fbpx

Gelukkig zijn en ondernemerschap? Zo pak je het aan!

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Gelukkig-zijn-en-ondernemerschap--Zo-pak-je-het-aan!

Waarom koos jij voor het ondernemerschap? Misschien wel omdat je gaat voor gelukkig zijn met wat je doet, maar voelen sommige dagen dan toch aan als een sleur? Ben je de ene week wel gelukkig en zit je de andere in een dip?

No worries…, vandaag geef ik je tips om van gelukkig zijn en ondernemerschap een topcombinatie te maken.

Ik was niet altijd gelukkig in mijn ondernemerschap

Als ik een artikel schrijf, wil ik altijd affiniteit hebben met het onderwerp. Heb ik dat niet, dan schrijf ik er geen artikel over.

Ik kan je uit eigen ervaring veel vertellen over ondernemerschap en gelukkig zijn. Als ondernemer kende ik jaren vol geluk en energie, maar ook maanden waarin ik mij ellendig voelde. Ik ben blij dat ik deze maanden mocht ervaren, want dat bood mij de kans om te groeien als persoon en ondernemer. Groeien in de zin van veel tijd besteden aan persoonlijke ontwikkeling, iets wat ik nog steeds dagelijks doe.

Hierdoor kwam ik erachter wat mij niet gelukkig maakte én merkte ik dat ik niet de enige was die zich weleens ongelukkig voelde. Hoewel ze zeker geluksmomenten kennen, zijn veel ondernemers niet gelukkig.

Dan is het goed om te weten dat je altijd een keuze hebt. Als je wilt leven als een high performer (zoals ik), begint alles bij weten dat je een keuze hebt. Jij kiest iedere dag weer of je wel of niet gelukkig wilt zijn.

“Ja maar Wouter, ik kan het echt niet altijd zelf bepalen in bepaalde omstandigheden.”

Ik begrijp dat jij dat denkt in jouw huidige situatie. Geloof mij enkel op mijn woord dat ik ook zo dacht, totdat ik achter de volgende dingen kwam…

 

#1 Doelen, ondernemerschap en gelukkig zijn: een bijzondere combinatie

Doelen zijn nodig, maar het behalen van doelen zorgt niet automatisch voor het ultieme geluksgevoel. Het probleem van doelen is het volgende:

 • Door te druk bezig zijn met je doelen geniet je nooit van het proces  / het moment.
 • Door je doelen te groot te maken, voel  je al snel frustratie en de neiging op te geven.
 • Een doel behalen niet vieren, want een nieuw doel is alweer in zicht…, dat geeft je geen geluk.

Ik had vele jaren het idee dat als ik ‘x-bedrag’ zou verdienen, ik ontzettend gelukkig zou zijn. Maar je raad het al, ik haalde x-bedrag in de maand en was nog steeds niet gelukkig. Ik kwam er dus achter dat een doel als geld mij totaal niet gelukkig maakte. Het kan wel, maar dan moet het geen doel op zich zijn, maar moet je er de juiste intenties en gedachten aan koppelen.

Een ander voorbeeld komt van iemand die ik hielp. Zij dacht dat zij pas gelukkig kon zijn wanneer zij 10 kilo zou afvallen, eerder niet. Wauw! Dat is nog eens uitstellen van gelukkig zijn. Wat ik haar leerde is het volgende:

 

#2 Wees iedere dag dankbaar

Grote kans dat je dit allang weet, maar dankbaarheid is zo ontzettend belangrijk!

Er is slechts een probleem: we weten vele dingen en ze lijken zo logisch, maar we handelen er niet naar.

Eén van de dingen in de wereld waar ik het allergelukkigst van word, is het creëren van momenten van dankbaarheid. Iedere ochtend wanneer ik mijn douche aanzet, ga ik zitten, ik ga bidden en benoem  3 momenten van dankbaarheid en daar neem ik de tijd voor. Ik zeg niet even snel: “Dank je voor het mooie weer, dank je voor mijn lieve vriendin, dank je etc etc etc.”

Nee, het “geheim” zit hem in het volgende: bij ieder moment waar je dankbaar voor bent:

 • sluit je je ogen;
 • denk je aan het moment;
 • en herbeleef je het moment op ieder niveau (horen, zien, voelen).

Enkel door je momenten van dankbaarheid opnieuw te ervaren, kunnen ze bezinken waardoor ook je lichaam er iets mee kan. Zo komen deze minuutjes van dankbaarheid optimaal tot bloei.

Wat ik ook doe in de douche is het volgende: (nu niet aan rare dingen gaan denken….)

 

#3 Wees direct enthousiast!

Met welke gedachten begin jij jouw dag? Toch niet met alle negatieve / vervelende dingen die je die dag mogelijk te wachten staan?

Waar dacht jij deze ochtend aan? Zelf heb ik een zeer eenvoudige afspraak met mijzelf:

 • ik sta om 5:00 uur op (check mijn ochtendroutine);
 • wandel naar de douche;
 • bij de eerste druppel die op mijn lichaam valt vraag ik mijzelf af:
 • waar kan ik mij vandaag op verheugen?
 • of:
 • hoe kan ik vandaag iemand verrassen / een grapje mee uithalen?

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei: je hebt altijd een keuze.

Jij hebt de keuze of je gelukkig bent of niet, maar geluk creëren in je ondernemerschap betekent wel dat je er aan moet werken. Daarom heb ik voor mezelf een makkelijke trigger gemaakt: douchedruppel = waar kan ik mezelf op verheugen? Stel je eens voor dat dit iedere dag de eerste vraag is! Dat creëert een moment van enthousiasme toch?

Ja, dat doet het! Dat weet je nu, dus ga het meteen maar in de praktijk brengen.

By the way, het volgende maakt je ook gelukkig.

 

#4 Laat de krant / het nieuws in de ochtend links liggen

Onderzoek wijst uit dat ze het nieuws altijd zo negatief mogelijk brengen, want dat spreekt het meest aan.

Eén keer raden waarom ik de krant niet meer lees en geen nieuws en tv-programma’s meer ontvang?

Juist ja: ik kies mijn eigen geluk. Ik begrijp niet waarom mensen zo graag het nieuws willen binnenhalen. Oké, ik begrijp het wel hoor, maar de vraag is simpel: maakt de krant lezen jou gelukkig?

Ik weet 100% zeker dat het lezen van de krant of het kijken van het nieuws een negatieve invloed heeft op jouw geluk. En het grappige is, de meeste mensen doen dit als eerste op hun dag! Ze beginnen dus met het binnenhalen van negatieve berichten en  emoties. Denk je dat je zo gelukkig zult worden?

No way, begin je dag gewoon never nooit met het lezen van het nieuws. Dat maakt je pas echt gelukkig!

Doe wel het volgende…

 

#5 Begin je dag met het bekijken van je doelen in ondernemerschap

Mensen moeten doelen hebben in het leven. En ondernemers zijn net mensen, dus ook zij moeten doelen hebben in het leven. Wanneer jij in jouw ondernemerschap geen doelen hebt, dan zul je niet gelukkig zijn of worden.

Dus…, wat zijn jouw doelen van vandaag? Waar kun jij jezelf op verheugen? Wat voor tof werk kun jij de wereld in trappen? Neem je doelen door, plan ze (als je dat nog niet hebt gedaan) en voer ze uit. Belangrijk is wel dat je dankbaar bent voor waar jij je op dit moment bevindt. Leef in het moment en wees dankbaar.

Kijk wel uit dat je niet wordt geleefd door je mailbox, telefoontjes en andere nonsens die je van jouw doelen in ondernemerschap afleiden.

 

#6 Begin je dag niet met de mailbox / social media

Als je het nieuws schrapt, geef ik je al een dikke pluim! Nu enkel nog je mailbox en social media opgeven in de ochtend.

Mailbox: dit is een verzamelbak van agendapunten van andere mensen die niks te maken hebben met jouw doelen.

Social media: een bodemloze put van nonsens waar je niet gelukkig van wordt.

Mensen die ervoor kiezen om hun dag te beginnen met de mailbox of social media, komen er al snel achter dat ze niet bezig zijn met hun eigen ondernemerschap als ze aan het einde van de dag hun doel niet hebben behaald en dus een potje ongelukkig zijn.

Ik sta om 5:00 uur op, mijn mobiele telefoon blijft tot minimaal 8:30 uur op vliegtuigstand staan of ligt in een andere kamer. Ik raak mijn mobiele telefoon never nooit in de ochtend aan! Totaal niet belangrijk.

Wat voor mij belangrijk is, is werken aan de dingen die mij gelukkig maken! Mailbox en social media maken mij niet gelukkig. Sterker nog, je mailbox en social media controleren in de ochtend maken je 30% minder productief.

De enige reden om je dag te beginnen met social media is als het simpelweg te maken heeft met jouw doel.

 

#7 Juist ja…, gelukkig zijn is een keuze

Ik kan nog wel een dag doortypen over hoe je geluk creëert in je ondernemerschap. Maar zoals je al leest in dit artikel, is het geen rocket-sience of een groot geheim. Gelukkig zijn begint bij jezelf door de touwtjes in eigen handen nemen.

We zien onszelf vaak in de slachtofferrol. “Ja maar, ik kan er niks aan doen dat ik ongelukkig ben! Dat komt door … / omdat …”

Sorry b*llsh*t! Het is zo makkelijk om iemand anders / een situatie aan te wijzen als reden dat je niet gelukkig mag zijn.

Ik maak mijn eigen keuzes en creëer mijn eigen geluk. Ik doe dat op basis van routines, gewoontes en triggers.

Routines: vaste patronen en activiteiten die ik gedurende de dag uitvoer.

Gewoontes: keuzes die ik maak, manieren van handelen e.d. (Als iemand negatief tegen mij doet, neem ik dat niet persoonlijk op, ik creëer mijn eigen geluk.)

Triggers: programmeren van geluk in je hersens, bijvoorbeeld: iedere keer als ik door een deuropening loop vraag ik mezelf af: “Wat is mijn cijfer van geluk op dit moment en hoe kan ik dit geluk nog groter maken?”

Dus yes mijn trouwe lezer, ook voor jou is gelukkig zijn in jouw ondernemerschap een keuze.

 

Welke keuze maak jij?

Vertel mij in een reactie hieronder welke keuze jij gaat maken. De keuze van het geluk in eigen handen nemen of afhankelijk zijn van andere mensen / situaties.

Wanneer je het geluk in eigen handen neemt, denk dan aan het volgende:

 1. Kies de juiste en haalbare doelen.
 2. Creëer iedere dag 3 momenten van dankbaarheid en herbeleef deze.
 3. Wees direct enthousiast door jezelf iedere dag de vraag te stellen: waar kan ik mij op verheugen of wie kan ik verrassen?
 4. Begin de dag niet met het nieuws, krant, mailbox en social media.
 5. Bekijk je doelen in de ochtend.
 6. Neem nu de beslissing: “gelukkig zijn is een keuze”.

Check? Wanneer je het nog niet hebt gedaan: download mijn e-book: High Performance Ondernemerschap

Laat hieronder weten welke van de 6 punten hierboven jij direct vandaag gaat toepassen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.