Keuzes voor bewust ondernemen en leven? Zo pak je het aan!

Share on twitter
Tweet dit
Share on linkedin
Deel op linkedin
Share on facebook
Deel op Facebook

Keuzes-voor-bewust-ondernemen-en-leven--Zo-pak-je-het-aan!

Hee ondernemer, durf jij keuzes te maken in jouw ondernemerschap en je privéleven? Als je meer wilt bereiken, dan is het snel maken van bewuste keuzes een must.

In dit artikel vertel ik je hoe je als ondernemer snel keuzes maakt en ook waarom het zo ontzettend belangrijk is. Ben je klaar voor het maken van goede keuzes?

Lees dan nu dit artikel!

Waarom sneller keuzes maken?

Ondernemers zijn meesters in het treuzelen en activiteiten uitstellen en dat is jammer wat het brengt ze helemaal nergens. Ondernemers die snel en bewust keuzes maken (ook wel high performers genoemd) halen meer uit hun ondernemerschap én leven.

Maar waarom treuzelen ondernemers dan zo vaak? Waarom stellen ze hun keuzes uit, schuiven het op en spenderen hun kostbare energie aan allerlei activiteiten zonder ooit een definitieve keuze te maken. Omdat ze niet zeker zijn van hun keuzes.

Herken je dit gedrag bij jezelf? Dan is het lezen van dit artikel een goed idee. Ik geef je adviezen die je helpen bij het snel en bewust maken van keuzes en ik waarschuw je voor valkuilen, zodat ook jij meer uit jouw ondernemerschap en leven kunt halen.

#1 Je doel en identiteit zijn niet glashelder

Begon jouw ondernemerschap ook heel onbewust als gevolg van een uit de hand gelopen passie? Of om jezelf tegenover familie en vrienden te bewijzen? Of was het een heel bewuste keuze en weet jij precies wat jij op deze wereld te doen hebt? Zijn jouw doel en jouw identiteit glashelder?

In mijn 1-op-1-coachingstrajecten merk ik dat het ondernemerschap voor 99% van de ondernemers geen bewuste keuze was, waardoor doel en identiteit niet haarscherp zijn. Als je geen doel en identiteit hebt, kun je als ondernemer geen bewuste keuzes maken. Je bent de hele dag druk, maar je hebt het gevoel dat je geen stap verder komt. Dat gevoel is logisch, want je kunt enkel goede keuzes maken als je weet wat jij wilt bereiken in je leven.

Weet jij wat je wilt bereiken in je leven? Zo niet, lees dan onderstaande artikelen:

#2 Je bent bang om een verkeerde keuze te maken

Veel van de ondernemers die ik 1-op-1 coach, maakten in het verleden onbewust verkeerde keuzes omdat zij vanuit een passie het ondernemerschap in rolden. Maak als ondernemer één keer een verkeerde keuze in je leven en je bent gegarandeerd bang om de volgende keer weer een verkeerde keuze te maken en dat terwijl je continu keuzes moet maken. Wanneer je beter grip wilt krijgen op je keuzes, dan moet je eerst aan de slag met tip #1: je doel en identiteit. Je weet dan immers wat je wilt bereiken in je leven en wat je daarvoor nodig hebt en op basis daarvan kun je met meer zelfvertrouwen de juiste keuzes maken. Als ik een investering doe, toets ik die aan mijn doel. Als die bijdraagt aan mijn doel en ik heb de juiste research gedaan, dan ga ik direct aan de slag.

Volg bij het maken van keuzes altijd de hoogste positieve emoties. Voelt een keuze niet direct goed? Doe het dan niet.

#3 Stel prioriteiten aan jouw keuzes

Geef prioriteit aan je keuzes anders blijven het slechts “leuke gedachten”. Doe jij dat ook? Zeggen dat je bepaalde activiteiten wilt oppakken, maar wanneer puntje bij paaltje komt dat je het niet doet?

Jammer van je tijd en je energie. Iedere keuze die je maakt, dien je een prioriteit te geven zodat je er snel mee aan de slag kunt. Zet je keuzes op een rij en zorg voor een exacte datum en tijd, anders blijft het bij vele leuke gedachten waar je totaal niks aan hebt.

#4 Je bent snel afgeleid

Het overkomt me wel eens dat een advertentie ineens voor afleiding zorgt als ik research aan het doen ben voor het maken van mijn keuzes. Hoe vaak laat jij je afleiden als je in het proces zit om een belangrijke keuze te maken?

Voorkom dat je afgeleid raakt bij het maken van jouw keuzes. Continu afgeleid raken bij het maken van je keuzes zorgt voor tijd- en energieverspilling. Tijd en energie die je beter in belangrijke zaken kunt investeren.

#5 The Paradox of Choice

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=VO6XEQIsCoM’ mobile_image=” attachment=” attachment_size=” format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ conditional_play=” av_uid=’av-q8zmog’]

In bovenstaande video laat Barry Schwartz zien dat de vele keuzes die wij moeten maken in deze westerse cultuur ons niet gelukkig maken. En ik geef hem helemaal gelijk. Gedurende de dag maken we onbewust zo ontzettend veel keuzes dat op het moment dat we echt een belangrijke keuze moeten maken onze energie hiervoor op is.

Domme keuzes maak je vooral als het grootste deel van jouw dag al voorbij is, je hebt dan niet meer de mentale energie voor het maken van de juiste keuzes.  Zelf ben ik een groot voorstander van “Eat the frog”, dat betekent dat je jouw belangrijkste en grootste taken als eerste moet doen. Ook honger en vermoeidheid zijn grote belemmeringen bij het maken van de juiste keuze.

Bekijk daarom de video en besef dat je het beste belangrijke keuzes in de ochtend maakt wanneer je nog 100% fris bent.

#6 Beperkt aantal keuzes per dag

We kunnen maar een beperkt aantal goede keuzes per dag kunnen maken. Hoe meer keuzes je maakt, hoe slechter de keuzes worden die nog volgen. Mijn advies is dan ook om je eens te gaan verdiepen in…

#7 Minimalistisch leven

Hoe vol zit jouw kledingkast? Hoe ziet jouw werkomgeving eruit? Het bureaublad op je computer is dat leeg of staat het vol icoontjes? Mark Zuckerberg en Bill Gates zijn succesvolle ondernemers die altijd dezelfde kleding dragen. Waarom? Omdat zij beseffen dat ze maar een beperkt aantal goede keuzes kunnen maken per dag en deze niet willen verspillen aan het uitkiezen van hun kleding.

In 2018 koos ik ervoor minimalistisch te gaan leven. Ik haalde mijn kledingkast leeg en heb ruim 200 kledingstukken aan een goed doel geschonken. Ik heb nog slechts een beperkt aantal broeken, shirts en truien die mijn favoriet zijn.

Ook mijn werkomgeving en het bureaublad op mijn computer zijn altijd netjes gestructureerd en zo kaal en simpel mogelijk. Als ik ‘s ochtends uit bed kom is het eerste wat ik doe: mijn bed opmaken.

Deze activiteiten zorgen ervoor dat ik meer belangrijke keuzes op mijn dag kan maken. In combinatie met een vaste routine ben ik 100x productiever dan de gemiddelde ondernemer. En dat simpelweg door alles wat overbodig is in mijn leven weg te halen. En met weghalen bedoel ik ook echt weghalen en niet op zolder gooien.

Als ondernemer heb je rust nodig in je hoofd, zodat er plaats is voor focus waardoor je productiviteit omhoog schiet. High performers weten hoe belangrijk dit is en dit geeft ze de mogelijkheid om betere keuzes te maken in hun leven.

Dus vertel me…? Ga je na het lezen van dit artikel direct aan de slag met een grote schoonmaak?

Neem bewuste beslissingen

High performers beslissen en leven bewust. Als ondernemer heb je beperkte tijd en je wilt deze goed benutten. Dat doe je door het maken van bewuste keuzes.

Even snel een zakenpartner helpen voor € 0 of een koelkast plaatsen in het huis van de buurvrouw helpt je niet om succesvoller te worden. Daarom is punt 1 zo ontzettend belangrijk: doel en identiteit vaststellen. Op basis daarvan kun je bewuste beslissingen nemen. Voor mij geldt: als iets niet bijdraagt aan mijn doel, identiteit of mijn kernwaarden dan zal ik al snel “NEE” zeggen.

Wees bold en ga ervoor!

Bold is één van mijn kernwaarden. Het is een Engelse term omdat ik de Nederlandse vertalingen te zwak vind. Gedurfd komt dan nog het meest in de richting. Voor mij staat bold voor “Just do it!” ook al vind je het spannend, doe het nu!

High performers gaan ervoor en laten zich niet belemmeren door negatieve gedachten of mensen. Waar een wil is, is een weg en die mentaliteit moet je als ondernemer echt hebben.

Zoals ik al eerder zei in dit artikel brengt treuzelen je helemaal nergens. Het is jammer van je:

  • tijd
  • geld
  • energie

Daarom daag ik je uit om BOLD te zijn! Sluit je ogen en stel jezelf voor hoe je leven eruitziet als je BOLD actie onderneemt.

  • Hoe zou jij je gedragen?
  • Wat zou je doen?
  • Waar zou je zijn?

Alles in deze wereld is mogelijk, als je er maar voor gaat. Je hebt van niemand goedkeuring nodig, niet van mij, van je partner, familie of vrienden. Je moet de keuze NU zelf en bewust maken, zodat je meer uit je ondernemerschap en leven kunt halen.

Ik sluit daarom ook met deze woorden af want meer input heb je niet nodig om de juiste keuzes te maken:

Volg je hoogste positieve emoties, wees BOLD en ga ervoor!

[av_hr class=’invisible’ height=’20’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-rxlk28′ admin_preview_bg=”]

Hulp nodig?

Ik coach regelmatig ondernemers die meer uit hun ondernemerschap en leven willen halen, die het gemiddelde leven zat zijn en willen knallen. Ben jij ook zo’n ondernemer? Ben je het zat om continu maar op het internet je informatie te halen of je tijd te verdoen aan zinloze webinars en e-books?

Verdiep je dan nu in high performance coaching.
Dit is next-level-coaching voor ondernemers die hoog boven het gemiddelde willen uitstijgen.

boek.png
download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger
boek.png

download gratis hoofdstukken van mijn boek: zo word je een gamechanger

Vul je gegevens in en krijg direct toegang tot de gratis hoofdstukken van mijn boek.