fbpx

Leiderschap: Waarom & hoe het de 1e stap is tot Persoonlijke Groei

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Leiderschap over jouw eigen leven, heb jij dat al of heb je juist op dit artikel geklikt omdat je ernaar zoekt? Wat het ook is, in dit artikel lees je:

 • waarom het belangrijk is;
 • hoe jij leiderschap over jouw eigen leven neemt;
 • waarom het de eerste stap is tot persoonlijke groei.

Ready voor leiderschap? Here we go!

Leiderschap is voorin de bus zitten

Werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling heeft vaak te maken met leiderschap nemen over je leven. Dit schrijvende herinner ik me nog goed dat leiderschap belangrijk voor mij werd.

Enkele jaren geleden was ik al veel bezig met persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik wilde toen al meer uit mijn leven halen en ging steeds meer lezen over onderwerpen zoals high performance, persoonlijke groei, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit etc.

Ik las toen nog niet veel over leiderschap, maar wist al wel dat ik niet meer degene wilde zijn die altijd achterin in de bus zat. Ik wilde de bus besturen! Daarom ging ik mijn tijd investeren in persoonlijke groei. Veel weten over persoonlijke groei en ontwikkeling is echter niet voldoende. Als je geen leiderschap neemt over jouw leven, en dus in actie komt, blijf je steken in het consumeren van informatie zonder het toe te passen in de praktijk.

Leiderschap is in actie komen

In actie komen? Ik deed het de beginjaren van mijn ondernemerschap te weinig. Natuurlijk pakte ik dingen die ik leerde over persoonlijke groei en ontwikkeling wel op, maar er zijn ook grote stappen nodig en die zet je zonder leiderschap over je eigen leven niet snel.

Wij zijn te druk bezig met kijken naar wat andere mensen over ons denken.

 • Zou ik dat wel doen?
 • Wat denken ze over mij?
 • Straks gaat het fout…
 • Ik laat iemand anders maar de eerste zet doen.

Vanaf onze geboorte horen we vele keren dat we niet goed genoeg zijn. De elite van boven probeert ons klein te houden, zodat we niet in actie durven te komen. Ze willen ons in het systeem houden, zodat het mooi overzichtelijk voor ze blijft.

 • Steek je hand op bij een vraag!
 • Je bent om 8:30 uur op je werk en om 17:30 uur ben je vrij (niet eerder!).
 • Meer verdienen = is meer belasting betalen!
 • Hypotheek afsluiten? Alsjeblieft, korting zodat we de kans vergroten dat je een hypotheek neemt.

En zo kan ik nog wel even door gaan. Ik was er klaar mee en kwam in actie. En dat is precies wat leiderschap vraagt: het ondernemen van actie.

Zet de stap tot leiderschap met een reden

Ik besteedde vele uren aan persoonlijke ontwikkeling en groei, wist heel veel, maar bleef onzeker. Ik sprak vaak in  vragende zinnen”. Hierbij moet je denken aan zinnen zoals: “Gaaf, dus zoals ik het zie moet deze campagne uitgeschakeld worden, want dan halen we maximale resultaten, toch….?

Ik kom uit een geweldige familie met een liefdevolle vader en moeder. Vooral mijn vader nam mij veel in bescherming en hij heeft nooit doorgehad dat het beschermen van kinderen er uiteindelijk voor kan zorgen dat ze altijd blijven leunen op andere mensen. Ik ga nog een persoonlijk verhaal schrijven over het feit dat ik daardoor altijd op zoek was naar bevestiging en zekerheid. Ik deed dat omdat ik het gevoel had niet goed genoeg te zijn, dat er altijd iemand mijn handje moest vasthouden of mijn keuze moest valideren. Maar…, nu ga ik niet zeggen dat dit alleen aan mijn opvoeding ligt.

Met het “ik ben niet goed genoeg gevoel” lopen alle mensen rond

Bevestiging

Ik moet altijd terugdenken aan Unleash The Power Within met Tony Robbins. Meer dan 10.000 man in de zaal en iedereen stak zijn hand op toen Tony Robbins vroeg: “Wie voelt zich niet goed genoeg?

Die bevestiging opende mijn ogen. Het is een b*llsh*tgedachten uit onze “primal age” en die gedachte bleef evolutie na evolutie na evolutie in onze hersens. Dat is ook de reden waarom veel mensen geen leiderschap nemen over hun eigen leven. Ze zijn bang voor fouten, durven geen keuzes te maken en de elite boven ons bekrachtigt dit gevoel door hun poging om ons klein te houden.

Toen ik besefte wat mij belemmerde bij het nemen van leiderschap wist ik dat het tijd was om met mijn vader om tafel te gaan. Hij reageerde ontzettend positief toen ik hem liet weten dat ik leiderschap wilde over mijn leven en dat hij mij niet meer continu in bescherming moest nemen. Ik gaf aan dat ik oud en wijs genoeg ben om eigen keuzes te maken. Vanaf die dag stonden alle poorten open om leiderschap te nemen over mijn leven.

Boost voor persoonlijke groei door het nemen van leiderschap

Het nemen van leiderschap had een enorme impact op mijn leven. Ik wist dat ik van niemand meer een bevestiging nodig had en eindelijk vrij kon bouwen aan het leven dat ik voor ogen had.

Juist door continu te werken aan mijn persoonlijke groei en ontwikkeling kreeg ik andere kanten van het leven te zien en werd het ook duidelijk wat ik nu echt op deze wereld te doen heb. De grote stappen die ik nam:

 • Certificeren tot High Performance Coach in San Diego door Brendon Burchard.
 • Me bekeren tot het christendom in een familie waar iedereen katholiek is.
 • Vrienden opgeven die mijn persoonlijke groei in de weg stonden.
 • Stoppen met andere “oude gedragskeuzes” die mij niet meer hielpen.

En ik blijf grote stappen nemen, omdat ik weet wat er mogelijk is in mijn leven als ik leiderschap neem en werk aan mijn persoonlijke groei.

Weg met die negatieve mensen (belemmering voor leiderschap)

Zojuist benoemde ik het al even, maar kijk alsjeblieft uit voor mensen die je terug willen trekken. Iedere keer weer als iemand begint aan zijn ondernemerschap hoort hij:

 • Zul je dat nou wel doen?
 • Wist je dat de meeste ondernemers de 2 jaar niet halen?
 • Waarom je goede baan opgeven? Ben je gek?
 • etc.

Mensen proberen je te ontmoedigen omdat jij een stap zet die zij niet durven te nemen. Soms gebeurt het uit jaloezie, maar vaak genoeg ook uit bescherming (denk aan je familie).

Dit is ook de uitdaging voor iedereen die leiderschap gaat nemen over zijn eigen leven. Je krijgt dan al snel door hoeveel mensen je proberen te belemmeren of hoeveel mensen eigenlijk negatief praten. Ga daar niet in mee, door je bijvoorbeeld als een slachtoffer te gedragen met opmerkingen zoals:

 • Ja maar, als ik dit zou hebben….
 • Omdat Marcel zich zo gedroeg…

Dit soort excuses staan haaks op leiderschap. Want bij leiderschap…

Leiderschap = JIJ bent verantwoordelijk

Ik wil niet van jou horen :

 • Ja maar, door deze situatie….
 • Omdat één van mijn klanten….
 • Ja, hier kan ik niks aandoen….
 • Dit is niet mijn schuld….
 • Als ik…

Zinnen zoals deze horen niet bij leiderschap. Leiderschap is je verantwoordelijkheid nemen en altijd het heft in eigen hand houden, je weet wel, voorin de bus zitten. Echte leiders wijzen nooit met de vinger naar iemand anders. Nee, zij zullen altijd leiderschap nemen.

Gaat iets fout? Dan zeg je zoiets als: “Ik neem de verantwoordelijkheid. Ik ga het in orde maken voor jullie!

Geen verwijten maken of andere mensen aanwijzen. Nee, verantwoordelijkheid nemen, leiderschap pakken en het probleem oplossen. Dat is hoe je echt werkt aan je leiderschap!

De eerste stap tot leiderschap?

Wanneer je vandaag de eerste stap tot leiderschap wilt zetten, dan moet je eerst jezelf afvragen wat de reden is waarom je nu nog geen leiderschap onderneemt.

 • Wat houd je tegen?
 • Ben je onzeker?
 • Geen reden tot…

Weet goed wat er in de weg staat tussen waar jij je nu bevindt en waar je naar toe wilt, het nemen van leiderschap. Bij mij was het onder andere de bescherming door mijn vader. Bij iemand anders kan het simpelweg zijn dat hij / zij ondernemer is geworden en dat iemand anders dat mogelijk heeft gemaakt. Deze situatie hoor ik nog vaak bij ondernemers: “even mijn partner vragen of ik akkoord kan geven op dit voorstel”

Wie is hier nou ondernemer? Jij of je partner?

Onderneem dus die eerste stap! Weet wat jou in de weg staat en onderneem meteen actie zodat je het niet gaat uitstellen.

Want weet goed: leiderschap is actie ondernemen en geen excuses maken!

Klaar voor leiderschap?

Wat is jouw eerste stap tot leiderschap? Ik ben ontzettend benieuwd!

Deel jouw eerste stap hieronder of wanneer je deze al hebt gezet, laat mij dan weten wat die eerste stap was.

Succes!

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.