fbpx

Motivatie voor werk gezocht? Slik deze Magic Pill!

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Motivatie voor werk gezocht? Slik deze Magic Pill!

Dus jij zoekt naar motivatie zodat je harder kunt werken?

Wees gerust,  na het lezen van dit artikel ben jij 100% gemotiveerd. Ik beloof het je!

Klinkt best wel pretentieus, vind je ook niet? Ik zal je maar snel vertellen waarom ik het allemaal zo “overdreven” breng.

Motivatie is zwak!

Yeah, dat lees je helemaal goed! Ik heb zelf ook wel een beetje moeite met de titel van dit artikel, maar ik weet gewoon dat deze titel aanslaat bij de meeste mensen. Mensen zijn namelijk altijd op zoek naar motivatie. Mijn reactie daarop is al direct: stop met zoeken naar motivatie.

Waarom motivatie zoeken zwak is? Als je op een bepaald moment niet de motivatie hebt om iets te doen, dan is het ook niet belangrijk genoeg voor jou. En misschien vraag jij je na het lezen van het eerste deel wel af of dit artikel je wel gaat helpen om motivatie ’te zoeken’? Jazeker, maar niet op de manier die jij verwacht.

De kortstondige motivatieboost

Ken je ze, de motiverende video’s en quotes ? Op zich is er niks mis mee, maar ze helpen je niet echt verder. Ze hebben hetzelfde kortstondige effect als:

 • een kop koffie, het geeft even extra energie;
 • een pijnstiller, het onderdrukt de pijn, maar geneest niet de kwaal.

Tabletten halen symptomen weg, maar niet de ziekte zelf.

Je traint jouw hersens om continu de symptomen van een lage motivatie weg te halen door steeds voor deze tijdelijke opties te kiezen. Stop daar mee en vind een échte oplossing, want…

De Magic Pill bestaat niet!

Ai, lok ik je met een magic pill en nu vertel ik je met droge ogen dat er geen magic pill voor motivatie bestaat. Ook alle andere dingen die je verzint, zorgen voor een zwakke motivatie. Weet je, je zoekt het vaak veel te ver weg. Als high performer en businesscoach weet ik heel goed waar motivatie vandaan komt en dat deel ook met iedereen die ik train.

Motivatie moet uit jezelf komen

Wij vinden dat er overal maar een “magische oplossing” voor moet zijn. Een magische oplossing voor:

 • blijheid
 • energie
 • gezondheid
 • spiermassa
 • aantrekkelijkheid
 • motivatie
 • etc

En de gevestigde orde bedient ons op onze wenken met producten die veelbelovend lijken, maar vaak is het toch echt te mooi om waar te zijn. Mijn advies is dan ook: alles maar dan ook alles wat je beter wilt, begint van binnenuit!

Alles wat je wilt komt van binnenuit

[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-14dod2y’ admin_preview_bg=”]

Mijn motivatie was ook laag…

Voordat ik een high performer was, ervaarde ik ook vele momenten met lage motivatie. Mijn ‘oplossing’ was dan al snel om een  ‘motivatievideo’ te bekijken of om op Instagram te kijken naar fanatiek sportende mensen die hun lichamen showen.

Als ik nu terugkijk, dan denk ik: “Wat zwak!”

Waarom had ik externe impulsen nodig om gemotiveerd te raken? Waarom kon ik die motivatie niet van binnenuit creëren, zodat die altijd bij mij had. Dus wat ging ik doen? Juist ja, motivatie van binnenuit zoeken.

Motivatie komt van binnen!

Wat is jouw reden om de dingen in het leven te doen die je nu aan het doen bent? Ben je simpelweg op zoek naar “meer geld” of ga je voor een hoger doel? Zoals ik al zei, heb ik mezelf er ook schuldig aan gemaakt. Mijn motivatie was eerst veel meer geld verdienen, gespierd zijn om meer aandacht te trekken en een dikke auto hebben zodat anderen respect voor me hadden.

Die motivatie? Die was ook zwak! Waarom?

 • Doel bereikt, motivatie weg.
 • Als het doel te ver weg is, is de motivatie dat vaak ook.

Daarom geweldige lezer, zorg dat je motivatie krijgt van de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Denk hierbij aan motivatie voor je:

 • gezondheid – ik sport nu ± 6x in de week omdat ik een gezond lichaam wil hebben en niet omdat ik een gespierd lichaam wil hebben waarmee ik aandacht trek van anderen.
 • hogere doel (missie) – ik werk nu omdat ik geloof in mijn missie en in mijn hogere doel dat ik voor ogen heb. Telkens wanneer mijn motivatie ook maar even afneemt, denk ik aan waarom ik het ook alweer doe en dat is iets anders dan mezelf motiveren op basis van geld.
 • relaties – wanneer ik merk dat mijn motivatie afneemt, denk ik aan mijn vriendin en hoe wij samen doelen voor ogen hebben die we graag willen bereiken. Door deze manier van denken raak ik direct weer gemotiveerd.

Als de motivatie je dan toch even in de steek laat, dan is de volgende tip ontzettend belangrijk:

Discipline beats motivatie

Deze heb je vast en zeker wel eens gehoord en het is de meest krachtige van allemaal. Als high performer coach weet ik dat het beter is om discipline te hebben dan motivatie. Er komen namelijk vaak genoeg momenten waarop je totaal geen motivatie hebt, terwijl er wel dingen moeten gebeuren.

Op zulke momenten zorgt discipline ervoor dat je alsnog de meters maakt die je anders niet zou maken. Dat moment dat je in de sportschool staat en nog 5 minuten langer een circuit moet afleggen, je motivatie kwijt bent, maar je vanuit discipline verdergaat.

Discipline is zo krachtig dat het je een beter persoon maakt. Discipline komt namelijk om de hoek kijken op momenten dat je voortdurend tegen die denkbeeldige muur loopt en er niet doorheen komt. Op die momenten zit je zo dicht tegen een identiteitswitch aan dat motivatie alleen niet sterk genoeg is. Je moet er doorheen! Je moet door je oude identiteit heen en knallend richting jouw nieuwe identiteit.

Daarom discipline!

Discipline komt binnen wanneer je oude identiteit aan het klagen is 

[av_hr class=’invisible’ height=’30’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-o46osa’ admin_preview_bg=”]

Nee, motivatie en discipline zijn niet eenvoudig!

Ik weet één ding: wanneer je dit leest over discipline en motivatie dan denk je: “Ja, maar jij hebt makkelijk praten!”

Nee hoor, je wilt niet weten hoe vaak met mijn motivatie en discipline worstelde en dan vooral met het gebrek daaraan. Ik had vele momenten dat ik er echt even goed doorheen zat en dat ik echt niet meer verder wilde. Gooi me maar op de bank, Playstation aan en laat me alsjeblieft met rust….

Heel af en toe komt die oude identiteit nog om de hoek kijken. Die oude identiteit die mij dan probeert te verleiden om mezelf te “downgraden” van huidige identiteit naar oude identiteit. Op zulke moment ben ik blij met het ‘disciplinestemmetje’ in mijn hoofd, waardoor ik begrijp dat ik gedisciplineerd dien te zijn om te blijven bij de identiteit die op dat moment bij mij past. Enkel zo kan ik continu werken aan mijn persoonlijke groei en aan mijn leven als een echte high performer.

Het is een weg van continue discipline en jezelf blijven trainen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, groei en mindset, zodat je stapje voor stapje een beter en gedisciplineerd mens wordt.

Daarom vind ik motivatie zwak…

Ik wil met het volgende dit artikel afronden: persoonlijk vind ik motivatie zoeken zwak. Het geeft een idee dat iemand bepaalde dingen moet doen die hij echt niet wil doen. Ik vraag me op zulke momenten dan ook wel af of je wel het juiste ding aan het doen bent.

Als je continu niet gemotiveerd bent om te werken, in loondienst of als ondernemer, waarom blijf je dan doen wat je doet? Wat is simpelweg het nut van het doen van dingen die je niet leuk vindt?

Zoals ik al zei heb ik ook wel momenten van lage motivatie. Motivatievideo’s, quotes, alcohol, chocolade, chips en junkfood zijn geen oplossing! Het zijn allemaal tijdelijke oplossingen, eenmaal uitgewerkt zit je weer in hetzelfde schuitje. Zoek daarom naar de oorzaak en vraag jezelf af of hetgeen wat je op dat moment doet nog wel het ding is wat je echt leuk vindt om te doen.

Succes met je weg naar motivatie discipline

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.