Ondernemerschap

boek.png

download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger

Denk je erover als ondernemer met je eigen onderneming te starten? Of ben je al enkele maanden (of zelfs jaren) bezig? Bij ondernemerschap komt heel wat kijken en daarom is het enorm belangrijk dat je de juiste informatie binnenhaalt omtrent ondernemerschap.

Dat is precies de reden waarom ik deze pagina heb opgezet. Op deze pagina kom je alles te weten over ondernemerschap. Ik zal je hier belangrijke adviezen en tips geven en je bovendien boeken, artikelen en andere interessante informatie aanreiken over ondernemerschap.

Ps. heb je mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld? 


Wat houdt ondernemerschap in?

Bij ondernemerschap zie je potentieel in een idee of is er een probleem waarvoor je een oplossing hebt bedacht. Deze oplossing is vaak verpakt als product of dienst. Om dit product of deze dienst vervolgens aan de man te brengen, wordt er een bedrijf opgezet. De meeste ondernemers hebben als doel om winst te behalen met hun ondernemerschap.

Vaak zie je bij ondernemerschap dat ideeën zijn begonnen vanaf een nachtkastje en dat deze ‘wilde ideeën’ door sommige mensen worden omgezet in een onderneming. Dit zijn de mensen die risico’s durven te nemen en die het lef hebben om stappen te zetten. En omdat de meeste ideeën zijn begonnen vanaf dat nachtkastje, zijn er heel wat ondernemers die nooit hebben geleerd wat ondernemerschapn inhoudt. Het is begonnen als een hobby die uit de hand liep, aldus de meeste ondernemers.

Deze pagina heb ik dan ook opgezet om je te leren hoe je van je hobby en passie een succesvolle onderneming kunt maken, zodat je ook van je ondernemerschap kunt genieten.

Ben je klaar om die uitdaging aan te gaan? Lees dan  nu eerst mijn adviezen en vervolgens de boeken die ik je aanraad.


#1 Ondernemerschap en een doel

Wanneer je als ondernemer begint, is het belangrijk om eerst voor jezelf een duidelijk doel vast te stellen. Het probleem is namelijk dat heel wat mensen geen duidelijk ‘why’ hebben. Zelf ben ik hier in het verleden ook tegenaan gelopen. Na zo’n vier maanden om de tafel met een van de betere marktpositioneringbedrijven in Nederland, zeiden ze het volgende: “Wouter, je hebt geen waarom! Je wilt gewoon geld verdienen.”

Kijk, laten we heel eerlijk zijn: geld verdienen is natuurlijk ook een doel. Het is alleen een doel dat je niet je lang genoeg zal uitdagen en motiveren om echt iets van je ondernemerschap te maken. Dit ontdekte ik zelf ook naarmate mijn onderneming begon te groeien en ik het ene omzetdoel na het andere omzetdoel behaalde. Het maakte mij echter niet gelukkiger. Er waren een aantal situaties en een terugblik op mijn leven voor nodig om achter mijn ‘doel’ te komen. Zelf wil ik namelijk altijd het uiterste uit mijn leven en ondernemerschap halen, omdat je simpelweg maar één keer leeft (al geloof ik in het altijd leven). Ik las hier veel boeken over en ik hield me al jaren bezig met online marketing. Opeens realiseerde ik me dat het jammer zou zijn om al die kennis voor mezelf te houden. Daarom begon ik me te herpositioneren van online-marketingbureau naar personal coach / life coach.

Wat ik hiermee duidelijk wil maken, is dat je het best op de volgende manier achter je ondernemerschapsdoel kunt komen:

  • Maak van je passie je onderneming. Verkoop de kennis/het product/de dienst die je zelf nodig had aan mensen die het ook nodig hebben.
  • Je doet het voor een ander. Veel ondernemers zijn ondernemer geworden omdat ze eerder iemand ergens mee geholpen hebben, bijvoorbeeld familie, een vriend(in), mensen die een trauma hebben gehad dat jij ook hebt gehad, etc.
  • Je doet het voor een groter doel. Misschien ben je wel faliekant tegen bepaalde producten, diensten of misschien zelfs wel mensen! Jouw grotere doel kan dan bijvoorbeeld zijn om de wereld een beetje beter te maken.

Het is wel belangrijk voor je ondernemerschap dat je er eerst achter komt wat je doel is. Zonder duidelijk doel raak je al snel gedemotiveerd, en zul je jezelf op een gegeven moment afvragen: waar doe ik het nog allemaal voor?


#2 Ondernemerschaps-kernwaarden

High performance ondernemers zijn zich bewust van hun ondernemerschaps-kernwaarden. Ondernemerschaps-kernwaarden zijn de waarden die jij belangrijk vindt en die jou als ondernemer typeren. Weet jij van jezelf wat jouw kernwaarden zijn? Ondernemers die niet voor zichzelf duidelijk hebben wat hun kernwaarden zijn, zijn vaak ondernemers die alle kanten op gaan. Hun klanten of doelgroep hebben dan soms geen idee meer waar de ondernemer mee bezig is. Dit kan leiden tot gezichtverlies, en dat is gevaarlijk voor jezelf als ondernemer. Daarnaast is het gevolg van het ontbreken van inzicht in je ondernemerschaps-kernwaarden, dat je op sommige dagen ontzettend enthousiast en gemotiveerd bent, terwijl je je op andere dagen gestresst en ellendig voelt. Dit heeft er mee te maken dat je dan niet altijd handelt vanuit je kernwaarden. Iedereen heeft kernwaarden, maar de ene ondernemer heeft dit helder voor zichzelf, en de andere niet.

Mijn advies is dan ook om te werken aan je kernwaarden, wanneer je dat nog niet hebt gedaan. In mijn artikel: Persoonlijke ontwikkeling – Leven vanuit je kernwaarden en dagelijkse groei lees je alles over het vaststellen van je kernwaarden.


#3 Motivatie vs discipline

Tijdens je ondernemerschap zullen er momenten zijn waarop je merkt dat je weinig motivatie hebt. De valkuil voor veel ondernemers is dan dat ze op zulke momenten op zoek gaan naar motivatie door middel van video’s, podcasts, socialmediaberichten, et cetera. Het is goed om als je begint aan je ondernemerschap te weten dat motivatie zwak is en niet de oplossing. Wat high performers begrijpen, is dat het niet gaat om motivatie, maar om discipline.

Discipline is als een spier die je iedere dag moet trainen. Hoe meer je werkt aan je discipline, hoe succesvoller je als ondernemer zult worden. Motivatie is namelijk slechts een medicijn, zoals een paracetamol die na een tijdje uitwerkt raakt; dan moet je weer een nieuwe innemen… Mijn advies is dan ook dat je, wanneer je begint aan je ondernemerschap, vooral werkt aan het ontwikkelen van discipline, in plaats van continu te zoeken naar motivatie. Hoe je dat doet? Dat lees je in dit artikel: Discipline nodig? 7 adviezen voor discipline!


#4 Ondernemersmindset

Als je succesvol wilt zijn als ondernemer, zul je bovendien moeten werken aan een echte ondernemersmindset. Zoals ik je al vertelde zijn heel wat ondernemers met hun ondernemerschap begonnen vanuit een uit de hand gelopen hobby. Deze ondernemers hebben dan veel dingen nog niet voldoende ontwikkeld. Eén van die zaken is een ondernemersmindset.

Echte ondernemers denken namelijk anders. Echte ondernemers beseffen maar al te goed dat ze risico’s moeten nemen, in het diepe moeten springen en veel geld moeten investeren. Ondernemers die deze mindset niet hebben, denken te veel vanuit schaarste en armoede. Ook dit is dus iets waar je echt aan zult moeten werken. En je raadt het al: ook hier heb ik een artikel over geschreven: 7 mindset-tips voor dé ondernemers-mindset

Ontwikkel je geen ondernemersmindset, dan zul je nooit een succesvol ondernemer worden. Waarom niet? Simpelweg omdat je dan blijft denken vanuit schaarste en armoede, waardoor je nooit zult investeren in jezelf als persoon en in je onderneming.


#5 Langetermijnvisie

Heel wat ondernemers zijn met ondernemerschap begonnen, omdat ze dachten op deze manier snel rijk te kunnen worden. Deze ondernemers geloven in ‘overnight success’ en financiële vrijheid, waarbij ze nooit meer hoeven te werken. Hoewel dit aantrekkelijk klinkt, zal dit soort ondernemerseigenschap je niet ver brengen. Bij ondernemerschap draait het namelijk om langetermijnvisie. Je hebt langdtermijnvisie nodig, omdat het heel wat uren en euro’s zal kosten om een succesvolle onderneming op te zetten.

Geduld hebben en behouden is dan ook een belangrijke eigenschap van een ondernemer. Vaak stoppen ondernemers te vroeg met hun marketingactiviteiten, het ontwikkelen van hun ideeën of het najagen van hun droom. Ze verwachtten dat dat wel in een of twee maanden te realiseren zou zijn, en komen er dan achter dat dit niet het geval is. Wanneer je begint met je ondernemerschap is dus belangrijk dat je een langetermijnvisie hebt. Besef goed dat het je heel wat uren en euro’s zal gaan kosten en denk niet dat ondernemerschap je binnen twee maanden rijk zal maken. Begin je ondernemerschap met het hebben van een helder doel en weet dat ‘overnight success’ een mythe is.


#6 Ondernemerschap & leiderschap

Als je een high performance ondernemer wilt worden, is leiderschap (en dan met name persoonlijk leiderschap) een echte pré. Je kunt immers niet het uiterste uit je leven en je ondernemerschap halen wanneer je afhankelijk bent van anderen.

Ben jij een geboren leider? Of eigenlijk niet? No worries als je denkt dat je dat niet bent! Zelf was ik vroeger ook geen leider, en duurde een aantal jaar voordat ik besefte dat ik alleen verder zou kunnen groeien als ondernemer als ik zelf de touwtjes van mijn leven en mijn onderneming in handen zou nemen. Mijn advies is dan ook om je tijdens je ondernemerschap te verdiepen in persoonlijk leiderschap.

Bij persoonlijk leiderschap gaat het erom dat je voorin in de bus achter het stuur zit, in plaats van achterin. Het gaat om het nemen van verantwoordelijkheid en niet andere mensen de schuld in de schoenen te schuiven. Wanneer je toe bent aan de next step in jouw ondernemerschap, dan zijn alle pijlen gericht op persoonlijk leiderschap. Verdiep je daarom in persoonlijk leiderschap, bijvoorbeeld door dit artikel te lezen: Leiderschap: Waarom & hoe het de 1e stap is tot Persoonlijke Groei


#7 Persoonlijke effectiviteit

Persoonlijke effectiviteit is een echte must-have voor jouw ondernemerschap. Bij persoonlijke effectiviteit gaat het erom hoe effectief jij als persoon met je tijd – en dus met je leven – omgaat. High performers zijn erop getraind om een hoog niveau van persoonlijke effectiviteit (en dus productiviteit) te bereiken en vast te houden. Als je meer uit je ondernemerschap wilt halen, is het goed om je bewust te worden van hoe jij jouw dagen en uren besteedt. Laat je je snel afleiden door prikkels als e-mail, social media, telefoon, iemand die langskomt? Of weet je goed hoe je jezelf in een flow kunt houden?

Kortom: als je het uiterste uit jouw ondernemerschap wilt halen, is het essentieel dat je continu bewust bent met je persoonlijke effectiviteit en productiviteit. Als high performance coach train ik dagelijks ondernemers, onder andere op het gebied van persoonlijke effectiviteit. Het is enorm belangrijk dat je continu in een flow bezig bent, in plaats van dat je uitgeblust raakt doordat je continu afgeleid wordt. Elke onderbreking haalt je immers uit je flow, en het kost je minimaal 10 minuten per keer om weer terug in de flow te komen!

Werk dus aan je persoonlijke effectiviteit! Hoe? Bijvoorbeeld door dit artikel te lezen: Productiviteit verhogen? Zet de 5X50 Productiviteit Formule in!


#8 Persoonlijke en zakelijke doorbraak

Ben jij ook toe aan een persoonlijke en zakelijke doorbraak in je ondernemerschap? De kans is groot dat je hier ‘JA’ op zegt. Echte ondernemers willen immers het uiterste uit zichzelf en uit hun ondernemerschap halen, en zijn daarom altijd op zoek naar persoonlijke en zakelijke doorbraken.

Dat is wat ik persoonlijk ook zo ontzettend leuk vind aan ondernemerschap. Ieder jaar stel ik mezelf de uitdaging om te groeien als persoon. Wanneer het jaar er dan op zit, evalueer ik altijd het afgelopen jaar en vergelijk ik de persoon die ik aan het begin van dat jaar was met de persoon die ik aan het eind van het jaar was. Tot nu toe heb ik bij mezelf nog ieder jaar grote positieve verschillen gezien. Het leuke van dit soort reflectiemomenten is, dat je nog dankbaarder wordt voor je ondernemerschap. Je zult merken dat je door de jaren heen heel wat persoonlijke en zakelijke doorbraken zult meemaken.

Voor meer informatie over coaching klik hier.

Meer over ondernemerschap

Hierboven heb ik je maar liefst acht belangrijke adviezen gegeven op het gebied van ondernemerschap. En het mooie is: er valt nog veel meer te vertellen! Als coach wil ik dat jij volop kunt genieten van je ondernemerschap. Daarom heb ik hieronder mijn favoriete boeken, podcast en artikelen gedeeld. Neem ze voor jezelf door, consumeer ze en integreer ze in je dagelijkse praktijk!


Boeken over ondernemerschap

Waarom het wiel zelf opnieuw uitvinden als er al zo ontzettend veel boeken zijn om te lezen? Als high performer lees ik zelf elke twee weken minimaal één boek. Ik heb de afgelopen jaren dan ook enorm veel boeken gelezen op het gebied van ondernemerschap. Hoewel het voordeel is dat er ontzettend veel boeken zijn geschreven over ondernemerschap, brengt het ook een nadeel met zich mee: waar moet je beginnen? Welke boeken over ondernemerschap passen echt bij jou? Die deel ik hieronder graag met je! Met deze boekenlijst en mijn artikelen kun je jouw ondernemerschap een heuse kickstart geven. Mijn advies is dan ook om serieus met deze boeken over ondernemerschap aan de slag te gaan.


Podcast op het gebied van ondernemerschap

Ben je meer een liefhebber van podcasts (oftewel: luisteren) dan van het lezen van een boek? Dan wil ik je adviseren om vanaf vandaag (wanneer je dat nog niet doet) mijn podcast te volgen op het gebied van leven, ondernemen en gezondheid. Deze engelstalige podcast geeft je de belangrijkste adviezen op het gebied van ondernemerschap. Zo kun je tijdens het sporten, autorijden of wat dan ook jouw tijd op een goede manier investeren in je ondernemerschap.

Genoeg gelezen? Zet de next step!

Voldoende gelezen over ondernemerschap en wil je echt aan het werk? Dan ben je klaar voor de next step: het inplannen van een consult.