloaden, op YouTube kijken of gewoon je ogen sluiten, op je ademhaling letten en zo je rust pakken.

Meditatie is echt een positieve booster voor je mindset!

Tip #4 Mindset – Dankbaarheid

Dankbaarheid zal je als ondernemer waarschijnlijk niet ontgaan zijn in deze tijd. Heel veel ondernemers pakken dagelijks momenten van dankbaarheid. Wanneer je dit nog niet doet, adviseer ik je om dagelijks tijd te nemen om dankbaar te zijn.

Als ik wakker word, stel ik mezelf minstens 3x de vraag waarvoor ik me dankbaar voel. Vaak heeft mijn dankbaarheid te maken met:

 • mijn geweldige relatie met Victoria en hoe ik haar dankbaar ben voor de dagelijkse positieve energie die ze met mij deelt en dat ze voor mij klaar staat.
 • mijn ondernemerschap en dat ik alle vrijheid in de wereld heb.
 • dat een nieuwe dag is begonnen en dat ik mijn ogen weer mag openen.

Dankbaarheid is net zo simpel als het klinkt en de positieve impact op je mindset is simpelweg enorm! Op het moment dat je het gevoel van dankbaarheid in jezelf naar boven brengt, kun je geen negatieve emoties ervaren. Sluit je ogen en beleef het dankbare moment opnieuw. Voel het, zie het en ervaar het. Enkel op die manier zal je dankbaarheid ook echt aankomen in je hersens, lichaam en geest.

Maak er dus geen race van maar neem er de tijd voor. Zelf combineer ik dankbaarheid door het zowel te visualiseren als door het te noteren in mijn journal. Dat brengt mij direct bij tip 5…

Tip #5 Mindset – Journal

Houd jij een dagboek bij of vind jij jezelf daar “te stoer” voor? Het bijhouden van een dagboek (ik noem het journaling, klinkt best stoer!) is belangrijk voor je mindset.

Dagelijks maak je vele dingen mee:

 • leuk
 • nieuw
 • uitdagend
 • stressvol
 • minder leuk
 • etc

Door het bijhouden van een journal kun je van jezelf gaan leren. De meeste situaties die zich in ons leven afspelen hebben zich vaak al eens afgespeeld. Noteer deze situaties in een journal. Zo kun je terugkijken als een situatie zich opnieuw voordoet en weet je meteen hoe je moet reageren. Zo kun je bijvoorbeeld ook zien waarom je bepaalde dagen een lage discipline hebt of juist een lage energie.

Een journal helpt je dus met een positieve mindset en je zorgt dat je iedere dag van jezelf leert.

Tip #6 Mindset – Stop met consumeren

Social media, e-mail, nieuws, radio enzovoort hebben een negatieve impact op onze mindset door alle gedeelde negatieve informatie.

Ga unplugged door het leven. Zelf lees en luister ik al vele jaren geen nieuws. Mijn vriendin en ik kijken geen tv en luisteren niet meer naar de radio. Netflix en Spotify zijn de kanalen die we gebruiken, zodat we zelf kunnen kiezen wat we willen zien en luisteren.

We lezen veel boeken en hebben daarbij 1 regel: we passen wat we lezen direct toe in de praktijk. Ik ben een groot voorstander van het ontwikkelen van modellen, zodat ik de boekenkennis kan toepassen voor mijn coachees.

99% van de ondernemers consumeert als een gek, maar past het nooit toe in de praktijk of ze stoppen halverwege met toepassen. Jammer van hun tijd en geld. Hopelijk behoor jij tot de 1% die wel toepast, ik in ieder geval wel.

Tip #7 Mindset – Bestel mijn boek

Wist je dat een buitengewoon leven op het allerhoogste niveau van je potentie en performance voor iedereen is weggelegd? Potentie staat voor wat jij kunt en performance voor de manier waarop je dat doet. Beide kun je ontwikkelen. Als je het allerhoogste niveau bereikt, ben je een gamechanger. Dan ben je iemand met enorme impact op zowel je eigen leven als op dat van anderen. Je behaalt dan maximale voldoening en maakt dromen en doelen waar.

Helaas is het zo dat slechts vijf procent van alle mensen op deze wereld ook echte gamechangers worden. De andere 95 procent is tevreden met een gemiddeld leven. Mijn succesvolle boek: Zo word ie een gamechanger is een complete strategie voor het nemen van leiderschap over je eigen leven en het laat zien hoe je een gamechanger wordt.

Klik hier en bestel het boek.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.