fbpx

Dé 5 Krachtigste Gewoontes tegen Afleiding

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp
YouTube video
Ben je gevoelig voor afleiding om je heen? En dan bedoel ik eigenlijk, kun jij niet zonder mobiele telefoon? Dat is jammer, want je kunt vele malen productiever zijn. Hoe? Door nieuwe gewoontes aan te leren waardoor jij je niet meer af laat leiden. Ik ga je NU vertellen wat de krachtigste gewoontes zijn om afleiding tegen te gaan.

Afleiding = Killing!

Afleiding en vooral jouw mobiel behoren tot één van de grootste verslavingen die wij als mensen hebben. Gemiddeld checkt iemand zijn mobiel dagelijks tussen de 200 à 500 keer. Hoeveel keer per dag check jij je telefoon? De kans is 99,99% dat ook jij verslaafd bent aan afleiding. En het probleem van al deze afleiding is dat het een KILLER is op persoonlijk en zakelijk gebied. Je kunt pas een buitengewoon leven leiden als je de vijf krachtige gewoontes om afleiding tegen te gaan kent. Deze gewoontes maken het verschil tussen de 95% van de wereldbevolking die druk is met ‘druk zijn’ en de 5% van elite performers die slechts druk zijn met hun levenswerk. Wil jij je ook aansluiten bij die 5% van de wereldbevolking, de elite performers die een buitengewoon leven leiden?

Wacht dan niet langer! Lees dit artikel en elimineer al jouw afleidingen.

#1 Focusbubbel

Hoe heerlijk zou het zijn als jij jezelf in een focusbubbel kunt plaatsen waarin niks en niemand jou af kan leiden. Geluiden van buitenaf worden geëlimineerd en je hebt het gevoel alsof je de enige persoon op deze wereld bent. Als je zo’n bubbel voor jezelf kunt creëren, heb jij de eerste gewoonte in handen om afleiding tegen te gaan. Het is jammer dat 95% van de wereldbevolking leidt aan digitale dementie.

Digitale dementie: onze cognitiviteit, het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken, heeft net zoals onze computer een beperkte bandbreedte. Het probleem van deze beperkte bandbreedte is dat 95% van de wereld deze bandbreedte verspilt aan: social media, WhatsApp, smsjes, het nieuws, telefoontjes, mailbox en andere onnozele dingen die je niet verder brengen in het leven.

Laat jij die digitale dementie toe, dan kun je gedurende de dag niet meer op een normale manier functioneren, ben je continu afgeleid, heb je geen focus, kun je slecht nadenken en zo zijn er nog wel meer negatieve symptomen.

De uitweg tegen afleiding?

De uitweg is jezelf in een focusbubbel plaatsen. Doordat er geen afleiding is, voeden wij onze “seed of human genius”. Als high performance coach & businesscoach plaats ik me zo vaak mogelijk gedurende de dag in deze bubbel.

Seed of human genius? Wanneer we geen afleiding hebben dan wordt onze prefrontale cortex voor een korte tijd uitgeschakeld. De prefrontale cortex is betrokken bij cognitieve en emotionele functies zoals beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing. Doordat de prefrontale cortex wordt uitgeschakeld, ontgrendelen wij onze eigen brein-apotheek die zorgt voor voorbijgaande hypofrontaliteit, dopamine, serotonine en onze breinwaves gaan van Beta, naar Alpha, naar Theta.

Wat dit alles betekent?

 • Voorbijgaande hypofrontaliteit: de neurobiologische staat van genialiteit die we ALLEN hebben, maar zo weinigen weten hoe ze er toegang toe kunnen krijgen.
 • Dopamine: Een stof die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen.
 • Serotonine: Wanneer er in de hersenen voldoende serotonine wordt aangemaakt, dan helpt dit om ons positief, gelukkig, kalm en veilig te voelen.

Je ziet het, zonder afleiding heb je alles wat je nodig hebt om in de flow te komen en maximaal te kunnen werken aan jouw belangrijke activiteiten!

#2 Stop met je mobiele telefoon

Overal waar ik om mij heen kijk, restaurant, meetings, in de auto en ga zo maar door. Mensen zijn verslaafd aan hun mobiele telefoon: dé stopper van diepgaande gesprekken! STOP DAARMEE! WAT? STOPPEN? YES, dat lees je goed! Leg die telefoon weg als je met andere mensen communiceert. Er is niks brutaler en dommer dan in communicatie met anderen je mobiele telefoon in het zicht te hebben. Ik maakte het vaak mee tijdens meetings (gelukkig heb ik deze niet meer), dat de directeur opeens compleet van de wereld was, verdiept in zijn mobiele telefoon had hij geen idee meer waar de meeting over ging. Wanneer jij je tijdens een diepgaand gesprek met je partner of tijdens een belangrijke meeting 100% wilt focussen, dan heb je dus niet jouw mobiele telefoon bij de hand. Elimineer in die gevallen je mobiele telefoon zoveel mogelijk.

Dit is hoe ik het doe:

 • WhatsApp –  heb ik slechts nog privé en ik check slechts een keer in de avond of heel soms overdag.
 • Mobiele-telefoon – 24/7 op stil, geen notificaties, vaak op vliegtuigstand – ik pak telefoontjes 99% van de keren niet op, anders op afspraak of wanneer iemand heeft gebeld en daarna via de mail aangeeft dat het ZEER URGENT IS (99.9% van de keren niet het geval….)

Resultaat? 

 • productiviteit x 100
 • feel-good x 100
 • stresslevels -/- 100.

#3 Eenzaamheid & Isolatie

Hartstikke leuk hoor, al die afleiding, maar wat levert het écht op? Één ding is zeker, als jij je voortdurend af laat leiden word je nooit een leider.
Als elite performer wil je een leider zijn en geen volger. Breek daarom los van de 95% van de bevolking die als een schaap de kudde volgt!

Afzondering

De neocortex zorgt ervoor dat je ‘vastzit’ aan de manier waarop jij reageert op alles om je heen. Een elite performer wil juist uit dat vaste patroon en aan de slag gaan met dingen die onmogelijk lijken. Zij elimineren hun neocortex door te kiezen voor eenzaamheid en isolatie, zodat er geen enkele afleiding is. Jij kunt dat ook. Werk op een afgeschermde, rustige plek zonder afleiding. Het activeert hypofrontaliteit en op die manier ontgrendel jij jouw elitebrein (the seed of human genius). Denk hierbij aan:
 • een hutje op de hei;
 • een extra appartement waar jij jezelf kan terugtrekken;
 • een hotel;
 • bibliotheek;
 • etc
Deze momenten voor jezelf leveren een enorme bijdrage aan je productiviteit. De KEUZE is aan jou, sluit jij je voorgoed aan bij de 5% elite performers van de wereld?

#4 Werk altijd volgens een planning

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: werk ALTIJD volgens een planning. Als je niet weet wat je moet doen, laat jij je continu te makkelijk afleiden. Plan daarom iedere dag, want alleen zo krijg je levenswerk gedaan dat je dichterbij je doel brengt. Soms is het ook goed om bepaalde dingen niet te doen. Zelf vermijd ik onderstaande activiteiten zoveel mogelijk:
 • Autorijden – files zijn vrijwel niet meer te voorkomen en daardoor een killer van jouw productiviteit en tijd.
 • Zinloze lange meetings – meetings die twee uur duren kunnen vaak makkelijk in 15 minuten afgerond zijn.
 • Inhoudsloze WhatsAppwisselingen en telefoongesprekken – mensen proberen daarmee alleen maar hun saaiheid te elimineren.
Wanneer je het nog niet hebt gedaan: download mijn 5×50 productiviteit formule.

#5 Ochtendroutine = key!

Je moet je ervan bewust worden dat een ochtendroutine dé start van je dag is. De kracht van zo’n routine is dat je gewoontes creëert voor jezelf. Een ochtendroutine aanleren vraagt wel even tijd. Een nieuwe gewoonte creëren duurt namelijk 66 dagen, pas daarna wordt het “gemakkelijk”. Leer om social media, je mailbox en het nieuws links te laten liggen, concentreer je liever op echt belangrijke dingen.

Mijn ochtendroutine

Voor mezelf heb ik mijn ochtendroutine duidelijk. Ik sta om 4:45 uur op. Dan houd ik me bezig met persoonlijke ontwikkelingsactiviteiten zoals: keihard sporten, boek lezen, meditatie, affirmatie, visualisatie, breinprogramma, ONE-thing en ga zo maar door!

De regel is simpel: voordat de zon is opgekomen dien jij de dag al gewonnen te hebben!

Hoe je dit doet? Door het hebben van een ochtendroutine die je iedere dag uitvoert!

Victories are won before you even step on the battlefield of the day

Ik zeg niet dat het makkelijk is, het is niet voor niks dat het 95% van de mensen niet lukt!  Elite performers begrijpen dat als zij de meerderheid van 95% achter zich willen laten, ze het roer compleet om moeten gooien. En dat vind ik zelf ook zo geweldig aan mijn elite performance leven. Continu zie ik om mij heen hoe het niet moet! Daardoor blijf ik mezelf uitdagen om een leider te zijn in plaats van een schaap.

Ben je er klaar voor?

Ga jij vanaf vandaag ECHT DOORBREKEN in jouw leven? Ga jij NU de keuze maken om te zeggen: “Ik ben er klaar mee om tot de 95% te behoren. Ik ga nu voor een buitengewoon leven! En daarvoor ga ik de dingen doen die 95% van de wereld niet doet!” Als jij er klaar voor bent, dan help ik je graag bij het doorbreken van jouw huidige identiteit en met jou coachen naar een buitengewoon leven! Ready for it? Klik hier & doe nu jouw intake.
boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.