fbpx

Balans tussen werk en privé? Stop met die flauwekul. Dit werkt!

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Balans tussen werk en privé? Stop met die flauwekul. Dit werkt!

Balans tussen werk en privé, hoe vaak hebben mensen het hier wel niet over? Als je het mij vraagt is het dikke flauwekul. Je moet niet doen alsof “werk” een dingetje is en “privé” een heel ander dingetje.

Hoe je het wel moet doen? Dat ga ik je nu stap voor stap uitleggen.

Ps. Heb jij mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld?

Ten eerste: wat is balans tussen werk en privé?

Diverse mensen die ik coach hebben het in het begin altijd over het vinden van balans tussen werk en privé. Ze beseffen niet dat ze “werk” en “privé” niet apart moet zien, al helemaal niet als het ondernemers zijn.

Je hebt simpelweg 1 leven en dat leven bestaat uit levensgebieden zoals:

 • gezondheid
 • je grote liefde
 • familie en vrienden
 • missie (je werk)
 • hobby’s
 • spiritualiteit

Dit zijn de 6 gebieden waar ik mijn high performance coaching op baseer. Deze 6 gebieden zijn samen 1 en vormen jouw leven. Waar het vaak fout gaat, is dat mensen alles in vakjes willen stoppen.

Vakje 1: nu ben ik aan het werken

Vakje 2: nu heb ik tijd voor mijn grote liefde

Vakje 3: nu ga ik naar de sportschool.

Vakjes combineren? Hè, wat? Dat bestaat niet, toch? Jawel, en als je dan graag balans wilt, dan is integratie dé oplossing.

Integratie beats balans tussen werk en privé

Integreer je privé in je werk of je werk in privé. Zo eenvoudig is het.

Heb je een vriend / vriendin die in jouw ogen “zeurt” dat je te weinig tijd aan hem of haar besteedt, omdat je continu aan het werken bent? Waarom denk je dan niet eens aan integratie?

Integratie…?  Yes integratie.

Voorbeeld van integratie

Zo nu en dan heb ik afspraken, waarvoor ik naar de andere kant van Nederland moet. Dat krijg je als je in Hengelo woont. Ik kan  alleen gaan of ik kan privé en werk combineren en samen met mijn vriendin gaan.

Onlangs had ik een afspraak in Delft. We rijden dan samen naar Delft, ik ga naar mijn afspraak en mijn vriendin zoekt een cafeetje op en gaat daar aan het werk. Na mijn afspraak ontmoeten we elkaar in het café en vaak zorg ik ervoor dat het op een vrijdag is, zodat we daarna op ons gemak ergens gaan eten, een hotel zoeken en dan zondag weer teruggaan.

Dit is een idee van integratie. Oké, minder handig als je in loondienst bent, maar ook dan zijn er originele mogelijkheden te bedenken.

Ander voorbeeld van integratie

Jij bent als ondernemer de hele dag druk en jouw partner werkt in loondienst. Overdag zie je elkaar niet. Kijk dan eens of je ’s avonds samen kunt gaan sporten of kies een gezamenlijke hobby waardoor je samen kunt zijn. Kies er dus voor dat je dit samen met je partner gaat integreren.

Integratie is het antwoord op heel wat “problemen” in de balans werk en privé.

Creëer voor jezelf overzicht

Als high performance coach begeleid ik mensen om het hoogste level van voldoening in leven en ondernemerschap te behalen. Eén keer raden waar dit alles bij begint?

Juist ja, het creëren van overzicht! Een scheve balans in werk en privé is het gevolg van een gemis aan overzicht. Overzicht creëren kun je nu direct doen door mijn high performance test in te vullen. Wanneer je deze test hebt ingevuld, zie je direct hoe jij scoort op de 6 levensgebieden.

Vanuit overzicht dien je voor jezelf een levensstrategie op te zetten die onder andere bestaat uit routines, habits en triggers, die zorgen dat je het optimale uit jouw dag haalt en wanneer je dat volhoudt dus ook uit je gehele leven.

High performance is een bewuste keuze en het vergt van jezelf dat je het tot een levensstijl maakt.

Verkoop “nee” en verbeter je balans werk en privé

Na het lezen van het eerste deel van dit artikel begrijp je dat we niet zoeken naar balans in werk en privé, toch?

Mooi zo…! Dan volgt nu een belangrijke tip van ondernemer tot ondernemer: leer dat ‘nee’ ook een antwoord is. Ondernemers zeggen te snel “ja”, als het beter “nee” kan zijn.

Echte “ja-mannen” zijn altijd andere mensen aan het pleasen. Leuk, maar je doet jezelf én je partner, gezondheid en whatever te kort. Sommige ondernemers zijn bang dat ze een klus mislopen als ze “nee” zeggen en denken dus vanuit schaarste. Met die mindset doe je jezelf echt te kort. Ik was vele jaren geleden ook een “ja-man” en ik vond pleasen ook best wel leuk. Ik nam  ontzettend veel werk aan, werkte in het weekend, ook als ik totaal geen zin had, en cijferde mijn gezondheid en vrienden totaal weg.

Nee is ook een antwoord

Gelukkig kwam ik erachter dat dit niet zo’n slimme levensstrategie was. Enkel doordat mijn klanten wisten dat ik een “ja-man” was, had ik ze de verwachting gegeven dat ik ook ’s avonds en in het weekend voor ze zou werken.

Niet zo slim dus… Totdat ik er genoeg van had en dacht: “Dit moet anders!”

Ik begon toen steeds vaker “nee te verkopen”:

 • Wouter wil jij dit en dit en dit straks ff snel fiksen? NEE!
 • Ach Wouter, jij kunt mij toch wel ff snel feedback geven in het weekend? NEE!
 • Hee Wouter, ik weet dat je om 5:00 uur opstaat, het is nu 7 uur kunnen we ff skypen? NEE!

Ik kan je één ding vertellen. Door mijn grenzen aan te geven heb ik nu enkel klanten die echt bij mij passen: A-klanten.

Hoe ziet dit er bij jou uit?  Vaak ben je er zelf de oorzaak van dat je klanten zo veeleisend zijn. Wees dus op je hoede en zeg op gezette tijden “nee”. Daar wordt niet alleen jij gelukkig van, maar ook je partner, je lichaam, geest en ga zo maar door.

Plan je dag & plan je leven!

Yes, ik ga dit artikel afsluiten met één van de allerbelangrijkste adviezen dat naadloos aansluit op het creëren van overzicht. Zoals ik al zei leven high performers bewust en hebben zij voor zichzelf een levensstrategie met routines, habits en triggers.

Je kunt enkel een optimaal leven en ondernemerschap hebben door je leven daadwerkelijk te gaan plannen. Iedere ochtend word ik standaard wakker om 5:00 uur en vanaf die tijd gaan mijn routines, gewoontes en triggers lopen. Dit houd ik aan tot 21:00 uur, want dan duik ik mijn bed in en is mijn dag voorbij.

Door mijn leven te plannen kan ik alle levensgebieden op een hoog level laten presteren. Ik heb voor alle levensgebieden routines ingebouwd:

 • gezondheid
 • grote liefde
 • familie en vrienden
 • missie (je werk)
 • hobby’s
 • spiritualiteit

Hierdoor hoef ik niet te denken aan een “prive- en werkbalans”. Nee, mijn planning zorgt ervoor dat ik een optimale dag heb en ieder levensgebied volop aandacht geef.

Krijg je hier de bibbers van? Ga je nu komen met een excuus van: “Wtf Wouter, lekker spontaan leven leid jij. Dat is echt niet gezond, zoveel structuur!

Nou ik kan je één ding vertellen, mijn leven is geweldig, net als dat van de meeste high performers. Wanneer je inziet wat een goede planning, routines, gewoontes en triggers met je leven doen, dan ben je verkocht!

Want geef eerlijk toe, is jouw manier van leven nou zo optimaal?

Vast en zeker niet!

Dus je mag kiezen:

 • Dag in dag uit onbewust leven en voor de waan van de dag gaan;
 • Bewust leven, met optimale voldoening in zowel leven als ondernemerschap.

Ik heb de keuze al een hele lange tijd geleden gemaakt.
Ik hoop dat jij die keuze ook maakt.

Weg dus met balans werk privé, pak het nu op!

Nu je dit artikel hebt gelezen, hoop ik dat je inziet dat een high performance leven voor jou mogelijk is en dat je vooral niet verder moet zoeken naar tips “werk en privé balans”.

Balans in werk en privé, dat is voor gemiddelde mensen. En dat zijn wij niet, in ieder geval…, dat hoop ik niet!

Daarom heb ik nu 2 adviezen aan jou:

 1. Bestel mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger
 2. Verdiep je in de mogelijkheden van coaching

Succes!

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.