fbpx

Kan jouw zelfontwikkeling een boost gebruiken? 5 tips voor zelfontwikkeling

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Awesome, als je dit artikel opende betekent het dat je interesse hebt in zelfontwikkeling. Kan dat kloppen? Ik hoop het als no-nonsense coach wel, want zelfontwikkeling is zo ontzettend belangrijk wanneer je meer uit je leven wilt halen en dus meer wilt bereiken.

Maar hoe dan?!

 • Waar begin je?
 • Waar moet je op letten?
 • Wat moet je vooral niet doen?

Dit en meer ga ik vandaag in dit artikel behandelen.

Let’s go!

Ps. heb je mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld? 

Waarom is zelfontwikkeling zo belangrijk?

Voordat ik in 2011 begon met mijn eigen onderneming was ik al behoorlijk leergierig. Ik vond marketing en de psychologie van een mens erg interessant. Informatie? Nou die lag op straat in de vorm van boeken, online trainingen, evenementen, video’s en ga zo maar door.

Vanaf de dag dat ik begon met zelfontwikkeling tot de dag van vandaag veranderde er veel. Ik verdiepte mij eerst namelijk veelal in de onderwerpen marketing, mediapsychologie, content marketing en ga zo maar door. Vele onderwerpen die te maken hadden met marketing. Ik ontdekte echter dat als je succesvol wilt worden als ondernemer, je niet voldoende hebt aan enkel marketingkennis. Er komt veel meer bij kijken.

Enkele jaren geleden ging ik mij daarom steeds meer verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Ik kreeg steeds meer interesse in het neerzetten van een optimale performance door middel van mindset, meditatie, spiritualiteit, productiviteit, motivatie en ga zo maar door. Er ontstond dus een flinke shift in waar ik mezelf in wilde ontwikkelen. Ik schreef zelfs mijn succesvolle boek: Zo word je een gamechanger.

Waarom vertel je dit Wouter?

Ik vertel je dit om te laten zien dat je simpelweg nooit uitgeleerd bent op deze wereld. Jij kunt je als persoon altijd verder ontwikkelen, want je kunt altijd een betere versie van jezelf worden. En dat is ook het geweldige aan jouw leven hier op aarde:

Door zelfontwikkeling leer jij jezelf beter kennen / ontdekken!

Dit proces wil je toch never nooit beëindigen? Je gaat toch nooit tegen jezelf zeggen: “Nou zo is het wel mooi geweest. De persoon die ik nu ben en de situatie waarin ik me nu bevind, vind ik voor de rest van mijn leven wel oké!”

Nee, dat doe jij niet, anders was je dit artikel over zelfontwikkeling niet aan het lezen.

Tijd dus om te kijken naar een aantal belangrijke adviezen omtrent zelfontwikkeling.

Zelfontwikkeling #1: Focus!

Aan de ene kant is het fijn dat er eenvoudig zoveel informatie is te vinden, aan de andere kant is het ook een grote valkuil voor de meeste ondernemers. Mensen bieden je meerdere malen per dag gratis informatie aan.

Dit is interessant maar direct ook erg gevaarlijk. Waarom?

Wanneer je geen focus hebt op jouw ontwikkelpunt, zul je al snel een “consumptiemaniak” worden. Een consumptiemaniak is iemand die verslaafd is aan het consumeren van informatie over wat hij op dat moment ook maar interessant vindt.

Het probleem van de consumptiemaniak? Hij heeft geen focus en is ontzettend veel tijd kwijt met het opnemen van alle informatie, ook al is die op dat moment niet relevant voor hem. Hij blijft continu maar ronddraaien in cirkels, denkende dat hij altijd meer informatie nodig heeft.

De beginjaren van mijn ondernemerschap begonnen met de focus op marketing. Kort daarna werd mijn focus breder. Ik las heel uiteenlopende boeken, van biografieën tot aan marketing, spiritualiteit en ga zo maar door, maar dat bracht mij niet veel sneller richting mijn doelen, dromen en wensen. Daarom is mijn advies aan jou om eerst focus aan te brengen.

 • Waar wil jij je op dit moment in verdiepen?
 • Welke skills / vaardigheden ontbreken er?
 • Wat is je droom, wens, doel en welke informatie heb je nodig om deze te bereiken?

Zelfontwikkeling #2: Ken de leider!

Kijk uit met het binnenhalen van informatie. De meeste mensen online hebben geen idee waar ze het over hebben. Oké, oké, dit klinkt misschien wat kort door de bocht, maar er zijn vele mensen die informatie 1-op-1 van andere mensen overnemen, zonder het zelf te valideren / in de praktijk toe te passen.

Ken daarom de échte leider! 

Ik wilde dat ik dat advies had gekregen toen ik nog maar net begon met zelfontwikkeling. Als we kijken naar grote wereldleiders dan zien we dat zij altijd alleen de informatie van andere grote leiders volgen.

Scoor jij bijvoorbeeld een 7 op het gebied van businesscoachingdan wil je geen informatie van een businesscoach die lager scoort dan een 7. Sterker nog: je wilt alleen informatie van de nummer-1-leider in jouw branche. Door goed om je heen te kijken, zie je al snel wie op jouw vakgebied de nummer 1 is. Combineer de informatie van die topleider met de kennis van iemand die dichterbij jou staat maar nog steeds wel hoger scoort dan jij op het desbetreffende gebied.

Waarom? Een te groot verschil tussen waar jij staat en waar je voorbeeld staat, werkt demotiverend. Je ego zal al snel gaan zeggen: “Ja maar, hij is al vele jaren langer bezig dan ik!”

Combineer het daarom:

 • zoek uit wie wereldwijd de nummer 1 in jouw branche is;
 • zoek iemand die hoger scoort dan jij, maar waar jij jezelf beter mee kunt identificeren.

Zelfontwikkeling #3: Consumeer + implementeer

Net schreef ik al even over de “consumptiemaniak”. Een grote valkuil waar ondernemers in deze tijd intrappen is dat ze continu blijven consumeren zonder de informatie te implementeren.

Zelf heb ik mij hier ook schuldig aan gemaakt. De eerste jaren was ik veelal bezig met heel veel informatie tot me te nemen en ik implementeerde slechts een klein deel hiervan in de praktijk. Gemiste kans, want de meeste informatie vergeet je na een poosje als je er niks meer mee doet. Daarom heb ik er sinds enkele jaren voor gekozen om minstens 1 samenvatting te maken van ieder boek dat ik lees en daar de meest belangrijke punten uit te pakken. Op dit moment maak ik van deze samenvattingen modellen. Deze modellen kan ik in de praktijkdan toepassen voor mezelf en mijn coachingsklanten.

Het is wel even iets meer werk, maar het gaat om de kwaliteit van kennis en niet de kwantiteit. Een sterker nog: het gaat erom dat je daadwerkelijk iets met die kennis kan / gaat doen.

Zelfontwikkeling #4: Geduld & vertrouwen

Ik ben er zeker van dat alle ondernemers in de wereld wel eens een dag hebben gehad dat ze dachten: “Ik stop er mee!”

Iedere ondernemer,  in ieder geval de ondernemers die ik sprak, heeft deze gedachten wel eens gehad. Ik zelf ook. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, dan gebeurt het niet. Vaak heeft dit te maken met ongeduld en omdat je op zulke momenten jouw zelfvertrouwen kwijt bent. Dit kan komen door een klant die je kwijtraakt, een afgewezen offerte of sterker nog: de informatie die je las, werkt niet in de praktijk.

We maken dit allemaal mee. Accepteer 2 belangrijke dingen in het ondernemerschap:

 • je moet geduldig zijn
 • en altijd vertrouwen hebben.

Puntjes klinken misschien cliché, enkel zijn het altijd nog 2 belangrijke adviezen die ik iedere ondernemer en ook mezelf geef. Ik schrijf er tevens over in mijn boek: Zo word je een gamechanger.

Zelfontwikkeling is een continuproces en het is ook een proces van vallen en opstaan. Daarom adviseer ik je om de tips die je leest in dit artikel direct te implementeren in de praktijk. Wees niet die consumptiemaniak die na het lezen van dit artikel weer verder gaat met zijn andere activiteiten.

Daarom:

 1. Vat het samen.
 2. Stel actiepunten op.
 3. Heb geduld.
 4. Heb vertrouwen.

Zelfontwikkeling #5: Wees geen perfectionist

Een bottleneck voor zelfontwikkeling is dat het nooit genoeg is. Je wilt vrijwel altijd meer te weten komen over een bepaald onderwerp. Dat is een goed teken, enkel accepteer ook dat je nooit alles zult weten. Er is immers zoveel informatie!

Wees daarom geen perfectionist. Het gaat je tegenwerken, want er zijn vele leiders in deze wereld en als je hun informatie naast elkaar zet dan zul je 9 van de 10 keer zien dat de informatie elkaar tegenspreekt. Je moet daarom een keuze maken welke mensen je gaat volgen (zie advies 2), studeer, consumeer, vat het samen en implementeer. Gaandeweg wordt het je duidelijk welke mensen en welke informatie het beste bij je passen en sterker nog: je zult vaak genoeg denken dat je de beste informatie hebt, totdat je de andere kant van het verhaal ziet.

Wees daarom geen perfectionist en sta in het leven met een open-mind en trek je eigen conclusies. Zo werk je het beste aan je zelfontwikkeling.

Succes!

Klaar voor een no-nonsense coach?

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.