fbpx

Stok Achter De Deur Voor Een High Performance Leven

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Luister naar de podcast

Krijg deze episode op

Je wilt meer bereiken in jouw leven, maar het ontbreekt je aan discipline en productiviteit? Of heb je geen idee hoe je begint aan high performance om jouw maximale potentieel te bereiken op alle gebieden van jouw leven en de beste versie van jezelf te worden? Dan heb je een stok achter de deur nodig, net zoals de al succesvolle mensen wereldwijd en de aankomend succesvolle mensen die hebben.

Hoe ga je dat buitengewone / high performance leven waarin alles mogelijk is creëren? Ik laat het je nu zien. 

Iedereen heeft een stok achter de deur nodig

Ik ken geen enkel succesvol mens die geen stok achter de deur nodig heeft om zijn grootste doelen en dromen te bereiken. Iedereen heeft dat nodig. Jij dus ook en daar hoef jij jezelf niet voor te schamen. Als je klaar bent voor een buitengewoon / high performance leven dan ga je nu een stok zoeken, ofwel iemand die jou:

 1. verantwoordelijk kan houden;
 2. continu uitdaagt om betere resultaten te halen;
 3. nieuwe wegen laat ontdekken;
 4. pusht en niet akkoord gaat met excuses zoals “Nee”, kan ik niet.” of “Ik weet het niet.” etc.

Een stok achter de deur betekent niet dat je zwak bent of iets niet kunt. We zijn als mensen vaak erg druk en daardoor zijn we al snel afgeleid (lage productiviteit) met als resultaat dat we vaak onze doelen uit het oog verliezen. Een stok achter de deur zorgt ervoor dat je weer scherp kijkt naar je doelen en dromen.

De vraag in deze situatie is:

Wie is jouw stok achter de deur?

Wie is de persoon die beschikt over de eigenschappen verantwoordelijk, uitdager, nieuwe-wegen-ontdekker en pusher. Er zijn twee mensen die ik van harte aanbeveel. De eerste ben je zelf (voor als je bang bent om te investeren in een high performance coach of business coach). De tweede persoon is een coach (let op: ik spreek over een echte coach en niet de vele “wannabe-coaches” die je te vriend willen houden).

Laten we inzoomen op beide personen om erachter te komen hoe jij vanaf vandaag die stok achter de deur kunt krijgen die jij echt nodig hebt.

Jijzelf als de ‘stok-achter-deur’

Ben jij van mening dat jijzelf het persoon kan zijn die een stok achter de deur kan zetten? Het klinkt misschien vreemd maar als we kijken naar de belangrijkste eigenschappen van high performance en elite performance, dan is er de mogelijkheid door hard te trainen om zelf het persoon te zijn die de stok achter de deur is.

De vraag is enkel: welke eigenschappen heb je nodig om voor jezelf een stok achter de deur te zijn?

De 5 eigenschappen / kernwaarden van een stok achter de deur te zijn voor jezelf

Als we kijken naar de meest belangrijke eigenschappen / kernwaarden om voor jezelf een stok achter de deur te zijn dan hebben we het over:

 1. persoonlijk leiderschap
 2. commitment
 3. discipline
 4. wilskracht
 5. bold action

Je kunt deze eigenschappen vergelijken met spieren. Spieren kun je trainen, waardoor ze sterker worden. De genoemde eigenschappen kun je ook trainen, waardoor jij als persoon sterker wordt.

#1 Persoonlijk leiderschap

Alles in deze wereld draait om persoonlijk leiderschap. Je hebt als individu ALTIJD een KEUZE. Vergeet dit nooit. Niemand, maar dan ook echt niemand, kan jou vertellen wat jij moet doen. Zelfs niet als ze een geweer op jouw hoofd richten… (Oké, geen fijne situatie waarin je waarschijnlijk wel doet wat je gevraagd wordt!).

In iedere situatie in je leven kies jij hoe je reageert.

Persoonlijk leiderschap is altijd zelf een keuze maken en niet wachten op de perfecte situatie of het akkoord van mensen om je heen. Toen ik zelf persoonlijk leiderschap in mijn leven nam, veranderde mijn leven direct. Waar ik normaliter wachtte op de goedkeuring van andere mensen, zag ik opeens in dat ik van niemand goedkeuring nodig had. Een enorme eyeopener op het gebied van zelfontwikkeling.

 • Wil ik vandaag beginnen met mijn boek schrijven? Dan doe ik dat!
 • Ik wil vandaag vrij? Dan doe ik dat!
 • Als ik de hele dag wil werken, dan doe ik dat!
 • Ik vind mijn coaching € 16.000 waard, dan vraag ik dat!

Een stok achter de deur voor jezelf zijn, betekent dat je leiderschap neemt over jouw eigen leven. Jij kiest, jij beweegt vooruit, jij scoort!

#2 Commitment

Zonder commitment kom je nergens. Mijn eerste vraag bij een intake voor coaching is: “Ben je commited?” Als iemand er niet 100% achter staat dan is het geen geschikte kandidaat voor mij. Voor een buitengewoon leven wil je echt alles uit de kast halen. Niemand kan jou helpen bij het behalen van succes in je leven als jezelf niet all-in wilt of kunt gaan.

Als je voor jezelf een stok achter de deur wilt zijn, dien je commited te zijn aan hetgeen je wilt bereiken. Commitment is één van de belangrijkste spieren voor high performance. Je weet niet hoe je je doel gaat bereiken, je weet wel dat het hoe dan ook gaat gebeuren omdat je er klaar voor bent.

#3 Discipline

Discipline is een spier die veel mensen nog moeten ontwikkelen. Hoe staat het ervoor met jouw discipline? Train je deze spier dagelijks of is het slappe hap?

Discipline zorgt ervoor dat je doorgaat, ook als het tegenzit. Daardoor word je niet alleen succesvol in ondernemen maar in je algehele leven. En nee, dit is niet eenvoudig en dat is dan ook direct het geheim van succesvolle mensen:

Succesvolle mensen weten dat ze hun disciplinespier dagelijks dienen te trainen om zo de resultaten te behalen die andere mensen niet bereid zijn om te halen.

Ben je niet tevreden over je eigen resultaten? Kijk dan eens naar je discipline en je zult al snel ondervinden waarom je nog niet het buitengewone leven leidt die je echt verdient.

#4 Wilskracht

Wilskracht vormt een mooi paar met discipline. Wilskracht is immers de kracht die je nodig hebt om gedisciplineerd te zijn. Die extra push die een stok achter de deur hoort te geven om het doel wat je voor ogen hebt sneller te bereiken. Als je weinig wilskracht hebt, schiet je zelfvertrouwen ook omlaag. Wilskracht is daarom dan ook een belangrijke eigenschap bij jezelf vertrouwen.

Ik train dagelijks mijn wilskracht en ik doe het goed. In iedere situatie daag ik mijn wilskracht uit:

 • In de sportschool, waar ik mezelf dwing om na een intensieve work-out nog eens de airbike te doen en vijftig koolhydraten te verbranden om daarna nog eens één kilometer te roeien en dat in maximaal vijf minuten tijd.
 • Tijdens het schrijven van dit artikel wil ik eigenlijk wel even pauze nemen, maar ik push mezelf om door te gaan en merk dat ik in een flow terechtkom waarin het typen vanzelf gaat.
 • Als ik al vier mensen heb gecoacht, leg ik mezelf het commitment op om ook van het volgende coachingsgesprek het beste coachingsgesprek te maken.

Wilskracht, zo krachtig als je deze spier kunt ontwikkelen, maar direct ook zo ontzettend moeilijk. Voor wilskracht ontwikkelen heb je echt een flinke stok achter de deur nodig. En als je die hebt, dan behaal je buitengewone resultaten.

 #5 Bold action

Bold action is één van mijn favoriete eigenschappen. Het betekent simpelweg dat je iets no matter what gewoon gaat doen. Bepaal je doel en ga er gewoon voor. In 2019 sprong ik uit een vliegtuig (uiteraard met parachute). Ik kan je vertellen dat ik flink last heb van hoogtevrees en dat dit dus een echte bold action voor mij was. Het doel was immers simpel: uit het vliegtuig springen. De weg ernaar toe (de periode tussen staan op de grond en springen uit het vliegtuig) die was erg wazig. Maar toch heb ik het gedaan en het was GEWELDIG!

Wanneer jij jezelf dagelijks uitdaagt tot minimaal één bold action, dan gaat je leven er direct anders uitzien. Niet iedereen hoeft uit een vliegtuig te springen, maar ga daadwerkelijk dingen doen waar je ontzettend bang voor bent. Achteraf kun je zeggen hoe GEWELDIG het was. Bold action zorgt ervoor dat je buiten je comfortzone gaat, waardoor je nieuwe resultaten zult bereiken.

Bold action in je leven zorgt voor resultaten die je voorheen never nooit zou kunnen bereiken

Alright, genoeg over de ‘do-it-yourself’, het is tijd voor mijn favoriete aanpak!

Kies voor een echte coach als stok achter de deur

Diep van binnen weten we allemaal dat we zoveel meer kunnen bereiken in ons leven. Het lukt alleen niet omdat we te druk zijn. We moeten ons focussen op veel verschillende dingen waardoor er geen ruimte is voor groei. Ik hoor dit continu van mensen die ik aan de telefoon heb. Ze weten wel wat ze willen en soms weten ze ook wel hoe het moet, maar ze hebben simpelweg niet de stok achter de deur.

Als jij dat herkent, dan heb je een echte coach nodig als jouw stok achter de deur. En ik benadruk hierbij ‘echte coach’.

De eigenschappen van een wannabe-coach

Kijkt alsjeblieft uit voor de wannabe-coach. Deze is jouw geld niet waard. Deze coach:

 • wil jou altijd te vriend houden en zal dan ook vrijwel altijd met je meegaan in jouw gedachten én excuses;
 • daagt je niet uit;
 • komt altijd met dezelfde vragen: Hoe gaat het? Wat heb je gedaan? Wat ga je doen? Waar kan ik je mee helpen?
 • is vergeetachtig en heeft vaak geen idee meer van waar je het de vorige keer over had;
 • praat 80% van het gesprek en voor jou blijft er slechts 20% spreektijd over;
 • is een echte fixer, hij laat jou niet zelf achter jouw emotionele waarheden komen;
 • heeft zijn eigen zaakjes niet op orde en is alles behalve een rolmodel.

Genoeg over de wannabe-coach, ik ben duidelijk naar jou geweest waarom je deze coach moet vermijden. Laten we daarom kijken naar enkele eigenschappen van een échte coach (ja deze eigenschappen hanteer ik uiteraard zelf).

De eigenschappen van een échte coach

 • Stelt de juiste vragen zodat jij achter jouw eigen emotionele waarheden komt.
 • Daagt je uit.
 • Pusht jou.
 • Houdt je commited en gedisicplineerd.
 • Is niet jouw vriend, wel jouw coach dus bereid je voor op een harde aanpak en geen ‘nice talk’.
 • Kost flink wat geld maar dat verdien je altijd dubbel en dwars terug áls je all-in gaat.
 • Laat jou voor 80% aan het woord en de andere 20% zijn voor zijn rekening gebaseerd op diepgaande en moeilijke vragen.
 • oja deze is ook belangrijk: is een echt rolmodel en he practices what he is preaching.

Kortom: de eigenschappen van een echte coach zijn enkel en alleen gericht op jou helpen om jouw doelen te bereiken. Uiteraard dit kost tijd, er zijn geen geheime routes naar succes maar wel quick wins. En ja, bereid je erop voor dat het niet altijd even leuk zal zijn, maar hee, als je liever jouw geld uitgeeft aan een coach die jou te vriend wil houden dan is dat uiteraard ook mogelijk. Enkel niet bij mij.

De samenvatting over ‘een stok achter de deur’

Stok achter de deur nodig? Ja, want die heeft ieder succesvol mens nodig.

Train de juiste ‘spieren’ om voor jezelf die stok te zijn. Nog beter: zoek een echte coach. Denk niet dat je partner of een goede vriend / kennis van jou de ideale coach zal zijn. Zij hebben immers al kleur bekend en hun eerste prioriteit is dat zij jouw beste vriend blijven. Uiteraard hoef je nu niet bang te worden voor de echte coaches. Als je 100% inzet toont en je afspraken netjes nakomt, dan is de kans erg groot dat je ook nog eens veel kunt lachen. Leuk meegenomen toch voor de iets minder serieuze mensen onder ons?

So let’s go, niet langer twijfelen en nog meer gaan dwalen op het internet! Het is tijd dat jij jouw intake gaat doen voor high performance coaching of business coaching zodat jij jouw doelen en dromen sneller en beter gaat bereiken! 

 • Doe je intake voor high performance coach + meer informatie
 • Doe je intake voor business coaching + meer informatie
boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.