fbpx

Zo Overwin je de Pijn die bij Veranderen Hoort

Deel Twitter
Deel linkedin
Deel Facebook
Deel whatsapp
YouTube video
Ben jij ervan overtuigd dat je meer uit je leven kunt halen dan je nu doet? Denk bijvoorbeeld aan je gezondheid, relatie, onderneming, carrière of verdieping van relaties met je familie en vrienden. Wat zeg je? Lukt dat niet? Wat zit jou dan in de weg om te veranderen? Het antwoord op deze vraag is heel simpel: niets! Veranderen is voor iedereen mogelijk, zeker als je de valkuilen en belangrijke gewoontes kent. Ready for it? Klaar voor verandering? Let’s go!

De grote verandering in mijn leven

Alle artikelen die ik schrijf, gaan over mijn eigen ervaringen en de afgelopen jaren stonden voor mij in het teken van verandering. Eigenlijk speelt verandering iedere dag een rol in mijn leven. Als high performance coach zoek ik altijd naar nieuwe mogelijkheden om een nog betere versie van mezelf te worden. Om mijn maximale potentieel en beste performance te bereiken op alle gebieden van mijn leven. Om dit te bereiken is VERANDERING ontzettend belangrijk! Als je mij kent, weet je dat ik in 2011 mijn eigen online-marketingbureau startte. Marketing was altijd mijn ding en ik vond het geweldig om te doen. Als ik kijk naar mijn levensstijl op dat moment was het gemiddeld / normaal. Rond 8.30 uur uit bed, werken van 9.00 uur tot 17.00 uur en in de weekenden een katertje oplopen. Ook was ik een groot liefhebber van festivals bezoeken om even lekker helemaal los te gaan. (check mijn over mij-pagina voor het complete verhaal). Vele jaren leefde ik op die manier, maar in 2016 merkte ik dat ik klaar was met mijn gemiddelde leven. Al eerder was ik me gaan oriënteren op persoonlijke ontwikkeling, mindset en dergelijke, omdat ik diep van binnen wist dat ik zoveel meer kon bereiken.

Ik móést veranderen

De grootste verandering vond plaats in 2017. In november besloot ik alleen op vakantie te gaan. Tijdens die vakantie kwam ik Victoria Mcdonald, de liefde van mijn leven tegen. Sinds die dag ging bij mij het roer totaal om. Ik voelde diep van binnen dat ik samen met haar zoveel meer kon bereiken, omdat zij hetzelfde dacht over haar leven. Ik ging routinematig leven, maakte keuzes over hoe de beste versie van mezelf eruit moest zien en wie ik wel en niet in mijn leven wilde hebben. Festivals bezoeken was meteen verleden tijd. Ik optimaliseerde mijn toch al gezonde eetpatroon, ging vroeger naar bed en stond vroeger op en er gebeurde nog veel meer. Deze korte versie van mijn verhaal lijkt misschien eenvoudig, maar als ik terugkijk verliep die enorme verandering niet zonder tegenwind.  Ik liep tegen diverse struggles aan, struggles waar iedereen mee te maken krijgt die écht wil veranderen. Veranderen is voor iedereen mogelijk, als je maar goed voorbereid bent.

#1 Verandering brengt onzekerheid met zich mee

Of het nu gaat om een carrièreswitch, verhuizen naar een nieuwe stad of ander land, beginnen met jouw ondernemerschap of switchen in je ondernemerschap, verandering brengt onzekerheid met zich mee. Je kunt immers nooit bepalen hoe de verandering zal verlopen en waar je terechtkomt. Daarom wil ik je waarschuwen voor alle negatieve gedachten die ongetwijfeld bij je boven gaan komen als je wilt veranderen. In een eerder geschreven artikel over de 3 verschillende typen van angst lees je over één van de grootste angsten in ons leven: de angst voor verandering. Daarom blijft  98% van de wereldbevolking gemiddeld en heeft nooit de drang om zich verder te ontwikkelen. Dus.., omarm jouw angst en onzekerheid en zet negatieve emoties en gedachten om naar positieve.

Negatief:

 • Als ik deze carrièreswitch ga maken, verlies ik alle fijne banden met mijn huidige collega’s. Misschien krijg ik straks collega’s waar ik totaal niet mee overweg kan.
 • Als ik mijn eigen onderneming begin, geef ik mijn zekerheid op en wanneer mijn onderneming niet van de grond komt volgen er financiële problemen.
 • Als ik tien kilo wil afvallen, dan moet ik allemaal nieuwe recepten vinden, ingrediënten zoeken in de winkel en straks vind ik het niet lekker.

Positief:

 • Ik ben zo enthousiast over mijn carrièreswitch! Ik ga nieuwe mensen ontmoeten die passen bij de beste versie die ik wil worden. Like-minded mensen met dezelfde interesses!
 • Als ik begin met mijn onderneming kan ik eindelijk iets doen wat 100% mijn passie is! Ik ben ervan overtuigd dat wanneer ik mijn passie volg, alles goed komt in mijn leven.
 • Yes, ik heb zoveel zin in het verliezen van mijn kilo’s. Ik zie mezelf straks al zelfverzekerd naar het strand gaan, heerlijk sporten en een gevoel van meer energie en geluk  ervaren!

Zoals je ziet, het is aan jou hoe jij omgaat met jouw verandering. Toen ik zelf  koos voor de switch van 100% gefocust online-marketingbureau naar certified high performance coach en business coach, kreeg ik zoveel positieve energie. Ik wist dat ik mensen ging helpen en dat dit mij ontzettend gelukkig zou maken en een gevoel van grote waardering zou geven.

Natuurlijk kreeg ik ook negatieve emoties en gedachten in mijn hoofd. Enkel omdat ik mezelf daarvan bewust was, kon ik deze snel omzetten in positieve gedachten.  Voor meer inzichten over jouw beperkte mindset. Klik hier.

#2 Verandering en het moment van ‘afscheid nemen’

Wanneer jij klaar bent om te veranderen, krijg je al snel reacties van de de mensen om je heen. Zo zullen er familieleden en vrienden voor je klaarstaan en je steunen, maar er zijn ook mensen die proberen om je op andere gedachten te brengen. Er waren mensen in mijn leven die het belachelijk vonden dat ik om 5:00 uur ging opstaan. Die niet begrepen dat ik niet tevreden was met een inkomen van € 8.000 en ga zo maar door. In mijn veranderproces merkte ik op hoe een groot deel van de omgeving mij probeerde terug te trekken naar hun wereld. De reden?
Vaak trekken mensen je terug naar hun wereld omdat zijzelf niet durven te veranderen. Ze zien jou veranderen en proberen je terug te trekken zodat ze zelf geen pijn ervaren. Of het zijn mensen met een beperkte mindset die niet inzien hoeveel meer de wereld te bieden heeft. En je hebt natuurlijk de mensen die ontzettend veel van je houden en niet willen dat jou iets overkomt.

Afscheid nemen

Wat de reden ook is, besef goed dat de kans groot is dat je afscheid moet nemen van bepaalde mensen in jouw leven. Verandering in je leven betekent vaak verandering van mensen waar je mee omgaat. Het is een ‘basisgezegde’: je bent het gemiddelde van de mensen die het dichtst bij jou staan. Daarom zeg ik je straight in the face: het is tijd voor nieuwe connecties en om afscheid te nemen van mensen met wie je het leven niet wilt ruilen. Zoek nieuwe like-minded mensen, zodat je allemaal beweegt op hetzelfde niveau. Zelf heb ik een mastermindgroep van high achievers die het beste in hun vak zijn. We ontmoeten elkaar iedere week op een vaste tijd met een vaste agenda. Een mastermind is één van de belangrijkste activiteiten wanneer je klaar bent voor een snellere groei.
Maak keuzes en besef goed dat de kans 99,9% is dat mensen proberen om je van gedachten te laten veranderen. Word niet boos op deze mensen, maar laat ze weten dat jij klaar bent om een betere versie van jezelf te worden of ze nou wel of niet achter je staan.

#3 Verandering en de vele struggles

Eerlijk is eerlijk: veranderen is voor iedereen moeilijk en zorgt voor struggles. Wanneer je geen struggles ervaart, zit je nog te dicht om jouw comfortzone heen. Dan ben je het veilig aan het spelen. Enkel weet ik maar al te goed: veiligheid = geen groei.
Wanneer veranderen geen struggles met zich meebrengt, dan gebeurt er niets. Veranderen betekent immers buiten je comfortzone gaan, nieuwe paden betreden, stappen in het onbekende nemen en een nieuwe identiteit ontwikkelen.
Omarm de vele struggles, het betekent dat je op de juiste weg zit. Schroef de innerlijke thermostaat eens flink op, zodat je geen last hebt van het thermostaateffect.

Wat is het thermostaateffect?

Zet de thermostaat van jouw verwarming op 20 graden. Als het kouder wordt dan 20 graden zorgt de thermostaat ervoor dat jouw huis heerlijk wordt verwarmd naar 20 graden. Als het warmer wordt gebeurt er niets, zodat het na een tijdje weer 20 graden of kouder is. Dat gebeurt ook vaak bij mensen die aan het veranderen zijn. Ze zijn hard bezig met veranderen, maar hun identiteit groeit niet mee naar hun doel. Ze schieten dus over de 20 graden en dan gebeurt er niets meer en wordt het weer 20 graden of koeler, met andere woorden: terug bij af. Herken je dat bij jezelf? Het heeft te maken met jouw identiteit die niet meegroeit. Het aanleren van een gewoonte duurt 66 dagen. Je dient dan ook minstens 66 dagen te werken aan het ontwikkelen van jouw identiteit en dat heeft alles te maken met commitment en discipline. Zonder commitment en discipline in je leven kom je nergens.

Zorg er daarom voor dat je:

 1. jouw struggles omarmt;
 2. je gedisciplineerd en commitmetted bent no matter what;
 3. en dat je je door niks en niemand laat afremmen!

#4 Verandering en een nieuwe mindset

Veranderen vraagt om een nieuwe mindset en een nieuwe persoonlijkheid. Om dit in de juiste banen te leiden stel je voor jezelf persoonlijke kernwaarden op die je iedere dag bij jezelf onder de aandacht brengt. Dan ga je leven als de beste versie van jezelf.

Met de juiste persoonlijke kernwaarden ga je leven als de beste versie van jezelf.
Toen ik klaar was voor verandering, wist ik niet dat we allemaal kernwaarden hebben, of we er ons nu wel of niet bewust van zijn. Ik leefde lange tijd zonder bewuste kernwaarden en dat zorgde voor angst, verdriet, teleurstelling, irritatie en meer! Diep van binnen wist ik immers wel dat ik niet volgens mijn (onbewuste) kernwaarden leefde. Daarom adviseer ik je nu om direct jouw kernwaarden vast te stellen, als je dat nog niet hebt gedaan. Zonder kernwaarden val je makkelijk terug in jouw oude identiteit en dat wil je niet. Vraag jezelf daarom ook af:
 • Hoe ziet de beste versie van mezelf eruit?
 • Wat denkt die persoon?
 • Hoe leeft die persoon?
 • Wat zijn zijn waarden?
Maak het inzichtelijk en wees bereid om een switch te maken van jouw “oude mindset” naar de nieuwe. Als er één ding is waar ik zelf regelmatig aan werk dan is het wel het upgraden van mijn mindset. Ik doe dit o.a. op basis van:
 • Boeken
 • Meditatie
 • Audio-frequentieprogramma’s

#5 Verandering zonder ‘goedkeuring’

Ik krijg nog vaak te horen van mijn 1-op-1-coachingklanten dat ze wachten op goedkeuring van andere mensen (of zelfs die van mij!). Als je één ding niet nodig hebt, is het goedkeuring van andere mensen. De enige waar je goedkeuring van dient te hebben is van jezelf.
Zeg simpelweg tegen jezelf: ik geef mezelf de goedkeuring om vanaf vandaag te veranderen!
Neem persoonlijk leiderschap over jouw eigen leven wanneer je wilt veranderen. Geen vinger wijzen maar iemand anders. Niet de situatie de schuld geven of als excuus gebruiken dat je op dit moment niet kunt veranderen. Veranderen kan wanneer jij dat wilt.
Toon leiderschap. Stop daarom met consumeren, stop met het zoeken naar meer informatie en ‘know-how’. Je weet genoeg!

Zet nu die eerste stap!

PS

Wanneer je een coach zoekt die jou committed en aan de afspraken houdt die je met jezelf hebt, lees je dan eens verder in op het gebied van high performance coaching.

1.-Veranderen-als-een-persoon- 2.-Veranderen,-mensen-proberen-jou-tegen-te-houden- 3.-embrace-de-struggles-van-veranderen 4.-Goedkeuring-om-te-veranderen- 5.-Verander-nu-want-je-weet-genoeg-
boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

No-nonsense Gamechanger Update

Iedere week kan je via wouterkleinsman.nl een nieuw, kort maar krachtig artikel om jouw leven en bedrijf radicaal te transformeren lezen of in de podcast luisteren.

Wil je dat niet missen? Stel dan een ‘notificatie’ in voor je e-mailadres. Laat hieronder je e-mailadres achter en geef vervolgens aan of je wekelijks, tweewekelijks of maandelijks een notificatie wilt ontvangen.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.