fbpx

Zingeving, ondernemerschap en het doel van het leven

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp

Zingeving,-ondernemerschap-en-het-doel-van-het-leven

Wat triggerde jou in zingeving, ondernemerschap en het doel van het leven?

 • Is het een bepaald punt in jouw ondernemerschap en weet je niet goed hoe je verder moet?
 • Wil je starten met ondernemen, maar weet je niet goed wat je moet doen?
 • Of ben je misschien wel héél succesvol, maar voel je jezelf totaal nutteloos en leeg?
 • Of ben je gewoonweg geïnteresseerd in het onderwerp “zingeving”?

Wat het ook is, vandaag ga ik het met jou hebben over de belangrijke aspecten van zingeving, ondernemerschap en het doel van het leven. Ik doe dit op basis van mijn persoonlijke verhaal. Ik weet zeker dat je dingen herkent en op die manier kun je kijken waar je zelf staat en wat je kunt gaan doen.

First of all: wat is zingeving?

Wikipedia omschrijft het als: een begrip uit de metafysica, wijsgerige antropologie en de psychologie en betekent het zoeken naar de zin, de bedoeling of het doel van het leven of van grote gebeurtenissen in het leven, of het trachten dit doel zelf te scheppen.

Duidelijk toch? Maar veel mensen hebben geen duidelijk doel in het leven. Soms denken we ons doel te hebben gevonden, maar na een poosje zijn wij de zingeving kwijt. Komt dat je bekend voor? No worries, ik ga je namelijk stap voor stap vertellen wat mij motiveert in het leven en hoe het jou ook kan motiveren.

 

Mijn zingeving was verreweg van optimaal

Kwetsbaarheid is ontzettend belangrijk in het leven. Pas als je jezelf kwetsbaar opstelt kunnen mensen van je leren. Dat is dan ook de reden waarom je mij never-nooit enkel over de positieve aspecten hoort praten. Ik vertel je liever het volledige verhaal, zodat je ervan kunt leren.

Mijn zingeving in het leven was zoals de tussenkop al zegt verreweg van optimaal.

Toen ik in 2011 mijn ondernemersleven begon, had ik simpelweg 1 doel in mijn leven: de nummer 1 keynote-spreker op het gebied van online marketing worden. Vanaf dag 1 stond alles in het teken van het bereiken van dat doel. Al snel liep ik tegen een probleem aan: mijn doel was te groot.

Weet je wat het probleem is van te grote doelen? De energie die je ervan krijgt is snel uitgewerkt. Het doel is te ver weg, dus de “beloning” ook. Dit is ook de reden waarom businesscoaches (zoals ik) doelen opstellen met subdoelen ertussen.

Subdoelen behaal je sneller en daardoor vier je eerder een motiverend  “victoryfeestje”. Werk je niet met subdoelen? Dan raak je al snel gefrustreerd, omdat je geen progressie ziet.

Les 1 was dus: mijn doelen kleiner maken. Dit zorgde er enkel wel voor dat ik een deel van mijn zingeving kwijtraakte. Mijn focus lag zo nadrukkelijk op het worden van de nummer 1 keynote-spreker, dat hier mijn gehele zingeving op gebaseerd was. Zingeving heeft namelijk heel veel te maken met persoonlijke groei.

 

Zingeving en het doel van het leven (een verre sprong vooruit)

Naast een duidelijk verhaal waarmee jij jezelf kunt identificeren, vertel ik je ook wat naar mijn mening (en die van vele anderen) het doel van ons leven is en hoe wij zingeving kunnen verkrijgen.

Wanneer je mij beter kent, weet je dat ik het maximale uit mijn leven wil halen. En met het maximale bedoel ik een maximaal niveau dat nog door niemand te bevatten is.

Zingeving in het leven is dan een vereiste. Zonder zingeving kan ik mezelf niet motiveren om ’s ochtends om 5:00 uur op te staan en gedurende de dag diverse routines te volgen om niet een gemiddelde dag (mediocre) te leven maar juist een optimale dag.

Zingeving is energie, zingeving is motivatie! Het probleem van veel mensen is echter dat ze anderen nodig hebben voor hun motivatie. Ik herken dit volkomen bij mezelf.

Ik was de jongen die hongerig naar motivatie was en daarvoor naar Tony Robbins ging, continu Gary Vaynerchuck volgde en motivatievideo’s bekeek van ET (Eric Thomas). Weet je? Niks mis mee! Ik doe het nog steeds. Maar je motivatie af laten hangen van anderen is zwak! Het is alsof je een dopamineshot neemt (een kop koffie), je 1 uur knettertjehard gaat werken en daarna uitgeblust raakt. Ik ga nog steeds naar inspirators, maar niet voor een kortstondige motivatieboost, maar om van ze te leren.

Opgelet: dingen die ik nu ga zeggen zijn mijn persoonlijke mening! “Deze disclaimer wil ik je eerst even geven, want er is een reden waarom heel veel mensen in het gemiddelde blijven steken.”

Wat mijn ogen opende…

Onlangs las ik het boek: “Gesprekken met God – Neale Donald Walsch“. Als jij op dit moment een ontzettend laag niveau van zingeving hebt of een doel in je leven mist, moet je dit boek lezen. Het vertelt je precies wat je nodig hebt om te werken aan je zingeving. Het boek telt zo’n 800 pagina’s. Mijn advies is dan ook om dit artikel te lezen, zodat je het belangrijkste van het boek al in je pocket hebt en je jouw zingeving (terug)krijgt.

De afgelopen jaren was geld mijn drijfveer. Ik koppelde succes aan geld, maar dat was ontzettend dom. Geld verdienen is niet moeilijk; een interim / freelance job aannemen en genieten van de stabiliteit in het leven en een mooi inkomen. Maar…, dat gaf mij geen goed gevoelIn eerste instantie begreep ik mijn gevoel toen niet. Ik begreep totaal niet waarom ik mezelf de ene dag ontzettend gelukkig voelde en op de andere wel een potje kon janken. Totdat ik erachter kwam dat luisteren naar je gevoel je naar de zingeving en het doel in je leven brengt.

“Wauw Wouter, ga je ‘zweverig’ worden? Ja en nee, maar om dat te bepalen moet je dus verder lezen.

Je doel in je leven is erachter komen wie je echt bent

Even snel terug naar de gevoelens. Hoe vaak ervaar je een gevoel van “Wauw, dit moet ik echt doen!” en hoe vaak cijfer je dat gevoel ook weer weg? En hoe vaak ervaar je een gevoel van “No way, hier moet ik echt mee kappen!” om het dan gewoon te blijven doen?

Let’s be fair! Je herkent het, maar je beseft niet dat die gevoelens je helpen bij het maken van de juiste keuzes (en ja hoor….nu gaat Wouter zweverig praten).

Weet je wat het is, in de tussenkop van deze alinea staat niet voor niks “erachter komen wie je echt bent“.

Ooit wist je wie je echt was, maar je herinnert je deze dag niet meer. Hoe dat komt? Door alle invloeden van buitenaf zijn wij totaal vergeten wie wij echt zijn. We worden beïnvloed door:

 • ouders
 • leraren
 • vrienden
 • ex-partners
 • partner
 • collega’s
 • etc

Deze opmerkingen ken je als ondernemer zeker:

 • Goh Wouter, zou je echt wel ondernemer worden? Dat is echt pittig hoor!
 • Wouter, de bijbel lezen? Je bekeren? Ben je wel helemaal goed bij je hoofd…?
 • Wouter, ondernemerschap zit in de genen. Heb je die genen niet, dan zul je nooit succesvol worden.
 • Wouter, jij wordt nooit zo’n succesvolle ondernemer als die en die.

De valkuil is dat je de anderen gelooft en je daar onbewust door laat leiden. Ik liet mezelf ook lang leiden door bepaalde mensen. Ik kwam er pas achter dat dit niet zo slim was toen ik  mij verdiepte in mijn persoonlijke groei. Persoonlijke groei helpt je om erachter te komen wie je echt bent.

Zingeving gaat over je ziel volgen

Ben je nog steeds dit artikel aan het lezen? Awesome! Dan weet ik zeker dat jij klaar bent om richting de 1% van de mensen die streven naar het optimale in hun leven te bewegen. Hoe nu verder?

Ontdekken wie je echt bent, doe je door het creëren van ervaringen.

Het verschil tussen dik en dun ken je pas echt als je ooit eens “iets dikker was” en daarvoor een stuk “dunner”? Had je ooit een bijbaantje dat je totaal niet leuk vond? Je raad het al, deze ervaring had je nodig om erachter te komen dat dit niet was wat je wilde in het leven.

Het leven gaat om het creëren van ervaringen.

Te zweverig? Dan ben je nog niet op het punt aangekomen dat je hierin wilt geloven.

Niet gek hoor. Hoe vaak moeten we wel niet dezelfde fout maken voordat we er écht van leren? Hoe vaak blijven we dingen doen die we totaal niet leuk vinden, puur uit angst voor het onbekende.

Gemiddeld, mediocre, deel uitmaken van 99% van de wereldpopulatie….

Dat mag, dan moet je de dingen blijven doen die je op dit moment doet en niet de keuze maken om jezelf echt te willen leren kennen.

Wil jij deel uitmaken van die 1%? Zorg dan dat jij jezelf echt leert kennen. Juist dan heb je een ontzettend positieve impact op deze wereld, omdat je continu zoekt naar nieuwe ervaringen die van jou een beter mens maken.

Je bent een pure bron van 100% liefde!

Er komt een dag dat…. (dit is een zingevingboost)

Ik weet dat er een dag komt dat God mij laat zien wie ik echt zou kunnen zijn en die persoon wil ik ook worden.

Of je nu niet wel of niet gelovig bent, streven naar een optimaal leven kan altijd, maar voor het creëren van ervaringen die je daarbij helpen moet je uit je comfortzone. Zingeving gaat bij mij niet om “zoveel mogelijk geld verdienen”, als ik die mindset had, dan zou ik nooit gedurfde moves maken. Dan verzin ik een veilige manier van geld verdienen, freelance werken bijvoorbeeld, maar dat doe ik niet. Zelf ga ik buiten mijn comfortzone en dat betekent voor mij persoonlijk dat ik nieuwe ervaringen creëer en dat ik besef dat ik er alleen achterkom wie ik ben, door er ook achter te komen wie ik niet ben.

Door het creëren van ervaringen leer je wie je wel en wie je niet bent

 

Wat is jouw doel in het leven?

Aan jezelf denken om persoonlijk te groeien is dus niet puur egoïstisch. Je hebt immers ervaringen nodig om te weten wie je bent en hoe je zoveel mogelijk voor anderen kunt betekenen. Ik hoop dat dit artikel jouw belangrijke inzichten in het leven geeft. Want hoe is het bij jou? Laat jij je leiden door anderen of haal je de motivatie uit jezelf? Geniet je intens van ieder uur van de dag en werk je actief aan het nastreven van je doelen in het leven?

Vertel mij onder dit artikel wat jouw doel in het leven is en waar  jij dagelijks jouw motivatie uithaalt.

Zingeving…, het is een keuze! Ik help je graag bij die keuze.
Wanneer je dit artikel helemaal gelezen hebt en je gevoel zegt “JA…ik wil dit ook!!”, luister dan naar dit gevoel, klik hier voor een 1-op-1-coachingsgesprek en ik laat je zien hoe jij blijvende ervaringen kunt creëren.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.