fbpx

Ondernemersvaardigheden? De 7 belangrijkste vaardigheden voor ondernemers

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Ben jij een startende ondernemer en vraag jij je af welke ondernemersvaardigheden belangrijk zijn? Ben je druk bezig met jouw persoonlijke ontwikkeling en groei en vraag jij je af welke ondernemersvaardigheden jou nog succesvoller kunnen maken?

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ondernemersvaardigheden die ik al no-nonsense coach dagelijks toepas en waar ik ook over heb geschreven in mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger.

Ready? Here we go!

Waarom zijn ondernemersvaardigheden belangrijk?

De meeste ondernemers rollen in het ondernemerschap door een uit de hand gelopen hobby of passie. Ik startte in 2011 mijn onderneming op vanuit een grote passie voor social-mediamarketing en online marketing. Ik stond meteen met 1-0 achter, omdat ik nooit de juiste vaardigheden als ondernemer leerde en ook niet uit een ondernemersfamilie kwam. Herken je dat?

Zorg dus dat je meteen aan je ondernemersvaardigheden gaat werken als je als ondernemer start en liefst nog daarvoor. Als high performance coach weet ik als geen ander dat je zonder ondernemersvaardigheden heel goed je best moet doen om het maximale uit jouw onderneming te halen.

Tijd dus om in mijn persoonlijke ondernemersvaardigheden te duiken die belangrijk zijn voor iedere ondernemer.

#1 Ondernemersvaardigheid: Leiderschap

Alles begint in jouw leven en dus ook in jouw ondernemerschap bij leiderschap. Ben jij liever passagier dan chauffeur in de bus, dan kan ik je direct al vertellen dat het ondernemerschap een ware rollercoaster voor je wordt.

In mijn eerste jaren als ondernemer miste ik iedere vorm van leiderschap en juist dan komen er veel dingen op je af. Denk aan klanten die niet bij je passen, administratie, investeringen die je moet doen en ga zo maar door. Ik liet me vaak beïnvloeden door de meningen van anderen. Hoewel ik zeer gedreven was als ondernemer en goede intenties had, maakte ik mijn keuzes nooit 100% vanuit mezelf.

Leiderschap laat je groeien

Deze manier van ondernemerschap brengt je nergens, want weet je nog, je zit niet zelf achter het stuur. Een ander stuurt jou en dat gaat vaak goed, maar ook heel vaak helemaal niet. Als jij ervoor kiest passagier in die bus te blijven, overkomt het leven en ondernemen je.

Toen ik begreep dat ik geen leiderschap over mijn leven nam en dat ik accepteerde wat er allemaal gebeurde in mijn leven, maakte ik de keuze om zelf leiderschap te nemen. Je hoort mij nooit excuses maken. Leiderschap betekent dat je niet in de slachtofferrol gaat zitten, maar juist dat je zegt: “I fucked it up! I will fix it!”

Wanneer je werkt aan de ondernemersvaardigheid leiderschap, zul je zien hoe snel je verder groeit. Ik ben mijn businesscoach in die tijd dankbaar dat hij mij deze vaardigheid heeft geleerd.

#2 Ondernemersvaardigheid: Discipline

Hoe gedisciplineerd ben jij in het leven? Laat jij je snel afleiden en ben je continu naar motivatie aan het zoeken? Of weet jij precies waarom je op deze wereld bent en wat je doelen voor iedere dag zijn?

Discipline is een belangrijke ondernemersvaardigheid die je echt verder helpt. In ons leven lopen we vaak tegen lage motivatie aan en waar de motivatie ophoudt, moet discipline het overnemen. Zonder discipline beland je al snel op de bank, drink je net te veel alcoholische drankjes of pak je toch die zak chips.

Toen ik voor mezelf begon in 2011 had ik een appartementje met drie kamers: slaapkamer, woonkamer en werkkamer. Mijn kameraden die in het weekend bij mij kwamen, vroegen zich altijd af: “Hoe krijg jij het voor elkaar dat jij niet steeds voor de tv springt wanneer jij thuis werkt?”

Mijn antwoord was altijd simpel: “Ik weet waar ik het voor doe en ik weet hoe belangrijk mijn passie voor mij is.”

Weet wat je wilt

Ik weet dat ik zoveel meer voor deze wereld kan betekenen. Met mijn kennis kan ik zoveel ondernemers helpen op business- en levensgebied. Waarom zou ik mij dan laten afleiden door externe impulsen? Waarom zou ik juist niet het volledige uit mijn dag halen zodat ik een positieve invloed kan hebben op de wereld?

Die gedachten zorgen ervoor dat ik altijd mijn discipline terug kan halen. Het maakt niet uit waar het om draait bij mijn discipline:

 • Sportdiscipline: ook al heb ik geen zin om te sporten, ik wil dat mijn lichaam gezond is zodat ik dagelijks bruis van energie en mij gelukkig voel.
 • Werkdiscipline: mijn vriendin heeft mij op mijn A-game nodig. We willen samen de wereld rond en vele mensen helpen op het gebied van business, gezondheid en ondernemerschap. Let’s go!
 • 5:00 uur wakker worden discipline: het is een nieuwe dag waarop ik vele mensen kan helpen! Tijd om uit bed te gaan en niet langer mijn tijd slapend voorbij laten gaan.
 • Routinediscipline: door mezelf te houden aan mijn dagelijkse routine, ben ik superproductief.

Weet wat jouw gedisciplineerd houdt. Want besef goed dat je continu getest wordt op hoe sterk jouw discipline is.

#3 Ondernemersvaardigheid: Zelfvertrouwen

Of zelfvertrouwen een ondernemersvaardigheid is? Op jezelf vertrouwen kun je leren en dus is het een vaardigheid. Veel mensen en ondernemers hebben een tekort aan zelfvertrouwen. Dat is jammer, want men weet vaak niet hoe eenvoudig het is om zelfvertrouwen te krijgen.

Laten we eerst dit tackelen:

 • ik ben niet goed genoeg = een universele gedachte die iedereen heeft
 • ik wil altijd alles perfect doen = een valkuil van iedere passionist, perfectie bestaat niet dus stop er mee

Ik ben niet goed genoeg is een gedachte die niet van jou is (stop ermee!)

Oké, cool! Dat hebben we alvast getackeld.

Zelfvertrouwen gaat om 1 eenvoudig ding en het woord zegt het al “zelf” “vertrouwen”. Wanneer jouw zelfvertrouwen laag is, betekent het dat jij jezelf niet vertrouwt.

Jezelf niet vertrouwen komt veelal door het volgende: je maakt afspraken met jezelf die je niet nakomt.

Als je dat vaak genoeg doet, neemt je zelfvertrouwen steeds een beetje af zonder dat je het zelf merkt. Een businesscoach leerde mij dat zelfvertrouwen vanuit jezelf moet komen door het simpelweg afspraken maken met jezelf en deze nakomen.

Zelfvertrouwen is het nakomen van afspraken met jezelf

#4 Ondernemersvaardigheid: Productiviteit

 • Controleer je social media en WhatsApp het eerste als je uit bed komt?
 • Lees je in de ochtend de krant of je mailbox?
 • Werk je uren aan een stuk door zonder pauze?
 • Maak je lange dagen?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je antwoord op slechts 1 van deze vragen ‘ja’ is, dan neemt je productiviteit al aanzienlijk af. Wat doet het met je productiviteit als er meer ja’s waren denk je? Als personal coach help ik mensen onder andere met hun productiviteit. Ondernemers beseffen nauwelijks dat alle afleiding in de vorm van social media, mail, telefoontjes, nieuws, radio en ga zo maar door, de productiviteit ernstig aantast.

Daarom is productiviteit een ontzettend belangrijke ondernemersvaardigheid. In mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger laat ik jou stap voor stap zien hoe jij het optimale uit jouw dag kunt halen zonder vele uren te verspelen aan onnozele dingen.

 

#5 Ondernemersvaardigheid: Nee zeggen

Ondernemers zeggen te vaak “ja”. In ieder geval, dat deed ik voorheen altijd. Mijn mindset was ingesteld op schaarste en dat ik daarom beter maar in de avonden kon doorwerken zodat ik maandelijks voldoende inkomen realiseerde.

Enkel was deze gedachtengang totaal verkeerd. Schaarste bestaat er namelijk niet in deze wereld. Er is een overvloed aan geld, liefde, geluk en ga zo maar door.

Van alles in de wereld is een overvloed

Ik kom wekelijks ondernemers tegen die nooit ‘nee’ zeggen en daardoor een succesvol bedrijf hebben maar bijvoorbeeld een slechte relatie of gezondheid. Zo’n levensstijl maakt je op korte termijn misschien gelukkig, maar niet op lange termijn. Het is daarom tijd dat je begrijpt dat er geen schaarste bestaat in deze wereld en ook dat wanneer je “ja” tegen het ene, je “nee” tegen het andere zegt. Besef dat er meer is dan enkel ondernemen in het leven.

Ja zeggen tegen het ene, betekent nee zeggen tegen het andere

#6 Ondernemersvaardigheid: spiritueel zijn

“How, wacht eens even Wouter, gaan we nu zweverig praten?”

“Nee, zeker niet!”

Spiritualiteit heeft helemaal niks te maken met zweverig gedoe. Spiritualiteit heeft alles te maken met je mindset. En jij en ik begrijpen dat het hebben van de juiste mindset de nummer-1-factor is van een succesvolle onderneming.

Veel ondernemers varen blind op een businesscoach die ze enkel helpt met hun business. Wat ze niet inzien, is dat ze vaak al de benodigde kennis hebben voor een gezonde onderneming, maar dat hun mindset niet zo gezond is. Ondernemers zijn namelijk vaak gestresst, hebben geen gevoel van voldoening, denken in schaarste, zijn angstig en ga zo maar door.

Spiritualiteit zorgt ervoor dat je als ondernemer ontspannen bent, weet dat je goed genoeg bent en dat je op deze wereld bent om mooie dingen te creëren.

Grote leiders zijn spiritueel

Zelf was ik eerst totaal niet spiritueel aangelegd. Al die dingen zoals yoga, meditatie, affirmaties, ochtendroutines en ga zo maar door, dat leek mij echt iets voor de zweverige ondernemer die in de shit zat. Totdat ik erachter kwam dat iedere grote leider veel tijd besteedt aan spiritualiteit.

En het is ook niet gek, als je mindset de verkeerd is, gaat je bedrijf ook de verkeerde kant op. Veel ondernemers denken dat ze iedere keer een  nieuwe marketingstrategie nodig hebben, ze zien niet in dat zijzelf het probleem zijn.

Daarom is mijn advies om jezelf eens te verdiepen in deze pagina over spiritualiteit. Stel jezelf eens open voor de mogelijkheden en wat het voor jou zou betekenen als je:

 • meer focus hebt
 • ontspannen onderneemt
 • stressvrij bent
 • weet waarom je op deze wereld bent
 • en ga zo maar door

#7 Ondernemersvaardigheid: Dankbaar zijn

Dankbaarheid maakt onderdeel uit van spiritueel zijn. Toch wil ik deze ondernemersvaardigheid een eigen plekje geven omdat het zo ontzettend belangrijk is.

Dankbaarheid zorgt ervoor dat jij je dagelijks beter voelt. Dankbaarheid is de nummer-1-ondernemersvaardigheid (ook al staat die op 7) waar je iedere dag even tijd voor moet nemen.

Als je in een flow van stress zit, je onvoldaan voelt of niet kunt genieten van het proces, dan weet je dat het tijd is om meer dankbaarheid te tonen. Mijn eerste jaren van ondernemerschap bestonden voornamelijk uit rennen van doel naar doel. Ik wist zeker dat ik gelukkiger zou worden naarmate ik meer zou verdienen. Enkel toen de dag daar was  dat ik één van mijn allerhoogste omzetten behaalde, voelde ik mij helemaal niet gelukkig.

De droom was gebroken, meer verdienen staat niet gelijk aan gelukkiger zijn

Ik kreeg toen pas door hoe dom ik aan het ondernemen was. Continu was ik namelijk vooruit aan het kijken en daardoor genoot ik niet van het proces. De presentaties die ik verzorgde, de ondernemers die ik coachte als businesscoach, de uitstapjes die ik maakte en ga zo maar door, ik beleefde er geen lol aan.

Ik kreeg dit enkel pas door toen ik inzag dat geld je niet gelukkig maakt. Want al dat geld had ik op dat moment helemaal niet nodig. Het ging regelrecht de spaarrekening op.

Werken aan je dankbaarheid

Dankbaarheid kan voor mij zijn:

 • het wakker worden naast mijn vriendin
 • de vogels die buiten fluiten
 • de glimlach van een onbekende die ik tegenkom op straat
 • het geweldige mooie huis waar ik in leef
 • mijn vrijheid als ondernemer

Dankbaarheid is overal. Het is belangrijk om een vast moment op de dag te pakken om je er ook bewust van te zijn, bijvoorbeeld in de ochtend wanneer je uit bed komt en in bed voordat je gaat slapen. Sluit dan je ogen, haal drie momenten van dankbaarheid naar voren, ervaar het, herleef het, voel het en ervaar wat dat met je mindset en gemoedstoestand doet.

Neem er altijd even de tijd voor en maak er geen race van. Dankbaarheid heeft tijd nodig om je ziel binnen te gaan. Dan werkt het pas echt!

Dus vanaf vandaag: wees meer dankbaar

Aan de slag met de ondernemersvaardigheden

En? Welke ondernemersvaardigheid is jouw favoriet? Als je wilt werken aan je ondernemersvaardigheden adviseer ik om je te verdiepen in de mogelijkheden van coaching. Klik hier voor meer informatie over coaching of wanneer je nog niet klaar bent voor een coach, bestel dan mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.