fbpx

Invloed hebben? Wees een rolmodel & hou je aan wat je zegt

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Luister naar de podcast

Krijg deze episode op

Ik val met de deur in huis: zullen we twee dingen afspreken?

  1. Eerst lees je dit artikel helemaal.
  2. Daarna maak je er een gewoonte van om afspraken met anderen én jezelf na te komen.

Waarom? Alleen dan heb je invloed op je eigen leven en dat van anderen.

De wereld zit vol met mensen die heel goed kunnen praten, maar ze brengen al hun grootse plannen niet in de praktijk. Doe jij dat ook wel eens? Grote plannen verkondigen en dan geen actie ondernemen, eigenlijk alleen om dat je jezelf in de weg zit. Lees dan verder en leer hoe je een rolmodel kunt zijn voor jezelf en voor anderen.

Practice what you preach!

Yes, practice what you preach, oftewel je houden aan wat je zegt is regel nummer één. Ik leerde het met vallen en opstaan. Enkele jaren geleden ben ik een aantal keren flink op mijn bek gegaan. Ik hield me niet aan afspraken en ik was niet bepaald een goed voorbeeld (rolmodel) voor anderen. 

Bijna wanhopig graag wilde ik alles goed doen in de ogen van een ander. Ik liet me verleiden om toezeggingen te doen waarvan ik eigenlijk zelf al wist dat ik ze niet kon waarmaken. Daarnaast wist ik anderen precies te vertellen wat ze moesten doen, maar ik ‘vergat’ al die goede raad zelf toe te passen.

Ik zie dat om mij heen ook veel gebeuren. Heel wat mensen zeggen ‘I practice what I preach’, maar op hun socialmedia-accounts zie ik andere verhalen naar boven komen.

Hoe zit dit bij jou? Barst jij van het zelfvertrouwen en doe jij wat je zegt? Nog niet? Lees dan verder en laat zien dat jij de man of vrouw van actie bent. Pas de adviezen toe en ervaar hoe met je zelfvertrouwen ook jouw invloed op de wereld groeit.

#1 We zijn allemaal ‘beginners’ geweest

Ben je onlangs begonnen aan een nieuwe carrière of misschien wel je eigen onderneming? En heb je online ook de ‘fake it till you make it’-verhalen gelezen? Wanneer je die gelooft dan ben je een grote sukkel. Excuses voor mijn woorden, maar het is wel zo. Waarom jezelf anders voor doen dan je bent? Ik geef een paar voorbeelden:

  • Als businesscoach zeggen dat je miljoenen verdient, maar in werkelijkheid nog geen duizend euro per maand aantikken.
  • Iedereen laten denken dat je als lifestyle-coach het vrije leven hebt en geniet van diverse vakanties terwijl je met moeite een week kunt vrijmaken in een jaar.
  • Jezelf presenteren als personal trainer met flink wat ‘natuurlijke spiermassa’ en onvermeld laten dat je wekelijks een anabolenspuit in je spieren drukt.
  • Of de gezondheidsspecialist uithangen met een Instagramaccount vol plaatjes van de ‘wilde’ feestjes waarop jij het middelpunt bent.

Best gek, vind je ook niet? Enkel is dat wel hoe de wereld in elkaar steekt. Tijdens mijn TedX-presentatie sprak ik hier ook over.

We zijn allemaal beginners geweest. Iedereen begint bij nul en dat is helemaal niet erg, maar doe je niet anders voor dan je bent. Wanneer je een rolmodel wilt zijn, moet jij jezelf zijn en je ware ik laten zien. Doe wat je zegt en leer anderen dingen die je zelf ook toepast in de praktijk. 

Practice what I preach is één van mijn kernwaarden. Zo raad ik bijvoorbeeld diverse high performance coachingsklanten van mij aan iedere ochtend, of in ieder geval vijf keer in de week, een High Intensity Training (HIT) te doen. Één keer raden wat ik iedere ochtend doe, juist ja, een HIT-work-out. En natuurlijk zijn er dagen dat ik het niet doe, maar dat weten en doen zij ook.

Een ander voorbeeld: ik adviseer mijn business coachingsklanten hun business te automatiseren en systematiseren. En ja, ook ik automatiseer en systematiseer mijn eigen bedrijf.

Kortom: je dient het voorbeeld te zijn voor de mensen die je wilt helpen in jouw leven. Dus laat die ‘fake it till you make it’-mentaliteit achterwege en accepteer dat jij een beginner bent op jouw specifieke vakgebied. Je bent pas geloofwaardig als je laat zien wat je hebt doorstaan om te komen waar je nu bent. Durf ook je zwaktes te tonen en deel hoe jij van die zwaktes jouw sterke punten maakt.

#2 Mensen leren van mensen waar ze op lijken

Je leert van mensen die op je lijken, kies daarom rolmodellen die bij je passen en waarop jij wilt lijken. En hetzelfde geld andersom. Wanneer jij een rolmodel wilt zijn, dan dien je te laten zien wie je echt bent zodat mensen een verbinding met jou kunnen aangaan. Mensen willen niet leren van ‘mister of missis perfect’. No way, die mensen vertrouwen ze niet. Jouw doelgroep wil leren van echte mensen.

Dus wie ben jij echt?

Ga op ontdekkingstocht om daar achter te komen. Wie ben jij? Wie is de beste versie van jou? En wat is het verhaal wat je wilt delen met de wereld zodat mensen van jou kunnen leren?

En daarna: deel jouw verhaal met anderen. Zo krijgen mensen interesse in jou omdat jij laat zien hoe jij de problemen aanpakte die zij zelf ook ondervinden.

#3 Houd het simpel!

Soms is de verleiding groot om oplossingen heel ingewikkeld te presenteren. Ons ego kickt wel op ‘fancy’ dingen, maar als je iemand echt vooruit wilt helpen, houd het dan simpel. 

Uiteindelijk ben je een beter voorbeeld wanneer je het voor een ander praktisch maakt om sneller van A naar B te komen. Help ze door ze een methode, proces, techniek of hoe je het maar wilt noemen aan te leren. Ook hier geldt: practice what you preach! Wanneer je het zelf niet kunt, dan hoef je niet te verwachten van de ander dat hij het wel kan.

#4 Leer ze een nieuwe manier van denken aan

Heb je het boek ‘Think and grow rich’ of misschien wel ‘The seven habits of highly influential people’ gelezen? Één keer raden wat deze boeken met elkaar gemeen hebben? Juist ja, de boeken leren jou een nieuwe manier van denken aan. Ze laten je de wereld vanuit een ander perspectief zien.

Als rolmodel voor een ander wil je hetzelfde doen. Je wilt de ander een nieuwe manier van denken aanleren.

Hoe je dat doet? Best simpel…

  1. Ga de verbinding met ze aan door ze erkenning te geven.
  2. Hou ze een nieuwe, mooiere en betere wereld voor.
  3. Beweeg ze tot het uitvoeren van ‘jouw idee’.

Begin dus nooit met iemand vertellen wat hij of zij anders moet gaan doen. Dit gaat niet werken omdat de ander jouw manier van denken nog niet begrijpt. Neem de ander dus eerst mee in de nieuwe, mooiere en betere wereld voordat je hem of haar aanzet tot actie.

#5 Het begint bij jezelf

Als je de afspraken met jezelf niet nakomt daalt je zelfvertrouwen, want je kunt immers niet op jezelf vertrouwen. Het lijkt een open deur, maar ik zie het voortdurend gebeuren. 

Komt het jou ook bekend voor? Doe een intake voor high performance coaching en ik help je om in twee weken jouw zelfvertrouwen te herstellen.

Het zijn en worden van een rolmodel begint simpelweg bij jezelf. Jij dient zelf het goede voorbeeld te zijn als je een ander wilt helpen. En dan is de cirkel rond, want het begint allemaal bij ‘practice what you preach’. Doen wat je zegt, zorgt voor meer zelfvertrouwen waardoor jij andere mensen beter kunt leren wat jij zelf doet.

Kan ik je helpen?

Ik hoop je met dit artikel duidelijk te hebben gemaakt dat je de wereld dient te laten zien wie je echt bent. Je bent een uniek en geweldig mens! Laat die filters en maskers weg, durf je kwetsbaar op te stellen en wees een rolmodel zodat jij het leven van een ander beter kunt maken.

Mensen wachten op jou, de enige echte jou!
Hulp nodig bij het vinden van die ene jou?

Klik hier: Doe een intake voor high performance coaching

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.