fbpx

Peter Minkjan en de kracht van Facebook Marketing

Tweet dit
Deel op linkedin
Deel op Facebook
verstuur via whatsapp

Peter Minkjan verzorgde op 19 maart een interessante presentatie over Facebook marketing tijdens de 3de bijeenkomst van Social Media Club Enschede (SMC053). Zelf ben ik één van de leaders van SMC053 en de eer was dan ook aan mij om te zorgen voor een interessante spreker. En dat is Peter uiteraard.Zijn loopbaan is divers: van Customer Service Medewerker Essent naar Marketing Trainee van Ordina, door naar Search Advertising Consultant voor Traffic4u, daarna Co-Founder van SEA blog, Search & Social Marketing Specialist bij Spil Games tot uiteindelijk nu Eigenaar en Social Marketing Consultant bij Likeconomics. Uiteraard zijn deze gegevens ook gewoon te vinden via het LinkedIn profiel van Peter Minkjan.

Peter Minkjan staat bekend staat als de social goeroe van Facebook. Toveren kan hij nog net niet maar toch kreeg hij het bij deze presentatie voor elkaar om na 50 minuten in plaats van een karaf water, een karaf bier te krijgen.

Succes behalen met Facebook

Steeds vaker zeggen ondernemers dat ze iets met Facebook willen. Ze willen succes boeken en omschrijven dit als het genereren van veel fans waardoor ze uiteindelijk kunnen zeggen dat zij ook social zijn. Natuurlijk kwam mij dit ook erg bekend voor. Steeds meer ondernemers willen social gaan, maar ze weten eigenlijk niet eens waarom. Ze kennen noch de voordelen noch de nadelen. Laat staan dat ze weten wat ze eruit kunnen halen.


Feedback is een van de mooiste dingen

Via Facebook, zoals Peter het zo mooi beschreef, kun je op een snelle manier feedback  krijgen van jouw doelgroep. Uit deze feedback kun je al snel halen waar de interesse van jouw doelgroep ligt en of  jouw fans voornamelijk man of vrouw zijn. Oftewel met Facebook kun je statistieken en gegevens ophalen, hetgeen vrijwel niet mogelijk is met de offline media.


Facebook is goed voor het genereren van traffic naar de website

Dat je door middel van Facebook awareness over jouw bedrijf / product creëert is natuurlijk logisch. Maar één loyale Facebook-fan kan al snel twintig extra bezoeken brengen aan jouw website. En dat is nog maar bij één loyale fan! Wat als je er veertig, vijftig of zelfs meer hebt! Facebook = meer traffic naar je website. Interessant toch, als een van jouw doelstellingen is meer  traffic naar je website te genereren.


Facebook beïnvloedt het winkelbezoek

Niet alleen zorgt Facebook ervoor dat je meer traffic genereert, uit onderzoek bleek ook dat 73% van de Facebook-shoppers zei dat ze wel eens waren beïnvloed om een bezoek te brengen aan de winkel. Een geweldige manier om online te combineren met offline!

En als je traffic genereert naar je website en naar je winkel, dan is het natuurlijk mogelijk om daadwerkelijk omzet te genereren. Voor de presentatie had ik het er al met Peter over, dat één van mijn klanten (een zelfstandig ondernemer) een omzet behaalde van € 10.000 euro in vijf dagen. Hoe ik dit voor mijn klant mogelijk heb gemaakt, leg ik binnenkort uit in een case study. Maar het is dus wel gewoon mogelijk. 

Facebook beinvloed het winkelbezoek


En waar is Facebook nog meer goed voor?

Een kijkje achter de schermen geven van jouw bedrijf. Wij mensen willen niet bevriend zijn met een bedrijf. Wij mensen willen bevriend zijn met de personen (medewerkers) achter het bedrijf. Juist hierdoor creëer je een persoonlijke band met je klanten. Je creëert een community die elkaar leert kennen en vertrouwen. En daar gaat het juist om! Zorg ervoor dat je de interactie aangaat met jouw doelgroep. Meer sociale interactie leidt namelijk tot hogere merkbetrokkenheid. Artikel van Bram Coster

 

Luisteren – Bouwen – Adverteren – Activeren

Dit zijn volgens Peter de belangrijkste punten van je Facebook inzet. Uiteraard kan ik alle punten uitgebreid behandelen, maar om het interessant te houden licht ik een aantal belangrijk punten toe.


Luisteren

Als je succes wilt boeken met Facebook, dan moeten je weten waarom je doelgroep op Facebook zit. De grootste groep mensen heeft Facebook vanwege de contacten met hun vrienden en tevens  om geëntertaind te worden. Zorg er dus ook voor dat als jij je als bedrijf op Facebook gaat begeven, de bezoekers van je pagina te entertainen. En dat je niet zoals de gemiddelde “Facebook marketeer” adviseert, alleen maar reclame, reclame en nog eens reclame maakt.


Bouw

Als je weet wie jouw doelgroep vormt en waar de interesses liggen, is het van belang dat je jouw Facebook pagina gaat bouwen. Maak je bedrijfspagina aan en begin met de vormgeving. Vormgeving zorgt voor de herkenbaarheid van je bedrijf, net zoals je huisstijl. En als je de Facebook pagina hebt voorzien van een goede vormgeving, dan is het tijd om de pagina te vullen.

 • Laat mensen de history van jouw bedrijf zien
  Hoe zagen jouw eerste bedrijfspand en logo eruit.
 • Voeg relevante apps toe
  Bij apps moet je denken aan bijvoorbeeld een bepaalde campagne waarbij mensen een prijs kunnen winnen.
 • Schrijf je eerste berichten
  Mensen worden niet fan van een lege pagina. Zorg er daarom voor dat je al enkele berichten plaatst op je Facebook pagina, zodat de pagina er in ieder geval al actief uitziet.

Facebook content tips


Facebook pagina gevuld? Dan is het tijd voor het generen van nieuwe fans

 • Stel je Twittervolgers op de hoogte van je nieuwe Facebook pagina
 • Plaats een Facebook Likebox op je website
 • Verwerk de Facebook promotie op bierviltjes, je winkelruit of in brochures en magazines

 

Start je een Facebook campagne om meer likes te krijgen?

Zorg er dan voor dat je de prijs relevant houdt. Als bakker zou je nooit een iPad moeten weggeven, want dan krijg je niet doelgroepgerichte fans. Denk eraan “Een iPad opeten is bepaald niet lekker”.  En vergeet ook niet om eerst de Facebook campagne regels door te nemen! Nog  steeds  zie je vaak  “win en like acties”, die tegen de regels van Facebook zijn.

Adverteren

Persoonlijk vind ik dit DE kracht van Facebook. Omdat mensen zoveel informatie delen, wordt het voor ons marketeers steeds eenvoudiger om de juiste doelgroep in het vizier te krijgen. Denk hierbij aan

 • Man of vrouw
 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Interesses
 • Student of afgestudeerd
 • Jarige job

Steeds meer is mogelijk. Als je maar weet hoe je gebruik moet maken van Facebook advertenties. Ik kan dit allemaal uitleggen, maar verwijs ik je liever door naar het uitgebreide artikel geschreven door Peter Minkjan: Adverteren op Facebook: een compleet overzicht

Facebook sponsored story


Activeer

De interactie aangaan met je doelgroep en het activeren van deze doelgroep, zijn enkele van de belangrijkste dingen van Facebook. Vele bedrijven vergeten de Edgerank. De formule van Facebook die bepaalt wie wel en wie niet jouw berichten zien. Daarom zijn onderstaande punten erg belangrijk.

 

 • Reageren, liken & delenWeet wat jouw doelgroep interessant vindt. En weet hoe jij ervoor kunt zorgen, dat je ze aan het reageren, liken en delen krijgt
 • Tijd
  Weet wanneer jouw doelgroep online is. Een mooi artikel hierover: 5 tips die je binnen no-time vertellen wanneer jouw doelgroep het meest actief is.
 • Hou het kort
  Zorg ervoor dat je de berichten kort houdt. K.I.S.S (Keep it short and simple). Bij meer dan 240 tekens neemt de interactive significant af.
 • Overige manieren om mensen te activeren

 

[info_box title=”TITLE”] Mocht je de gehele presentatie willen zien, dan raad ik je aan om onderstaande slideshare  of de opname te bekijken. Het is de moeite waard! Dat zeg ik, maar ook de 100 aanwezigen bij de bijeenkomst van Social Media Club Enschede! [/info_box]

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.

boek.png

Download de preview van het boek

Download kosteloos de preview van het boek Zo word je een GAMECHANGER. Het no-nonsense praktijkboek dat je naar een buitengewoon leven leidt.

Beschikbaar om te downloaden als pdf of te koop als volledig boek in mijn webshop.