Persoonlijk verhaal #2: Wie ben ik, wat kies ik?

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook

Wat geniet ik nog heerlijk na van de vele reacties die ik kreeg van zowel onbekende mensen, als van vrienden, familie en kennissen. Waarop ik reacties heb gekregen? Op mijn Persoonlijk verhaal #1: het masker afzetten

In dit eerste persoonlijke verhaal gaf ik de lezer een kijkje in mijn verleden en liet zien waarom het tijd werd op mijn masker af te zetten. Dat maakte bij veel mensen wat los, omdat velen maar één kant van mij kennen en nu ook andere kanten zagen.

“Braaf, dapper” “Dat wist ik niet van jou” en ga zo maar door

Dat waren de reacties op eigenlijk iets heel gewoons: mezelf zijn.

Ik zeg ‘iets heel gewoons’, maar wij leven in een wereld waarin het helemaal niet zo heel gewoon is om onszelf te zijn. Wij geven ons niet zomaar bloot. Dit brengt mij dan ook op mijn tweede persoonlijke verhaal…

Wie ben ik, wat kies ik?

In deel één las je al dat mijn leven een enorme rollercoaster was. Deze rollercoaster gaf ik nog een extra swing toen ik mij volledig ging storten op persoonlijke ontwikkeling en groei. Dat zorgde ervoor dat ik even niet meer wist wie ik nou daadwerkelijk was.

Sterker nog: ik wist niet meer wat ik wilde…

Ik was eraan gewend om me te laten beïnvloeden door anderen. Zo erg, dat ik soms rechtsaf ging waar het eerst mijn gedachte was om linksaf te gaan, alleen maar omdat ik de mening van anderen belangrijker vond. Mijn gevoelens waren ook net een jojo, de ene keer ontzettend positief en opeens weer heel negatief. Hoe kon het nou zijn dat ik me twee weken ontzettend lekker voelde en daarna mijn bed niet meer uitkwam?

Een lange tijd begreep ik deze emoties niet, totdat ik mezelf ging verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ik kwam er al snel achter dat ik altijd mijn hoogste positieve gevoelens moet volgen. Deze hoogste gevoelens komen uit ons hart en ons hart weet altijd wat het beste voor ons is.

Maar laten we eerlijk zijn…, we negeren deze gevoelens. Heel vaak zegt ons hart ‘niet doen!’ en doen we het toch…

We maken zoveel keuzes…, en de meeste keuzes die we maken zijn verkeerd

Waarom volgen we niet allemaal ons gevoel?

Nou het antwoord op deze vraag is vrij simpel:

  • er wordt ons geleerd om in schaarste te denken
  • we krijgen continu te horen dat we niet goed genoeg zijn

We kennen allemaal de commercials wel met mooie mensen en mooie spullen. Stiekem denken we dat ze ons niet beïnvloeden, maar verbeeld je niks, dat doen ze namelijk wel. Door deze brainwash volgen we niet meer onze hoogste positieve gevoelens. In plaats daarvan zijn we bang iets mis te lopen (schaarste), waarvan we ‘denken’ dat we het nodig hebben om ons beter te voelen. Grote kans dat je na het lezen van dit persoonlijke verhaal je gevoel niet gaat volgen. Mensen omschrijven het als zweverig, universum b*llshit etc”

Cool, ik accepteer je mening en gedachten, maar accepteer het dat grote bedrijven er belang bij hebben jou een gemiddeld leven te laten leven met een 9-5-job die je niet gelukkig maakt.

Maar wat moet ik anders? Als er geen geld in het laatje komt, beland ik op straat

Laat die gedachten gaan, neem 100% leiderschap over je eigen leven en kies voor je hoogste gevoelens.

Spiritualiteit was / is dan ook mijn uitkomst

Ik geef toe, het klinkt makkelijker dan het is, 100% leiderschap nemen over je eigen leven. Sterker nog, de meeste mensen praten over leiderschap, maar doen er niks mee. Practice what you preach!

Zelf zat ik ook in dit schuitje

In 2011 startte ik als ondernemer en had al mijn schepen achter me verbrand, waardoor ik 100% moest leven van het inkomen dat ik uit mijn onderneming haalde. Alles was nieuw en leuk en ik was een ontzettend gedreven en positive-mind-thinking ondernemer. Ik was een echte “JA-man” want ik zei op vrijwel iedere uitdaging “JA!”. Ik werkte tot ’s avonds laat door, want zo hoort dat in de ondernemerswereld “#HUSTLE”, Gary Vaynerchuck was dan ook mijn rolmodel (gesproken over niet jezelf zijn) en ik zat in de race van gelddoel naar gelddoel.

€ 5.000 per maand behaald? Mooi! Op naar € 10.000 per maand. Behaald? Mooi! Op naar € 15.000 per maand! Behaald? Mooi! Op naar € 20.000! etc. Supergaaf zulke doelen, vooral als je mensen zoals “Grant Cardone” volgt. Voor de meeste mensen waarschijnlijk onbekend, maar het is een ondernemer die ontzettend veel geld verdient, een privéjet heeft etc etc. Leuk rolmodel in die tijd, maar…, niet zo slim voor mijn mindset. Ik weet nu dat al die ‘mooie spullen’ geen enkele waarde hebben. Voldoening en liefde vind je 100% in jezelf.

Externe focus en control freaks

I practice what I preach, en pauzeer na iedere 50 minuten werken. Tijdens zo’n pauze in het schrijven van dit verhaal was ik buiten aan het wandelen met mijn vriendin Victoria. Ze vroeg me waarover ik aan het schrijven was en ik had het met haar onder andere over hoe extern georiënteerd mensen vaak zijn. En daar schuilt het allergrootste gevaar. Je hebt totaal geen controle over externe factoren. Dat is ook de valkuil van control freaks. Geef het alsjeblieft op en ga je 100% intern focussen.

Mijn vader, van wie ik zo ontzettend veel van houd, is ook een control freak. Dat zorgt ervoor dat hij continu een rollercoaster van emoties beleeft, omdat hij grip probeert te krijgen op iets wat niet binnen zijn bereik ligt. En zo ken ik nog genoeg andere mensen die continu controle willen houden over externe zaken.

Stop er alsjeblieft meteen mee. Ik leerde eerst 100% geluk uit mezelf te halen, zonder me te laten beïnvloeden door andere mensen of  activiteiten en zonder daar bezittingen voor nodig te hebben.

Dat betekent wel keuzes maken, zoals…

Geen tv, nieuws of radio

Alle tv-programma’s zijn fake en daarnaast is nieuws op radio en televisie totaal onbetrouwbaar en hartstikke schadelijk voor je gemoedstoestand.

Off-topic maar toch belangrijk: Toen ik 2 jaar geleden in Barcelona was, vond er op 10 minuten afstand van mijn hotel een zware terroristische aanslag plaats. Kort daarna belde het nieuws of ze mij mochten interviewen. Ik gaf aan dat ik veilig in mijn hotel zat en niks van de aanslag had meegekregen. Daarop antwoordden ze het volgende: “Wouter, geen probleem dat je het niet hebt gezien. Verzin gewoon iets…”

Hoezo fake en op een negatieve manier beïnvloeden?

Daarom ben ik vele jaren geleden al gestopt met tv, nieuws en radio. TV is nu Netflix only, zodat we daar zelf kunnen kiezen wat we kijken zonder invloed van reclame. Radio is nu Spotify, zodat we ook daar geen reclames en nieuws horen. ’s Ochtends zijn er meditatie en stilte in plaats van social media.

Waarom deze keuze? Zoals ik al zei, wil ik geen rotzooi en ongein consumeren. Ik wil zijn wie ik echt ben, zonder de invloeden die mij niet helpen in dit proces en mij al helemaal niet gelukkig maken als persoon.

Social media en WhatsApp-ongein

Op social media ben ik alleen nog actief met het delen van eigen meningen en activiteiten om zo mensen te inspireren. Consumeren doe ik al een lange tijd niet meer, want het is één grote schreeuw om aandacht van anderen. De likes, de reacties en ga zo maar door, het heeft totaal niks te maken met “wie je echt ben” want je plakt simpelweg een mooi filtertje over je foto zodat mensen denken “Wauw, mooi zeg!” Zelf ben ik op dit moment enkel actief op Instagram (volg hier ± 15 mensen selectief waarvan ik wil leren), daarnaast heb ik Storytel om de juiste boeken te luisteren als ik in de auto zit of andere momenten als ik mijn tijd goed wil besteden.

O ja, dan WhatsApp nog even: Ik ben klaar met WhatsApp. Er zit totaal geen diepgang in de WhatsAppwisselingen. Doe mij gewoon lekker een real-life talk met mensen die echt iets te vertellen hebben. Wanneer ik bij familie ben, kies ik er ook voor om de mobiele telefoon niet bij mij te hebben, zodat ik 100% met mijn aandacht bij de mensen.

Veel mensen zien mij nu deze afwijkende keuzes maken en proberen mij op andere gedachten te brengen.

“Wouter, doe je daar wel goed aan?”

“Waarom doe je zo “gek” Wouter, dat doet toch niemand anders!”

“Ha, ha, weet je hoeveel mensen dat al hebben geprobeerd Wouter? Doe het toch niet.”

En dan je vrienden….

Heb jij wel eens goede gesprekken met vrienden, echte gesprekken met diepgang? Ik hoor van zoveel mensen om mij heen dat een vriend of vriendin om raad vraagt en vervolgens niks met die raad doet.

Waarom zeg je die vriendschap niet op? 

“Wauw Wouter, hoe kun je dat zeggen? Ik ga toch niet zomaar mijn vriendschap opzeggen. Dat vind ik echt absurd!”

Het is jouw keuze, maar wanneer was de laatste keer dat je vol energie thuis kwam na een gesprek met een vriend, vriendin, klant, partner?

Door het volgen van mijn hoogste positieve gedachte en hoge energie, begrijp ik zelf steeds beter wie ik ben en wie ik om mij heen wil hebben.

Leiderschap over wie je wilt zijn

De eerste stap naar worden wie je wilt zijn, is leiderschap nemen. Het duurde bij mij 1 jaar voordat ik voldoende zelfvertrouwen en ballen had om een grote zakelijke keuze te maken, de stekker eruit te trekken en opnieuw te beginnen.

Ik voelde me heel lang zo ontzettend shit in deze zakelijke situatie en toch ging ik door! Ik had toen nog geen idee hoe ik mijn hoogste positieve energie moest volgen. Totdat ik leiderschap nam, toen besefte ik dat ik me nooit meer zo wilde voelen. Ik zette mezelf op nummer 1 en als je je geluk 100% uit jezelf haalt, dan pas “verzamel” je mensen om je heen.

Wat ik wil, wat ik kies

Ik corrigeerde mezelf meteen bij het typen van deze titel. In lijn leven met het universum lukt never-nooit als ik uitga van “wat ik wil”.

Zeggen dat je niet meer ziek wilt zijn, zorgt ervoor dat het universum hoort “ziek en zijn” en dus blijf je ziek, dus ik praat altijd in het positieve.

Daarom zeg ik: “Wat ik kies…”

Wat ik kies is een bewust leven op het allerhoogste level. Een bewust leven waarin ik:

  • 100% mezelf ben en mezelf ook 100% kan uiten;
  • zelf kies wie ik wel en niet om mij heen wil hebben;
  • continu gevoed word met mijn hoogste positieve gevoel en de hoogste vorm van energie.

Mijn leven gaat dus om wat ik kies!

Wil dit dan zeggen dat ik egoïstisch ben? Totaal niet! Door op de juiste manier voor mezelf te kiezen, zorgde voor een win-winsituatie voor alle partijen. Door mijn positieve instelling heb ik een ontzettende positieve impact op het leven van andere mensen en dat is ook precies wat ik wil. En daarom deel ik deze reis ook, zodat je begrijpt dat overnight-succes niet bestaat, het is juist hartstikke hard en continu werken.

Zet de stap!

Het is nu aan jou om te kiezen wat je wilt doen. Ben je tevreden met je leven zoals het nu is? Blijf dan lekker verder gaan. Of:

boek.png
download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger
boek.png

Krijg gratis een inkijkexemplaar verzonden naar je mailbox van mijn boek: zo word je een gamechanger

Ik stuur enkel het inkijkexemplaar naar je toe.