Rethinking Productivity: De Dingen Die Er Echt Toe Doen!

Share on twitter
Tweet dit
Share on linkedin
Deel op linkedin
Share on facebook
Deel op Facebook
Is er iets waar jij vandaag mee moet stoppen om jouw productiviteit te verhogen? Klinkt dat raar, iets niet doen om productiever te zijn?  Misschien, maar ik weet zeker dat er heel veel dingen zijn die jij dagelijks doet, die niets bijdragen aan je productiviteit. Productief zijn betekent niet dat je zoveel mogelijk doet op een dag, het betekent dat je zoveel mogelijk zinvolle dingen doet. Vandaag laat ik jou zien hoe jij op de juiste manier jouw productiviteit verhoogt, zodat jij waardevol werk gedaan krijgt en jouw dag afsluit met een voldaan gevoel.

Wat is echt belangrijk voor jou?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik continu naar tweaks zocht om meer gedaan te krijgen op een dag. Meer mailtjes erdoorheen schieten, meer onnozele taken, al mijn social-mediaberichten beantwoorden en ga zo maar door. Productiviteit was voor mij een ‘shitload’ aan werk gedaan krijgen op een dag. Het maakte niet uit of het nou te maken had met het doel wat ik voor ogen had. Ik was simpelweg reactief bezig met mailtjes en social-mediaberichten beantwoorden van mensen die eerlijk gezegd niet belangrijk voor mij waren. Ik nieuws voor je:
Echte productiviteit gaat erover hoe je iedere dag het werk doet dat jou dichterbij jouw doel brengt en dat jou voldoening geeft.
Om écht productief te worden is daarom ook de eerste vraag: Wat is écht belangrijk voor jou?

Je hebt een doel nodig

Wat gaat grote impact hebben op jouw leven of  je in ieder geval dichterbij jouw doelen brengen?  Om daarachter te komen, moet je dus eerst voor jezelf in grote lijnen een DOEL uitwerken, waar je in kleine stappen naartoe werkt. Door jezelf voor elke stap te belonen, maak je het makkelijker om het doel te halen. Dus geef daarom eerst antwoord op de volgende vragen:
 • Wat is jouw doel?
 • Wat is echt belangrijk voor jou?
 • Waarmee creëer je de grootste impact?
Op basis van bovenstaande antwoorden maak je een planning! Done? Dan is het nu tijd om écht productief aan de slag te gaan.

#1 Weg met al die onnozele activiteiten!

Ben jij je ervan bewust hoeveel tijd jij besteedt aan onnozele activiteiten zoals:
 • je mailbox opschonen;
 • continu je mobiel checken voor WhatsAppberichtjes;
 • scrollen door je social-medianieuwsoverzicht;
 • social media en mailbox reactief inzetten in plaats van proactief;
 • en ga zo maar door…
Stop ermee, zie je mailbox en social media als de ‘behoeftebox’ of ‘agenda’ van andere mensen. Dat is simpelweg hoe het in elkaar steekt. Je krijgt immers niet ‘minder werk’ door je mailbox te checken. Mijn advies is dan ook om simpelweg vaste momenten in te plannen voor het checken van je mailbox, social media bekijken en mensen bellen / telefoon opnemen. Zo kom je tenminste toe aan werk dat echt waardevol is.

#2 Wat is jouw one-thing?

Iedere dag sta ik om 4:45 uur op en na mijn work-out en meditatie / journaling is het tijd voor mijn one-thing. De one-thing is de nummer-1-activiteit die mij het allersnelste dichterbij mijn doel brengt. Dat ene ding waar ik de meeste voldoening uithaal en wat de meeste impact heeft. Wat is dat ene ding bij jou? Wat is dat ene ding dat, als je alles niet meer zou doen maar dat ene ding wel, je dan nog steeds jouw dag voldaan eindigt? Dat kan natuurlijk van tijd tot tijd verschillen. De ene keer kost dat ene ding je een week, dan weer drie dagen en daarna heb je weer een nieuw one-thing. Doe jouw one-thing altijd direct aan het begin van jouw dag. Het is niet voor niets het allerbelangrijkste en daarom mag je het nooit uitstellen. Blok daarom iedere ochtend 75 minuten voor jouw one-thing en ga daarna aan de slag met jouw top-3-activiteiten.

#3 Wat zijn jouw 3 top-activiteiten?

Weet jij van jezelf wat dagelijks jouw drie belangrijkste activiteiten zijn? Je weet wel, als jij die werkzaamheden afrondt en verder niks doet, dat je dan een topdag hebt en deze vol voldoening afsluit. En nee, social media en je mailbox behoren nooit tot die activiteiten. Denk goed na en maak voor jezelf duidelijk wat de drie activiteiten zijn die jou verder brengen. Mijn top-3-activiteiten voor vandaag:
 • Artikel schrijven
 • Video opnemen
 • Podcast opnemen
Als ik deze drie activiteiten vandaag gedaan krijg, dan ben ik tevreden! Deze activiteiten hebben namelijk alles te maken met mijn doel voor de aankomende maanden. Het doel om wekelijks consistente waarde te creëren en te delen om mensen te helpen de beste versie van zichzelf te worden en hun maximale potentie en beste performance te bereiken op alle gebieden van hun leven. Mijn vraag aan jou is dan ook: Wat zijn vandaag en de aankomende weken / maanden jouw top-3-activiteiten?

#4 Werk in blokken van 50 minuten

All right, als je weet wat jouw belangrijkste drie activiteiten zijn, is het van belang dat jij deze activiteiten gaat uitwerken in een planning. Pak je agenda erbij, plan blokken van 50 minuten met daar tussenin pauzes van 5 à 10 minuten. Gedaan? Nu is het aan jou om te kijken hoe lang je met iedere taak bezig bent. Misschien heeft de ene activiteit drie blokken nodig en een andere slechts één. Deel deze activiteiten in, want we weten allemaal dat geen planning en deadlines opstellen betekent dat je er dan altijd meer tijd aan kwijt bent. Ga ieder 50-minuten-blok volledig geconcentreerd aan het werk. Zet daarom je mobiele telefoon uit en zorg ervoor dat je in een omgeving werkt zonder afleiding. Zet je maximaal in voor deze 50 minuten en zie hoe ver je komt.

#5 5 minuten ontspanning na 50 minuten werken

Vijftig minuten voorbij? Dan is het nu tijd om vijf minuten te ontspannen. Stop! Je mobiele telefoon checken valt niet onder ontspanning. Ik ben zelf een liefhebber van ademhalingsoefeningen, waarbij ik mijn ogen sluit, op mij tenen aan het veren ben en 20 keer maximaal in- en uitadem. Vervolgens drink ik twee grote glazen water, ga ik eventueel naar de wc en maak ik mij klaar voor de volgende ronde. Wat je ook zou kunnen doen is rekken en strekken, 20 push-ups, 20 jumping jacks. Wees creatief! En dus niet reactief!
Ademhalingsoefeningen, 20 push-ups en 20 jumping jacks in jouw pauze is creatief. Social media checken = reactief!

#6 Middag bereikt? Tijd voor een wandeling of meditatie

Na diverse blokken van 50 minuten is het tijd voor je ‘grote pauze’. In mijn grote pauze eet ik eerst altijd mijn eerste maaltijd die bestaat uit een overdosis aan groentes en gezond eten, gevolgd door meditatie of een wandeling buiten. Ik kies hiervoor omdat ik van mezelf weet dat ik na mijn maaltijd de ontspanning nodig heb om daarna weer vol gas verder te gaan. Het is heel verleidelijk om werken en eten te combineren. Niet doen, unplug even, eet mindful en relax daarna op een manier die écht ontspannend bij jou werkt (dus bijvoorbeeld: meditatie of buiten wandelen), zodat je daarna opgeladen en wel weer aan de slag kunt.

#7 Lekker gewerkt? > Reflecteer

Ben je aan het einde van je dag gekomen? Is het gelukt om je one-thing te doen en je top-3-activiteiten? *Klopje op je schouder* Je hebt een topdag gehad! Nu is het van belang om je dag te reflecteren.
 • Wat ging goed?
 • Ging er iets minder goed?
 • Waardoor werd je afgeleid?
 • Wat zorgde ervoor dat je ‘in jouw zone’ was?
Reflecteren is zo ontzettend belangrijk, want op basis van jouw reflectie kom je erachter wat je de volgende keer anders / beter kunt doen. En zo werk je dagelijks aan jouw productiviteit, zodat je meer waardevol werk gedaan krijgt.

Alles draait dus om bewustzijn en planning

Wil je nu wel eens écht productief worden? Word je dan bewust van de dingen die echt belangrijk zijn en de activiteiten die daarvoor nodig zijn. Maak vervolgens een planning, zodat je meteen proactief aan de slag gaat en waardevol werk verricht. Maak daarom een planning voor zowel je:
 • dag
 • week
 • maand(en)
Enkel zo zul je echt productief worden! Succes!

Inspirerende quote’s

echte-productiviteit-gaat-over Onnozele-activiteiten-productiviteit Productiviteit-Creatief-en-Reactief Productiviteit-oefening
boek.png
download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger
boek.png

download gratis hoofdstukken van mijn boek: zo word je een gamechanger

Vul je gegevens in en krijg direct toegang tot de gratis hoofdstukken van mijn boek.