fbpx

Passie kwijt? Zo ontdek je jouw passie opnieuw

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Zet jij jouw wekker gemiddeld vier keer op snoozen omdat je geen zin hebt om aan jouw dag te beginnen? Heb je niet de energie en behoefte om dingen te ondernemen met jouw vrienden? Dient de middagdip zich steeds vroeger aan?

Dan ben je iets kwijt: jouw passie!

No worries, ik ga je precies vertellen hoe jij jouw passie terugvindt, zodat je weer kunt leven vol voldoening en jouw hoogste potentieel en beste performance bereikt op alle gebieden van jouw leven.

Klinkt geweldig?
Let’s go!

Ps. Heb jij mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld?

Volg je hoogste positieve gevoelens

Tot 2017 was mijn grootste passie online marketing, maar ik merkte dat mijn freelance werk me niet meer gelukkig maakte. Ik wist toen ook even niet meer goed wat ik nou wel leuk vond om te doen. Ik las tientallen boeken over persoonlijke ontwikkeling, ging naar seminars wereldwijd en luisterde naar podcasts en luisterboeken om er zo achter te komen wat er aan de hand was. Mijn conclusie was dat ik mijn passie was kwijtgeraakt en dat kwam doordat ik niet mijn ware potentieel benutte. Ik besefte dat ik de wereld zoveel meer kon bieden dan enkel marketingkennis. Ik zag opeens in dat ik al een jaar niet mijn hoogste positieve gevoelens volgde.

Door deze shift in persoonlijke ontwikkeling kwam ik erachter dat ondernemers trainen op het gebied van online marketing me wel ontzettend gelukkig maakte en strategiesessies met bedrijven ook. En toen ik bedacht dat ik juist ook meer op het gebied van business coaching wilde doen, maakte me dat nog gelukkiger.

Voilà! 

Dat samen gecombineerd bracht me op het idee dat ik meer wilde gaan doen met high performance (een term die mij toen nog onbekend was). Ik zag in hoe ontzettend belangrijk het is om aan jezelf te werken, je gezondheid, relaties, mindset en ga zo maar door. Opeens kreeg ik dus door, dat wanneer ik mijn hoogste positieve gevoelens zou gaan volgen, ik mijn passie weer zou vinden:

 • high performance coaching
 • business coaching
 • online marketing

Opeens kreeg ik dus door, dat wanneer ik mijn hoogste positieve gevoelens zou gaan volgen, ik mijn passie weer zou vinden

Nu zijn dus de vragen aan jou: Waar krijg jij op dit moment de hoogste positieve gevoelens van? En hoe maak je daar daadwerkelijk jouw passie van? 

Schiet nu niet in de angst en elimineer niet meteen jouw dromen en positieve gevoelens. Weet dat je van iedere passie ook daadwerkelijk een serieus leven kunt maken. Naast dit eerste punt zijn er ook andere belangrijke dingen.

Voldoende rust

De passie is er misschien wel, maar de rust ontbreekt. Voldoende slaap is zo ontzettend belangrijk voor iedereen. Wanneer je voor een langere tijd te weinig slaap krijgt, zul je merken dat het gevolgen heeft voor de passie in je leven.

Wanneer je voor een langere tijd te weinig slaap krijgt, zul je merken dat het gevolgen heeft voor de passie in je leven

Hetzelfde geldt als je juist jouw passie bent kwijtgeraakt. Je hebt slaap nodig om erachter te komen wat je echt geweldig vindt om te doen in jouw leven. Niemand kan op een normale manier functioneren wanneer hij te weinig slaap krijgt.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat een langere tijd minder dan zeven uur per nacht slapen dezelfde uitwerking heeft op je cognitieve geheugen als vier glazen alcohol. Dat maakt toch duidelijk dat je minimaal zeven uur echte slaap nodig hebt.

Een uur voordat je gaat slapen stop je met de blauwe schermpjes (mobiele telefoon, computer en tv), daarna ga jij je rustig voorbereiden om naar bed te gaan, zodat je 7 uur en 30 minuten voordat jouw wekker weer gaat in bed ligt. Je lichaam heeft immers tijd nodig om in een diepe slaap te komen.

Je zult merken dat wanneer je voldoende slaap krijgt, je weer fitter zult zijn en daardoor ook weer meer zin hebt in het leven en het volgen van jouw passie. Dus vanaf nu: voldoende slaap!

Journaling

Nog vaak hoor ik tijdens de intakes voor mijn 1-op-1 high performance coaching dat vele mensen zich nog niet bezighouden met journaling. Persoonlijk vind ik journaling ontzettend belangrijk.

Ik journal iedere dag over:

 • waar ik dankbaar voor ben;
 • wat er goed ging en hoe ik dit vaker kan doen;
 • wat er minder goed ging en wat ik ervan kan leren;
 • de doelen in mijn leven.

Journaling lijkt op een dagboek. Door goed gebruik te maken van een journal, kun je reflecteren op hoe je in het leven staat. Zo kun je van jezelf leren en begrijpen waarom je bijvoorbeeld de laatste week zo vermoeid of chagrijnig was.

Door goed gebruik te maken van een journal, kun je reflecteren op hoe je in het leven staat. Zo kun je van jezelf leren en begrijpen waarom je bijvoorbeeld de laatste week zo vermoeid of chagrijnig was.

Journaling heeft voor mijzelf al ontzettend veel betekend. Zo was ik zelf altijd een week van tevoren al zenuwachtig voor het spreken tijdens een evenement. Ik stelde me dan vaak vragen in mijn hoofd die begonnen met “wat als…..”. Grappig genoeg zag ik dat die “wat als….”-vragen nooit uitkwamen en daarom nam ik mezelf voor om deze momenten voor mezelf te noteren. Als ik dan een volgende keer weer denk “wat als…”, blader ik in mijn journal terug naar die dag dat ik het ook dacht. En zo zal ik dan inzien dat ik deze gedachten niet hoef te hebben.

Journaling dus…, een mooie manier om erachter te komen wat je echt leuk vindt om te doen, om vervolgens te kijken hoe je die dingen vaker kunt gaan doen. Je komt er natuurlijk ook achter wat je niet leuk vindt en wat je valkuilen zijn, waardoor je ervoor kunt zorgen dat je juist minder van deze dingen gaat doen.

Dromen en visualiseren

Droom je wel eens? Heb je wel eens van die dagen dat je heerlijk aan het dagdromen bent en denkt aan de mooiste dingen? Wat als deze dingen zouden uitkomen, hoe zou jouw leven er dan uitzien?

We moeten allemaal weer meer gaan dromen en visualiseren. Wat zijn jouw doelen in het leven? Visualiseer je hierover?

Iedere ochtend pak ik een moment van visualisatie waarin ik mijn dromen ‘in beeld’ breng:

 • sprekend voor 16.000 mensen in een zaal;
 • het droomhuis aan de zee waar ik samen met mijn vriendin retreats organiseer;
 • de mensen die ik 1-op-1 coach en de vrije tijd die we besteden aan exotische dingen.

Dromen, wij gunnen onszelf er te weinig tijd voor. We denken in kadertjes en maken onszelf bang door te denken in angsten en problemen en laten ons daardoor weerhouden van het volgen van onze passie.

Wil jij jouw passie weer vinden? Begin dan met het inplannen van dagelijkse momentjes om te dromen en te visualiseren. Doe het iedere dag, houd het vol en weet dat je alles waar je over kunt dromen ook werkelijkheid kunt maken.

Dus droom! Denk niet in angsten! Alles is mogelijk! Leef je passie na!

Breng je passie in praktijk

Wat vind je nou echt leuk om te doen? Wat is nou echt jouw passie? Weet je het? Doe het dan ook! Breng je passie iedere dag weer in praktijk. Niets of niemand kan je tegenhouden, dus ook niet:

 • de mening van andere mensen;
 • jouw diepste angsten;
 • situaties om je heen;
 • en ga zo maar door…

Is het niet mogelijk is om jouw passie direct in de praktijk te brengen, ga er dan over dromen en visualiseren. Maar doe één ding en dat is ACTIE ONDERNEMEN. Laat je nooit weerhouden van jouw passie, hoe gek die misschien ook klinkt in de oren van andere mensen.

We weten immers allemaal dat je volop geld kunt verdienen met…

 • tafelservetten vouwen;
 • computergames spelen;
 • mensen voordoen hoe je make-up opdoet;
 • en ga zo maar door.

Wees dankbaar

We zijn ons er vaak niet bewust van hoeveel we al bereikt hebben in ons leven. Ik heb minstens één jaar in mijn leven gehad waarin ik totaal niet dankbaar was. Ik had een doel voor ogen en alleen door dat doel te behalen in mijn leven zou ik dankbaar zijn. Compleet dom! Je dient iedere dag dankbaar te zijn dat jij jouw passie mag naleven. Wees dankbaar voor alles en ga niet zeggen:

Ik ben dankbaar als ik

 • meer dan 100 mensen hebt gecoacht;
 • twintig kilo ben afgevallen;
 • financieel omafhankelijk ben;
 • meer dan € 250.000,- per jaar verdien.”

Nee, je bent dankbaar dat je er mag zijn! Je bent (hoop ik na het lezen van dit artikel) bezig met het uitoefenen van jouw passie. Natuurlijk zijn er tijden dat het minder leuk is en dat je struggles ervaart, besef dan dat je dankbaar moet zijn dat je hier mee aan de slag mag gaan. 

Deel het met andere mensen

Oh yeah, I love this one! Deel je passie met andere mensen.

Laat je er niet van weerhouden om met vrienden te praten over de dingen die jij echt geweldig vindt om te doen. We moeten onze passie niet onderdrukken omdat we denken dat andere mensen die passie raar vinden. Mensen die van je houden en mensen die bij je passen zullen jouw passies geweldig vinden! Is dat niet zo, dan moet jij jezelf afvragen of je deze mensen om je heen wilt hebben.

Bij elke 1-op-1-coachingsessie moedig ik mijn coachees aan! Ik laat ze zien hoe goed ze bezig zijn en dat ze dankbaar mogen zijn voor de dingen die ze bereiken in hun leven. Juist doordat ze worden aangemoedigd, zien zij zelf nog beter in hoe geweldig en leuk hun passie is.

Deel daarom jouw passie met andere mensen. Vier jouw successen, hoe groot of klein ze ook zijn! Laat je passie echt leven en zoals ik al zei: onderdruk het niet. Jouw passie mag er zijn en ik moedig je aan om er zoveel mogelijk tijd aan te besteden.

Jouw passie gevonden?

Ik ben zo ontzettend benieuwd of jij jouw passie hebt (terug)gevonden na het lezen van dit artikel. Laat hieronder een reactie achter, laat me weten of jij jouw passie terug hebt gevonden en zo niet….laat me dan weten waar jij echt ONTZETTEND VEEL energie van krijgt. Ik weet dan 100% zeker dat jij jouw passie terug gaat vinden.

Succes!

Ps. Heb jij mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld?

passie-terugvinden-door-hem-te-volgen Passie-terugvinden-door-te-gaan-journalen Passie-kwijtraken-door-te-weinig-slaap

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.