fbpx

Hoe overwin je ANGST?

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Wist jij dat er drie typen angst zijn die je beperken in het bereiken van je doelen? Ze houden je tegen bij het bereiken van jouw ware potentieel en beste performance op alle gebieden van jouw leven. Ze weerhouden je ervan om jouw eigen onderneming te beginnen, om te gaan reizen, van baan te wisselen of te beginnen met sporten.

Ik vertel je welke typen ANGST er zijn én hoe jij deze angst overwint, zodat je daadwerkelijk alles kunt bereiken wat je voor ogen hebt.

ANGST houdt ons tegen

Jij, ik en de rest van de wereld…, wij kunnen zoveel bereiken in ons leven. Helaas laten we ons tegenhouden door angst en vaak zijn we ons daar niet eens van bewust. Angst is de reden waarom mensen gemiddeld blijven en niet de keuzes maken om de dingen te gaan doen die ze echt GEWELDIG vinden in het leven.

Angst houdt mensen gemiddeld. Ze durven de keuzes niet te maken om de dingen te gaan doen die ze echt GEWELDIG vinden in het leven.

Stel, er komt een GEWELDIG idee in je op, vrijwel direct gevolgd door een “wat als…”-gedachte. Weg GEWELDIG idee door zo’n typische angstreactie. Jammer, want hoe vaak komt zo’n angstgedachte nou uit? Misschien 1% van alle duizenden keren dat we bang waren voor iets. Als je leert wat angst ECHT is, kun je het overwinnen.

Begrijp wat angst is, dan kun je het overwinnen.

In high performance noemen we dit ook wel de “Competence / Confidence Loop”

Hoe vaker je iets doet, hoe beter je er in wordt, hoe meer vertrouwen je er in krijgt. Kijk eens terug op de afgelopen maanden. Waren er nieuwe stappen in je leven die in eerste instantie misschien ook wel beangstigend voor je waren? Je ging er wel voor, je  bouwde vertrouwen op wat er nu voor zorgt dat je resultaat hebt bereikt.

Hoe vaker je iets doet, hoe beter je er in wordt, hoe meer vertrouwen je er in krijgt.

Het is dus tijd om te werken aan het overwinnen van onze angst(en). Daarom volgen nu de drie typen angst die je vanaf vandaag de baas kunt zijn.

#1 Overwin de Verliespijn (‘Loss Pain’)

Een angst die bij veel mensen speelt is de verliespijn die wereldwijd bekend staat als de ‘loss pain’. Verliespijn gaat over het bang zijn voor het verliezen van dingen waar je aan gehecht bent.

Denk hierbij aan:

 • bang zijn voor het kwijtraken van wat je op dit moment juist zo leuk vindt, als je iets nieuws wilt gaan doen;
 • de angst om je baan kwijt te raken als je een belangrijke keuze in je leven moet maken;
 • geen ‘nee’ tegen een klant durven zeggen.

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens zo’n angst meegemaakt.

Toen ik in 2011 begon met mijn onderneming zei ik altijd “JA” zei tegen nieuwe klanten, omdat ik bang was dat ik ze kwijt zou raken. Ik weet ook nog goed dat ik bij een nieuwe klant meteen alweer een “wat als…-gedachte  had: “Wat als deze klant binnenkort stopt, hoe betaal ik dan mijn vaste lasten?

Verliespijn is een pijn waar vrijwel iedere marketeer zich ook van bewust is. Bedrijven spelen er met hun marketing altijd op in om deze gevoelige snaar bij jou te raken. Maar niet alleen bedrijven, ook mensen om jou heen.

Denk maar eens aan:

 • een vriend waar je tegen zei dat je wilde stoppen met werken voor een baas en hij  reageerde met: “Stel dat het ondernemerschap fout gaat, dan heb je wel een goede baan opgezegd .”
 • of toen je een grote stap ging ondernemen en je familie die in twijfel trok: “Zou je dat wel doen? Stel dat het fout gaat. Kies toch voor die zekerheid!”

Goodbye verliespijn

Hoe meer je aan iets denkt, hoe groter de angst wordt. Om dat te veranderen moet je aan de slag gaan met je mindset. Ga je focussen op de dingen de je KRIJGT. Wat zijn al die geweldige dingen die je krijgt wanneer je, ondanks de angst, toch doorzet?

Je kunt dat op 2 manieren doen:

 1. Bedenk wat je zult KRIJGEN: Wat gaat die moedige stap jouw voor goeds brengen? Meer geld, liefde, rust of vrijheid? Maak het voor jezelf duidelijk.
 2. Zet verlies om in krijgen: Geen idee wat het je gaat brengen? Wat ga je verliezen? Breng dat eerst in kaart en zet het verlies dan om in wat je zult krijgen. Bijvoorbeeld: minder inkomen -> meer inkomen. onzekerheid -> zekerheid.

Om verliespijn te overwinnen, moet je jezelf bewust worden van de negatieve en beangstigende gedachten en  stoppen met: “Wat als…

#2 Overwin de Procespijn (‘Process Pain’)

Veranderen is niet eenvoudig. Ik weet nog goed dat ik van keyboard spelen switchte naar elektrische gitaar en ik weer helemaal van voor af aan moest gaan beginnen. Noten lezen was totaal anders en tja, een gitaar is heel anders dan een keyboard. Ik weet nog goed dat ik mezelf angstig maakte door me verhalen in mijn hoofd te halen zoals:

 • “Nu moet ik lange dagen maken om dit onder de knie te krijgen.”
 • “Moet ik nu nog meer gaan oefenen?”
 •  “Begin ik weer met die saaie eenvoudige liedjes zoals “vader jakob” etc.”

Procespijn noemen we dit ook wel. De pijn die je laat denken dat een ‘nieuwe move’ voornamelijk negatieve dingen met zich meebrengt.

Denk maar eens aan die…

 • roker die wil stoppen met roken en al met de ‘angst’ zit: “Wat als ik drang krijg om te roken?” of “Wat als ik afkickverschijnselen krijg?” “Wat als we een barbecue hebben en al mijn vrienden wel roken…”
 • vriend die wil afvallen en al in zijn hoofd zit met: “He bah, dan moet ik iedere dag naar de sportschool fietsen. Dan zullen ze mij aankijken en denken ‘wat moet dat hopeloze geval in de sportschool’.” “Dan moet ik gezonder gaan eten en meer gaan shoppen etc”

Wanneer je dit leest, begrijp je al direct wat de valkuil is bij deze pijn. Het is wat we bij iedere pijn doen: alles negatief bekijken in plaats van het positieve zien.

Bye Bye Procespijn

Klaar met deze pijn / angst? Ga juist de positieve gevolgen inzien van het overwinnen van je struggle. Afvallen kan dan misschien negatieve gedachten met zich meebrengen. Ik ben ervan overtuigd dat het ook vele, vele, vele positieve dingen met zich meebrengt zoals: meer energie, je gelukkiger voelen, meer zelfvertrouwen, ouder worden etc.

De mastery of life is leren om struggles en uitdagingen te zien als een spel waarbij je jouw hoogste potentie in jouw leven kunt bereiken. Omarm het, kijk het in de ogen en bring the joy! Stop met het negatieve en zet het om naar positief.

De mastery of life: leer struggles en uitdagingen te zien als een spel waarbij je jouw hoogste potentie in jouw leven kunt bereiken. Omarm het, kijk het in de ogen en bring the joy! Stop met het negatieve en zet het om naar positief.

#3 Overwin de Uitkomstpijn (‘Outcome Pain’)

De laatste angst die wij ervaren én kunnen overwinnen is de ‘uitkomstpijn’. De uitkomstpijn gaat er simpelweg over dat alle effort die we in iets stoppen, het niet waard zal zijn.

Herken je dit? Wat als

 • ik dit allemaal doe en het resultaat niet beter is dan toen ik begon?
 • hier ontzettend veel tijd in gaat zitten, maar ik niet meer geld ga verdienen?
 • ik zus en zo doe en het zal er niet beter op worden?

Ik heb vaak uitkomstpijn gehad. Dan wilde ik met iets nieuws beginnen en in mijn hoofd zag ik de eindresultaten al. Deze angst speelt bij veel ondernemers. Het is de angst die dromen direct kapot maakt en waardoor 98% van de mensen gemiddeld blijft omdat ze de stap niet durven te ondernemen.

Ken je de Law of AttractionDat je alles krijgt waar je aan denkt, goed of fout! Dan besef je meteen hoe belangrijk het is om juist aan de positieve gevolgen van de moedige keuze die je gaat maken te denken.

Byéé! Uitkomstpijn

Ben je klaar bent met uitkomstpijn? Zeg dan tegen jezelf:

Wanneer ik vandaag deze keuze maak, dan ga ik er van genieten omdat….en omdat….en omdat….

Je gaat dus praten over alles waar je van gaat genieten en over wat het je allemaal gaat brengen. Alles draait om je mindset:

 1. De law of attraction: je krijgt waar je aan denkt.
 2. Where attention goes, energy flows (positief of negatief).

Dus stel je vanaf vandaag de vragen:

Wat wil ik echt bereiken in mijn leven? En wat is de reden dat ik daar nog niet ben of het niet snel genoeg bereik?

Deze twee vragen zijn key om verder te komen in jouw leven. Dit zijn twee vragen die ik mezelf iedere dag stel en die mijn coachingsklanten zich iedere dag stellen.

Wanneer je echt jouw dromen waarheid wilt maken, stop dan met negatieve gedachten en neem afscheid van de drie angsten.

Wil je hier verder mee aan de slag? Dan nodig ik je graag uit voor een coachingsessie of adviseer ik je om mijn gratis high performance training te volgen.

Succes!

Hoe-overwin-je-angst-quote-mastery-of-life-47
Hoe-overwin-je-angst-quote-mastery-of-life-6
Hoe-overwin-je-angst-quote-mastery-of-life-5
Hoe-overwin-je-angst-quote-mastery-of-life-4
Hoe-overwin-je-angst-quote-mastery-of-life-4
boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.