fbpx

Timemanagement? Jouw Tijd is Altijd Waardevol!

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Timemanagement? Jouw tijd is altijd waardevol!

Wil je meer uit jouw dag halen, productiever zijn en een voldaan gevoel hebben aan het einde van jouw  dag? Ben je benieuwd of jouw tijd wel echt de managen is?

Stop met timemanagement!

Zoek niet langer, hier laat ik jou zien wat ECHT belangrijk is en waarom tijd NIET te managen is.

Bob Proctor geeft het heel duidelijk aan:

Time cannot be managed instead you manage activities. Managing activities begins with planning. It’s simple – there is not a trick to it. Each night, write out a list of what to do tomorrow. Wake up and do it.

[av_hr class=’invisible’ height=’20’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-om85o2′ admin_preview_bg=”]

Denk hier maar eens goed over na. In ieder geval iedere keer als je timemanagement wéér niet lukt.

Het grote probleem van timemanagement en hoe de meeste mensen het inzetten is dat de meeste mensen als doel hebben om zoveel mogelijk gedaan te krijgen op een dag. Hoe meer, hoe beter!

LET OP: timemanagement en productiviteit gaan niet over zoveel mogelijk werk gedaan krijgen. Het  gaat juist over WAARDEVOL werk gedaan krijgen op een dag.

Het wegwerken van 200 e-mailtjes en voortdurend social media en WhatsApp checken geven je aan het einde van de dag echt geen voldaan gevoel. We halen wel voldoening uit werk wat echt waardevol is.

High performers weten dit maar al te goed. Die houden zich niet bezig met timemanagement, maar focussen juist op het werk wat echt belangrijk is. Daarom ga ik je in dit artikel precies laten zien hoe je op de juiste manier met timemanagement aan de gang gaat, zodat je écht productief wordt.

Jouw tijd is waardevol!

Als high performer weet ik hoe waardevol mijn tijd is. ‘Vroeger’ had ik wel eens van die dagen dat ik dingen zou zeggen zoals:

“Het is mijn dag niet vandaag. Ik accepteer het maar zoals het is.”

“Ach, laat ik vandaag maar overslaan, morgen is er weer een nieuwe dag.”

High performers leven in het hier en nu en zijn dankbaar voor iedere dag en die (be)leven ze intens. Want laten we even heel eerlijk naar elkaar zijn: heb jij morgen nog wel een nieuwe dag? Hoe vaak horen we wel niet om ons heen dat iemand op jonge leeftijd overlijdt?

Maak van iedere dag een waardevolle dag. Als high performer wil je immers het hoogste potentieel en de beste performance bereiken op alle gebieden van jouw leven. Dat is dan ook de reden waarom de bovenstaande 2 zinnen van mijn ‘vroegere ik’ niet oké zijn.

Iedere dag is jouw dag

Iedere dag is de keuze aan jou of het wel of niet jouw dag is. Te vaak kiezen we voor een slachtofferrol, waardoor we altijd wel een reden hebben om te zeggen dat wij er zelf niks aan kunnen doen om van de dag een mooie dag te maken. Maar weet goed, je kwam op het punt in je leven waar je nu bent op basis van de keuzes die jij maakte.

Als high performer weet ik dit maar al te goed en daarom leef ik volgens 3 belangrijke kernwaarden, namelijk:

Je hoort mij nooit een ander de schuld geven of met excuses komen om een bepaalde activiteit niet uit te voeren. Als ik ook maar één moment een negatieve gedachte heb, dan stel ik mezelf altijd de vraag: Wat zou de beste versie van mezelf doen? 

Door die vraag te stellen, weet ik al snel dat de beste versie van mij zelf altijd het heft in eigen handen neemt, om zo van iedere dag een geweldige dag te maken.

Mijn vraag aan jou is dan ook ten eerste: Ben jij bereid om je 100% in te zetten voor jouw dag en te werken aan jouw discipline?

Enkel wanneer jij dit bent, dan kun je echt werken aan je ’timemanagement’. Ik noem het zelf liever werken aan jouw productiviteit, maar vandaag noem ik het timemanagement omdat dit een term is die (te) veel mensen nog gebruiken.

Wat is echt belangrijk bij timemanagement?

De eerste vraag waar je antwoord op dient te hebben: Wat is voor jou echt belangrijk?

Te vaak zijn we continu bezig met het reageren op de behoeftes van de buitenwereld. We zijn druk met:

 • social media;
 • mailbox controleren;
 • telefoontjes beantwoorden;
 • WhatsApp checken;
 • etc.

Timemanagement en productiviteit gaan over WAARDEVOL werk doen en bovenstaande activiteiten zijn alles behalve waardevol, daarom moet je eerst van jezelf weten wat echt belangrijk is.

Denk daarom goed na over onderstaande vragen:

 • Wat is mijn grotere doel in mijn leven?
 • Wat zijn de grotere stappen naar dit doel?
 • Zijn er  sub-stappen naar dit doel?
 • Hoe zien mijn dagen eruit als ik iedere dag sub-stappen wil zetten?

Productiviteit gaat over bezig zijn met waardevol werk, zoals ik al zei. Jouw waardevolle werk zit dus verstopt in de antwoorden op de vragen die ik hierboven stelde. Vind de antwoorden en ga dagelijks aan de slag met waardevol werk creëren.

En zoals ik al zei: timemanagement gaat dus NOOIT over zoveel mogelijk werk in jouw dag proppen, want dat is alles behalve productief.

Belangrijke stappen bij timemagement (aka productiviteit)

High performers hebben het altijd over productiviteit want daar gaat het immers om, “productief zijn”. Dus ik herhaal nog maar een keer dat ik het liever niet heb over timemanagement.

Hoe werkt het, dat productief zijn? De belangrijke stappen die je dient te ondernemen zijn de volgende:

 • Geef antwoord op de eerder gestelde vragen.
 • Maak voor jezelf een maand- en weekplanning en deel jouw sub-doelen / activiteiten in.
 • Deel dan vervolgens per dag jouw doel / activiteit in.
 • Deel dan jouw dag in tijdblokken in.
 • Plan tussen de tijdblokken, energieblokken in.

Bovenstaande leg ik hieronder direct even uit:

1. Planning van sub-doelen en activiteiten

Groei creëren doe je door voor jezelf eerst duidelijkheid te creëren door te werken vanuit je doel en dan de subdoelen in te delen in een agenda. Het is belangrijk dat je maand-, week- en dagdoelen hebt die je gaat behalen. Enkel zo ben je dagelijks productief bezig.

2. Dagdoelen en -activiteiten

Iedere dag dien je te beginnen met jouw meest belangrijke werk. In eerder artikelen heb ik het al gehad over mijn routine. Kijk eens goed naar mijn routine, zodat je begrijpt hoe je jouw dag op de juiste manier begint.

Goed om te weten: jouw dag begin je nooit met je telefoon, social media, nieuws, radio, WhatsApp, mailbox en andere onzin. Nee, je begint altijd eerst met jouw waardevolste werk.

Wanneer je dit begrijpt, dan weet je ook hoe belangrijk het is om dagdoelen en -activiteiten in te delen, zodat je niet iedere ochtend jezelf nog de vraag hoeft te stellen: Wat ga ik vandaag doen?

3. Tijdblokken

High performers willen altijd werken in een flow. Iets wat je daarom voor jezelf dient te integreren is werken in tijdblokken. Die van mij ziet er als volgt uit:

 • 1x blok van 75 minuten
 • gevolgd door blokken van 50 minuten

Werken in tijdblokken is een MUST. Het zorgt ervoor dat je niet blijft doorwerken tot op een gegeven moment je hoofd uit elkaar lijkt te knallen en je niet meer uit je woorden / activiteiten komt. Die momenten ervoer ik altijd als “Brain overload”

Om brain overload tegen te gaan doe je het volgende: werk in tijdblokken zoals ik hierboven heb aangegeven. Na ieder tijdblok houd je minimaal een pauze van 5 minuten. Wat je in die pauze van 5 minuten doet? Dat vertel ik je nu:

4. Energieblokken

Na ieder tijdblok van 50 minuten heb je een energieblok van minimaal 5 minuten. In deze energieblokken kun je high performance oefeningen integreren om op basis van bijvoorbeeld stretchen en op de juiste manier adem te halen jouw lichaam te laten ontspannen, herstellen en in een flow van energie te brengen. Wanneer je benieuwd bent naar energieblokken, dan raad ik jou van harte mijn High Performance Challenge aan.

Energieblokken zijn een must en zijn allesbepalend voor het feit of jij na 5 uur werken nog steeds een flow van energie ervaart of dat je uitgeblust bent en hunkert naar een liter koffie of thee.

Filter out the flush

We moeten dagelijks heel eerlijk naar onszelf zijn en onszelf de vragen stellen: Is het werk wat ik doe wel echt waardevol? Welke activiteiten die ik nu doe zijn totaal overbodig?

Ik noem het ook wel “filter out the flush”. Of het nou om timemanagement gaat of productiviteit, wees altijd ontzettend eerlijk naar jezelf en filter out the flush.  Al het werk wat overbodig is, daar stop je mee of je geeft  het uit handen.

Zoals ik al zei: jou tijd is waardevol! Spendeer het daarom ook aan dingen die waardevol zijn in plaats van dat je activiteiten aan het verrichten bent die je niet dichterbij jouw doel brengen.

Een eerste stap om werk uit handen te geven, is berekenen hoe waardevol ieder uur voor jou is. Hier kom je al snel achter door voor jezelf een uurtarief vast te stellen. Wanneer je weet dat ieder uur voor jou bijvoorbeeld een waarde heeft van € 100, dan is de vraag al snel beantwoord of het uitbesteden van een taak aan iemand die het voor € 30 kan doen slim is.

Daarom zoals ik al zeg: filter out the flush

 • besteed het uit
 • stop er simpelweg mee.

Timemanagement of productiviteit?

Als je bovenstaande adviezen opvolgt, ben je dan ook van mening dat je bezig bent met productiviteit in plaats van timemanagement? Je weet immers precies wat Bob Proctor zei over het managen van tijd. Dat is helemaal niet mogelijk en ik vind het ook een domme term.

Het gaat over écht productief zijn en niet over het managen van jouw tijd. Tijdens mijn 1-op-1-coaching en groepscoaching is productiviteit 1 van de belangrijke onderwerpen in high performance. Hierbij zoomen we altijd direct in op waardevol werk en niet over hoe je zoveel mogelijk op een dag gedaan krijgt.

Dat is dan ook direct aan jou het advies: focus je altijd op het doen van waardevol werk en niet op het managen van je tijd, want daar gaat het niet om.

Dit heb je nodig om van timemanagement naar productiviteit te gaan

Wanneer je wilt switchen van timemanagement naar productiviteit, dan adviseer ik jou om de 5×50 productiviteit formule door te nemen. Een onderwerp wat we immers vandaag niet behandeld hebben is het voorkomen van afleiding. In de 5×50 productiviteit formule behandel ik dit onderwerp wel. Vraag deze daarom hier aan.

Succes!

PS. Wil je verder aan de slag om het hoogste potentieel en de beste performance op alle gebieden van jouw leven te bereiken? Klik dan hier en verdiep je in high performance coaching.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.