fbpx

Tegenslagen aanpakken op een high performance manier

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Luister naar de podcast

Krijg deze episode op

Tegenslagen horen bij het leven, sterker nog, ze zijn onmisbaar, zonder tegenslagen geen groei. Je kunt zoveel meer in jouw leven bereiken als je niet continu in je tegenslagen blijft hangen.

In dit artikel lees je met welke technieken en strategieën je tegenslagen te lijf gaat. En onthoud: tegenslagen helpen je naar het leiden van een buitengewoon leven op een high performance niveau.

Let’s go!

Een high performance leven bestaat uit vele tegenslagen

Heb je op dit moment veel tegenslagen in je leven? Mooi, dan ben je goed bezig. Dat klinkt nu misschien nog raar, maar al lezende ga je inzien dat je pas echt succesvol wordt wanneer je tegenslagen hebt in je leven.

Mijn mentor Brendon Burchard, die mij heeft opgeleid tot één van de eerste officieel gecertificeerde high performance coaches in Nederland, zei tegen me dat je als high performer je tegenslagen (struggles) moet omarmen. En het was maar goed dat hij dat deed, want ik liep op mijn high-performancepad tegen diverse tegenslagen aan. Dus ik begrijp hem helemaal, want als we altijd maar binnen de lijntjes kleuren en in onze comfortzone blijven dan is de kans op tegenslagen heel klein. 

Pas als je buiten je comfortzone gaat kunnen er tegenslagen ontstaan waar je als mens van kunt groeien.

Geen tegenslag in je leven betekent weinig groei

Groeien, zowel persoonlijk als zakelijk, kan alleen door het creëren van nieuwe ervaringen en dat brengt tegenslagen met zich mee. Wanneer het geen tegenslagen met zich meebrengt dan kan dat twee dingen betekenen:

  1. Je speelt het spel veilig en blijft binnen je comfortzone.
  2. Je gaat maar net buiten je comfortzone, het blijft aan de veilige kant waardoor je mini-stapjes zet.

Of het nu 1 of 2 is, van persoonlijke groei zal niet of nauwelijks sprake zijn. Daarom daag ik je uit om je tegenslagen te gaan omarmen. Besef dat ze een teken van progressie en groei zijn. Om dit te illustreren vertel ik je over de persoonlijke tegenslagen rond mijn reis naar en verblijf in Engeland.

Een week vol tegenslagen

Ik woon met mijn Engelse vriendin in Nederland en we besloten om begin februari voor 2,5 week naar Engeland te gaan. In plaats van met het vliegtuig reisden we met de auto zodat onze hond Hero makkelijk mee kon.

Tegenslag 1

De autoreis van Hengelo naar Calais in Frankrijk duurde langer dan we hadden ingepland, en ik kan je vertellen: we hadden het goed ingepland! Hierdoor misten we onze trein, wat de eerste € 40 aan extra kosten betekende. 

Tegenslag 2

Toen we onze hond in wilden checken, hoorden we dat hij nog niet over de grens mocht omdat zijn inenting 24 uur moest inwerken en op dat moment was dat slechts 21 uur. Dat betekende drie uur extra wachten. Door de langere reis was de accu van onze Tesla al bijna leeg en drie uur wachten zou het laatste restje energie verbruiken.

Wij hadden verwacht dat we de auto bij de Eurotunnel op konden laden, maar dat bleek niet mogelijk. Gelukkig wilde een vriendelijke dame ons begeleiden naar een locatie met een Tesla-oplader. Daarna hadden wij nog het geluk dat we maar twee uur in plaats van drie hoefden te wachten.

Na ruim zestien uur, de dag begon om 6.30 uur, kwamen we uiteindelijk om 23:00 uur in Engeland aan.

Tegenslag 3

De volgende tegenslag kwam de ochtend daarna. Er stonden voor die dag vijf coachingsgesprekken met klanten gepland. Ik was klaar om de eerste klant te bellen toen bleek dat ik geen bereik had. Internet gebruiken was ook geen oplossing omdat de verbinding op ons logeeradres supertraag was. Bij mijn schoonmoeder was er wel snel internet en goed bereik. Hier kon ik de gehele dag verder met de coaching. Ook de dagen daarna (en op het moment van schrijven van dit artikel) maakten we gebruik van de gastvrijheid van mijn schoonmoeder, want na het proberen van simkaarten van vijf verschillende telefoonproviders bleek dat ons logeeradres in een dode zone van internet lag.

Tegenslag 4

Als je dacht dat dit de tegenslagen waren, nee, er kwam er nog een bij. Een groot deel van mijn online-marketing loopt via één platform. In Engeland kreeg ik opeens een mailtje van een klant dat hij mijn video’s en mijn marketingaanbod (mijn producten die ik online verkoop) niet kon zien. Toen ik dit controleerde kwam ik erachter dat mijn marketingplatform (ik noem geen naam…) al meer dan een maand een probleem had, waardoor ik meer dan € 9.000 aan verkoop ben misgelopen.

Oké Wouter, waarom moet ik jou tegenslagen weten? Simpelweg om je te laten zien dat deze tegenslagen mij als mens sterker hebben gemaakt. Mijn mindset en het kunnen omgaan met vervelende situaties zijn in twee dagen tijd grondig getest. Ik weet nu hoe belangrijk internet voor mij is en ook hoe belangrijk het is om niet altijd 100% vertrouwen te hebben in de systemen. Door het seintje van één van mijn klanten ontdekte ik de fout in het systeem die mij € 9.000 kostte en ik weet nu dat ik actie moet ondernemen.

Vanuit tegenslag naar persoonlijke groei

Tegenslagen in het leven zorgen er dus voor dat we als mensen kunnen groeien, ze schudden ons wakker en zetten ons aan het denken, waardoor we een bewuster niveau bereiken. Zie daarom jouw tegenslagen als een teken, een teken van persoonlijke groei of de mogelijkheid tot persoonlijke groei.

Een helder doel zorgt voor de overwinning van de struggle

Professionele boksers zijn mensen die na de klappen iedere keer weer opstaan, hun doel is immers helder: overwinning!

Hetzelfde geldt voor jou, zorg voor een glashelder doel dat je energie geeft en je kunt iedere tegenslag aan. Jij kiest zelf wie er wint: de tegenslag of jij.

Jij kiest, jij wint!

De juiste high performance mentaliteit (I’ll figure it out)

Alleen een duidelijk doel is niet genoeg. Je hebt ook een high performance mentaliteit nodig. Wanneer je die mentaliteit vanaf vandaag aanneemt, dan ga je winnen. 

No matter what, I’ll figure it out!

Maak het je mantra om in iedere situatie tegen jezelf te zeggen: “No matter what, I’ll figure it out!” Zet het in je mobiele telefoon, plak memo’s op je laptop en in je auto, schrijf het desnoods op de spiegel. Tegenslagen zijn er om te overwinnen.

Journal over je tegenslagen en upgrade je succes

Alright, tegenslagen helpen je bij persoonlijke groei en bij het vergroten van je succes, mits je ervan leert. Het is dan ook belangrijk dat je jouw tegenslagen opschrijft in een journal want alles onthouden lukt echt niet. Wees eens eerlijk, weet jij precies welke emoties jij gisteren of vorige maand voelde? Vast en zeker niet! Maak daarom een journal over jouw tegenslagen zodat je voor de volgende keer precies weet hoe te handelen tijdens een tegenslag. Het is immers niet slim of niet van je tegenslagen te leren want dan ontstaat er geen groei.

De tegenslagen van mijn reis staan allemaal netjes in mijn journal. De volgende keer wanneer we met de auto naar Engeland gaan weten we precies hoe we het beter aan moeten pakken, waardoor we sneller en relaxter in Engeland aankomen en geen problemen hebben met internet en bereikbaar zijn.

Streef naar minimaal 1 tegenslag per dag

Daag jezelf uit. Doe daarom iedere dag minimaal één ding buiten je comfortzone. En denk eraan; don’t play it safe. Ga voor groei en voor het bereiken van je maximale potentieel en beste performance. Pak iedere ochtend je journal en ga je voor jezelf kijken wat een ding is waarbij de tegenslag groot is. Je weet nu dat het meteen aanpakken de snelste weg naar groei is.

Omgaan met tegenslagen: extra high performance tips

Je weet nu hoe je om kunt gaan met de tegenslagen in jouw leven. Toch besef ik dat het niet direct zo eenvoudig is om dat toe te passen, daarom lees je hieronder een aantal extra tips:

  • Zie jouw tegenslagen als leermomenten en tekenen van groei. 
  • Koppel tegenslagen nooit aan negatieve emoties. Geniet juist van de tegenslag omdat je nu inziet dat het zorgt voor persoonlijke groei.
  • Tegenslag? Raak niet in paniek, naar mediteer tien minuten om voor jezelf in rust te zoeken naar een oplossing.
  • Noteer iedere tegenslag, hoe groot of hoe klein die ook is. Doe dat op een positieve manier dus: Mijn tegenslag was …. en mijn oplossing was ….
  • Deel je tegenslagen met mensen om je heen zodat je samen kunt zoeken naar een oplossing.
  • Besef altijd: waar een tegenslag is, is groei!

Kom maar op met de tegenslagen?

Durf jij het aan? Uit je comfortzone de tegenslagen te lijf gaan en zo zorgen voor een razendsnelle persoonlijke groei die je ook zakelijk succes brengt?

Boek dan nu een geheel vrijblijvende en gratis 1-op-1-coachingssessie met mij als jouw high performance of business coach.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het (luister)boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf en luisterboek of te koop als volledig boek in mijn webshop.