fbpx

Focus kwijt? 11 tips om focus te vinden én productiviteit te verbeteren

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Mis jij weleens focus op wat je aan het doen bent? En hoe is het met je productiviteit? Is er veel afleiding om je heen, waardoor je niet uit je dag haalt wat er in  zit? Als high performance coach kan ik je veel leren over focussen op je doel en het verhogen van je productiviteit. Meer weten?

Dan ben je aan het juiste adres. Vandaag ga ik je namelijk leren hoe je dagelijks jouw focus behoudt, zodat jij jouw doelen sneller bereikt.

Klinkt goed? 
Laten we aan de slag gaan!

Ps. heb je mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld? 

#1 Get your mindset right

Alles, maar dan ook alles begint bij jouw mindset. Wanneer je mindset niet goed is, is maximaal productief en gefocust zijn onmogelijk.

 • Hoe sta jij er op dit moment voor op ieder levensgebied?
 • Ben je tevreden over hoe de dingen lopen?
 • Ben je onzeker en ongerust over bepaalde zaken?
 • Hoe stond jij deze ochtend op? Wat waren de eerste gedachten die door je hoofd speelden?

We zijn ons vaak niet bewust van de vele interne dialogen. Het gevaar hiervan is dat je gefocust wilt beginnen aan je dag, maar dat er continu gedachten door je hoofd spoken:

 • “Aiii, gisterenavond merkte ik dat mijn partner niet lekker was. Wat zal er met hem/haar aan de hand zijn?”
 • “Hmm, een klant heeft een achterstallige betaling, wanneer gaat hij nou eens betalen?”
 • “Ik moet zoveel doen vandaag, maar ik heb totaal geen overzicht. Waar moet ik beginnen?”

Er kunnen zich zoveel verschillende interne dialogen afspelen, dat het belangrijk is om deze eerst aan te pakken. Als je jezelf niet optimaal voelt (onzekerheid, verdriet en andere negatieve emoties), los deze emoties dan eerst op anders gaan ze je belemmeren bij het behouden van focus. Je raakt namelijk focus het snelst kwijt door de negatieve gedachten en emoties die door je hoofd gaan.

Mijn advies: Word je bewust van je negatieve emoties en los deze direct op.

#2 Bepaal je focus-doel en maak het specifiek

Wat is jouw belangrijkste doel? En ik heb het dan over jouw echt belangrijkste doel. Wat wil jij dit jaar, deze maand en deze week behalen? Wat is echt hét belangrijkste doel dat jouw als ondernemer in beweging brengt.

Te veel ondernemers zijn voortdurend bezig met eenvoudige taken die nauwelijks bijdragen aan de groei van hun bedrijf. Onderzoek wat bij jou nu echt zoden aan de dijk zet? Bepaal een groot, maar haalbaar doel en werk daar in stappen naartoe. Die stappen, of mijlpalen, maken je doel specifiek.

Zo kan je grotere doel voor dit jaar zijn: € 200.000 omzet. Enkel is dit nog niet specifiek. Door mijlpalen vast te stellen maak je het inzichtelijk.

Mijlpalen:

 1. Genereren van 600 leads per maand
 2. Op basis van de 600 leads wil ik 4 gesprekken per week
 3. Uit de 4 gesprekken per week komt minimaal 1 nieuwe klant per week
 4. Nieuwe klanten per maand à € 5.000 per nieuwe klant = € 20.000 per maand
 5. Q1: 12 nieuwe klanten à € 60.000 in totaal
 6. 1 jaar: 40 nieuwe klanten à € 200.000 totaal

Door het vaststellen van mijlpalen weet je ook direct waarop jouw focus moet liggen. Je weet ook wat belangrijk voor jou is en dus ook wat niet. Wanneer je vandaag een telefoontje krijgt om ergens gratis te spreken, dan moet jij jezelf eerst afvragen of dit past bij jouw doel en dus jouw focus.

Mijn advies: Stel je doelen vast voor dit jaar en verdeel deze over kwartalen, maanden en weken. Doe alles wat je dichterbij jouw doel brengt en negeer / sla de dingen af die je niet dichterbij je doel brengen.

#3 Maak een focus-prioriteitenlijst

Wanneer jij jouw focus doel hebt bepaald, is het nu tijd om een prioriteitenlijst op te stellen. Jouw mijlpalen geven immers nog niet inhoudelijk weer wat er precies moet gebeuren. In het voorbeeld bij tip 2 weet je dat je 600 leads per maand wilt genereren,  maar je weet nog niet hoe.

Stel daarom een lijst op (marketingstrategie) hoe je daar gaat komen. Wat is de eerste stap, de volgende en de daaropvolgende? Maak eerst een lijst en stop pas alles op papier staat. Daarna ga je deze taken indelen op basis van prioriteiten. Vervolgens ga verder naar tip 4.

#4 Plan je maand, week en dag

Nu je weet wat je doelen en prioriteiten zijn, ga je deze consistent iedere maand, week en dag plannen. Één van de valkuilen van ondernemers is dat ze geen planning hebben of die wel hebben, maar dat ze zich er niet aan houden. Ik kan het weten, want ik had zelf regelmatig geen planning en begon dus een week zonder te weten wat nu echt belangrijk was. Ik zag het ook bij veel oud-klanten (op marketingstrategiegebied). Ze haalden hun deadlines niet omdat de focus ontbrak.

Koop een offline-agenda. Dan heb je niet de afleiding die de online-versie met zich meebrengt. Natuurlijk mag je ook een online-agenda gebruiken (dat doe ik immers ook), maar doe het dan op de volgende manier:

 • Zet al je taken die je te binnen schieten (zoals afspraken e.d.) in je online-agenda (of andere vorm van taken noteren).
 • Neem iedere zondag de taken over in je offline-agenda en plan ze in blokken van 50 minuten (zie tip 8).

Mijn advies: Zoals je hierboven al ziet, adviseer ik om je planning voor te bereiden op zondag in een papieren agenda. Zo kun je maandag direct aan de slag. Dit brengt me dan ook direct op punt nummer 5…

#5 Focus jezelf & shutdown afleiding

Social media, e-mail, nieuws en ga zo maar door: shut it down! Al deze activiteiten nemen de focus weg en maken je al helemaal niet productiever als ondernemer. Uit onderzoek blijkt dat je 20% minder productief bent wanneer jij jouw dag met social media of de mailbox checken begint.

Waarom? Omdat jij je op dat moment bezighoudt met de behoeftes en agenda’s van andere mensen. Je gaat in je mailbox en op social media  geen dingen vinden die bijdragen aan je focus. Het is zinloos en overbodig.

Je pakt je focus door je dag te beginnen met je one-thing. De belangrijkste taak die jouw onderneming vooruit brengt. Ondernemers die doorbraak na doorbraak maken, zijn zich bewust van hun one-thing. Dit zijn de ondernemers die minimaal 1 uur eerder opstaan dan ze gewend zijn en dat extra uur besteden aan hun one-thing.

Zelf sta ik om 5:00 uur op en tot 8:30 uur staat mijn telefoon op vliegtuigstand. Ik raak mijn mobiel alleen aan voor mijn meditatie. Ik focus mij op de dingen die belangrijk zijn en ik weet wat belangrijk voor mij is omdat ik het de dag ervoor heb uitgewerkt.

Ben je snel afgeleid of wil je naast dit artikel nog meer uit je productiviteit halen? Bestel dan mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger.

In dit boek leer ik je onder andere alles over productief zijn en hoe je dit dagelijks kunt toepassen.

Mijn adviezen: Blokkeer alle vormen van afleiding, plan vaste tijden voor social media en mailbox checken, maak je bureaublad schoon, zowel in je kantoor als op je computer, en implementeer de 1-3-5 formule waarover ik vertel in mijn boek.

#6 Bepaal je intenties

Bepaal jij dagelijks jouw intenties of is dit nog onbekend gebied voor jou? Intenties bepalen geeft een boost aan zowel je focus als je productiviteit. Iedere keer als ik begin met een nieuwe activiteit, sluit ik mijn ogen en stel ik me voor hoe ik me wil gedragen tijdens deze activiteit. Wat zijn mijn intenties?

 • Ik wil gefocust bezig zijn aan deze taak.
 • Ik geef 100% liefde en aandacht aan de klant die ik coach.
 • Ook al is iets niet mijn favoriete taak, ik wil plezier ervaren en in het moment zijn.

Mijn intentie voor dit artikel? Een ontzettend leerzaam artikel schrijven met tips die de lezer (jij dus) na het lezen direct kan toepassen in de praktijk.

Mijn advies : Bepaal iedere keer als je begint aan een nieuwe activiteit je intenties.

#7 Disciplineer jezelf om te focussen

Ben jij een discipline-mens of een motivatie-mens? Als je het mij vraagt is motivatie zwak en is discipline wat jij nodig hebt om zowel gefocust bezig te zijn als je productiviteit te boosten. Werk daarom ook aan je discipline.

Wanneer je jezelf hebt voorgenomen om om 9:00 uur te sporten, ga dat dan ook doen en laat je niet afleiden door een telefoontje dat binnenkomt van een klant die je nodig heeft. Grote kans namelijk dat als jij de telefoon opneemt er bepaalde dingen van jouw verlangd worden en dat jij daarvoor je sport gaat opofferen.

Hetzelfde geldt voor werken aan een taak. Heb de discipline om jezelf te blijven focussen en laat je niet verleiden door je mobiele telefoon of tabbladen die openstaan op je computer en die schreeuwen om aandacht.

Als je wilt werken aan je discipline adviseer ik dit artikel: Discipline nodig? 7 adviezen voor discipline!

Mijn advies: Sluit onnodige tabbladen, zet je mobiele telefoon op stil en geef bij eventuele collega’s aan dat je niet gestoord wilt worden.

#8 Werk in blokken van 50 minuten

Uit veel onderzoeken blijkt dat je slechts 50 minuten optimaal bezig kunt zijn. Leuk die onderzoeken, maar vanuit de praktijk weten we het allemaal ook wel. Je hebt vast en zeker wel eens langer dan 50 minuten aan een taak gewerkt en op een zeer moment ontstond er een soort van brain-overload. Je hoofd zit op zo’n moment vol, maar toch wil je de taak er nog doorheen drukken.

Niet effectief en al helemaal niet handig voor je focus. Dit probleem tackel je door te werken in blokken van 50 minuten, gevolgd door 10 ademhalingsoefeningen, rek- en strekoefeningen, even naar de wc, 2 glazen water drinken en weer knallen. Wanneer je dat doet, geef jij jouw hersens de tijd om zichzelf te resetten zodat ze daarna weer fris verder kunnen.

Vaak denken we dat we ontzettend productief bezig zijn. Na het ontdekken van de 5×50 productiviteit formule zien ondernemers al snel in dat ze vaak helemaal niet zo productief bezig zijn.

Mijn advies: Ga werken volgens de 5×50 productiviteit formule.

#9 Laat je focus dagelijks los (meditatie, yoga, sport)

Laat los! Nu? Ja…, waarom niet! Doe eens even lekker je ogen dicht, focus op je ademhaling en haal 10x  diep adem.

Hoe voelt doet? Best wel goed of niet? Of heb je het niet gedaan? (zucht…) 😉

Loslaten is ontzettend belangrijk wanneer je gefocust en productief wilt zijn. Je hersens hebben maar een bepaalde capaciteit en jij wilt geen brain-overload. Plan daarom dagelijks momenten van ontspanning en rust in.

Dat is dus niet:

 • social media checken
 • netflixen of tv-kijken
 • nieuws lezen etc.

Maar juist:

 • wandelen
 • meditatie
 • yoga
 • sporten

Zelf combineer ik wekelijks / dagelijks meditatie, yoga, sporten en wandelen. Zo zorg ik ervoor dat ik de juiste mindset heb, hoog in mijn energie ben en werk aan mijn gezondheid wat ook weer positief reflecteert op mijn gezondheid.

Wanneer jij niks voelt voor meditatie en yoga dan wil ik je het volgende zeggen: zelf voelde ik ook niks voor deze activiteiten. Sterker nog, mijn gedachten schoten alle kanten op tijdens meditatie en bij yoga leek ik wel zo stijf als een hark. Enkel door het “a try” te geven, kwam ik erachter wat meditatie en yoga doen op het gebied van energie, gezondheid en een positieve mindset.

Mijn advies: Pak minstens 20 minuten van meditatie en wandelen per dag, sport minstens 3x in de week en doe 2 keer yoga. Klinkt als veel, maar als je inziet wat het doet met jouw focus en productiviteit dan weet ik nu al dat ik je morgen yogaoefeningen zie doen.

#10 Focus door “nee” zeggen

“Say no!” “No!” Oké…ik kreeg even een Tony Robbins momentje. Hoe vaak zeg jij gedurende de dag “nee”? Niet vaak? Begrijp je dan nu waarom je vaak je focus kwijtraakt en je productiviteit niet optimaal is?

Mensen laten zich vaak afleiden. Of het nu door collega’s is, hun mobiele telefoon of een plotselinge gebeurtenis. Onze hersens zijn continu actief om ons uit onze focus en flow te halen.

Durf daarom om “NEE” te zeggen. 

 • Nee, ik heb nu geen tijd voor jou, want ik ben hier mee bezig en dat wil ik afhebben om 10:00 uur.
 • Nee, ik pak de telefoon niet op, want deze activiteit gaat nu voor. Om 14:00 uur heb ik een vast moment om te bellen.
 • Nee, ik check mijn mailbox nu niet, want dat maakt mij niet productief.
 • Nee, Nee, Nee, Nee!

Bepaal voor jezelf:

 • Ben jij de baas over jouw agenda?
 • Zijn andere mensen lees (social media, telefoon, mailbox) de baas over jouw agenda?

Wanneer jij de baas wilt zijn (leiderschap nemen) dan zeg je “Nee” tegen alles, want je hebt je planning voor de dag al rond.

Mijn advies: Zeg altijd nee, maar geef duidelijk aan dat je wel wilt helpen en geef aan wanneer je dat gaat doen. Je doet dat dan op een vaste tijd die je blokt. Dat is leiderschap.

#11 Drink, eet en slaap voldoende

In de 5×50 productiviteit formule leer ik je hoe belangrijk drinken, eten en slapen is. Als er iets is wat je focus en je productiviteit laat verslappen dan is het wel te weinig drinken, eten en slapen.

Drinken

Je hersens bestaan voor 73% uit water. Wanneer je te weinig water drinkt dan kunnen jouw hersens niet op de normale manier functioneren. Wat ik zelf dan ook altijd doe, is na het opstaan 2 glazen water drinken en gedurende de rest van de dag nog zo’n 5 liter water. Klinkt veel, is het ook, maar focus en productiviteit zijn belangrijke dingen voor mij.

Ja, je moet vaker naar de wc en dat is goed want dan beweeg je direct ook. Dus check eens of jij gedurende de dag wel voldoende water drinkt. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je vaak snel je focus verliest omdat jouw hersens niet optimaal kunnen presteren.

Eten

Goed eten is ook erg belangrijk. Zelf eet ik volgens een aangepaste paleo-manier. Doordeweeks eet ik geen vlees (enkel op speciale gelegenheden) en focus me op het eten van een shit-load aan groenten. Deze keuze zorgt er bij mij voor dat ik in een hoge energie zit en dus ook ontzettend productief ben en mijn focus er goed bij kan houden. Daarbij is het ook nog eens zo dat ik maar 2 keer per dag eet, om 12:00 uur en 17:00 uur en dat mijn lichaam de rest van de dag  geen eten nodig heeft.

Eten heeft een grote invloed op je productiviteit en focus, vooral als je continu hoog in koolhydraten e.d. zit omdat je lichaam continu aan het pieken is en je dan weer daalt in suikers. Dat is niet zo fijn voor je focus. Ga daarom eens voor jezelf na wat de invloed van eten op jouw focus en productiviteit is.

Slapen

Drink je voldoende en eet je gezond? Zorg daarnaast voor minstens 7 uur slaap per nacht. Het is bewezen dat je na een langere tijd minder dan 7 uur per nacht slapen cognitief hetzelfde functioneert als na het drinken van 4 glazen alcohol.

Zeven uur slapen betekent dan ook dat je 1 uur voor het slapen al rustig aan gaat doen. Vermijd de tv en andere blauwe schermen (zoals je mobiel). Maak je zelf klaar zoals een beer zijn grot in gaat. Je zult een beer niet zien rennen, nee, hij gaat slow, very slow.

Zorg ervoor wanneer je in bed ligt, dat je minstens nog 7 uur en 30 minuten in bed kunt liggen. Je hebt immers tijd nodig om in  een diepe slaap te komen. Zelf gebruik ik iedere avond magnesium voor het slapen gaan. Mijn slaap is erg diep (ik droom iedere nacht ontzettend veel) en ik voel me ’s ochtends goed uitgerust en wordt door mijn biologische klok wakker in plaats van door een wekker.

Mijn adviezen: drink minstens iedere 50 minuten 2 grote glazen water, vermijd junkfood en ander slecht eten en verdiep je eens in paleo, beweeg jezelf als een beer en vermijd 1 uur van tevoren alle schermpjes.

En…, focus- en productiviteit-boost?

Ik ben erg benieuwd wat deze tips doen met het boosten van jouw focus en productiviteit. Reageer op dit artikel en laat mij weten hoe jij deze tips ervaart.

Wil je aan de slag met je focus en productiviteit? Dan adviseer ik jou om jezelf te verdiepen in de mogelijkheden van coaching of mijn succesvolle boek.

 

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.