fbpx

Coach voor ondernemers? Zo vind je dé ondernemerscoach die bij je past!

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Ben je als ondernemer op zoek naar een coach? Liefst een die bij jou past? En vraag jij je nu af hoe jij die ene coach gaat vinden in het doolhof der ondernemerscoaches? Bereid je dan maar goed voor, want alleen in Nederland zijn er al duizenden coaches die zich graag bij jou melden.

Om je te helpen in de zoektocht naar een ondernemerscoach die bij jou past, schreef ik dit artikel.

En nee…, alle pijlen wijzen niet naar mij! Lees daarom snel dit artikel en kom erachter welke coach bij jou past.

Ps. heb je mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld? 

#1 Welk type ondernemerscoach zoek je?

De wereld kent sowieso veel verschillende coaches en dus ook veel coaches voor ondernemers. Zo heb je onder anderen businesscoaches, life-coaches, personal coaches, maar ook high performance coaches. Iedere coach heeft zijn eigen specialiteit en voor jou als ondernemer is het goed om erachter te komen wat voor type coach jij zoekt.

Businesscoaching

Wanneer je als ondernemer sterk in je schoenen staat, dan is businesscoaching / ondernemerscoaching het meest interessant voor jou. Deze coach houdt zich vooral bezig met jou helpen bij het opzetten van een succesvolle onderneming.

Hij zal kijken waar jij op dit moment staat met jouw onderneming, of je een duidelijke marktpropositie hebt, de juiste marketingkanalen inzet en heldere doelen nastreeft, zodat jij de aankomende maanden jouw bedrijf verder kunt laten groeien.

De businesscoach helpt je ook bij het systematiseren en automatiseren van je bedrijf. Vele ondernemers vergeten deze 2 belangrijke aspecten in hun ondernemerschap, met als resultaat dat ze altijd als pion in hun bedrijf moeten blijven werken omdat ze geen systemen hebben.

Een goede businesscoach kijkt dan ook verder dan enkel een goede marketingstrategie. Een goede businesscoach zal nooit met een “one-size-fits-all-strategie” aankomen die je direct kunt implementeren. Nee, ieder bedrijf is verschillend en daarom heeft ieder bedrijf ook een andere strategie nodig. Zorg dus dat je in deze fase al helder hebt wat je zoekt in een businesscoach, zodat je beter kunt beoordelen of de coach die je op het oog hebt ook daadwerkelijk een businesscoach is.

LifE coach

Als je als ondernemer nog niet zo sterk in je schoenen staat, kun je beter beginnen met life coach. Jouw onderneming moet op een sterke fundering staan. Jij bent die fundering. Als jij op dit moment relatieproblemen of een negatieve mindset hebt, dan is dit funest voor jouw onderneming. Het in de arm nemen van een businesscoach die je gaat helpen met je business-strategie zal dan niet werken.

Ik spreek uit ervaring. Zelf liep ik ook met een aantal “privé-zaken” rond die een enorme invloed hadden op mijn business. Ik besefte dat in eerste instantie niet en begreep niet waarom mijn business niet groeide. Pas toen ik aan deze “prive-zaken” werkte, zag ik vooruitgang op zakelijk gebied. Ben jij ook een ondernemer die, net als ik, het ondernemersleven inrolde vanuit passie? En merk je dat je nog niet de juiste mindset hebt? Dan is een life coach de aangewezen persoon om jouw te helpen je privé-leven op de rit te krijgen. Zo zorg je voor een stevige basis voordat je verder gaat investeren in jouw onderneming. Nogmaals: jij bent de fundering waarop jij jouw onderneming gaat zetten. Een huis bouw je ook niet op een zachte ondergrond.

High performance coach

High performance coaching is in Nederland bij de gemiddelde ondernemer nog niet bekend. Enkel ondernemers die meer uit zowel leven als onderneming willen halen zoeken naar een high performance coach.

In high performance coaching komen businesscoaching en lifestylecoaching samen, maar het is meer. High performance coaching gaat over hoe jij het optimale uit jouw leven en onderneming haalt.

High performance coaching is voor ondernemers die altijd meer willen! Ook wel high achievers  genoemd. Deze ondernemers zoeken altijd naar strategieën, tactieken en manieren om nog meer uit het leven te halen.

Ben jij een ondernemer die topprestaties wil neerzetten op ieder gebied van zijn leven? Dan ben jij als ondernemer op zoek naar een high performance coach.

Type ondernemerscoach voor je duidelijk?

Weet je wat voor type ondernemerscoach het beste bij jou past? Ja? Top!

Tijd om dan te zoeken naar de ondernemerscoach die het beste bij jou past.

#2 Zoek de ondernemerscoach via de zoekmachine of je netwerk

Zoals ik al aangaf zijn er in Nederland vele coaches. Alleen al omdat een vrije titel is, maakt het voor mensen erg makkelijk om te zeggen dat ze coach zijn. De makkelijkste start van je zoektocht naar het type ondernemerscoach dat bij jou past is daarom via de zoekmachine. Zoek eventueel in combinatie met plaatsnaam zodat je een ondernemerscoach vind die ook dichtbij jou in de buurt woont én vergeet je eigen netwerk niet. Vraag het eens aan je contacten via LinkedIn of een ander socialmedia-kanaal of juist face-to-face als je mensen kent die zelf ook een coach hebben gehad.

Heb je een coach gevonden? Doe dan het volgende:

#3 Zet je Peter R. de Vries-pet op

Dit is zo ontzettend belangrijk! Er zijn heel veel mensen die slimme trucjes en tactieken kennen die ze voor veel geld willen verkopen aan andere mensen die er niks van begrijpen. De laatste tijd heb je ook startende ondernemers die een 4-daagse training bij een coach volgen en zichzelf daarna coach noemen. Tja, dat het kan, wil niet zeggen dat het ook goed is.

Doe dus research. Vraag je netwerk of ze de coach kennen waar je zaken mee wilt doen. Doorzoek het netwerk van de coach, lees referenties en zoek via de zoekmachine ook op termen zoals “[coach naam] oplichterij?” “[coach naam] negatief” etc.

#4 Kies een ondernemerscoach met het motto “practice what y0u preach”

Zo ontzettend belangrijk! Ik zie het zo vaak gebeuren, personal trainers met overgewicht die andere mensen gaan trainen om gewicht te verliezen. Hoe dan!? Dat is toch niet mogelijk. Of lifestyle-coaches die zelf in de problemen zitten en dan andere mensen gaan vertellen hoe ze hun leven moeten verbeteren. Het klinkt gek, maar dit gebeurt letterlijk in deze wereld.

Zelf ben ik een 100% practice what I preach coach. Coaching is mijn leven en ik integreer het de hele dag op basis van mijn levensstrategie, routines, habits. Op basis van mijn ervaringen en kennis die continu in ontwikkeling zijn, kan ik ondernemers het beste helpen.

Mijn advies aan jou is dan ook om goed te kijken of de coach wel goed in zijn vak is ofwel does he do practice what he preaches?

In mijn TEDx talk had ik het ook over dit onderwerp. Er zijn te veel coaches die b*llsh*t verkopen en zelf niet waarmaken wat ze verkopen. Eye opener: die kunnen  jou niet helpen.

Kies daarom bewust! Laat je niet beïnvloeden door leuke marketingpraat en b*llsh*t-referenties die niet waar zijn.

#6 Kies een ondernemerscoach waarbij je een goed gevoel hebt

Verschillende mensen die ik coachte en coach hebben eerder wel eens een andere coach gehad. De eerste vraag die ik dan ook altijd stel is waarom ze voor mij kiezen? Ze geven dan aan dat ze een goed gevoel hebben bij mij.

Als ik ze dan vraag of ze tevreden zijn over hun oude coach en ze zeggen nee, dan valt het mij vaak op dat ze aangeven dat ze voordat ze begonnen al niet zo’n fijn gevoel hadden bij de  coach, enkel door slimme marketing lieten zij zich ompraten. Met slimme marketing bedoel ik de b*llsh*t zoals: “niet goed, geld terug” “100% tevredenheidsgarantie” en al die andere onnozele talk.

Zorg er altijd voor dat je naar jouw gevoel luistert. Het eerste gevoel wat bij je binnenkomt over een bepaalde coach is het gevoel dat je moet volgen. Is er ook maar 1 seconde twijfel, dan weet je al dat het goed mis zit. Laat je dan niet alsnog ompraten.

Ga met deze tips aan de slag

Wanneer je als ondernemer jouw onderneming serieus neemt, dan is mijn advies om deze tips op te volgen. Neem voldoende tijd om de coach te vinden die bij jou past. Trap niet in de trucjes van schaarste als je een coach tegenkomt die zegt dat wanneer je vandaag reageert dat je “x-bedrag” korting krijgt op zijn coaching.

Neem de tijd, denk goed na over je keuze, doe goede research en ga altijd af op je eerste gevoel. Zo is de kans vele malen groter dat jij de ondernemerscoach vindt die het best bij jou past en die jou echt helpt om het hoogst haalbare te bereiken.

Klaar voor de next-step?

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.