Ben jij gefocust op het verzamelen van zoveel mogelijk social-mediafans? Stop er dan nu mee. Social-mediamarketing draait niet om fans. Er zijn belangrijkere statistieken. Benieuwd welke? In dit artikel deel ik de 5 belangrijkste social-mediamarketingstatistieken.
Inleiding
Minimaal één keer per week hoor ik mensen vol enthousiasme praten over hoeveel fans ze wel niet hebben. Naar mijn gevoel zijn we “vind-ik-leuks gestoord”. Het zegt namelijk helemaal niks hoeveel fans jouw pagina heeft. Uiteraard heb ik het hier niet alleen over Facebook, ik heb het over alle social-mediakanalen. Er zijn belangrijkere social-mediamarketingstatistieken die je moet meten voor jouw social-mediamarketinginzet. Maar voordat ik deze belangrijke statistieken ga behandelen, wil ik je eerst iets belangrijks vertellen.
Jouw social-mediabereik is laag!
Pardon? Nee, jouw social-mediabereik is lager dan jijzelf denkt. Wist je namelijk dat je via Facebook nog maar ongeveer 7% van jouw fans bereikt? Dit heeft te maken met de Facebook Edgerank. Een formule die is ontwikkeld door Facebook die ervoor zorgt dat wij mensen alleen nog maar berichten voorbij zien komen die relevant voor ons zijn. En wat dacht je van Twitter? Door de snelle berichtenstroom en jouw volgers die op verschillende tijden online zijn, is de kans groot dat je ook via Twitter maar een beperkt aantal van jouw fans bereikt. Hetzelfde geldt voor LinkedIn en andere social-mediakanalen. Stop er nu alsjeblieft mee! Ga je focussen op onderstaande social-mediamarketingstatistieken.
#1 Social-mediamarketingbereik
Zoals je hierboven las, mag je er niet vanuit gaan dat je al jouw fans bereikt. Daarom adviseer ik je om maandelijks in de gaten te houden wat jouw totale social-mediamarketingbereik is. Via ieder kanaal is dit anders:
Facebookbereik
Klik hier om naar de statistieken te gaan van jouw Facebookpagina.
Twitterbereik
Klik hier om naar de statistieken te gaan van jouw Twitterpagina.
LinkedInbereik
#2 Social-mediamarketinginteractie
Alleen met het bereiken van jouw social-mediamarketingfans kom je er nog niet. Het is van belang dat je onderzoekt of mensen daadwerkelijk ook de interactie aangaan met jouw berichten. Onder interactie verstaan we:
- Aantal vind-ik-leuks, reacties, commentaar, delen, retweeten, interessant.
- Aantal klikken op het bericht.
- Aantal klikken op de link.
Door een duidelijke inzage te krijgen in bovenstaande statistieken, kun je goed zien welke berichten jouw fans wel of niet interessant vinden. Door maandelijks een rapport op te stellen, leer jij jouw fans iedere maand beter kennen en weet je ook steeds beter waar ze wel en niet in geïnteresseerd zijn.
#3 Social-mediamarketingtraffic
Jouw website is nog altijd het belangrijkste online-marketingkanaal. Waarom? Jij bent als het goed is eigenaar van jouw eigen website. Je bent echter niet de eigenaar van jouw social-mediakanaal. Als Facebook, Twitter, LinkedIn of ieder ander social-mediakanaal morgen zegt dat zij jouw account gaan verwijderen, dan heb je hier niet veel op in te brengen. Daarom adviseer ik altijd om traffic te genereren naar jouw website. Mocht het zo zijn dat jij jouw social-mediakanalen kwijtraakt, dan weten mensen je altijd nog te vinden via jouw website.
Belangrijke pagina’s waar jij jouw fans naartoe kunt sturen:
- Laatste nieuws / blogartikelen.
- Productpagina / landingspagina.
- Referentie / casepagina.
[cta_box title=”TITLE”]Ps. Stuur mensen alleen naar een pagina toe, wanneer je er zeker van bent dat ze op die pagina informatie kunnen vinden die ze helpt.[/cta_box]
#4 Social-mediamarketingreferenties
In deze tijd checkt 92% van de mensen referenties voordat ze hun aankoop doen. Zorg er daarom voor dat tevreden klanten hun referentie achterlaten via het social-mediakanaal waar jij gebruik van maakt. Helaas is dit nog niet mogelijk bij ieder kanaal, maar bij Facebook en Google+ in ieder geval wel.
Afbeelding afkomstig van OpenCompanies
#5 Social-mediamarketingfans die je verliest
Als laatste social-mediamarketingstatistiek wil ik het toch nog even hebben over het aantal fans. Het is belangrijk om maandelijks in de gaten te houden of je fans kwijtraakt. Het verliezen van fans kan namelijk betekenen dat mensen niet geïnteresseerd zijn in jouw berichten of dat je misschien wel te veel berichten op een dag plaatst. Aan het einde van de dag wil je er voor zorgen dat jij jouw klant helpt, informeert, entertaint en dat je een relatie / vriendschap opbouwt met je klant. Je wilt er niet voor zorgen dat je door middel van social-mediamarketing schade toebrengt aan jouw bedrijf.
Benieuwd naar jouw mening!
Ik ben erg benieuwd naar jouw mening over dit artikel. Laat je reactie hieronder achter.