Persoonlijk leiderschap

boek.png

download gratis hoofdstukken van mijn bestseller boek: zo word je een gamechanger

Je vond deze pagina, dus de kans is groot dat je aan je persoonlijk leiderschap wilt werken. Een goede keuze, maar ook meteen niet de eenvoudigste! Zelf de leiding nemen over jouw leven is niet een keuze die iedereen maakt. Alleen échte high performers (mensen die meer uit hun leven wil halen) doen dat. Maar ik weet dat jij het kan! Op deze pagina ga ik je de belangrijkste adviezen geven over persoonlijk leiderschap. Zo hoef je niet meer verder het internet af te struinen, nee! Op deze pagina vind je alles over persoonlijk leiderschap en hoe je de juiste stappen kunt zetten.

Ps. Heb jij mijn succesvolle boek Zo word je een gamechanger al besteld?


Wat is persoonlijk leiderschap?

De term “persoonlijk leiderschap” zegt het eigenlijk al. Persoonlijk leiderschap gaat erover dat je het heft van jouw leven in eigen hand neemt. In plaats van dat je achterin de bus gaat zitten en je een chauffeur laat bepalen waar je heen gaat, zet je deze chauffeur aan de kant (of liever nog: helemaal uit de bus) en neem je zelf het stuur (het heft) in handen. Als ik jou op dit moment vraag om in de bus plaats te nemen, waar zou jij nu dan gaan zitten?

Het is goed om je eerst bewust te worden van de stappen die jij op dit moment misschien al zet of gezet hebt op het gebied van persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap bereik je namelijk niet van de ene op de andere dag. Persoonlijk leiderschap gaat over het maken van eigen keuzes en over laten zien waar je voor staat. Persoonlijk leiderschap heeft veel aspecten en de belangrijkste ga ik voor jou op deze pagina behandelen. Daarnaast deel ik mijn favoriete boeken over leiderschap met jou, en dat niet alleen: ik heb nog veel meer input die ervoor zorgt dat jij de regie gaat voeren over jouw eigen leven.

Ben je er klaar voor?
Let’s go!

 

Genoeg is genoeg!

Het allerbelangrijkste advies dat ik je kan geven op het gebied van persoonlijk leiderschap is: genoeg is genoeg! Wat ik hiermee bedoel, wil ik je graag uitleggen door een persoonlijk verhaal. Voordat ik leiderschap over mijn eigen leven toonde, liet ik vaak andere mensen beslissingen voor mij nemen. Eén van allerbelangrijkste personen die invloed op mij uitoefenden, was mijn vader.

Toen ik jong was, deed mijn vader alles voor mij. Hierdoor leerde ik dat ik altijd andere mensen nodig had om bepaalde dingen voor mij te doen. Persoonlijk leiderschap werd mij dus niet bepaald met de paplepel ingegoten. Ik moest zelf de keuze maken om óf op deze manier door te blijven leven, óf om toch eindelijk echt het heft in eigen handen te nemen.

Omdat dit gedrag ook doorsijpelde in mijn zakelijk leven (weinig zelfvertrouwen, mezelf continu willen bewijzen tegenover mijn klanten), ben ik meer dan eens in lastige situaties verzeild geraakt (bijvoorbeeld klanten die niet betaalden, wat uitliep in dure incassotrajecten). Op een gegeven moment was het genoeg voor mij. Zoals ik al zei: “genoeg is genoeg!” Ik realiseerde me dat het tijd was om leiderschap te gaan tonen over mijn leven. Vanaf die dag heb ik die keuze dan ook gemaakt. Ik ben het gesprek aangegaan met mijn vader, die mij nog steeds in bescherming nam en mij daardoor ook signalen stuurde dat ik het zelf niet kon. Bovendien heb ik naar mijn klanten toe duidelijk gesteld hoe ik wilde dat zij mij zouden behandelen.

Dat was mijn eerste stap richting persoonlijk leiderschap. Ik deel deze situatie vaak met mijn coachingsklanten (en nu dus ook met jou) om zo te laten zien op welke gebieden je de eerste stappen richting persoonlijk leiderschap kunt zetten. Hieronder volgen enkele belangrijke thema’s omtrent persoonlijk leiderschap, en bovendien enkele boeken, artikelen en meer!


Persoonlijk leiderschap en de cirkel van invloed

Ik gaf het in het begin al even aan: persoonlijk leiderschap begint bij het uit de bus (of eventueel naast je) zetten van de chauffeur en het stuur in eigen handen te nemen. Door het stuur weer in eigen handen te nemen, kun je invloed uitoefenen op de bus en op de bestemming waar je naartoe rijdt. Persoonlijk leiderschap gaat dus over de cirkel van  invloed.

Persoonlijk-Leiderschap-Cirkel-van-invloed

Heb jezelf wel eens geprobeerd om een ander te veranderen? Misschien je vriend of vriendin, zakenpartner of je ouders? Vast wel! We proberen het immers allemaal wel eens, en vrijwel altijd blijft het daar ook bij: proberen. Bij persoonlijk leiderschap heb je te maken van de cirkel van invloed. Je kunt alleen invloed uitoefenen op jezelf en je eigen gedrag. Daarbuiten is de cirkel van betrokkenheid. Het is goed om te beseffen dat je je tijd (en energie) verdoet als je andere mensen wilt veranderen. Dat ligt namelijk volledig buiten jouw cirkel van invloed. Bij persoonlijk leiderschap draait het er dan ook om dat je je alleen bezig houdt met je eigen cirkel van invloed. De tweede stap die je daarbij moet zetten, is niet langer meer anderen de schuld te geven van dingen die fout zijn gegaan. Houd alles bij jezelf, en zeg dus niet: “Ja maar, als zij beter haar best had gedaan, dan…”

Dit soort gedachten horen niet bij persoonlijk leiderschap. Neem zelf het heft in handen en neem zelf de verantwoordelijkheid. Dan hoef je niet meer met je vinger naar anderen te wijzen. Het geeft je rust, en bovendien verdoe je je energie niet langer aan het veranderen van andere mensen.


Persoonlijk leiderschap: grenzen

Als je leiderschap wilt tonen over jouw eigen leven, moet je vandaag nog beginnen met het aangeven van je grenzen. Bij mij begon dit door die duidelijk te communiceren met mijn vader en ook met mijn klanten. Bij wie moet jij vanaf vandaag duidelijk jouw grenzen aangeven? Bepaal voor jezelf wat je grenzen zijn en hoe je in bepaalde situaties omgaat met deze grenzen. Je kunt hierbij denken aan grenzen als:

  • Niet altijd ‘ja’ willen zeggen, maar juist veel meer ‘nee’. Stop met het pleasen van iedereen. Pleasen heeft niets te maken met persoonlijk leiderschap.
  • Hoe ga je om met jouw tijd? Hoeveel uur per dag werk je? En van hoe laat tot hoe laat?
  • Wat is je minimumprijs richting je klanten? Maak dit voor jezelf duidelijk, zodat je niet in de verleiding komt om de klant te gaan pleasen met een tarief dat niet bij jou past.

Breng voor jezelf duidelijk jouw persoonlijk leiderschapsgrenzen in kaart, zodat je vandaag al de regie over jouw leven gaat voeren.


Persoonlijk leiderschap: kernwaarden

Iedereen zou zich bewust moeten zijn van zijn of haar kernwaarden. Als je je kernwaarden niet helder voor ogen hebt, zul je een onbewust leven leiden. Je zult dan weliswaar ervaren van vreugde ervaren, maar ook momenten van verdriet, stress of irritatie, doordat je niet handelt volgens jouw kernwaarden. Voor persoonlijk leiderschap heb je dan ook zicht nodig op je eigen kernwaarden. Wat zijn jouw drie belangrijkste kernwaarden? Daarmee kun je gedurende de dag en in je hele leven persoonlijk leiderschap tonen. Voor een lijst van kernwaarden en een goed artikel met duidelijke uitleg over dit onderwerp: klik hier.


Persoonlijk leiderschap: competenties

Als ik je zou vragen wat jou een leider maakt over jouw leven en wat jouw kwaliteiten zijn als leider over jouw leven, kun je daar dan antwoord op geven? Als we kijken naar mensen die leiderschap tonen over hun eigen leven, dan zien we een aantal belangrijke kenmerken steeds terugkomen:

  • Duidelijke visie. Iemand die leiderschap neemt over zijn eigen leven heeft voor zichzelf een duidelijk beeld van waar hij naartoe wil. Zo iemand beseft maar al te goed dat als hij of zij vooruit wil komen, dat hij of zij dan niet afhankelijk moet zijn van andere mensen, maar dat de eigen koers bepaald moet worden.
  • Zelfvertrouwen. Voor persoonlijk leiderschap is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Het is belangrijk om jezelf te kunnen vertrouwen (zelfvertrouwen). Dit begint al bij het nakomen van afspraken die je met jezelf maakt. Hierdoor neemt je zelfvertrouwen toe en hierdoor leer je dat je altijd je eigen keuzes kunt maken, in plaats van dat je andere mensen gaat pleasen.
  • Een rolmodel zijn. Wanneer je persoonlijk leiderschap toont, wil je een rolmodel zijn. Niet direct voor andere mensen, maar in de eerste plaats een rolmodel voor jezelf. Jij bent de persoon die je door middel van persoonlijke ontwikkeling continu kunt laten groeien en zo kunt vormen als jij dat wilt. Daarom wil je jezelf bij persoonlijk leiderschap zien als een rolmodel.
  • Communicatieve vaardigheden. Goed en duidelijk communiceren is een pré bij persoonlijk leiderschap. Zoals ik eerder al aangaf, moet je duidelijk je grenzen kunnen aangeven en moet je leren om die op een effectieve manier met andere mensen te communiceren. Schiet dus niet meteen in de verdediging als mensen iets van je willen, maar communiceer op een duidelijke manier en neem daarbij altijd de regie over jouw eigen leven (het heft in handen, het stuur in handen).


Timemanagement

Wanneer je persoonlijk leiderschap toont, komt timemanagement ook meteen om de hoek kijken. Je bent immers nu een persoon die altijd zijn eigen keuzes maakt. Je zult dus ook verstandig om moeten gaan met je tijd. Timemanagement is iets waar high performers ontzettend goed in zijn. Als gecertificeerd high performance coach, coach ik veel ondernemers onder andere op het gebied van productiviteit (timemanagement). Er zitten slechts 24 uren in een dag, waarvan je er al minimaal zeven besteedt aan slapen. Hoe zorg je ervoor dat je je tijd zo productief mogelijk inzet, zodat je zoveel mogelijk resultaat behaalt? Mijn antwoord op deze vraag is de: 5×50-productiviteitformule. Met deze formule haal je het uiterste uit je dag, en ga je ook beter om met je tijd (timemanagement).


Assertiviteit bij leiderschap over je eigen leven

Wanneer je de chauffeur aan de kant hebt geschoven en het heft in eigen handen hebt genomen, zal er één ding niet veranderen: mensen blijven op je af komen. Of het nu familie is, vrienden, collega’s of een zakenpartner, mensen zullen altijd met vragen komen of met wensen, waarop jij een keuze zult moeten maken. Mensen die geen persoonlijk leiderschap tonen, zullen geneigd zijn om altijd ‘ja’ te zeggen en vrijwel nooit ‘nee’. Assertiviteit is dan ook een pré. Bij assertiviteit gaat het erom dat het oké is om je eigen behoeftes te hebben, als je maar weet hoe je daarmee om moet te gaan.

Zorg er in je communicatie dan op de eerste plaats ook voor dat je je realiseert dat jij even belangrijk bent als de ander.

Als iemand jou bijvoorbeeld vraagt om iets te doen, maar jij bent daar op dat moment niet toe in de gelegenheid, leg die persoon dan duidelijk uit waarom je dat op dit moment niet kunt doen. Laat hierbij weten dat je hem of haar graag zou willen helpen, maar dat het op dit moment niet mogelijk is, omdat je bezig bent met andere activiteiten. Deze activiteiten moeten eerst afgerond worden, zodat jijzelf deze deadline niet zult mislopen en een ander moet wachten. Als je de rollen immers zou omdraaien, zou de persoon die jou zojuist om raad kwam vragen het ook niet tof vinden als jij zijn (of haar) deadline niet nakomt omdat er iemand anders tussendoor kwam. Communiceer daarom duidelijk en toon begrip voor het punt van de ander.


Waar sta jij op dit moment op het gebied van persoonlijk leiderschap? Heb jij volledig de regie over jouw leven? Of laat je je beïnvloeden door anderen, bijvoorbeeld door dat veel mooiere leven van een ander dat je ziet op social media?

Je hebt nu de belangrijkste kenmerken van persoonlijk leiderschap doorgenomen. Hierna volgen nog enkele belangrijke tips voor boeken omtrent persoonlijk leiderschap en de next step die je direct kunt zetten.


Boeken over persoonlijke leiderschap

Waarom het wiel zelf opnieuw uitvinden als er al zo ontzettend veel boeken zijn om te lezen? Als high performer lees ik zelf elke twee weken minimaal één boek. Ik heb de afgelopen jaren dan ook enorm veel boeken gelezen op het gebied van persoonlijk leiderschap. Hoewel het voordeel is dat er ontzettend veel boeken zijn geschreven over persoonlijk leiderschap, brengt het ook een nadeel met zich mee: waar moet je beginnen? Welke boeken over persoonlijk leiderschap passen echt bij jou? Die deel ik hieronder graag met je! Met deze boekenlijst en mijn artikelen kun je jouw persoonlijk leiderschap een heuse kickstart geven. Mijn advies is dan ook om serieus met deze boeken over persoonlijk leiderschap aan de slag te gaan.

Ps. ik adviseer geen ‘boeken’ meer maar slechts één boek, namelijk: Zo word je een gamechanger