In jezelf geloven? Met deze 6 tips is het makkelijk!

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook

In jezelf geloven? Met deze 6 tips is het makkelijk!

Laat me raden, je bent het vertrouwen in jezelf kwijt? Wat goed dat je op internet zocht en dat je dit artikel vond. Hier ga je lezen hoe makkelijk het is om in jezelf te geloven. Het is een keuze die je maakt en vanuit die keuze ga je handelen.

Klinkt goed? Lees snel hoe jij weer gaat geloven in jezelf!

In wie wil je geloven?

Ja uhh, Wouter die vraag hoef je mij natuurlijk niet te stellen! Ik wil geloven in mezelf.

Oké, maar vertel mij dan eens wie ‘jij’ bent? Wie is het waar jij op dit moment niet meer in gelooft en in wie wil jij wel weer gaan geloven? Heb jij bewust bij deze vragen stilgestaan?

Voor 9 van de 10 mensen geldt dat het probleem van niet meer in zichzelf geloven (ook wel laag zelfvertrouwen) voortkomt uit het feit dat ze niet goed weten wie zij nou echt zijn. En ze weten het niet omdat ze nooit even stil staan bij twee belangrijke vragen:

 • Wie ben ik?
 • Wie wil ik zijn?

In jezelf geloven lukt niet als je niet weet wie je bent of wilt zijn. Dat is direct ook de reden waarom vele mensen zo’n laag zelfvertrouwen hebben. Ze doen maar iets en hopen dan een gevoel van geloof in zichzelf te hebben.

Maar zoals je al leest gaat dat niet werken. Daarom doe je er verstandig aan om de volgende tips in de volgorde zoals je ze hieronder leest toe te passen. Ik beloof je dat je dan vele stappen dichterbij het geloven in jezelf bent. Vervolgens kan je dan mijn succesvolle boek: Zo word je een gamechanger bestellen.

#1 Geloven in jezelf: kernwaarden

Heb je voor jezelf al even de tijd genomen om na te denken over de kritische vragen:

 • Wie ben ik?
 • Wie wil ik zijn?

Op basis van de antwoorden ga jij namelijk je kernwaarden in kaart brengen.

Wat zijn jouw persoonlijke kernwaarden? Wat zijn 3 woorden die het beste bij je passen en belangrijk voor je zijn?

Geen idee wat je kernwaarden zijn? Dan is de kans groot dat dit één van de redenen is waarom je niet meer in jezelf gelooft. Diep van binnen weet je namelijk wie je wilt zijn en welke kernwaarden daarbij horen. Enkel is het nu zaak om je ervan bewust te worden, zodat je ze kunt naleven.

Het probleem van het niet bewust kennen van je kernwaarden is dat je er de ene keer wel naar handelt en de andere keer niet. Hierdoor voel jij je de ene keer gelukkig en de andere keer verdrietig zonder dat je weet waarom. Dat verdrietige gevoel? Dat komt omdat je dingen doet die niet matchen met jouw kernwaarden.

Daarom is het opstellen van jouw persoonlijke kernwaarden de eerste stap. In mijn boek ‘Zo word je een gamechanger’ laat ik je onder andere zien hoe achter jouw kernwaarden te komen en hoe iedere dag te leven volgens deze kernwaarden. 

#2 In jezelf geloven: afspraken met jezelf nakomen

Zijn er op dit moment afspraken met jezelf die je niet nakomt? Waar je dan aan moet denken?

Nou, bijvoorbeeld aan:

 • dat geplande sportschoolbezoek dat om welke reden dan ook niet doorging;
 • de deadline die op de planning stond, maar door afleiding miste je de deadline;
 • het weekend dat je naar je familie zou gaan, maar je was moe en hebt daarom afgezegd.

De lijst kan zo nog wel even doorgaan, maar je begrijpt waar ik op doel. Iedere afspraak die je met jezelf maakt, moet je nakomen. Hoe vaker je een afspraak met jezelf niet nakomt, hoe minder je zelfvertrouwen, het in jezelf geloven, wordt.

Stap twee is dan ook: afspraken met jezelf nakomen. Lees er maar eens over in het artikel ZELFvertrouwen vergroten? Volg deze 5 tips op voor meer ZELFvertrouwen

#3 Geloven in jezelf = weten dat je goed genoeg bent

Denk jij ook wel eens dat je niet goed genoeg bent? Dat is een universele gedachte, iedereen heeft wel eens het gevoel dat hij niet goed genoeg is voor deze wereld. Een gevoel dat ook nog eens wordt gevoed door je (oud)leraren, ouders, klasgenoten en ga zo maar door. Zet deze gedachte van je af.

Je bent goed genoeg! Je bent een geweldig en mooi mens! Houd van jezelf.

Het is zo ontzettend belangrijk om echt van mij aan te nemen dat “het-niet-goed-genoeg-voelen” niet jou gedachte is, maar dat je deze gewoon standaard bij je geboorte hebt meegekregen. Zie het als een windows pc waar ze standaard allemaal nutteloze troep opzetten waar je niks aan hebt 😉

Tip drie: stop met het gevoel te hebben dat je niet goed genoeg bent. Zeg dagelijks minstens 10 keer in de spiegel: Ik ben een mooi en uniek mens! Ik mag er zijn! Ik ben lekker bezig!

#4 In jezelf geloven = houden van jezelf

Deze ligt in het verlengde van stap 3. Het is ontzettend belangrijk om van jezelf te houden. Er is namelijk geen reden om dat niet te doen. Dus kijk jezelf ’s ochtends goed aan tijdens het tandenpoetsen of wanneer je in de spiegel kijkt  Wanneer je op dat moment niet tevreden bent over je gewicht, dan is dat nog geen reden om niet van jezelf te houden. Je mag alleen even lelijk kijken als je je afspraken met jezelf niet nakomt.

Nog even terug naar ‘het niet tevreden zijn over je gewicht’. Als je al wel aan het trainen bent, dan moet je vol liefde naar jezelf kijken in de spiegel. Je hebt immers de stap genomen om eraan te werken!

Tip vier: altijd maar dan ook altijd: houd van jezelf! Alles maar dan ook alles begint bij jezelf. Zonder van jezelf te houden kun je ook niet van andere mensen houden. Zonder van jezelf te houden, mis je het geloof in jezelf.

#5 Geloven in jezelf = positieve emoties zoeken

Welke gedachten gaan er dagelijks door je hoofd? Als je over jezelf nadenkt, is dat dan in positieve of juist negatieve zin? Heel veel mensen zijn zich niet bewust van de vele negatieve dingen die zij dagelijks over zichzelf denken. Dit is ontzettend schadelijk voor jezelf.

In jezelf geloven is een bewuste keuze. Je emoties in  toom houden is óók een bewuste keuze. Ontkracht continu negatieve gedachten die in je hoofd opkomen met een positieve emotie:

Bijvoorbeeld:

 • negatief: ik heb geen geld
 • positief: ik ben dagelijks goed bezig om mijn onderneming te laten groeien
 • negatief: ik ben niet tevreden over mijn gewicht
 • positief: ik ben goed bezig door dagelijks gezond te eten


Tip vijf: ik ken te veel mensen die zo ontzettend goed bezig zijn, maar dagelijks continu kritiek op zichzelf uiten. Doe jij dat ook? Overweeg dan eens om jezelf te verdiepen in meditatie.

#6 Geloven in jezelf = wekelijks het vertrouwen in jezelf overdenken

Reflecteren is zo ontzettend belangrijk. Zelf overdenk ik iedere zondag de afgelopen week. Tijdens deze reflectie kijk ik goed naar wat mijn learnings zijn. Wat ging er goed, wat ging er minder goed. Daarnaast overdenk ik ook op high performance niveau, waarbij ik inzoom op de levensgebieden gezondheid, partner, relaties, missie, hobby’s en spiritualiteit.

Tip 6: ga op een vast moment de afgelopen week overdenken. Stel jezelf vragen zoals:

 • Ben ik de afspraken met mezelf deze week nagekomen?
 • Had ik veel negatieve gedachten in mijn hoofd?
 • Heb ik deze negatieve gedachten omgebogen naar positieve?


En nu…, aan de slag met het geloven in jezelf!

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei, zoek niet meer verder, want dit is alles wat je nodig hebt om weer in jezelf te gaan geloven. Stop daarom nu ook met consumeren en pas bovenstaande adviezen direct toe in de praktijk.

Extra tip: Creëer inzicht in hoe je er nu voorstaat en dat doe je het beste door mijn boek ‘Zo word je een gamechanger’ te bestellen.

Heb je daarnaast nog hulp nodig? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van coaching.

boek.png
download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger
boek.png

Krijg gratis een inkijkexemplaar verzonden naar je mailbox van mijn boek: zo word je een gamechanger

Ik stuur enkel het inkijkexemplaar naar je toe.