fbpx

Ik ben niet gelukkig! Wat nu?

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

‘Ik ben niet gelukkig’, hoe vaak denk jij dat, meerdere keren per dag, een paar keer in de week of slechts sporadisch? Hoe dan ook, gelukkig zijn is een keuze, dus ongelukkig zijn ook en alleen jij kunt dat veranderen. 

Gelukkig zijn begint dus altijd bij jezelf en hier lees je hoe je gelukkig wordt.

Waarom ben je niet gelukkig?

Niet gelukkig zijn in je leven kan vele redenen hebben. Ik zal het nader toelichten met een persoonlijk verhaal. Ooit verdiende ik rond de € 25.000 per maand als freelancer. Niks mis mee zou je denken, maar ik dacht regelmatig ‘ik ben niet gelukkig’.

Ik ben niet gelukkig

Waarom dit mij niet gelukkig maakte? Ik zat per dag ongeveer 4,5 uur in de auto en stond een groot deel daarvan in de file. Daarnaast kreeg ik steeds meer diep vanbinnen het gevoel dat ik zoveel meer zou kunnen bereiken als ik geen freelancewerk meer zou doen. Ik deed dus niet, of in ieder geval onvoldoende, de dingen die mij echt gelukkig maakten.

Na 1,5 jaar van honderden uren besteden aan persoonlijke ontwikkeling gaf ik toe aan dat gevoel diep vanbinnen. Toen wist ik dat ik high performance coach en business coach wilde worden. Ik ging aan de slag om als een van de eerste Nederlanders officieel internationaal gecertificeerd high performance coach te worden. Ik reisde businessclass met het vliegtuig naar San Diego (echt een aanrader businessclass) en liet me daar certificeren tot high performance coach en sindsdien ben ik volop bezig om mensen te helpen om hun maximale potentieel en beste performance te bereiken op alle gebieden van hun leven.

Hoe is dat bij jou? Doe je op dit moment iets in je leven of gebeurt er iets wat je niet gelukkig maakt? Lees verder om te leren hoe je weer gelukkig wordt.

#1 Wat maakt jou echt gelukkig?

Weet jij dat je vaak keuzes maakt op basis van wat mogelijk is volgens je huidige overtuigingen? Waarschijnlijk niet, want je doet dat vaak onbewust.

Denk nog maar eens terug aan mijn verhaal. Ik deed freelancewerk omdat ik er veel geld mee verdiende en omdat ik dacht dat het met m’n zeven jaar ervaring op het gebied van online marketing mijn weg was. Ik stelde mezelf nooit bewust de vraag ‘Wat maakt me nou echt gelukkig?’ Als ik dat wel had gedaan, dan was de kans groot geweest dat ik had gezegd: ‘Bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei.’

Waarom ik die vraag niet stelde? Omdat ik mezelf zo had geprogrammeerd dat ik dacht dat veel geld en veiligheid (iets doen waar ik goed in ben) mij gelukkig zou maken in het leven.

Kortom: mijn geld- en schaarstemindset zorgden ervoor dat ik mijn freelancewerk langer bleef doen dan ik echt wilde.

Hoe is het bij jou?

Geef daarom eens antwoord op de volgende vragen:

 • Wat vind je echt leuk om te doen?
 • Waar krijg je echt ontzettend veel positieve energie van?
 • Wat zou je doen als alles mogelijk zou zijn in deze wereld?

Als jij eerlijk antwoord geeft op bovenstaande vragen, dan heb je voor jezelf al duidelijk wat je echt gelukkig maakt.

De volgende vraag is dan: Hoe werk je aan de dingen die je echt gelukkig maken?

 • Moet jij jezelf hierin (verder) ontwikkelen?
 • Hoeveel tijd is daarvoor nodig?
 • Heb je hier iemand anders voor nodig?

Door actie te ondernemen naar aanleiding van die vragen neem je persoonlijk leiderschap in je leven. Zorg er wel voor dat je niet afhankelijk wordt van andere mensen of situaties. Dat remt je in je ontwikkeling.

#2 Wat maakt jou echt ongelukkig?

Het valt mij tijdens mijn high performance coaching & business coaching altijd op dat mijn cliënten veel gemakkelijker antwoord kunnen geven op deze vraag dan op de vorige vraag. 

Wat maakt jou op dit moment echt ongelukkig in het leven?

 • Is het jouw werk?
 • Of is het de situatie waar jij jezelf in bevindt?
 • Misschien zijn het bepaalde mensen om je heen?

Geef antwoord op deze vragen zonder bang te zijn dat je een ander kwetst of dat je uit je comfortzone moet komen. Het is immers belangrijk om te weten wat jou echt ongelukkig maakt.

De volgende vraag is dan: Hoe stop ik met de dingen / situaties / mensen die mij ongelukkig maken?

 • Een relatie verbreken met vrienden?
 • Stoppen met bepaalde activiteiten?
 • Bepaalde activiteiten uit handen geven?
 • Kun je minder leuke dingen die je nu eenmaal moet doen op een manier doen waardoor je het leuk(er) gaat vinden?

Wat het ook is, je hebt altijd een keuze. Kies de acties die nodig zijn om van ‘ik ben niet gelukkig’ een ferm ‘ik ben gelukkig!’ te maken.

#3 Wie wil je zijn?

Als je ongelukkig bent, handel je naar de persoon die je niet wilt zijn in jouw leven. Want laten we eerlijk naar elkaar zijn: wil jij ongelukkig zijn? Denk het niet toch? 

Wil je wel ongelukkig zijn? Stop dan met het lezen van dit artikel en blijf lekker in je slachtofferrol, want dan gaat dit artikel je niet helpen.

Anyway, wanneer jij jezelf de vraag stelt: Wie wil ik écht zijn?
Welke antwoorden komen er dan naar boven?

Uit de antwoorden blijkt vaak dat je niet degene bent die je wilt zijn omdat je te weinig serieuze actie onderneemt om die man of vrouw te worden.

Situatie 1: high performance klant

Één van mijn high performance coachingsklanten wil bijvoorbeeld een betere gezondheid, enkel weerstaat ze de verleiding van die ene reep chocolade in de middag niet. Mijn vraag aan haar is dan ook simpel: Wie wil je zijn?

 • De vrouw die niet van de chocolade kan afblijven (zwak)?
 • De vrouw die dit jaar in de gezondste vorm van haar leven wil komen en daarom sterk is en “NEE” tegen chocolade zegt?

De keuze is eenvoudig, de actie niet direct.

Het vergt hierbij dan ook oefenen om het iedere dag beter te doen dan de vorige dag, om zo de beste versie van jezelf te worden.

Situatie 2: Business coach klant

Één van mijn business coach klanten werkt voor verschillende klanten waar hij ongelukkig van wordt. Hij weet door de coaching al dat hij deze klanten aantrekt omdat hij niet de hoofdprijs voor zijn product durft te vragen. Hij denkt dat hij niet goed genoeg is. Door deze mentaliteit trekt hij de klanten aan die weinig willen betalen en veel zeuren.

Mijn vraag aan hem was dan ook: Wie wil je zijn?

 • De man die zichzelf niet serieus neemt en in plaats van € 6.000 slechts € 750 vraagt?
 • De man die weet dat hij altijd tevreden klanten heeft en van zichzelf weet dat hij makkelijk € 6.000 kan vragen en daarmee ook direct de A-klanten aantrekt die bij hem passen.

De keuze is eenvoudig, de actie niet direct.

Voor hem geldt dat hij iedere dag voor de spiegel moet gaan staan om het gesprek te oefenen waarin tegen zijn aanstaande nieuwe klant vertelt dat de investering € 6.000 zal zijn

#4 De overgang van ongelukkig naar gelukkig

Oké, ik zal eerlijk zijn. Het is in eerste instantie pittig om te kiezen voor gelukkig zijn. Je hebt namelijk 100% te maken met jouw mindset. Wanneer jij jouw ‘geluksmindset’ nog niet voldoende hebt getraind dan zijn de eerste weken, misschien zelfs maanden, een heuse struggle.

Mijn voorbeeld van februari 2020

In februari 2020 ging ik samen met mijn verloofde en onze hond (Hero) met de auto voor 1,5 maand naar Engeland. In een vorig artikel heb ik de situatie uitgelegd dus hier noem ik ze slechts in bulletpoints.

 1. Onze hond mocht Engeland pas in als zijn vaccinaties werkten. We moesten drie uur wachten in een Tesla die nog slechts 2% in de batterij had.
 2. In Engeland bleek dat we geen internet hadden en ik had geen telefoonbereik had, waardoor ik mijn coachingsklanten niet kon bellen en geen video’s voor onder andere de Wouter Kleinsman Show kon uploaden.
 3. Ik werd aangereden door een vrouw op de parkeerplaats bij een supermarkt en toen zat er in mijn 1,5 maand nieuwe Tesla een flinke deuk.
 4. Door dit ongeluk miste ik het begin van de trouwerij van de nicht van mijn verloofde.
 5. Toen de Tesla was gerepareerd was de lak nog nat toen Hero uit de auto moest. Hij zat echter nog aan de riem en de Tesla was opnieuw beschadigd met als resultaat dat we de volgende dag niet naar huis konden.
 6. Tijdens ons verblijf in Engeland kwam ik erachter dat mijn huidige marketingtool niet werkte waardoor ik een schade opliep van ± € 10.000.
 7. Omdat we niet naar huis konden gaan en niet op de huidige plek konden blijven, heb ik meer dan € 2.400 uitgegeven om te verblijven op een prachtige locatie in Engeland in een B&B waar Hero ook welkom was.
 8. Tijdens het ophalen van mijn verloofde die enkele dagen bij haar moeder verbleef, kreeg ik ook nog eens een sterretje in mijn autoruit waardoor deze  vervangen moest worden (lekker bezig met je nieuwe Tesla!).


Alright, genoeg shit denk ik toch?
Hoe denk je dat ik in iedere situatie reageerde?

Geloof het of niet, maar ik bleef 100% kalm en dankbaar.

Hoe?
Door het volgende in iedere situatie te beseffen:

 1. De situaties met de auto: shit happens. Niemand kiest ervoor dus niemand die er iets aan kan doen. Sterker nog: in iedere situatie vraag ik mezelf altijd: Wat kan ik hier uit leren?
 2. Ik mag dankbaar zijn dat ik in een auto rijd waar menig persoon in wil rijden en voor het feit dat ik goed verzekerd ben om de problemen op te lossen.
 3. Ik vraag mezelf iedere keer weer af: wie wil ik zijn en hoe gaat die persoon om met deze situatie?

Gelukkig zijn is een keuze

Zoals je nu begrijpt is zowel gelukkig als ongelukkig zijn een keuze die je maakt in jouw leven.

Zoek niet verder naar een magisch middel dat je direct zal verlossen van alle negativiteit in je leven. Zoals je in bovenstaande situaties van mezelf kon lezen, vergt het oefening om in iedere situatie iets moois te zien waar je dankbaar voor kan zijn. Zelfs in de dood van iemand kan je iets moois vinden.

Zelf was ik bijvoorbeeld gelukkig toen mijn opa overleed. Waarom? Omdat mijn opa ontzettend veel pijn had aan het einde van zijn leven en hij wist dat hij een mooie tijd had gehad en hem iets anders moois stond te wachten. We kunnen dan als mens zijnde wel egoïstisch gaan handelen en zeggen dat hij niet had mogen sterven, maar dan handelen we vanuit angst om iemand te verliezen. Zelf zag ik het als iets moois dat mijn opa zelf kon kiezen (wat dat is wat hij deed) om uit het leven te stappen op een “normale manier”.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.